سرگردانی مردم گلبهار در زایش و مرگ
- شناسه خبر: 22700
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۵ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۴۲
- نویسنده: کلام تازه - حمیدرضا جعفری
کلام تازه | باید باور کرد که تنها مرحلهای از حیات انســان که از آن گریزی نیست مرگ اســت و آخرین سکونتگاه غیرقابل اجتناب هر انسانی نیز آرامســتان. این آرامستانها هستند که از انسجام اجتماعی بیشتری برخوردار بوده و یاد مرگ را در جامعه و شهر تقویت میکنند و بخاطر اینکه دارای مقیاس انسانی تری هستند غایت فضای آرامستان را که ایجاد تذکر برای زندگان است، تأمین مینمایند.
سال ۱۴۰۰ هم از نیمه گذشت و هنوز مردم شهرجدید گلبهار بیقرارِ آرام و قرار مردگان خویشند. گلبهار، شهری که قرار بود همهی زیرساختهای زندگی شهری در آن فراهم باشد اکنون و پس از چیزی نزدیک به سه دهه، مردمانش، در میان هویت داشته و نداشته خویش در این شهر و تعلق خاطر به آن سرگردانند.
بعلت عدم وجود زایشگاه، کودکی هم در اینجا متولد نمیشود که شناسنامهای برایش صادر شود و به هنگام فوت نیز جایی برای دفن ندارند و این یعنی سرگردان در زایش و مرگ.
کلام تازه را در اینستاگرام دنبال کنید
همین چند سال پیش بود که بالاخره شرکت عمران گلبهار بعد از قریب به سی سال، زمینی ۱۰۰ هکتاری را با حواشی بسیار برای ساخت آرامستان تعیین تکلیف کرد و آغاز ساخت غسالخانه را در آن کلید زد و در تاریخ ۵ آبان ۱۳۹۷ نیز طی صورتجلسهای زمین آرامستان را به شهرداری گلبهار تحویل داد. اما از آن زمان تاکنون، چرا و به چه دلایلی آرامستان گلبهار، فعالیت خویش را آغاز ننموده و مردم این شهر مجبور به دفن اموات خویش در شهرها و روستاهای دیگر شدهاند؟ سئوالی است که مسئولین و متولیان امر یعنی شرکت عمران و شهرداری گلبهار باید پاسخگوی آن باشند.
منتقدان آرامستان فعلی چه میگویند؟
در میان انتقادات ریز و درشتی همچون عدم رعایت الزامات شرعی در تملک اراضی، مجاورت آن به دانشگاه آزاد، عدم رعایت فاصله قانونی از شهر و اثرات منفی زیستمحیطی و … که به احداث آرامستان گلبهار شنیده میشود شاید بتوان دو انتقاد را حائز اهمیت دانست که به تشریح آن خواهیم پرداخت.
عدهای از منتقدان موقعیت جغرافیایی آرامستان گلبهار، از جانمایی صورت گرفته، گلایه مند هستند آنها معتقدند که از روال مرسوم احداث آرمستان در داخل شهرها شاید هزاران سال میگذرد.
زمانی که در بسیاری از شهرهای دنیا آرامستانها داخل شهرها ایجاد میشدند یا توسعه شهرها سبب شده بود که قبرستانها را در دل خود جای دهد. اما امروزه که امکانات بهداشتی، علمی و … وجود دارد، بهتر است آرامستانها خارج از شهر ایجاد شود.
این عده بر خلاف نظر کارشناسانی که بر موقعیت فعلی احداث آرامستان مهر تائید زدهاند معتقد هستند که با گسترش شهر و تبدل آن به کلانشهر، لاجرم باعث خواهد شد که در آینده، این قبرستان نیز در دل شهر گم شود. آنان میگویند احداث یک قبرستان در نزدیکی شهر اقدامی بیهوده و ضد قوانین شهرسازی است. بلکه باید آرامستان با فاصله قانونی از شهر احداث و دسترسی آسان به آن برای تمام مردم وجود داشته باشد.
بیشتر بخوانید: گود کشتی با چوخه در مجاورت پارک جنگلی رادکان احداث میشود
اما عده دیگری آرامستانها را یکی از کاربریهای مزاحم شهری میدانند که قادر است اثرات منفی زیستمحیطی از خود به جای بگذارد، از این منظر که ممکن است آلودگیهای ناشی از شستشوی اموات یا تغییر شکل فیزیولوژیک جنازه به لایههای زیرین خاک نفوذ کرده و آبهای زیرسطحی را آلوده کند
این دسته از منتقدین معتقد هستند که هر یک لیتر شیرابه زباله معمولا چهار هزار لیتر معادل چهار مترمکعب از آبهای زیرزمینی را آلوده میکند و بنابراین به لحاظ زیست محیطی ایجاد آرامستان در مسیر چاههای آب، قنات و منابع آبهای زیر زمینی اقدام اشتباهی است.
اما در این میان کارشناسان و متولیان ساخت آرامستان گلبهار با قاطعیت از جانمایی مکان مورد نظر جهت ساخت آرامستان دفاع کرده و میگویند تمامی مجوزهای لازم از مراجع ذیصلاح جهت ایجاد آرامستان را اخذ نموده سپس به ساخت غسالخانه در زمین آن اقدام نمودهاند.
آنها موضوعات شهرسازی را یکی از پرچالشترین موضوعات مدیریت شهری میدانند و معتقد هستند که در ایجاد آرامستان گلبهار نیز تمام قواعد شهرسازی از قبیل شیب توپوگرافی، جهت باد، نوع مالکیت، ویژگیهای اکولوژیک، بافت خاک و … رعایت شده است.
بیشتر بخوانید: افزایش حق انتخاب مردم برای مسیر مشهد گلبهار
تکلیف مردم چه میشود؟
مردم شهر گلبهار نگرانند و بیقرار! و در وانفسای شیون و زاری از دست دادن عزیز خود، کاسه چه کنم برای یافتن مکان دفن عزیز از دست رفته به دست گرفتهاند. اصلا آنان به اختلافات موجود کاری ندارند. به امیدی از اقصا نقاط کشور به این شهر آمدهاند تا آرامش و آسایش داشته باشند.