گزارش کلام تازه از وضعیت مجتمع علوم قرآنی چناران؛ چه کسی پاسخگوی خسارت وارده به بیت المال است؟
- شناسه خبر: 15974
- تاریخ و زمان ارسال: ۹ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۴:۳۸
- نویسنده: کلام تازه - آتنا سلطانی
کلام تازه | یکی از مهمترین پروژههای قرآنی شهرستان چناران که بیش از یک دهه از کلنگزنی آن میگذرد، «مجتمع علوم قرآنی چناران» بوده است که به منظور بررسی سرانجام این پروژه، سری به خیابان امام رضا (ع) ۳ واقع در شهر چناران زدیم ولی به جای پژوهشکده علوم قرآنی، با ساختمانی بی در و پیکر که به شدت تخریب شده و بعضی از ابنیه آن به سرقت رفته است روبرو شدیم.
شکلگیری پیشرفت و توسعهیافتگی در شهرها و روستاها، بطرز کاملا محسوسی وابستگی به توسعه زیرساختهای عمرانی دارد. چرا که در دنیای امروز، توسعه زیر ساختهای عمرانی، یکی از مهمترین مولفههای توسعه یافتگی درهر کشوری قلمداد میشود. اما این توسعه عمرانی، ارتباط مستقیمی با چگونگی تخصیص ومدیریت بودجه به این بخش دارد.
اما آنچه عملا درسالهای اخیر شاهد آن بودهایم و در بسیاری از طرحهای عمرانی کشور بوضوح قابل مشاهده است اختصاص نیافتن اعتبارات لازم به پروژههای عمرانی است که سبب رکودی چندساله در پروژهها شده و یا روند تکمیل آنها را به بازه زمانی طولانی و در بعضی موارد خسارت به پروژه نیمه تمام کشانده است.
یکی از مهمترین پروژههای قرآنی شهرستان چناران که بیش از یک دهه از کلنگزنی آن میگذرد، «مجتمع علوم قرآنی چناران» بوده است که انتظار میرفت پس از سالها، به بار نشسته و فضای آن، پذیرای خیل علاقمندان به قرآن و علوم قرآنی باشد. به منظور بررسی سرانجام این پروژه، سری به خیابان امام رضا (ع) ۳ واقع در شهر چناران زدیم و در کمال شگفتی، به جای پژوهشکده علوم قرآنی، با ساختمانی بی در و پیکر که به شدت تخریب شده و بعضی از ابنیه آن به سرقت رفته است روبرو شدیم.
این گزارش در شماره هجدهم ماهنامه کلام تازه به چاپ رسیده است
برای تهیهی این شماره به اینجا مراجعه فرمایید
در حالی که پروژه حدود ۷۰-۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشت، ادامهی کار متوقف و ساختمان به حال خود رها گردید
با توجه به اینکه بهرهبردار پروژهی یادشده اداره تبلیغات اسلامی چناران است، برای پیگیری علت وقوع تخریبهای صورت گرفته در این ساختمان که هنوز به بهرهبرداری کامل نرسیده است، به سراغ رییس این اداره رفته و از حجتالاسلام فاخر میخواهم در خصوص این مجتمع برایم بگوید و او با استقبال از ورود «کلام تازه» به این ماجرا، گفت: آن ساختمان، مجتمع علوم قرآنی است که در سال ۱۳۸۸ کلنگزنی شد و قرار بود که «اداره مسکن و شهرسازی» به عنوان مجری طرح، آن را آماده کرده و به اداره تبلیغات اسلامی چناران، به عنوان بهرهبردار تحویل دهد. اما پس از سالهای متمادی، در سال ۱۳۹۹، در حالی که پروژه حدود ۷۰-۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشت، ادامهی کار متوقف و ساختمان به حال خود رها گردید.
از او علت توقف عملیات ساخت پروژه را میپرسم و او در جواب میگوید: در سال گذشته پیمانکار اعلام کرد که من تا این مرحله قرارداد داشتم و برای تکمیل پروژه باید قرارداد دیگری با من منعقد گردد. ما پس از مشاهدهی تخریبهای صورت گرفته به همراه سرقت رفتن کُم پنجرهها و برخی لوازم لولهکشی آب پروژه، بعلت عدم استقرار نگهبان، بلافاصله طی نامه شماره ۱۵۷۴۰۰/۱۳۹۹۳۲۵ مورخ ۲۸/۸/۱۳۹۹ با معاونت اداری و مالی تبلیغات اسلامی استان مکاتبه کردیم و ضمن بیان موارد بوجود آمده در پروژه و هشدار نسبت به عواقب ناشی از رها کردن عملیات ساخت پروژه بدون رعایت نکات حفاظتی در آن، اعلام کردیم که اگر این پروژه تکمیل نگردد، محل تجمع معتادان و مفسدان خواهد شد و بلایی که بر سر ساختمان شرکت گاز آوردند، در اینجا نیز تکرار خواهد شد. در بازگشت به نامهی فوق، در مورخ ۲۱/۱۰/۱۳۹۹ جوابیه مدیر کل راه و شهرسازی استان به شماره نامه ۷۰۵۶۹/۴۱۲ مورخ ۵/۹/۱۳۹۹ به ما ارسال گردید که از معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری درخواست تامین اعتبار به مبلغ ۲۵ هزار میلیون ریال در راستای اتمام عملیات اجرایی پروژه کرده و یادآور شده بود که پروژه مذکور در سال جاری (۱۳۹۹) از محل اعتبارات استانی مبلغ ۵۰۰۰ میلیون ریال دارد.
باید اداره راه و شهرسازی استان که متولی اجرای طرح است و مبالغ بودجه را دریافت کردهاند، آن را بسازد و به ما تحویل دهد
حجتالاسلام فاخر ادامه داد: باید اداره راه و شهرسازی استان که متولی اجرای طرح است و مبالغ بودجه را دریافت کردهاند، آن را بسازد و به ما تحویل دهد. ما بارها طی مکاتبات فراوان و تماسهای تلفنی مکرر درخواست تخصیص اعتبار لازم را داشتهایم. وقتی هم شاهد موارد تخریب و سرقت شدیم درخواست کردیم که حداقل یک نگهبان برای پروژه بگذارند. اما گفتند اعتبار نداریم. پیشنهاد کردیم شما یک نگهبان بگذارید و از اعتبار بعدی که برای پروژه خواهید گرفت، هزینهاش را تامین کنید. نگذارید بیتالمال از بین برود. متاسفانه هیچ اقدامی صورت نگرفت و پروژهای که نزدیک به ۷۰-۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، به علت تخریب و سرقت در آن، صدمات زیادی دیده است.
وی در ادامه افزود: ما پس از رها کردن پروژه توسط مجری، یک قفل خریدیم و بر در اصلی نصب کردیم که از غارت بیشتر بیتالمال جلوگیری کنیم و به موازات آن از طریق نماینده مجلس و همچنین فرماندار که از وضعیت بوجود آمده بازدید کردند، پیگیر شدیم ولی متاسفانه مسکن و شهرسازی هیچ عکسالعملی در این خصوص نشان نداد.
برای پیگیری علت عدم تخصیص اعتبار و رها شدگی ساختمان «مجتمع علوم قرآنی چناران» به سراغ مهندس ناظر پروژه رفته و از وی روند اجرای پروژه را جویا شدم.
با توجه به تخریبها و سرقتها اعتبار مورد نیاز برای تکمیل پروژه بسیار زیاد خواهد بود
«نیما جمیلی» با بیان اینکه «بتازگی از محل پروژه بازدید کردهام» درخصوص تامین اعتبار پروژه گفت: اعتبارات این پروژه، از محل تملک دارایی فرمانی از طریق استانداری تامین میگردد. بر اساس هر مبلغ اعتباری که تعیین میکردند، به همان میزان با پیمانکار قرارداد میبستیم و آخرین مرحله نیز با تعیین اعتباری در حدود ۳۰۰-۴۰۰ میلیون تومان، با پیمانکار قرارداد بسته شد و پیمانکار نیز به تمام تعهد خود که اجرای سنگ و سرامیک پروژه بود، عمل کرد و با اتمام آن قرارداد و عدم تخصیص مجدد اعتبار لازم، ادامه عملیات ساخت نیز متوقف گردید.
جمیلی در ادامه گفت: با مشاهدهی تخریبهای اولیه در ساختمان، شخصا به مدیریت استانداری نامه نوشتم و گفتم که اگر این پروژه رها شود، شرایط بدتر خواهد شد اما ترتیب اثری داده نشد.
جمیلی با بیان اینکه برآورد خسارات وارد شده بر ساختمان نیاز به بررسی دقیق دارد، افزود: با توجه به تخریبهای صورت گرفته و به سرقت رفتن درها و لولهها و … اعتبار مورد نیاز برای تکمیل پروژه بسیار زیاد خواهد بود و اگر در همان آغاز، اعتبارات کافی به پروژههای عمرانی اختصاص داده شود، آن پروژه با هزینه کمتر و در زمان زودتری کامل شده و به بهرهبرداری میرسد.
از وی پرسیدم آیا نمیشد با توجه به اتمام اعتبار، تمهیداتی برای جلوگیری از ورود معتادان و سارقان به پروژه اندیشید؟ او در پاسخ گفت: اتفاقا خواهشی که ما از شورای برنامهریزی شهرستان و شخص فرماندار داشتیم این بود که حداقل بخشهایی را تابلوبندی کرده و تحویل بهرهبردار، که همان اداره تبلیغات اسلامی چناران میباشد، بدهید تا یک واحد در آنجا مستقر شده و چراغ ساختمان روشن شود.
ساختمان تحویل مجموعه مدیریت شهرستان نشده است
به سراغ فرماندار شهرستان چناران رفته و از او در خصوص این پروژه میپرسم؛ حمید انصاری با ابراز تاسف از وضعیت بوجود آمده میگوید: در کمیته برنامه ریزی استان پروژه ها تعریف شده به شهرستان ابلاغ میگردد و امکان تخصیص اعتبارات دستگاههای دیگر به پروژههای دستگاهی دیگر عملا توسط این فرمانداری وجود ندارد.
انصاری افزود: اداره کل راه و شهرسازی استان میبایست اعتبار لازم را در خصوص پروژههای پیشنهادی خود در شهرستان تخصیص دهد که متاسفانه بعلت عدم تخصیص بهموقع اعتبار لازم پروژه رها شده و باعث بوجود آمدن خساراتی در آن نیز شده است.
از فرماندار چناران میپرسم «آیا امکان این نبود که مدیریت شهرستان چناران تمهیداتی در جهت حفظ و حراست از پروژه بعمل آورده تا مانع بروز خسارت و پدید آمدن وضع فعلی شود» و او در پاسخ گفت: چون ساختمان تحویل مجموعه مدیریت شهرستان نشده عملا امکان چنین کاری در شهرستان وجود ندارد و وظیفه پیمانکار و کارفرمای پروژه بوده که تمهیدات لازم را در این خصوص بکار ببرد و وضعیت بوجود آمده در این پروژه، ناشی از کوتاهی اداره کل راه و شهرسازی استان و مسئولان وقت آن میباشد که اعتبارات لازم را به پروژه تخصیص ندادهاند.
بارها با مسئولین مکاتبه کرده و نسبت به تبعات رها شدن ساختمان بصورت نیمه کاره هشدار دادیم
وی با ابراز گلایه از کوتاهی متولیان و مسئولان مربوطه گفت: بارها با مسئولین مکاتبه و نسبت به تبعات رها شدن ساختمان بصورت نیمه کاره هشدارهای لازم را بیان کردهایم تا وقتی اعتبارات در شهرهایی همچون مشهد، نیشابور و سبزوار هزینه میگردد و از مسئولین شهرستان توقع میرود که اعتبارات بخشهای دیگر شهرستان را در انصاری در خصوص استقرار واحدی از اداره تبلیغات اسلامی در این ساختمان گفت: ساختمانی که هنوز انشعابات آب، برق و گاز در آن ایجاد نشده و هنوز تحویل کسی نگردیده، چگونه میتوان انتظار داشت تا واحدی از اداره تبلیغات اسلامی در آن مستقر گردد.
با نگاهی به وضع پروژهی مجتمع علوم قرآنی چناران، بسادگی میتوان تشخیص داد که اکنون باید اعتباری مضاعف، جهت جبران خسارتهایی که میتوانست رخ ندهد اما بوقوع پیوسته تخصیص داده شود، اعتباری که مسئولان و متولیان اصلی این پروژهها، هر ساله براساس وظیفه خویش میبایست جهت پیشرفت و تکیمل پروژه اختصاص میدادند و همچنان یک سئوال در ذهن باقی ماند چه کسی پاسخگویی خسارت وارده به بیتالمال مسلمین است؟