مزد جانفشانی ۵ هزار پرستار!
- شناسه خبر: 27300
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۷ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۲۸
- منبع: خراسان
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
به گزارش کلام تازه به نقل از خراسان سازمان نظام پرستاری از تعدیل ۵ هزار پرستار با پایان کرونا خبر داده و خانه پرستار هم می گوید آمار آنها ۳ هزار نفر بیشتر از این عدد است. وزارت بهداشت توپ را به زمین سازمان اداری و استخدامی انداخته و این سازمان هم در پاسخ توضیحاتش را ارائه کرده است.
مهمترین اخبار روز ایران را می توانید در اینستاگرام کلام تازه بخوانید
مردم ما هرگز جانفشانیهای شبانهروزی کادر درمان به ویژه پرستاران، در روزهای سیاه کرونایی را از یاد نمیبرند؛ اما انگار مسئولان قصد فراموشی آنها را دارند و به راحتی پایان کار ۵ تا۸ هزار پرستار سفیدپوش را اعلام کردهاند!
فهرست آماده ۵ هزار پرستار بیکار شده
آنطور که دکتر «محمد میرزابیگی» رئیس سازمان نظام پرستاری کشور اعلام کرده است، طی آماری که هفته گذشته تجمیع شده، حدود ۵ هزار نفر از پرستارانی که در دوره سخت کرونا، با تمام وجود در خدمت بیماران کرونایی بودند، حالا تعدیل شدهاند؛ پرستارانی که اطلاعات دقیق آنها با کد ملی و محلهای خدمتشان مشخص است و هیچ ابهامی درباره سابقه فعالیت آنها وجود ندارد، با این حال دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستانها با آنها قطع همکاری کردهاند.
وزارت بهداشت: تعدیل نشدند، مدت طرح پرستاران به پایان رسیده
البته وزارت بهداشت معتقد است تعدیلی در کار نبوده و ماجرا، اتمام دوره طرح پرستاران است. دکتر عباس عبادی، معاون پرستاری وزیر، در این باره اظهار کرده است: کمتر از نیم درصد کادر پرستاری کشور دارای قراردادهای ۸۹ روزه هستند که اغلب آنها دارای مدرک زیردیپلماند و بسیاریشان تبدیل قرارداد شرکتی شدهاند اما ۱۷ درصد کادر پرستاری هم شامل فارغالتحصیلانی است که دوره طرح خود را در بیمارستانها طی میکنند و طبیعتا این دوره یک روزی تمام میشود.
۸ هزار پرستار، نه ۵ هزار
اما برخلاف معاون وزیر بهداشت، دبیرکل خانه پرستار آمار متفاوتی را اعلام میکند و میگوید: دولت قبل ابتدا فکر میکرد کرونا سهماهه تمام میشود و به همین دلیل با تعدادی از پرستاران قرارداد ۸۹ روزه امضا کرد و با طولانی شدن دوره کرونا، مدام همین قراردادها را تمدید کردند. «محمد شریفی مقدم» میافزاید: علاوه بر آن، بسیاری از پرستاران که در نوبت طرح بودند تا طرحشان تمام شده بود هم به کار گرفته شدند و مدت خدمتشان از ۲۴ ماه قانونی بیشتر شد تا جان مردم را نجات دهند، با این حال هر دو گروه این پرستاران که درمجموع بیش از ۸ هزار نفر میشوند، با پایان کرونا کنار گذاشته شدند. وی میگوید: این پرستاران در روزهای سخت کرونا جانشان را کف دستشان گرفتند تا به مردم خدمت کنند و ۱۶۰ نفر آنها هم به شهادت رسیدند اما وزارت بهداشت میگوید مسئولیتی در قبال قراردادهای ۸۹ روزه تمدیدشده ندارد که از نظر ما این برخورد، اوج استثمار و بداخلاقی در حق جامعه پرستاری است.
۹۵ هزار پرستار نیاز داریم
شریفی مقدم میافزاید: هماکنون به نسبت سرانه تخت، با کمبود حدود ۹۵ هزار پرستار مواجهایم تا مردم بتوانند کف خدمات پرستاری را در بیمارستانها دریافت کنند، میزان دقیق نیاز هر دانشگاه و بیمارستان هم مشخص است اما عزمی برای جذب پرستاران وجود ندارد.
خر که از پل گذشت…
اگر بخواهیم برای ضربالمثل «خر از پل گذشتن» یک مصداق پیدا کنیم، دقیقا جایش همینجاست. وزارت بهداشت در دوره طاقتفرسای کرونا که حجم انبوه بیماران، همه را شوکه کرده بود، دوره ۲۴ ماهه طرح پرستاران را تا ۴۲ ماه تمدید کرد تا کمبود کادر پرستاری، بحران کرونایی کشور را تشدید نکند. این تدبیر درستی بود و تلاشهای کادر درمان در کنار تسریع واکسیناسیون نتیجه داد تا امروز بتوانیم با افتخار به روزهایی با مرگهای صفر و یک رقمی کرونایی لبخند بزنیم. اما اینکه حالا با عبور از آن روزهای سیاه، مزد پرستاران سفیدپوش را اینگونه بدهیم، شاید مفهومش همان مفهوم تلخ ضربالمثل شیرین فارسی باشد.
مجوز بدهند، استخدام می کنیم
حالا معاون پرستاری وزارت بهداشت اعلام کرده است که مشکلی برای جذب این ۵ هزار پرستار وجود ندارد و اگر سازمان اداری و استخدامی، مجوزهای لازم را صادر کند، این پرستاران استخدام خواهند شد. دکتر عبادی البته به تشکیل جلسات مشترک در این خصوص با سازمان اداری و استخدامی هم اشاره داشته اما دلیل تاخیر در به نتیجه رسیدن این موضوع را، بوروکراسی اداری موجود در کشور اعلام کرده است.
رهبر انقلاب: به پرستار، نگاه کارگرِ فصلی نداشته باشید
در میان این کشمکشهای اداری و برگزاری جلسات دستگاههای اجرایی، فراموش نکنیم که رهبر معظم انقلاب در دیدار سال گذشته پرستاران به طور شفاف و صریح، از لزوم حل مشکلات پرستاران سخن گفتند و فرمودند: «در سالهای گذشته اتّفاق افتاده، در همین قضیّه کرونا هم اتّفاق افتاد که فراخوان دادند برای کسانی که آمادگی دارند که بیایند مشغول کار بشوند؛ آمدند قراردادهای کوتاهمدّت با اینها بستند، بعد که نیازشان برطرف شد گفتند بفرمایید بیرون! خب این آدم که امنیّت شغلی ندارد، با چه دلگرمیای بیاید کار بکند و پرستاری کند؟ بنابراین امنیّت شغلی هم یکی از مسائل گوناگون است. به پرستار، نگاه کارگرِ فصلی نداشته باشید که امروز بیاوریم، فردا بگوییم لازم نیست، بروید».
پاسخ مشروح سازمان اداری و استخدامی به خراسان
موضوع را از سازمان اداری و استخدامی کشور نیز پیگیری کردیم تا پاسخ دو سوال را دریافت کنیم؛ اول اینکه «آیا طبق مطالبه سازمان نظام پرستاری کشور، امکان جذب بدون آزمون این پرستاران وجود دارد؟» و دوم اینکه «در صورت امکان پذیر نبودن حالت اول، در آزمون استخدامی وزارت بهداشت، چه امتیاز ویژهای برای پرستاران به کار گرفته شده در دوره کرونا» لحاظ خواهد شد؟»
پاسخ های سازمان به سوالات ما این بود:
۱- قانونی برای تبدیل وضعیت وجود ندارد که به واسطه آن، نیروهای قراردادی کادر درمان تبدیل وضعیت شوند. اگر چنین قانونی وجود داشته باشد، سازمان اداری و استخدامی موظف به اجرای آن است اما وقتی قانونی وجود ندارد باید آن را از قانونگذار مطالبه کرد. مسلما قانونگذار هم بر اساس منابع مالی نسبت به وضع قوانین، تصمیمگیری خواهد کرد و در صورت وجود منابع مالی مورد نیاز، چنین قانونی وضع خواهد شد که این موضوع در حوزه اختیارات سازمان برنامه و بودجه کشور و مجلس شورای اسلامی است. ۲٫ سازمان اداری و استخدامی در راستای قدردانی از زحمات کادر زحمتکش درمان، در اقدامی مشترک با وزارت بهداشت و در اجرای ردیف ۳ بند «ب» مصوبات سی و یکمین جلسه ستاد ملی مدیریت کرونا به تاریخ ۱۳۹۹/۰۵/۱۱، دستورالعمل نحوه تعیین و اعمال اولویت و امتیازات برای کارکنان قراردادی کار معین، کارگری، شرکتی و متعهدین خدمت درگیر در مقابله مستقیم با کرونا در آزمونهای استخدامی وزارت بهداشت را به شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی پیشنهاد کرده بود که مورد بررسی و تصویب قرار گرفت و بر اساس آن امتیازاتی برای همه اعضای کادر درمان فعال در زمان همهگیری ویروس کرونا قائل شد.
هر ماه خدمت در کرونا، ۲ درصد امتیاز آزمون کتبی
بازه زمانی درنظر گرفته شده از تاریخ ۱۳۹۸/۱۲/۰۱ تا اعلام خاتمه فراگیری بیماری کروناست که مطابق با بند ۳ همین دستورالعمل، به ازای هر ماه فعالیت مستقیم کارکنان موضوع بند یک، در بازه زمانی تعیین شده، دو درصد امتیاز کل به امتیاز مکتسبه فرد در مرحله آزمون کتبی و حداکثر تا ۲۰ درصد در آزمونهای استخدام وزارت بهداشت و موسسات زیرمجموعه آن افزوده خواهد شد. امتیاز موضوع این دستورالعمل صرفا برای یک مرحله (از شرکتی به قراردادی یا پیمانی، از قراردادی به پیمانی) قابل احتساب و استفاده خواهد بود.
نقشی در جذب یا تعدیل ها نداشته ایم
سازمان اداری و استخدامی بر این موضوع هم تاکید کرد که این سازمان هیچ نقشی در جذب یا تعدیل این نیروها نداشته و به کارگیری آنها با مصوبات ستاد ملی کرونا و تامین هزینه از محلهایی همچون درآمدهای مراکز درمانی بوده که حالا همان مراکز با اتمام دوره کرونا، اقدام به تعدیل این نیروها کردهاند.
مطالب مرتبط: