ریشهی فـرار کجاست؟
- شناسه خبر: 8553
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۵ تیر ۱۳۹۹ ساعت ۱۷:۳۷
- نویسنده: کلام تازه - سپیده نقدی
ابتدا داستان مرتبط با این یادداشت را بخوانید:
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه_ حدیث مرادی | پدیده فرار از خانه یکی از مقولههای جدی در حوزه آسیبهای اجتماعی میباشد که پیامدهای سوئی برای خانواده و جامعه را در بردارد.
فرار از منزل و ترک خانواده در واقع نوعی واکنش نسبت به سختیها و مشکلاتی است که نوجوان در زندگی با آن مواجهشده و راهکاری جز فرار برای آن نمیاندیشد.
بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که پس از فرار نه تنها مشکلات نوجوان کاهش نمییابد.
بلکه نوجوان ممکن است بصورت خواسته یا ناخواسته به آسیبهای اجتماعی جدیدی از جمله سوء استفادههای جنسی و جسمی، روابط با جنس مخالف، مصرف مواد یا الکل، عضویت در باندهای فساد و خلاف، خودفروشی، ترک تحصیل و طرد از خانواده را نیز تجربه نماید. در نتیجه این پدیده سبب میشود که سطح آسیبهای اجتماعی در جامعه افزایش و سلامت جامعه به مخاطره بیفتد.
از خانه به تنگ میآید که فرار میکند
اکثر نوجوانان به علت خشونت خانگی اعضاء خانواده بهویژه پدر و برادر، از هم گسیختگی خانوادگی، فقر و کمبود امکانات مالی خانواده، عدم توفیق در تحصیلات، رسیدن به خواستههای خود و ویژگیهای روانشناختی اقدام به فرار میکنند.
به عبارتی نوجوان برای ماجراجویی و کسب شهرت از منزل فرار نمیکند بلکه از وضعیت غیرقابل تحمل و آشفته درون خانواده فرار می کند. چون نمیتواند راهکار دیگری پیدا کند و میخواهد به زعم خویش با این اقدام، ضمن رسیدن به خواستههای خود، توجه والدین و اعضای خانواده را به رفتار غلطشان معطوف نماید، میخواهد جلب توجه و محبت نماید.
حال اگر نوجوان پس از اولین فرارش، به آغوش خانواده بازگردد و بعد از آن تغییری در رفتار والدین و اعضای خانواده مشاهده نکند، اقدامات بعدی نوجوان که یکبار تجربه فرار را داشته جدیتر و نتایج نامطلوب تری را در پی خواهد داشت.به همین جهت خانواده باید برای رفع علت فرار نوجوان خود راهکاری بیندیشد.
هدایت فرزندان به تنهایی از عهده خانواده برنمیآید
لذا می طلبد خانواده در هدایت فرزندان خود نقش موثری داشته باشد تا شاهد وقوع اینگونه از آسیبها نباشیم، که در شرایط فعلی اینکار به تنهایی از عهده خانواده امکان پذیر نیست و میبایست با بهرهگیری از مشاوران و متخصصان امر از جمله کارشناسان روانشناسی، مددکاران اجتماعی و مشاوران دینی و مذهبی در جهت رفع مشکلات خانوادگی و پایبندی خانوادهها به ارزشهای دینی و فرهنگی با حمایتهای سازمانها و نهادهای مرتبط در جهت جلوگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی از جمله فرار از منزل گام برداشت.