امام جمعه چناران: شورای نگهبان از ارکان اصلی نظام جمهوری اسلامی است
- شناسه خبر: 15876
- تاریخ و زمان ارسال: ۷ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۳:۰۰
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
کلام تازه | امام جمعه چناران با تشکر از رفتار نجیبانهی نامزدهای احراز صلاحیت نشده، گفت: رشد اجتماعی افراد یک جامعه را می توان بر اساس شاخص رفتارهای قاعدهمند و منطبق بر قانون سنجید. رشدیافتهترین جوامع، قانونمدارترین آنهاست.
به گزارش کلام تازه، حجتالاسلام تاجی در خطبههای این هفته نمازجمعه شهرستان چناران که در محل مصلای نمازجمعه این شهرستان برگزار شد، به بررسی مهمترین مسایل روز، بویژه حواشی مربوط به تعیین صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ پرداخت.
ضرورت قانونمداری و قانونگرایی از آغازین روزهای حیات بشر
خطیب جمعه چناران با اشاره به فرمایشهای رهبر معظم انقلاب و تشکر از نامزدهایی که احراز صلاحیت نشده و نجیبانه برخورد کردند گفت: ضرورت قانونمداری و قانونگرایی از آغازین روزهای حیات بشر، همواره مورد توجه بوده ا ست. در طول تاریخ، افرادی به منظورایجاد نظم در جامعه و یا اهداف دیگر اقدام به وضع قانون و حاکمیت بخشیدن به آن کرده اند. اما تجربه بشری نشان داده است که در بلندای تاریخ، قوانین بشری از ایجاد جامعه قانون مدار که سعادت همه جانبه بشر را رقم زند ناتوان بوده است و مجریان این قوانین نیز آن گونه که لازم است، به پاسداری از حریم قانون وعمل نمودن به آن اهتمام نورزیده اند.
وی اذعان داشت: تنها قوانینی که می توانند جامعه ای سالم و قانون گرا پدید آورند، قوانین الهی می باشند که مستلزم رسیدن به جامعه اسلامی قانون گرا عمل کردن به این قوانین الهی می باشد.
مظفر تاجی تصریح کرد: رشد اجتماعی افراد یک جامعه را می توان بر اساس شاخص رفتارهای قاعدهمند و منطبق بر قانون سنجید. رشدیافتهترین جوامع، قانونمدارترین آنهاست. نقش حاکمیت قانون در نظم بخشی به جامعه به قدری بدیهی است که کمتر کسی در اهمیت وارزش آن به طور کلی، تردید نمی کند. در جامعه ای که قانون حاکمیت نداشته باشد، هر رفتاری از هر کس محتمل ومورد انتظار است و این یکی از بدترین شرایطی است که می توان تصور کرد. اضطراب اغتشاش و تجاوز به حقوق دیگران، نتیجه طبیعی فقدان قانون است.
وی افزود: در نظام جمهوری اسلامی ایران که مبتنی بر نظریه متعالی ولایت فقیه تشکیل شده و توانسته است به تئوری حکومتی شیعه جامه عمل بپوشاند، توجه و اهتمام و پیروی از اندرزها، اوامر و کلیه منویات مقام ولایت، نه تنها مقدمه ای برای پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی میباشد، بلکه نکته ای است که از آثار و لوازم پذیرش حکومت الهی میباشد و لزوم عمل به آن بر همه مسئولان و کارگزاران نظام مفروض است.
تاجی ادامه داد: از سوی دیگر بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مدیریت و رهبری جامعه از جمله مهمترین تکالیفی است که بر عهده ولی فقیه، به عنوان بالاترین مقام نظام اسلامی، قرار گرفته است و رهبر دارای ولایت مطلقه بر سایر مراجع و نهادهای قانونی میباشد و ولی فقیه ضامن عدم انحراف نهادها از وظایف اصیل اسلامی آنها و حرکت در مسیر اسلام میباشد. از همین روی مشروعیت عملکرد همه مراجع قانونی و نهادها منوط به حرکت در چارچوب مسیری است که ولی فقیه برای آنها ترسیم میکند؛ و این مسئله در خصوص نهادها و مراجعی که دارای اهمیت و جایگاه والاتری در قانون اساسی و دارای نقش مهمتری در اداره کشور میباشند بیشتر احساس میشود.
کلام تازه را در تلگرام دنبال کنید
شورای نگهبان؛ یکی از ارکان اصلی نظام جمهوری اسلامی
امام جمعه چناران اظهار داشت: شورای نگهبان نیز به عنوان یکی از ارکان اصلی نظام جمهوری اسلامی، که وظیفه حراست از قانون اساسی از طریق تطبیق مصوبات مجلس شورای اسلامی با قانون اساسی و ارائه نظرات تفسیری، و همچنین حراست از شرع از طریق تطبیق مصوبات با موازین اسلام را بر عهده دارد؛ و از طرف دیگر در امر انتخابات به عنوان نهاد ناظر، صلاحیت قانونی لازم را در این امر دارد؛ در حقیقت به عنوان حافظ اسلامیت نظام و پاسدار قانون اساسی میباشد و نتیجتاً از جمله نهادها و مراجعی است که میبایست بر این اساس اتخاذ مسیر کند و با سرلوحه قرار دادن اندیشهها، بیانات و رهنمودهای حضرت امام خمینی(قدسسرهالشریف) و مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) در جهت اجرای هرچه بهتر وظایف خود اقدام کند.
وی در ادامه گفت: از این طریق است که میتوان امیدوار بود حرکت با ثبات و منسجم نظام و به خصوص شورای نگهبان، برگرفته از یک اجتهاد و تفکر روزآمد و مستمر، با سرعت هرچه بیشتر و بهتر به سمت اهداف و برنامههای نظام اسلامی صورت بگیرد؛ و امید است که با نگاه همه جانبه به فرمایشات و رهنمودهای مقام ولایت، و با دوری از برخورد گزینشی و مقطعی با آن، بتوان سعادت نظام و ملت را رقم زد.
چند نکته در باره کارکرد شورای نگهبان
خطیب جمعه شهرستان چناران با اشاره به بررسی صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری و اعلام آن از سوی شورای نگهبان گفت: شورای نگهبان و هیأت نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری، صلاحیت ۷ نفر از داوطلبان ریاست جمهوری را تایید کرد. این اقدام برای بسیاری از نخبگان و مردم موجب شگفتی زیادی شد.
وی افزود: فارغ از قضاوت و داوری در بارهی صحت و سقم عملکرد شورای نگهبان در ادوار مختلف توجه به چند نکته در باره کارکرد شورای نگهبان در این عرصه، بایسته و لازم است:
اول: شورای نگهبان، نگاهبان قانون اساسی است.
تاجی اظهار داشت: انتظار ما و سنجش و ارزیابی ما از شورای نگهبان، نباید بر اساس چیزی غیر از قانون باشد. فلسفه نامگذاری شورای نگهبان همین است. لذا در ارزیابی شورای نگهبان عمل این شورا به «مُرّ قانون» مهم است ولاغیر. و توقع مصلحتسنجی از این شورا اخراج این شورا از کارکرد انحصاری و بیبدیل آن است.
وی افزود: توضیح این که؛ طبق قانون، فقط یک نهاد وجود دارد که تطبیق مصادیق با قانون اساسی برعهده اوست و اگر از این نهاد توقع داشته باشیم بهجای تعیین مصداق قانونی، سراغ اقداماتی برود که خلاف وظیفه اوست( مانند مصلحتسنجی) و گاهی مطالباتی از او داشته باشیم که برعهده دیگران است، مانند؛ پرشورکردن تنور انتخابات و … اگر این دو انتظار را از شورای نگهبان داشته باشیم عملاً این نهاد را کمکارکرد و بیخاصیت کردهایم.
وی تصریح کرد: هیچ مُربی عاقلی به دروازهبان دستور نمیدهد برای گُلزدن جلو برود ولو اینکه گُلزدن، همیشه خوب است و در شرایطی بسیار هم ضروری!
دوم: چرا شورای نگهبان نباید مصلحت سنجی کند؟
خطیب جمعه چناران بیان کرد: فلسفه تعبیه شورای نگهبان در نظام اسلامی، این است که؛ مصادیق و جزییات قانونی یا موضوعی را با قانون اساسی بسنجد و میزان تطبیق موارد بر قانون را مشخص کند. تا در گذر زمان، مصادیق غیرمنطبق با قانون اساسی، نصّ قانون را دستخوش تغییر مفهومی نکند. معلوم است که، تعیین مصلحت ضرورت دارد اما همزمان کردن تعیین مصلحت و تشخیص مصداق – اگرچه در مقاطعی ضروری مینماید- اما در درازمدت قانون دستخوش تغییر مفهومی شده و شورای نگهبان قانون اساسی به شورای نگهبان مصالح موقتی تبدیل میشود.
وی افزود: به همینجهت حضرت امام در مقاطعی از زمان تزاحم بین قانون و مصلحت پیش میآمد بهجای این که با یک نامه شورای نگهبان را موظف به مصلحتسنجی کند نهادی را برای تشخیص مصلحت تأسیس و بر وظیفه ولی فقیه بر تعیین مصادیق با مصالح تأکید کرد. چنانچه در مواردی امام راحل و رهبر انقلاب شخصاً مصادیق را با مصالح سنجیدند.
سوم: آیا شورای نگهبان به قانون عمل کرده است یا نه؟
مظفر تاجی گفت: اینکه شورای نگهبان به قانون عمل کرده است یا نه؟ باید به مفاد نظر شورای نگهبان دسترسی داشته باشیم تا به قضاوت درستی برسیم. لکن این کار منع قانونی دارد و اگر کسانی طالب اعلام نظر تفصیلی شورای نگهبان هستند باید تلاش کنند تا قانون تغییر یابد. راه دیگرهم گزارش داوطلبان ردّصلاحیتشده از دلایل رد صلاحیت آنهاست. چون شورای نگهبان دلایل را به آنها اعلام میکند. منتهی باید دید آیا لازم است عموم از دلایل رد صلاحیتها اطلاع داشته باشند؟
وی اظهار داشت: نکته آخر اینکه انتقاد منطقی و عالمانه به تصمیمات شورای نگهبان پذیرفته شده و مورد قبول این نهاد است. لکن آنچه مهم است اینکه در بزنگاههای حادثه باید از جایگاه والا و بیبدیل این نهاد مقدس صیانت کرده و آن را وظیفه خود بدانیم.
بیشتر بخوانید:
ارتباط تصویری نمایندگان مجلس با رهبر انقلاب
رهبر معظم انقلاب: مردم بدانند اثر انتخابات تا چند سال باقی خواهد ماند
نباید افراد به صرف انتقاد یا زبان تند از گردونه نظام رانده شوند
رد صلاحیت جهانگیری، لاریجانی و احمدینژاد
نامزدهای ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را بشناسید
نامه روحانی به رهبری درباره صلاحیت کاندیداها
مشارکت حداکثری در انتخابات از اولویتهاست
تأسیس جایگاه ریاستجمهوری از تحولات مهم نظام سیاسی ایران پس از پیروزی انقلاب و یکی از برکات آن است
حجت الاسلام تاجی امام جمعه شهرستان چناران با اشاره به اهمیت انتخابات ریاست جمهوری گفت: یکی از تحولات مهم نظام سیاسی ایران پس از پیروزی انقلاب و در واقع یکی از برکات آن را باید تأسیس جایگاه ریاستجمهوری و سازوکارهای شکل گیری آن دانست که به لحاظ قانونی و عملی از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است.
وی تصریح کرد: نگاهی به شرح وظایف قوای سه گانه بهخوبی نشان میدهد که کمیت و کیفیت بخش عمده ای از حیات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، زیست محیطی و … مردم یک کشور به سازوکارها و نحوه عمل قوه مجریه آن بازمیگردد.
تاجی افزود: بهطورکلی مسئولیت قوه مقننه در قانونگذاری و وظایف قوه قضائیه نیز در رسیدگی به دعاوی و نظارت بر اجرای قوانین خلاصه میشود؛ بنابراین آنچه از امور یک نظام سیاسی باقی می ماند، همه به نوعی در حیطه اختیارات و مسئولیتهای قوه مجریه تعریف میگردد.
امام جمعه چناران اذعان داشت: بهبیاندیگر، کلیه امور اجرایی کشور، اعم از برنامهریزی، بودجه بندی، تخصیص منابع، اجرای قوانین و برنامههای مصوب در تمام حوزهها، مدیریت بحران¬ها و حل مشکلات ناشی از آنها و … را باید در محدوده وظایف قوه مجریه دانست. ازاینرو، انتخاب متصدیان اصلی این قوه، تحت هر عنوان (رئیسجمهور یا نخستوزیر) از مهمترین تحولات و رویدادهای سیاسی هر کشور محسوب میشود.
وی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل نظام جمهوری اسلامی ایران، تعریف جایگاه ریاستجمهوری بهعنوان رأس قوه مجریه و تعیین سازوکار انتخاب رئیسجمهور در قانون اساسی، و همچنین برگزاری اولین دور انتخابات ریاستجمهوری در سال ۱۳۵۸ را باید ازجمله مهمترین تحولات سیاسی کشور به شمار آورد که هنوز هم باوجود برگزاری ۱۲ دوره انتخابات و روی کار آمدن دولتهای مختلف در طول چهل و دو سال گذشته، به دلیل اهمیت این جایگاه، همچنان از اهمیت بالا و نقش سرنوشت سازی هم در میان جریانها و گروههای سیاسی و هم در میان مردم برخوردار است. ازاین رو، برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در سال ۱۴۰۰ نیز بهطور طبیعی، جدای از شرایط خاص کشور و نظام بینالملل، از اهمیت خاصی برخوردار است.
اهمیت برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در سال ۱۴۰۰
خطیب جمعه شهرستان چناران تصریح کرد: این اهمیت در پیوند با موارد ذیل سرنوشت ساز و حیاتی بهحساب میآید:
۱- اولین دوره ریاست جمهوری پس از صدور بیانیه گام دوم انقلاب و برخوردار از نقشی تعیینکننده در ریلگذاری برای تحقق یا عدم تحقق این بیانیه
۲- انتظار عمومی از دولت آینده برای حل مسائل و مشکلات انباشت شده و اثرگذار بر سرمایه اجتماعی نظام
۳- گام پایانی برای تشکیل سه قوه هماهنگ و همافزا یا تداوم چالشها و ناهماهنگیها با تشکیل دولت توسط جریان غربگرا
۴- پیوند انتخابات پیش رو با مفهوم انتخاباتی دولت جوان حزب الهی و انقلابی، به معنای تغییر روند مدیریتی و استفاده از انرژی، نشاط، تلاش و تحولگرایی انقلابی بهعنوان علاج مشکلات کشور
۵- اولین دولت در شرایط خارج شدن نسل اول انقلاب از عرصه مدیریتی کشور
۶- طراحی برنامه پنج ساله هفتم توسعه و ریلگذاری برای پیشرفت آینده کشور
اهمیت میدان دادن به جوانان
حجتالاسلام تاجی با اشاره به اهمیت میدان دادن به جوانان گفت: آنچه که مسلم است، نیاز امروز کشور به جوانسازی و جوانگرایی است. اوایل انقلاب و دوران دفاع مقدس، دوران جوان سازی کشور بود. جوانانی که با اسلحه ایمان و تعهد، بار بسیاری از مسئولیت های کشور را در آن دهه حساس به دوش گرفتند.
وی افزود: در آن دوره، از ریاست جمهوری گرفته تا وزیران و فرماندهان جنگ، چهره های جوانی بودند. بیشتر مدیران آن دوره ها، زیر ۵۰ سال سن داشتند. اعتماد به جوانان آن دوره توسط بنیانگذار انقلاب اسلامی، نتیجه داد و کشور از آن وضعیت پرتلاطم به سلامت به ساحل امنیت و آرامش رسید.
تاجی در ادامه گفت: اما متاسفانه در ادامه، وضعیت به این صورت نشد و هر ساله شاهد چهره های پا به سن گذاشته ای بودیم که نشان از عدم اعتماد و یا عدم توجه به جوانان بود. درایت مقام معظم رهبری و تیزبینی ایشان در این مورد نیز باعث شد تا مشکل را دیده و برای رفع آن در گام دوم انقلاب، راه های چاره را تبیین کنند.
وی تصریح کرد: جوانان و نسل جوان کنونی، بدون شک مدیران و صاحبان آینده این کشور هستند. پس چه بهتر که به جای انتظار برای پیر شدن این نسل که نمود بارز تعهد، دانش، پاکدستی و خودباوری هستند، از هم اکنون در بسیاری از مدیریت ها و نقش های اساسی کشور از قانونگذاری تا اجرا از این قشر عظیم آماده به خدمت استفاده کنیم. ناگفته پیداست که هر نوع فعالیتی در حوزه های مختلف کشور می تواند تجربه جوانان را برای سال های آتی بیشتر کند.
کلام تازه را در اینستاگرام دنبال کنید
امام جمعه چناران اظهار داشت: ایران اسلامی خار چشم دشمنان است و بدون شک این دشمنان، کشورمان را در سال های آتی راحت نخواهند گذاشت. داشتن نسل تربیت شده، مجهز به دانش روز و تجربه بالا، شجاع و بی باک و دارای ایمان به آرمان های انقلاب اسلامی لازمه اکنون و سال های آینده کشور است
وی تصریح کرد: جوانان مؤمن، خوشفکر، خلاق و البته انقلابی کشور ما سرشار از علم، ابتکار و تجربه هستند و چنانچه مسئولان کشور به آنها اعتماد کرده و میدان دهند، بدون تردید میتوانیم الگوی پیشرفت ایران را به عینه مشاهده کنیم و چه زیبا حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای، رهبر معظم انقلاب(مدظلهالعالی) فرمودهاند که جوانان مؤمن ظرفیت بالفعل کشور هستند و تصویر واقعی کشور همین جوانان مؤمنی هستند که در صحنههای مختلف، تواناییهای دفاعی، علمی، فرهنگی و اجتماعی خود را بروز دادهاند.