قسم می خورم مقصران را به جرم ترک فعل به دادستانی معرفی نمایم
- شناسه خبر: 22657
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۷ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۳۵
- نویسنده: کلام تازه - حمیدرضا جعفری
باید زیرساختهای لازم برای جمعیت درحال رشد گلبهار فراهم گردد
به گزارش کلام تازه | مهدی دونده، در جلسه تعیین تکلیف وضعیت آرامستان شهر گلبهار که با حضور حجتالاسلام غلامی امام جمعه و جمعی از اعضای شورای اداری شهرستان در محل سالن اجتماعات فرمانداری این شهر برگزار شد گفت: تاکنون بیش از ۳۲ هزار واحد مسکن مهر در شهر گلبهار افتتاح و ساکنین اکثر این واحدهای مسکونی از شهرستانهای مختلف در آن سکنی گزیدهاند، در دولت سیزدهم نیز بنا بر ساخت بالغ بر ۹۸ هزار واحد در قالب طرح نهضت ملی مسکن در گلبهار میباشد، بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته جهت ساخت بیش از ۳۰ هزار واحد که تا سال آینده آماده و تحویل شود با یک رشد جمعیت غیر متعارف روبرو خواهیم شد بنابراین باید زیرساختهای لازم برای سکونت این جمعیت نیز فراهم گردد.
مهدی دونده، لزوم ایجاد هرچه سریعتر آرامستان و بیمارستان را یکی از زیرساختهای ضروری شهر گلبهار دانست و اظهار داشت: بیماری کرونا زنگ خطری بود مبنی بر یادآوری این مهم که در شهر گلبهار بیمارستانی وجود ندارد و در مدت زمان سپری شده از زمان شیوع این بیماری، آمار فوت شدگان و بیماران این شهرستان کمتر از چناران نبود ولی به دلیل عدم وجود بیمارستان، این تعداد به نام چناران ثبت و فوت شدگان نیز هرکدام به زادگاه خود برده شدند و این امر حاکی از این می باشد که از سال آینده این شهر دچار مشکلات وسیعی خواهد شد.
قسم میخورم مقصران را به جرم ترک فعل به دادستانی معرفی نمایم
دونده، بررسی مجدد مشکلات مربوط به ساخت آرامستان و پیگیری قانونی متخلفین را امری مهم قلمداد و تاکید کرد: شهرداری و شرکت عمران هردو متولیان ساخت آرامستان شهر گلبهار بوده و موظف به رسیدگی و حل هر گونه مشکل و مانع بر سر راه ایجاد این آرامستان می باشند، بنده خواستار ساخت هرچه سریعتر آرامستان از متولیان امر می باشم. در خواب خوش بودن دیگر کفایت میکند. بر همین اساس قسم میخورم چنانچه تا دوسه ماه آینده، اگر وضعیت آرامستان گلبهار تعیین تکلیف نشود، در صورت کارشکنی هر شخصی که متولی آن است متخلفین را طی نامهای به دادستانی معرفی و تقاصای رسیدگی به ترک فعل آنان را خواهم نمود.
منافع چه کسانی در گرو عدم ایجاد آرامستان است؟
نماینده عالی دولت در شهرستان گلبهار با اشاره به بازدید چندین باره استاندار وقت و بررسی میدانی و ارجاع موضوع آرامستان و اخذ تاییدیه از کارشناسان گفت: سوالی که اینجا مطرح می شود این است که منافع چه کسانی در گرو عدم ایجاد آرامستان میباشد؟ اگر برای آرامستان مجوزی براساس تایید نظر تخصصی کارشناسان اخذ نشده، میبایست اخذ میشد و اگر تاییدیه کارشناسان واجد شرایط دریافت شده است چرا تاکنون در آنجا نسبت به دفن اموات اقدام نشده و مشکلات آن مرتفع نگردیده است؟ هر چند فکر میکنم یکسری فشارهای جانبی که وجود داشته، بیشتر از فشارهای کارشناسی بوده است.
مهدی دونده ادامه داد: شرکت عمران سازنده شهر بوده و کسی که شهر را ساخته باید زیر ساختهای آن مثل آرامستان را با محوریت نظر علما و ائمه جمعه مبنی بر عدم شائبه غصبی بودن مکان انجام و درصورت داشتن مشکلات تخصصی، بهداشتی و اصولی مکان دیگری را جانمایی و جایگزین مکان فعلی نماید.
دونده افزود: از شهردار محترم که متولی شهر میباشد نیز خواهش دارم در این خصوص اقدامات لازم و همکاری بایسته را مبذول نمایند. در حال حاضر یکی از اصلیترین موضوعات در مباحث تامین زیرساختهای شهر، موضوع آرامستان گلبهار است اگر نمیتوانید آرامستان را ایجاد کنید اعلام کنید.
مردم و مسئولین این شهر آرامستان میخواهند
فرماندار با گلایه شدید از شرکت عمران و شهرداری گلبهار گفت: مردم و مسئولین این شهر از شما آرامستان میخواهند. اگر آرامستان در این شهر ایجاد نشود پیگیری قانونی خواهیم کرد. قرار نیست مشکلات این شهر را فقط فرمانداری و امام جمعه پاسخگو باشند شما هم باید مسئولیت پذیر باشید، تا کی میخواهید بی تفاوت باشید؟ مشکل مردم را حل کنید. آیا توانستهاید در این مدت نسبت به دفن اموات اقدامی انجام دهید؟
مهدی دونده ادامه داد: اگر نظر اداره محیط زیست و آب منطقهای استان در خصوص جانمایی فعلی آرامستان منفی میباشد، موضوع را بررسی و تعیین تکلیف کنید و اگر لازم هست مجدد استعلامی اخذ شود نسبت به آن اقدام کنید. قسم خورده نشده تصمیمی که در گذشته گرفته شده قابل تغییر نباشد. ضمن اینکه میتوان آرامستانی را مشترک با شهر چناران در نظر گرفت چرا که آرامستان چناران نیز با توسعه این شهر، در دل شهر جای خواهد گرفت پس میتوان آرامستانی را ایجاد کرد که مردم هر دو شهر از آن استفاده نمایند.
کلام تازه را در اینستاگرام دنبال کنید
وی با بیان اینکه «ایجاد آرامستان در مکان فعلی آن، براساس مصوبه کارگروه و بررسی همه قوانین و اخذ تاییدیه از کارشناسان واجد شرایط صورت پذیرفته است» خاطرنشان کرد: درست است که بعد ازچندین سال قصد بررسی مجدد آرامستان از لحاظ موقعیت جغرافیایی و جانمایی آن را داریم اما برای پیشبرد هدف منظور شده، میبایست ابتدا صورتجلسه، محتویات، پیوستها و گزارشهای موجود در مصوبه کارگروهی که نظر مساعد به ایجاد جانمایی در مکان فعلی را داشتند بررسی و یک بار دیگر مرور کرد تا اگر کسی در این خصوص تخلفی را انجام داده بتوان پیگیری نمود.
او ادامه داد: صاحبان امضایی که صورتجلسه مذکور را امضا کردند، اگر جانمایی مربوطه را قبول نداشتند نباید امضا میکردند و اگر هم تایید کردند باید نسبت به آن جواب قانعکنندهای داشته باشند. با آسیبشناسی در خصوص وضعیت فعلی آرامستان از منظر جانمایی آن و اقدامات کارشناسی صورت گرفته موافق هستیم. مشروط بر اینکه اگر واقعا کارشناسی بدرستی انجام شده بود باید از آن حمایت کرد در غیر اینصورت شخص اینجانب نیز پیشقدم خواهم شد برای جانمایی آرامستان در مکانی دیگر.
ضرب الاجل یک ماهه به متولیان امر
دونده تاکید کرد: متولیان امر یکماه فرصت خواهند داشت تا تمامی مستندات خویش را نسبت به رفع شائبههای مطرح شده از جانب شرکت آب منطقهای و اداره محیط زیست اعلام نموده تا در جلسهای که در یک ماه بعد در همین مکان برگزار خواهد شد مقصر اصلی شناسایی و تصمیم نهایی در خصوص وضعیت آرامستان گرفته و عملیاتی شود.
اعلام مخالفت شرکت آب منطقهای استان با محل تعیین شده برای آرامستان گلبهار
کارشناس دفتر محیط زیست شرکت آب منطقهای استان خراسان رضوی نیز در این جلسه با بیان اعلام مخالفت آب منطقهای استان مبنی بر احداث آرامستان در مکان منظور شده فعلی گفت: در سالهای ۹۶ و ۹۸ مخالفت این شرکت مبنی بر ایجاد آرامستان در منطقه جمعاب و خیج اعلام شده است، زیرا دارای منبع زیست محیطی بوده و در دشت مشهد چناران هم زیست پذیری بسیار بالایی وجود دارد و به عنوان منتهیالمنبع آبرسانی به دشت های مشهد چناران هم محسوب می شود و از طرفی جریان آب از جنوب به شمال شرق هست و در صورت آلودگی جمعاب، آلودگی کل را شامل میشود.
سید ابوالفضل علوی افزود: این آلودگی مثل آلودگی صنعتی نیست که اگر صنعتی میبود قابلیت رفع آلودگی را داشت ولی در خصوص آرامستان پرهزینه و نشدنی هست که بخوایم رفع آلودگی کنیم.
علوی ادامه داد: تا سال ۹۸ یک آیین نامهای داشتیم درمورد آرامستانها که حریم کیفی آبهای زیرزمینی و سطحی را ۲۰۰ متر اعلام کرده بود ولو این خارج از عرف هم باشد. آبخوان اینجا جنوب به شرق است یعنی ۲۰۰ متر، میزان کلیسم، فسفر و منیزیم در آبهای زیرزمینی سمت آرامستان بسیار زیاد هست و خطرناک. که این شامل تجزیه اجساد انسانی است و محل جدیدی که در نظر گرفته می شود باید حتما خارج از آبخوان باشد.
بیشتر بخوانید: سارقین ۱۰۰ کارتن ضد یخ در گلبهار دستگیر شدند
احداث آرامستان در این محل برای آبخوانهای مشهد خطرناک است
در ادامه سید محسن شجاعی، کارشناس دفتر مطالعات آب منطقهای گفت: آخرین مکاتبهای که در خصوص ایجاد آرامستان گلبهار صورت گرفت در تیرماه سالجاری بود که ما بررسیهای لازم را انجام دادیم. ورودی جمعاب مهمترین بخش آبخوان دشت چناران میباشد و آبخوانی که در اینجا وجود دارد از نزدیک قوچان شروع میشود و تا منطقه رضویه و پایین دست مشهد ادامه دارد. در این منطقه شبکه کمی و کیفی خوبی وجود دارد که بطور ماهیانه از سطح آب زیرزمینی پایش میشود. طبق بررسی صورت گرفته و با توجه به دانهبندی رسوبی موجود، احداث آرامستان در این منطقه برای آبخوان مشهد بسیار پر خطر بوده و در صورت آلودگی این آبخوان به راحتی قابل رفع و پلایش نخواهد بود.
شجاعی تاکید کرد: نظر کارشناسان دفتر مطالعات آب منطقهای و شرکت آب منطقهای استان به عنوان متولی آبخوان و آبهای زیرزمینی استان و کشور این است که اینجا به هیچ عنوان پتانسیل احداث آرامستان را ندارد و پیشنهادی که داریم ایجاد آرامستان در منطقه امامزاده ابراهیم و امامزاده عبدالله میباشد. نطرتخصصی ما این است که آرامستان باید در سمت دیگر کشف رود ایجاد شود در غیر اینصورت از لحاظ کمی و کیفی آبخوان به شدت تهدید خواهد شد.
ساخت غسالخانه در زمین مجاور!
رئیس اداره حفاظت از محیط زیست شهرستان چناران نیز گفت: در سال ۹۶ استعلامی از اداره کل راه و شهرسازی استان به محیط زیست ارسال و در متن نامه ذکر شده بود به دلیل عدم امکان اجرای گزینه مصوب، دو گزینه به ما پیشنهاد دادند که یکی از این گزینهها احداث آرامستان در مکانی بعد از روستای خیج و گزینه دیگر زمینی به مساحت ۱۰۰ هکتار در مجاورت همان آرامستان مصوب بوده، در همان زمان بر اساس ضوابط و قوانین، بررسی صورت گرفت و گزینه بعد از روستای خیج با رعایت فاصله مناسب از روستا، بدلیل همجواری با رودخانه فریزی مشروط به اعلام نظر حرایم کمی و کیفی رودخانه توسط آب منطقهای و موافقت کارگروه زیربنایی مورد تایید قرار گرفت. اما گزینه ۱۰۰ هکتاری که در مجاورت آرامستان مصوب بود را بدلیل وجود چاه آب شرب را مغایر با ضوابط استقرار واحدهای خدماتی احداث آرامستان اعلام نمودیم.
هادی موسیپور ادامه داد: سئوالی که اکنون مطرح میشود این است اداره راه و شهرسازی در خصوص جانمایی زمین آرامستان از اداره محیط زیست استعلام گرفته اما هماکنون چرا غسالخانهای که در آن ساخته شده در جای آرامستان مصوب نیست بلکه در زمین ۱۰۰ هکتاری واقع شده است.
بیشتر بخوانید: کودک آزاری در چناران و گلبهار؛ در وضعیت هشدار
زمین در حالی به شهرداری گلبهار تحویل داده شده که مصوبه تاییدیه استان را دارا بوده است
رئیس شورای اسلامی شهر گلبهار یکی دیگر از افرادی بود که در این جلسه به نمایندگی از شورای شهر به ایراد سخن پرداخت. او گفت: به کار کارشناسی اعتقاد داریم و باید حتما نظرات کارشناسان در تصمیمات اینچنینی لحاظ شود. تعجب ما از بعضی از دوستانی که اکنون مخالفت میکنند این است که زمین در حالی به شهرداری گلبهار تحویل شده که مصوبه تایید شده استان را دارا بوده است.
سید محمد سیدعبداللهی ادامه داد: در زمان تصویب مکان فعلی آرامستان گلبهار، کارگروههایی که به منظور بازدید و بررسی مکانهای مختلف جهت احداث آرامستان، با حضور جناب دکتر دهقان، نماینده وقت مجلس شورای اسلامی، معاون استاندار وقت ،اعضای شورای شهر و شهردار وقت و جمعی دیگر از کارشناسان، که اتفاقا خودم نیز در آن بازدیدها حضور داشتم ضمن بازدید از مکان های پیشنهادی از جمله زمین فعلی، آبقد، خیج و روستاهای مجاور امام زاده ها، نظر موافق خود را مبنی بر احداث آرامستان گلبهار در همین مکان اعلام نمودند.
سیدعبداللهی تاکید کرد: آیا شرکت عمران بدون اجازه و مصوبه اقدام به احداث غسالخانه کرده و از جیب بیتالمال و مردم هزینه کرده که قطعا نباید اینجور باشد و در صورتی که مجوز و مصوبه نداشته، باید پاسخگوی خسارت وارده باشد و اگر مصوبات براساس استعلامات و کار کارشناسی است باید در ساخت آرامستان تسریع صورت گیرد.
او ادامه داد: موضوع بعدی که باید بدقت به آن نگریست و در مورد آن فکر کرد مباحثی است که در خصوص غصبی بودن زمین بر زبان جاری میشود. در آن زمان تعدادی از افراد، که مالکین قسمتهایی از زمین فعلی بودند تجمع اعتراضی آمیزی را در جلوی مسجد امام زینالعابدین (ع) داشتند که موضوع از طریق مراحل قانونی ودادگاه پیگیری و زمین بر اساس قوانین مربوطه به مالکیت شرکت عمران درآمد.
اکنون سئوال من از دوستانی که چنین مباحثی را مطرح میکنند این است که دادستان محترم در آن زمان با استناد به چه مدرک و مستندی و پس از طی چه مراحل قانونی، دستور تملک اراضی را جهت احداث آرامستان صادر نموده است؟ قطعا براساس مصوبات و درخواست مراجع ذی صلاح انجام پذیرفته است. این نمیشود که بعد از سپری شدن این همه زمان، و هزینه، صدای برخی معترضین شنیده شود البته که باید شنیده و پاسخ صحیح و منطقی داده شود، اما صدای صد هزار نفر جمعیت که مطالبه به حقشان ایجاد آرامستان است شنیده نشود.
بیشتر بخوانید: افزایش حق انتخاب مردم برای مسیر مشهد گلبهار
امیدواریم دغدغه مخالفین احداث آرامستان، چیزی جز کار کارشناسی نباشد
رئیس شورای اسلامی شهر گلبهار با بیان اینکه «امیدواریم دغدغه مخالفین احداث آرامستان، چیزی جز کار کارشناسی نباشد» تاکید کرد: باید اقدامات لازم در خصوص رفع موانع ایجاد آرامستان به منظور بهرهبرداری سریعتر صورت پذیرد.
سیدعبداللهی افزود: یکی از اقداماتی که در اولین روزهای فعالیت شورای شهر گلبهار، توسط این شورا صورت گرفت برگزاری جلسهای با حضور نماینده محترم مجلس شورای اسلامی، فرماندار و امام جمعه محترم، دادستان و ریاست محترم دادگستری، شهردار و مسئولین شرکت عمران بود که در آن جلسه به مباحث پیرامون آرامستان پرداخته شد. در آن جلسه دادستان محترم در پاسخ به شائبههای ایجاد شده مبنی بر غصبی بودن زمین، عنوان نمودند که تملک زمین مذکور، هیچ منعی از لحاظ قانونی ندارد. بنابراین تقاضای شورای شهر نیز بر این مبنا قرار گرفت که هرچه سریعتر وضعیت آرامستان تعیین تکلیف و مراحل ساخت آن با همکاری ادارات مربوطه آغاز گردد.
بعد از ۱۰ سال رسیدهایم به جای اول
شهردار گلبهار نیز گفت: اکنون بعد از ۱۰ سال رسیدیم به جای اول، بطوریکه در تاریخ ۸ آبان ماه سال جاری نهادهای نظارتی استانی طی نامهای به شهرداری گلبهار، این شهرداری را بخاطر ایرادات وارده توسط آب منطقهای استان و اداره محیط زیست از هرگونه هزینهکرد در آرامستان منع نموده است.
اصغری ادامه داد: ایجاد آرامستان، در کنار موضوعات دیگری همچون مترو، زبالهگاه و نخالهگاه از جمله برنامههای الویتدار شهرداری گلبهار میباشد و شهرداری با نگاه ویژهای این موضوعات را در دستور کار خویش قرار داده است اما باید بدانیم که موضوعات شهرسازی همیشه موضوعات پرچالشی بوده است. اگر هر نقطه از این شهرستان را برای ساخت آرامستان در نظر بگیریم یک نهادی بالاخره نسبت به آن ایراد خواهد گرفت. یکی خواهد گفت مسیر آن خوب نیست دیگری میگوید آب ندارد و…
وی در پایان گفت: تقاضای ما هم همین است تا این موضوع سریعتر تعیین تکلیف شود تا ما نیز بتوانیم پاسخی به نامه نهادهای نظارتی داشته باشیم و بتوانیم پاسخگوی مطالبات به خق شهروندان گلبهاری باشیم.
مسئله شرعی را دادستان نمیتواند حل کند
امام جمعه گلبهار هم از دیگر افرادی بود که در این جلسه با بیان سخنانی نسبت به عدم رعایت مسائل شرعی در ایجاد آرامستان ابراز نگرانی کرد، او گفت: مسئله شرعی را دادستان نمی تواند حل کند. اگر در ساخت مسجدی، ایرادی شرعی وجود داشته باشد نباید آن مسجد ساخته شود، مصلی هم همینطور، اما آرامستان از مصلی بدتر است. اگر مردهای را در این مکان دفن نمودید و شخصی با اسناد مستدل، مراجعه نمود و اعلام کرد که این نقطه از زمین، که نسبت به دفن میت اقدام نمودهاید مال من است و من راضی نیستم چه جوابی به او خواهید داشت؟ و باید این مسایل حل شده و آرامستان در مکانی ایجاد شود که مشکل شرعی و قانونی نداشته باشد.
حجتالاسلام غلامی ادامه داد: مشکل بعدی که در ساخت آرامستان کنونی مشاهده میشود عدم رعایت حریم و فاصله قانونی آن با شهر است. براساس نصح صریح قانون، فاصله آرامستان تا محدوه شهر، نباید کمتر از ۱۰ کیلومتر باشد در حالی که مکان درنظر گرفته شده برای آرامستان فعلی ۳ کیلومتر است. اینها از جمله مواردی است که باید سازندگان شهر، جهت ساخت آرامستان رعایت نمایند. اگر قبلا کارشناسان و مدیران، کارشان را بدرستی انجام ندادهاند، الان درست انجام دهند، ما متولی ساخت آرامستان نیستیم حتی متولی قانونیش هم ما نیستیم. ایجاد آرامستان متولی دارد، متولیان کارشان را درست انجام بدهند.
مخالفت صریح دانشگاه آزاد گلبهار با جانمایی آرامستان
رئیس دانشگاه آزاد گلبهار هم یکی از افرادی بود که از جانمایی زمین آرامستان، بلحاظ نزدیکی به این دانشگاه انتقاد کرد و گفت: انتظار این بود که فاصله ۱۰ کیلومتری مندرج در قانون، جهت احداث آرامستان رعایت میشد، الان کاملا مشخص شده که این جانمایی غیر کارشناسی بوده است و بر همین اساس، نظر مخالفت صریح این دانشگاه را بصورت مکتوب به فرمانداری، معاونت استاندار و بیت رهبری اعلام کردهایم.
در ایجاد آرامستان تمام قواعد شهرسازی رعایت شده است
نماینده شرکت عمران گلبهار نیز در این جلسه اقدامات صورت گرفته جهت احداث آرامستان گلبهار را قانونی دانست و خاطرنشان کرد: بنده در شرکت عمران به عنوان یکی از اعضای کارگروه زیر بنایی وظیفه داشتم بررسیهای لازم را انجام داده و زیر ساختها را فراهم سپس زمین را به شهرداری وقت تحویل دهم و این کارها را انجام دادم.
ضمن اینکه تمامی مجوزهای لازم از مراجع ذیصلاح جهت ایجاد آرامستان اخذ و سپس نسبت به ساخت غسالخانه در زمین آن اقدام شده است.
زرافشان افزود: موضوعات شهرسازی یکی از پرچالشترین موضوعات مدیریت شهری میباشد و اعلام میداریم که در ایجاد آرامستان گلبهار، تمام قواعد شهرسازی از قبیل شیب توپوگرافی، جهت باد، نوع مالکیت، ویژگیهای اکولوژیک، بافت خاک و … رعایت شده است.