عقیمسازی، راهکاری موثر برای مدیریت جمعیت حیوانات
- شناسه خبر: 45339
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۱۹:۵۵
- منبع: کلام تازه
- نویسنده: کلام تازه - حمیدرضا جعفری
فعالیت 5 ساله در حمایت از حیوانات
ریحانه جوادی، در گفتگوی اختصاصی با کلام تازه بیان کرد: نزدیک به 5 سال است که در حوزه حمایت از حیوانات فعالیت میکنم. فعالیتمان را با اجرای طرح عقیمسازی سگهای بلاصاحب در جاده کاهو آغاز کردیم.
جوادی با اشاره به اعتراضات مردمی نسبت به افزایش تعداد سگها، افزود: در کنار غذا دادن و درمان حیوانات بیمار، طرح عقیمسازی را اجرا کردیم. پس از مدتی متوجه شدیم که بهترین لطف به حیوانات، ایجاد شرایط یک زندگی بهتر از طریق عقیمسازی است. جامعه ما هنوز نمیتواند حضور تعداد زیادی سگ را در مقابل درب منازل و معابر تحمل کند.
اقامتگاهی کوچک برای سگها
وی با اشاره به ظرفیت این مرکز، تشریح کرد: نقاهتگاه دارا در یک فضای 2هزار متری در جاده کاهو در اول آبان 1402 افتتاح و راه اندازی شد و ظرفیت پذیرش 150 سگ را داراست و تا حدودی آن را تجهیز کردیم تا بتوانیم تعداد بیشتری از حیوانات را تحت پوشش قرار دهیم.
“مدیر نقاهتگاه حیوانات دارا” اظهار داشت: پناهگاه دارا طی بازدیدهای دستگاههای ذیربط از جمله فرمانداری، دادستانی، اداره دامپزشکی، محیط زیست، شبکه بهداشت و درمان و شهرداری، موافقتنامه اولیه را جهت فعالیت به عنوان مرکز موقت مدیریت کنترل جمعیت و ساماندهی سگهای بلاصاحب اخذ نموده و در حال توسعه امکانات بمنظور اخذ پروانه بهرهبرداری دائم می باشد. در حال حاضر، این مرکز پیمانکار طرح کنترل جمعیت و ساماندهی سگهای بلاصاحب در سطح شهرستان گلبهار می باشد.
ریحانه جوادی با تاکید بر عدم منفعت مالی در فعالیتهای این مرکز، اظهار داشت: فعالیت در پناهگاه هیچگونه منفعت مالی برای ما ندارد و تنها زحمت، هزینه و گرفتاری دارد. هر روز صبح به پناهگاه میرویم و هفتهای یک بار دامپزشک برای عقیمسازی به آنجا میآید. تمامی هزینهها از جمله غذا، واکسیناسیون و هزینههای دامپزشکی توسط مرکز تامین می گردد.
جوادی، افزود: پناهگاه کوچکی راهاندازی کردیم و سگها را پس از عقیمسازی به محل زندگی خود بازمیگرداندیم. نتیجه این کار بسیار خوب بود. افرادی که قبلا از وجود سگها شاکی بودند، حالا جلوی باغهای خود ظرف آب و غذا برای آنها میگذارند.
عقیمسازی، راهکاری موثر برای مدیریت جمعیت حیوانات
جوادی تصریح کرد کرد: با توجه به تجربیات خود و مشورت با کارشناسان محیط زیست و دامپزشکی به این نتیجه رسیدیم که تنها راه کنترل جمعیت سگ های بلاصاحب اجرای طرح عقیمسازی است. در مناطقی که عقیمسازی انجام دادهایم، مردم از کاهش تعداد سگهای بیمار و ریشهکن شدن بیماری هاری ابراز رضایت میکنند. همچنین، سگها سالمتر شدهاند و خشونت آنها کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه تاکنون بیش از 5هزار سگ را در پناهگاه خود نگهداری کرده است، ادامه داد: هیچگاه از سوی این سگها آسیبی ندیدهام. سگها زمانی آسیب میرسانند که صاحبدار باشند و از قلمرو خود دفاع کنند.
فرهنگسازی و همکاری با رشهرداری گلبهار
“مدیر نقاهتگاه حیوانات دارا” با اشاره به تلاشهای این مرکز برای فرهنگسازی در زمینه حمایت از حیوانات، تصریح کرد: حدود 6 ماه پیش، با شهرداری گلبهار، اداره دامپزشکی و دادستانی جلساتی برگزار کردیم و طرح کنترل جمعیت حیوانات را ارائه دادیم. طبق این طرح، سگها باید زندهگیری، عقیمسازی و از نظر سلامت بررسی شوند.
ریحانه جوادی با تشریح نحوه برخورد با سگهای بیمار و سالم، بیان کرد: سگهایی که مشکل دارند و قابل درمان نیستند در مرکز تحت مراقبتهای خاص و دائمی قرار میگیرند. اما سگهای جوان و سالم عقیمسازی میشوند و به قلمرو زیستی خود بازمیگردند. در این فرآیند، رفتارشناسی سگها نیز انجام میشود تا سگهایی که رفتارهای پرخطر دارند، شناسایی شوند.
جوادی اظهار داشت: سگهایی که عقیمسازی میشوند و رفتارهای آرامی دارند، به افرادی که متقاضی نگهداری از آنها هستند، در چارچوب دستورالعمل و ضوابط موجود واگذار میشوند. از این افراد تعهد گرفته میشود که سگ را در یک محیط محصور نگهداری کنند.
پلاکگذاری سالانه سگها
“مدیر نقاهتگاه حیوانات دارا” با بیان اینکه تمامی سگهای عقیمسازی شده پلاکگذاری میشوند، افزود: تمامی سگهای عقیمسازی شده دارای دو پلاک روی گوش و یک گردنبند هستند و پروندهای برای آنها تشکیل میشود که واکسیناسیون سالانه آنها در آن ثبت میشود.
ریحانه جوادی با اشاره به همکاری این مرکز با شهرداری گلبهار، تشریح کرد: پس از دو ماه همکاری با شهرداری، پیمانکاری اجرای طرح کنترل جمعیت و ساماندهی سگ های بلاصاحب در شهرستان گلبهار به نقاهتگاه دارا واگذار شد.
لزوم اجرای هدفمند کنترل جمعیت حیوانات
جوادی با تاکید بر لزوم اجرای هدفمند طرح کنترل جمعیت حیوانات، بیان کرد: اگر شهرستان گلبهار به مدت یک سال این طرح را به درستی اجرا کند، جمعیت سگها به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت. در این صورت، تعدادی از سگها واگذار میشوند، تعدادی در پناهگاه میمانند و مابقی در قلمرو زیستی رهاسازی میشوند.
ریحانه جوادی با اشاره به همکاری این مرکز با شهرداری گلبهار، تشریح کرد: پس از دو ماه همکاری با شهرداری، پیمانکاری اجرای طرح کنترل جمعیت و ساماندهی سگ های بلاصاحب در شهرستان گلبهار به نقاهتگاه دارا واگذار شد.
ترس و ورود به عرصه حمایت از سگها
وی خاطرنشان کرد: من خودم در گذشته از سگها بسیار میترسیدم. اما به تدریج با غذا دادن به آنها و مشاهده ظلمی که در حق آنها میشد، وارد عرصه حمایت از حیوانات شدم.
توقعات از حامیان حیوانات
ریحانه جوادی با تاکید بر اهمیت اجرای طرح عقیمسازی، بیان کرد: باید قانونی وضع شود که هر کسی که حامی حیوانات است، ابتدا باید در زمینه عقیمسازی فعالیت کند. متاسفانه، برخی از افراد با سواستفاده از نام حامی حیوانات، درآمدهای زیادی به دست آوردهاند و همچنین باعث افزایش جمعیت حیوانات شدهاند.
ریشهکن کردن هاری با واکسیناسیون 70 درصدی
جوادی تشریح کرد: اگر 70 درصد سگها واکسیناسیون شده باشند، هاری ریشهکن میشود، ما در حال حاضر در برخی از مناطق شهرستان گلبهار به نتایج خوبی دست یافتهایم و تعداد سگهای مبتلا به هاری به شدت کاهش یافته است.
“مدیر نقاهتگاه حیوانات دارا” در پایان به راههای کمک به نقاهتگاه دارا اشاره کرد و گفت: سالها جمع آوری و كشتار حيوانات كاملا بیفايده بوده و تاثيری در كاهش جمعيت سگها نداشته و اجرای طرح cnvr تنها راه كنترل جمعيت سگهای بلاصاحب هست تا هم جمعيت سگها كنترل و هم سلامت و امنيت شهروندان تضمين شود مضافا اینکه سگها سد دفاعی در برابر حضور حيوانات حيات وحش به داخل شهرهستند، در همین راستا حامیان حیوانات میتوانند با معرفی سگهای بیسرپرست به این مرکز و نیز با تامین غذا، دارو و لوازم مورد نیاز حیوانات و یا کمک فیزیکی به نقاهتگاه کمک کنند. همچنین، میتوانند به جای غذارسانی در سطح شهر و جادهها، به نقاهتگاه مراجعه کرده و در آنجا همیار ما باشند.