یکپارچگی و توان سیاستسازی
- شناسه خبر: 41740
- تاریخ و زمان ارسال: ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۰۴
- منبع: کلام تازه
- نویسنده: کلام تازه - محمد ملاکی
حركت هوشمندانه و مدبرانه پاسخ تنبیهي جمهوري اسلامي باعث شد تا اروپاييان دريابند كه منافعشان در اين است كه از مجادله مستقيم در اين نوع درگيريها تا حد امكان بپرهيزند و همچنين كشورهاي رو به توسعه منطقه از جمله عربستان، امارات، بحرين و حتي عراق را راضي نگه داشته و موقعيت خود را در اين كشورها تثبيت كنند. طبيعي است كه اروپاييها مايلند در رقابت با ايالات متحده، پروژههاي اقتصادي بيشتري را در خاورميانه كسب كنند.
قابل پيشبيني است كه بعد از حادثه اخير، غرب و اسراييل سعي خواهند كرد اهميت نظامي اقدام ايران را كماهميت جلوه بدهند و برخي در ايران نيز در مورد آن بزرگنمايي کنند. اما حقيقت اين است كه ايران نميخواست اين پاسخ، منجر به فاجعه بزرگ و يك جنگ فراگير شود. به نظر ميرسد ايران با اين عمليات، خواست يك پيام به واشنگتن و تلآويو بدهد كه «حمله به ايران را متوقف كنيد در غير اين صورت عمليات بعدي را وسيعتر و جديتر انجام و از قبل اطلاع هم نخواهيم داد.»
نكته آخر هم اينكه سياستهاي «تحريم و فشار و تخريب» غرب عليه ايران به رهبري امريكا در چند دهه گذشته موجب ايجاد «يك جبهه مقاومت» در كشورهايي همچون يمن، عراق، سوريه، لبنان در خاورميانه شده كه جملگي مسلح به هزاران موشك و پهپاد هستند. از طرف ديگر موجب نوعي از اتحاد ايران با قدرتهاي بلوك شرق بهويژه چين و روسيه شده كه منافع مشترك آنها از پاي درآوردن امريكا در منطقه خاورميانه است.
آرام كردن اوضاع بحراني خاورميانه نيازمند 4 گام اساسي زير است كه از طريق روشهاي خلاقانهتر و ابتكارهاي بيشتر قدرتهاي منطقهاي و جهاني بهويژه امريكا ثبات فراگير را در كوتاهمدت رقم خواهد زد.
نخست: اسراييل آتشبس باثبات در غزه را هرچه زودتر پذيرفته، راه كمكهاي انساني بينالمللي به غزه را باز كند و به قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل درمورد تشكيل دو دولت فلسطيني – اسراييلي، احترام بگذارد.
دوم: ابتكار قدرتهاي جهاني براي برقراري يك آتشبس پايدار بين اسراييل و ايران.
سوم: گفتوگوي ايران و امريكا براي احيای برجام و رفع خصومت هاي منطقهای.
چهارم: تشكيل سيستم امنيت و همكاري جمعي در حوزه خليجفارس جهت پايان دادن به تنشهاي ديرينه عربي – فارسی.
نتيجه اينكه راه مقابله با رفتارهاي جنونآميز رژيم كودككش صهيونيستي، ايجاد همبستگي ملي در داخل، و استفاده حداكثري از ظرفيتهاي ديپلماتيك و چانهزني مضاعف در مجامع بينالمللي و بسيج افكار عمومي است كه اين امر نيازمند ديپلماسي فعال و استفاده از تمامي ظرفيتهاي حقوقي و بينالمللي است تا از اقدامات احتمالي اسراييل پيشگيري به عمل آوريم.
«محمد ملاکی؛ دکترای تخصصی علوم سیاسی و تحليلگر مسائل سياسي خاورميانه »