شلیک به هویت شهر
- شناسه خبر: 27850
- تاریخ و زمان ارسال: ۴ تیر ۱۴۰۱ ساعت ۱۸:۵۷
- منبع: کلام تازه
- بازدید :
- نویسنده: کلام تازه - حمیدرضا جعفری
پدیده نزاع و درگیری، در گذشته در شاخصهایی چون دفاع از آب، خاک، فرهنگ، هویت و تمدن به عنوان عامل ماندگاری بسیاری از انسانها، جوامع، فرهنگها و تمدنها مطرح بوده است اما اکنون و بعد از گذشت تغییرات فراوان و دگرگونیهای اجتماعی فرهنگی در جهان، هرگونه نزاع، درگیری و خشونت عملی مذموم و ضد فرهنگ، تمدن و هویت شناخته میشود.
نکتهی حائز اهمیت این است که دنیای امروز نزاع دسته جمعی را به عنوان یک آسیب اجتماعی و یکی از شاخصهای مهم وجود خشونت در جامعه میشناسد شاخصی که قادر بوده امنیت اجتماعی را مورد تهدید و مانع توسعه اجتماعی گردد.
متاسفانه هنوز آثار ناگوار این پدیده در حاشیه شهرها و شهرهای کمتر توسعه یافته بهچشم میخورد، بهطوریکه هنوز خشونت و نزاعهای دستهجمعی و درگیریهای گروهی و قبیلهای، از جمله موضوعاتی است که در فرهنگ بعضی از ساکنین آن، شاخص قدرت یا دفاع از منزلت اجتماعی و فرهنگی و حیثیت خانوادگی محسوب میشود که بین افراد به وقوع می پیوندد و همه ساله براساس آمار واخبار، تعدادی قربانی می گیرد. از همین رو و به بهانه بروز گاه و بیگاه نزاعهای دسته جمعی در چناران و گلبهار، به بررسی علل و تبعات این نوع خشونت در جامعه از دیدگاه کارشناسان پرداخته و آن را مورد واکاوی قرار دادیم. آنچه در ادامه میخوانید حاصل گفتگوی کلام تازه با این کارشناسان میباشد. با ما همراه باشید.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در گفتگوی اختصاصی با کلام تازه، خشونت را یکی از آسیبهای اجتماعی دانست که خیلی از جوامع درگیر آن هستند و بیان کرد: به هر نوع درگیری یا زد و خوردی که بین همدیگر رخ دهد خشونت میگوئیم. اما خشونت در یک تعریف وسیعتر میتواند علیه «خود» باشد که خودکشی نامیده میشود و یا علیه دیگران باشد که همان نزاع و درگیری است، اما میتواند علیه طبیعت و محیط زیست هم باشد که «وندالیسم» یا تخریب اموال عمومی محسوب میشود یا خشونتهایی مانند شورش و درگیری که طیف مختلفی از افراد جامعه را در بر میگیرد.
همهگیری بالای خشونت
حسین اکبری ادامه داد: در واقع همه مواردی که ذکر شد نشان دهنده این است که خشونت از یک همهگیری بالایی در جامعه برخوردار است، همانطور که میبینید در حال حاضر خودکشی، تمایل به نزاع و درگیری، پرخاشگریهای سیاسی و….افزایش پیدا کرده که همه این موارد نشان دهنده این موضوع است که خشونتها، همه با هم همبستگی دارند و عملا با همدیگر در حال رشد در جامعه میباشند که آمار پزشکی و پزشکی قانونی نشاندهنده و گواه این موضوع است.
حسین اکبری، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد: نزاعهای دسته جمعی ساختاری سنتی دارند و معمولا در مناطقی که گروهبندی اجتماعی، مذهبی، قومیتی و مهاجرتهایی که در آن صورت گرفته به وجود میآید، در این مناطق یک عصبیت فرهنگی نیز شکل گرفته که انواع نزاعها و خشونتهای دستهجمعی و گروهی در آنها قویتر میباشد. به همین دلیل نزاعهای دستهجمعی در حاشیه و آن قسمت از نواحی شهر که سنتیتر است و گروههای محلهای در آن وجو دارد بیشتر به چشم میخورد. / عکس: ایکنا
این عضو هیات علمی دانشگاه فرودوسی مشهد خشونت را زاییده عوامل اجتماعی دانست و گفت: در چند سال اخیر با رشد قابل توجهی از خشونت مواجه هستیم و اگر بخواهیم از علل ایجاد خشونت سخن بگوئیم باید گفت که هر نوع عاملی که بتواند عملا افراد را از آستانه تحمل خودشان خارج و فرد را به سمت پرخاشگری سوق دهد میتواند از عوامل ایجاد خشونت محسوب شود.
گسترش انواع نابرابریهای اجتماعی، یکی از عوامل خشونت در جامعه
اکبری ادامه داد: اگر بخواهیم از زاویه «شناختی» به آن نگاه کنیم و فارغ از عواملی همچون شخصیت روانی افراد، پرخاشگری و داشتن شخصیت ضداجتماعی، پایین بودن آستانه تحمل و… موضوع را بررسی و در سطح کلانتر به آن بپردازیم باید گفت که یکسری عوامل وجود دارد که میتواند خشونت را در جامعه گسترش دهد که یکی از مهمترین آنها، گسترش انواع نابرابریهای اجتماعی است.
وی تاکید کرد: در جامعهای که با انواع نابرابریهای اجتماعی مواجه است، بهشدت پتانسیل انواع خشونت در آن افزایش پیدا میکند و تحقیقاتی که در دنیا انجام شده کاملا این را نشان داده است. نابرابری اجتماعی، که نوع بارز آن نابرابری اقتصادی است باعت ایجاد حس محرومیت نسبی در افراد و ایجاد حس ناکامی و ایجاد مشکل اخلاقی و در نهایت پرخاشگری میشود.
مشکلات اقتصادی و فقر، عامل ایجاد فشار روانی
حسین اکبری افزود: طبق نظریه فشار روحی، یکی از مهمترین عواملی که باعث ایجاد فشار روانی در افراد میشود «مشکلات اقتصادی و فقر» است که این دو عامل به شدت می تواند افراد تحت فشار را مستعد بروز خشونت کند، معمولا بعضی از افرادی که در دهک پایین اقتصادی قرار دارند بعلت نوع مقایسهای که ممکن است با سطح بالاتر از خود انجام دهند، سبب وارد آمدن فشار روانی شدید، احساس محرومیت، ناکامی و بیقدرتی در خود شده و به سمت خشونت گرایش پیدا کردهاند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: چون عوامل ایجاد خشونت در کشور ما به شکل زیادی وجود دارد باید انتظار داشته باشیم خشونت هم به همان اندازه وجود داشته باشد و یا افزایش پیدا کند، هم سطح نا برابریها به شدت افزایش پیدا کرده و هم انواع مشکلات اقتصادی و فقر و مواردی که باعث ایجاد فشار میشود، از طرف دیگر عوامل تنظیم کننده جامعه ضعیف و عوامل حمایت کننده در کشور نیز بدرستی عمل نمیکنند که این امر باعث میشود تا عملا فشارها، افراد را در شرایطی قرار دهد که مستعد بروز خشونت شوند.
فزایش خشونت، عامل گرایش استفاده از سلاح
اکبری تاکید کرد: این خشونت خودش را می تواند در قالب نزاع فردی، جمعی یا گروهی نشان دهد که تعدادش هم کم نیست و در شهر مشهد هم زیاد دیده میشود و وقتی تعداد این خشونتها و درگیریها در حال افزایش باشد این گونه افراد بتدریج به سمت استفاده از اسلحه گرایش پیدا خواهند کرد.
درگیری و خشونت در دهکهای پایین اقتصادی
این جامعه شناس با بیان اینکه «در مناطقی از شهر که از نظر اقتصادی در دهک بالاتری قرار دارند شاهد نزاع دسته جمعی کمتری هستیم و معمولا در این مناطق نزاعها بیشتر بصورت فردی رخ میدهد» تصریح کرد: نزاعهای دسته جمعی ساختاری سنتی دارند و معمولا در مناطقی که گروهبندی اجتماعی، مذهبی، قومیتی و مهاجرتهایی که در آن صورت گرفته به وجود میآید، در این مناطق یک عصبیت فرهنگی نیز شکل گرفته که انواع نزاعها و خشونتهای دستهجمعی و گروهی در آنها قویتر میباشد. به همین دلیل نزاعهای دستهجمعی در حاشیه و آن قسمت از نواحی شهر که سنتیتر است و گروههای محلهای در آن وجو دارد بیشتر بچشم میخورد.
حسین اکبری با تاکید بر این که «نتوانستیم این گروه بندیها را در نظام شهری بدرستی ادغام کنیم» تاکید کرد: نزاع های دسته جمعی، بیشتر در شهرهای کوچک رخ میدهد آنهم بدلیل این است که تداخل اجتماعی، بصورتی که همه «گروههای اجتماعی با دهکهای اقتصادی متفاوت»، در کنار هم بتوانند زندگی و کار کنند فراهم نشده، و همین امر سبب ایجاد گروههایی شده است که کنار هم، با همدیگر در حال زندگی هستند و امکان ایجاد درگیری بین اینها زیاد است.
الویت آموزش مداری اجتماعی
عضو هیات علمی دانشگاه فرودوسی مشهد یکی از مهم ترین اقدامات در پیشگیری و جلوگیری از نزاع و خشونت را از بین بردن عوامل موثر در ایجاد آن دانست و بیان کرد: تا زمانی که در جامعه نابرابری، فقر و مشکلات اقتصادی وجود داشته باشد و یکسری از ارزشهای شهروندی، مثل مدارای اجتماعی و تحمل کردن یکدیگر را به مردم آموزش ندهیم قاعدتا باید انتظار داشته باشیم این نزاعها در جامعه رخ دهد.
حسین اکبری ادامه داد: وقتی عوامل ایجاد کننده «پدیده» باشند از نظر جامعه شناسی کاملا انتظار داریم که آن «پدیده» اتفاق بیفتد، بنابراین خیلی مهم است که یکسری راهکارها در سطح کلان جامعه برای رفع فقر و مشکلات اقتصادی برنامهریزی و اجرایی شود، قشر جوان کشور ما با انتظارتی که در خصوص کار و تشکیل زندگی مناسب دارند وقتی شاهد فاصله زیادِ شرایط موجودشان با سطح انتظاراتشان میباشند به شدت مستعد یک پتانسیل خشونتی میشوند.
این استاد دانشگاه تشریح کرد: بر اساس فرضیه «تدرابرت گرل» در کتاب «چرا انسانها شورش میکنند» همین احساس محرومیت و فاصله انتظارات با وضع موجود، احتمال خشونت و شورش را در سطح خیلی زیادی افزایش خواهد داد.
نقش مدارس در آموزش کنترل خشم
اکبری ادامه داد: باید دو راهکار را بهعنوان اقدامات پیشگیرانه فوری در دستور کار قرار داد، یکسری راهکارها در سطح کلان جامعه میباشد که باید اجرایی و برای شرایط فعلی جامعه در خصوص تورم و محرومیتزدایی، تدبیر شود و در کنار آن مدارس و جاهایی که با جوانان در ارتباط هستند به آموزش کنترل خشم بپردازند و بیاموزند که اگر در شرایط فعلی خشمگین شدند چگونه خشم خودشان را کنترل نموده و به چه شکلی مدیریت بحران کنند و خیلی زود از کوره در نرفته و با هم درگیر نشوند، اینها مسائلی است که متاسفانه آموزش داده نمیشود و مسئولین ما باید این مدیریت بحران و کنترل خشم را به مردم آموزش بدهد.
خشونت و نزاع دسته جمعی، تهدیدی برای هویت شهر
این عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد وقوع خشونت و افزایش نزاع دسته جمعی را تهدیدی برای هویت شهر دانست و خاطر نشان کرد: گسترش خشونت، درگیری و نزاع دستهجمعی در شهر، قادر خواهد بود تصویری آمیخته از نزاع و درگیری را در اذهان مردم شکل دهد و هویتی جدید برای آن شهر محسوب گردد، بطوریکه مردم شهرهای دیگر، آن شهر را با همین هویت جدید خواهند شناخت.
حسین اکبری با بیان اینکه استان خراسانرضوی دارای رتبه اول در سطح کشور در خصوص رشد و ازدیاد خشونت است تاکید کرد: چون خشونت هزینههای زیادی را برای جامعه بههمراه دارد و ازدیاد آن سبب ایجاد آسیبهای جسمی، روانی و هزینههای اجتماعی، مالی و تجمع پروندههای قضایی در دادگستری میگردد، به یکی از چند مسئله اصلی کشور و استان تبدیل شده که جزو چند موارد در تقسیم کار ملی نیز میباشد و حل این موضوع در دستور کار مسئولین نیز قرار گرفته است.
نقش آموزش و پرورش در کاهش خشونت
محمد ملاکی، جامعه شناس و دارای دکترای تخصصی علوم سیاسی نیز در خصوص نقش آموزش و پرورش در کاهش خشونت گفت: آموزش و پرورش مهمترین نهادی است که میتواند نقش اساسی را در کاهش این آسیبها ایفا نماید، اما متاسفانه بدلیل فراهم نبودن زیرساختهای لازم نتوانسته در این جهت گامهای مهمی بردارد.
ملاکی ادامه داد: جذب و استخدام معلمین از روشهای غیراصولی و غیر انگیزشی مبتنی بر ایدئولوژیک سازمانی، عدم وجود مشاور، پزشک سلامت و روانشناس در مدارس، از دلایل عمدهای است که موجب ضعف مهارتکلامی در بین دانشآموزان شده است.
تولید محتوای مناسب بر اساس زیستبوم
این جامعه شناس تولید محتوای مناسب بر اساس زیستبوم را از راهکارهای آموزشی در خصوص جلوگیری از خشونت برشمرد و تاکید کرد: موارد پرورشی آموزش و پرورش اکثرا در بستر باید و نبایدهاست که دیگر جواب نمیدهد و باید از طریق دیگر در خصوص رسیدگی به سلامتروان دانشآموزان اقدام کرد.
وی یکی از شروط حاکم شدن آرامش بر جامعه را حفظ شان معلم دانست و گفت: بیانگیزگی معلمان منجر به کمفروشیِ علمی شده و معلم تکلیفی کار خواهد کرد و چون اغلب خانوادهها نیز مطالبهگر نیستند و صرفا بدنبال نگهداشت کودکان دور از خانه هستند، لذا رشد اخلاقی صورت نمیگیرد و خشونتهای کلامی دانشآموز افزایش پیدا میکند.
خشونت تلویزیونی با پرخاشگری کودکان همبستگی مثبت بسیار بالایی دارد
ملاکی تاکید کرد: روزنامه، تلویزیون و سینما بسیار آموزندهاند، اما همچنین میتوانند بسیار مخرب نیز باشند. بزرگترین تاثیر مخرب رسانهها به ویژه سینما و تلویزیون ایجاد پرخاشگری است. شواهد جمعآوری شده در سالهای اخیر نشان میدهند که خشونت تلویزیونی با پرخاشگری کودکان همبستگی مثبت بسیار بالایی دارد. طوری که مشاهدهی تلویزیون ممکن است حتی بعد از گذشت ده سال تاثیرش را بر رفتار پرخاشگرانه حفظ کند. البته باید افزود علاوه بر تلویزیون، فیلمهای ساخته شده بر پایه سکس و خشونت، بازیهای کامپیوتری خشن، اینترنت و شبکههای اجتماعی در فضای مجازی عمدتا خشونتآمیز، خطر ترویج خشونت فیزیکی و کلامی را هزاران بار افزایش داده است.
محمد ملاکی، جامعه شناس و دارای مدرک دکترای تخصصی علوم سیاسی:
فشارهای اقتصادی موجب کاهش آستانه تحمل و تاب آوری افراد جامعه گردیده و در شرایط فعلی، درگیریهای ذهنی ایجاد شده از مهمترین دلایلی میباشد که باعث میشود فرد در برابر کنشهای اجتماعی ضعیف شود و اختلافات خانوادگی و دغدغههای اقتصادی با کوچکترین جرقهای خشونت را شعلهور مینماید.
وی فشارهای اقتصادی را موجب کاهش آستانه تحمل و تابآوری افراد جامعه برشمرد و بیان کرد: در شرایط فعلی جامعه، درگیریهای ذهنی ایجاد شده از مهمترین دلایلی میباشد که باعث میگردد فرد در برابر کنشهای اجتماعی ضعیف شده و اختلافات خانوادگی و دغدغههای اقتصادی با کوچکترین جرقهای خشونت را شعلهور مینماید.
این جامعه شناس یکی از مهمترین راهکارهای کاهش این آسیب بزرگ اجتماعی را ایجاد راهبردهای تعاملی دانست و خاطر نشان کرد: بالا رفتن ضریب اعتماد مردم به نهادهای انتظامی، قضایی و همکاری بین آموزش و پرورش و صداوسیما در زمینه تولید محتوا و پیامهای ضد خشونت و برنامههای فرهنگی و اجتماعی در سطح عالی، میتواند گام مهمی در کاهش خشونت و نزاعهای دسته جمعی باشد.
شرکت در نزاع دسته جمعی جرم تعزیری بوده و برای آن مجازات خاص تعیین شده است
در ادامه این گزارش بسراغ مجید اشراق، وکیل پایه یک دادگستری و دانشجوی دوره دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی رفتیم و با وی در خصوص مفاد قانونی در خشونت و نزاع دسته جمعی، گفتگویی انجام دادیم.
مجید اشراق با توضیح در خصوص انواع نزاع اظهارکرد: گاهی اوقات دو گروه با اسلحه گرم یا سرد و یا مشت و چوب با یکدیگر درگیر میشوند و جدا از ضرب و جرحی که حق دیه و قصاص ایجاد میکند، نظم جامعه را نیز به به هم میزنند. به همین جهت، قانونگذار در ماده ۶۱۵ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی، مصوب سال ۱۳۷۵ شرکت در نزاع دسته جمعی را جرم تعزیری دانسته و برای آن مجازات خاص تعیین کرده است.
اشرق ادامه داد: منازعه باب مفاعله است؛ لذا دو طرفه بودن در نزاع را میرساند. لازم به ذکر است که اگر گروهی به گروه دیگر حمله کند و اقدام گروه دوم در حد دفاع مشروع باشد، نزاع یا منازعه اصطلاحی محسوب نمیگردد و این اقدام گروه اول، شرکت در ایراد ضرب و جرح عمدی محسوب میشود که شامل مجازات تعزیری خاص نخواهد شد.
این وکیل پایه یک دادگستری در ادامه به تشریح عنصر مادی جرم نزاع دسته جمعی پرداخت و گفت: در بزه منازعه یا نزاع دسته جمعی منتهی به ضرب و جرح و قتل عمدی و نظایر آن، طرفینی بودن منازعه، وجود حداقل سه نفر در زمان واحد و مکان واحد، ارکان تشکیل دهنده رکن مادی این جرم شناخته میشوند. هم چنین باید توجه داشت که نزاع دسته جمعی یک جرم مقید است و باید منتهی به قتل عمدی یا صدمه جسمانی یا نقص عضو گردد.
مجید اشراق با تاکید بر اینکه «اگر در نزاع نتایج مختلفی رخ داده باشد، قانونگذار نتیجه شدیدتر را در نظر خواهد گرفت؛ مشروط بر اینکه آن نتیجه، ناشی از فرایند نزاع باشد؛ ولو اینکه بعدا محقق شده باشد.» بیان کرد: مثلاً صدمه به اعضای بدن برخی افراد شرکت کننده در نزاع و فوت یک فرد در همان نزاع، حتی اگر مقتول، مرگش ناشی از یک ضربهی چاقو در درگیری باشد که یک هفته بعد از نزاع، سبب فوتش شده باشد، نتیجه ناشی از فرایند نزاع محسوب میگردد و اتهام کلیه افراد، ولو در قتل دخالت نداشته باشند تحت عنوان نزاع دسته جمعی منتهی به قتل تفهیم خواهد شد.
اشراق ادامه داد: در مواردی که نزاع و درگیری امروز در حد ضرب و جرح بوده و فردا یکی از افراد شرکت کننده در نزاع دیروز، به خانهی دیگری رفته و او را به قتل برساند، این جا فرایند قتل عمدی از نزاع سابق جدا بوده و عنوان اتهام سایر افراد، شرکت در منازعه دسته جمعی منتهی به ضرب و جرح میباشد.
در نزاع دسته جمعی، کلیه افراد شرکت کننده در نزاع مجازات خواهند شد
این دانشجوی دوره دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی یادآوری کرد: در زمانی که درگیریها به شکل دستهجمعی باشد، قانونگذار برای هر شخصی که در نزاع و درگیری حضور و مشارکت داشته باشد، فقط به دلیل حضور و شرکت آنها در درگیری، خواه آسیب دیده باشد، خواه آسیب رسانده باشد، مجازات تعزیری تعیین نموده است.
مجید اشراق، وکیل پایه یک دادگستری و دانشجوی دوره دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی: اگر یک نفر میانجی یا مامور یا عابری که در نزاع دستهجمعی حضور ندارد، یعنی نه جزء افراد حمله کننده باشد و نه حمله شونده و در اثر اقدام نزاعکنندگان، مصدوم یا فوت شود، یعنی نتیجه جرم بر او واقع شود، مجازات تعزیری باز هم بر همه شرکتکنندگان تعلق خواهد گرفت و این که بعضی از قضات و وکلاء استدلال می کنند که فردی که داخل نزاع نبوده، نتیجه جرم بر او غیرعمد است و مشمول بند ۶۱۵ نمی شود، صحیح نیست.
وی افزود: نکته حائز توجه دیگر اینکه اگر یک نفر میانجی یا مامور یا عابری که در نزاع دستهجمعی حضور ندارد، یعنی نه جزء افراد حمله کننده باشد و نه حمله شونده و در اثر اقدام نزاعکنندگان، مصدوم یا فوت شود، یعنی نتیجه جرم بر او واقع شود، مجازات تعزیری باز هم بر همه شرکتکنندگان تعلق خواهد گرفت و این که بعضی از قضات و وکلاء استدلال می کنند که فردی که داخل نزاع نبوده، نتیجه جرم بر او غیرعمد است و مشمول بند ۶۱۵ نمی شود، صحیح نیست.
این قاضی سابق دادگستری با بیان اینکه «در واقع، زمانی می توانیم بگوییم نزاع دستهجمعی به وقوع پیوسته است که همه کسانی که در این نزاع حضور داشتهاند، متقابلاً مرتکب زد و خورد شوند» خاطر نشان کرد: در غیر اینصورت، چنانچه عدهای فقط ضربه بخورند و واکنشی از خود نشان ندهند، شامل شرکت در نزاع دسته جمعی نمیشوند.
وی ادامه داد: همچنین باید دانست که مجازات هر کدام از شرکت کنندگان در نزاع با توجه به نتایجی که به دست میآید، فرق میکند و بدون اینکه عامل جنایت مشخص باشد یا نباشد، همه شرکتکنندگان در نزاع باید مجازات تعزیری شوند.
مجید اشراق تاکید کرد: در صورتی که عامل جنایت خاص، مشخص باشد، مجازات قصاص یا دیه در مورد او اجرا میشود. جبران خسارت حاصل از نزاع بر دوش همه اشخاصی است که در این نزاع دسته جمعی شرکت داشتهاند؛ خواه ضارب و خواه مصدوم باشد. بر اساس ماده ۶۱۵ قانون مجازات اسلامی، اگر نزاع دستهجمعی رخ دهد، هر یک از کسانی که در آن شرکت داشتهاند به مجازاتهایی که قانونگذار پیشبینی نموده است، محکوم میشوند.
مجازاتی که قانونگذار پیشبینی کرده چه میباشد؟
اشراق ادامه داد: چنانچه نزاع دسته جمعی منتهی به قتل یکی از افراد شود، به تمامی شرکت کنندگان در نزاع یک سال تا سه سال حبس به عنوان مجازات تعزیری تعلق خواهد گرفت و اگر نزاع دسته جمعی موجب نقص عضو یکی از افراد شود، به هر کدام از شرکت کنندگان، حبس از شش ماه تا سه سال حکم میگردد و اگر نزاع مذکور موجب صدمات عادی شود، هرکدام از افراد شرکت کننده در نزاع به سه ماه تا یک سال حبس محکوم میشوند این مجازاتها علاوه بر محکومیت به دیات خواهد بود.
وی استفاده افراد حاضر در نزاع از وسایلی که نگهداری یا استفاده از آن مجرمانه میباشد را موجب تشدید مجازات دانست و تاکید کرد: در مجازات نزاع دستهجمعی همراه با انواع سلاح سرد یا گرم، مجازات استفاده و نگهداری از آن سلاح، باعث تعدد جرم شده و موجب تشدید مجازات میشود، به طوریکه اگر افراد حاضر در نزاع مثلاً از چاقو استفاده کنند، حتی اگر نزاع، منجر به نقص عضو و فقدان خاص و زوال عقل و ضایعات شدید نیز نشود، صرف استفاده از سلاح علاوه بر مجازات نزاع دستهجمعی، یک الی سه سال حبس جداگانه در پی دارد و استفاده از سلاح سرد مانند چاقو، شمشیر، نیزه، تبر، و قمه، موجب تشدید مجازات میشود.
اشراق در خصوص جرم استفاده از اسلحه و مهمات نیز بیان کرد: قانونگذار در خصوص نگهداری از اسلحههای گرم شکاری و جنگی در قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز مصوب ۷ شهریور ۱۳۹۰ مجازاتهای جداگانهای را تعیین نموده است و چون استفاده از آنها موجب قتل و آسیب عمده در نزاعها میشود، قانونگذار استفاده از آن را برابر ماده ۶ همان قانون، مجازات حبس از ۹۱ روز الی شش ماه یا جزای نقدی و از بابت نگهداری، خرید و فروش و حمل سلاح گرم غیر خودکار، قطعات یا مهمات آن، مجازات حبس از شش ماه الی دو سال حبس یا جزای نقدی و در خصوص سلاح گرم سبک خودکار، قطعات موثر یا مهمات آن حبس از دو تا پنج سال و سلاح گرم نیمه سنگین، قطعات موثر یا مهمات آن حبس از پنج تا ده سال را در نظر گرفته و هرگاه تعداد جرم بیشتر باشد، مجازات نیز تشدید خواهد شد.
این وکیل پایه یک دادگستری در خاتمه تأکید کرد: شهروندان محترم از شرکت در نزاعهای دستهجمعی بهشدت پرهیز نمایند، چرا که در این جرم، به علت نقض شدید نظم اجتماعی شهرها و روستاها، کلیه قضات دادسرا و دادگاه شدت برخورد بیشتری از خود نشان میدهند و جهت جلوگیری از تکرار اینگونه جرایم، معمولاً تخفیفی به مجرمین نخواهند داد.