سبزینه امید، جنگل را پر میکند؛ ما دوباره سبز میشویم!
- شناسه خبر: 34222
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۰ خرداد ۱۴۰۲ ساعت ۱:۵۴
- نویسنده: کلام تازه - فاطمه تقوی رمضانی
بنا بر این رسانه “کلام تازه ” در راستای عمل به وظایف رسانهای خود که بیان حقایق، حفظ سهم و منافع عموم در طبیعت، آگاهی بخشی به افکار عمومی و صیانت از محیط زیست و طبیعت است، برای اولین بار در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ در مطلبی با عنوان “نفس شهر هوای پاک، بریده شد!” به موضوع خشک شدن درختان جنگل در ورودی گلبهار پرداخت. در پیگیریهای بعدی این رسانه در شهریور ماه 1401 ، با موضوع “چگونه 4 هزار اصله درخت در جنگل ورودی گلبهار نابود شدند؟” ضمن بیان اهمیت صیانت از محیط زیست به خصوص فضاهای سبز و جنگلها که نقش بسزایی در افزایش سرانه استفاده مردم از پارکها و بوستانها را دارند، وظایف قانونی شهرداری در حفظ و حراست از محیط زیست را گوشزد کرد و نسبت به هرگونه سهلانگاری در این زمینه که منجر به آسیب دیدن درختان پارک جنگلی گلبهار و خشکیدن درختان این منطقه به عنوان ریههای شهر، میشود هشدار داد. با مطالبهگری جدی این رسانه و درخواست از نهادهای نظارتی به ویژه قوه قضائیه برای احقاق حقوق مردم منطقه، موضوع علنی و در دستور کار شهرداری گلبهار قرار گرفت. با گذشت بیش از 7 ماه از گزارش رسانه “کلام تازه” بر آن شدیم به پیگیری مجموعه اقدامهای نهادهای مسئول بپردازیم.
به همین خاطر به سراغ آقایان سید سعید ماهبدزاده، رئیس گروه فضای سبز دفتر فنی استانداری خراسان رضوی، کارشناس رسمی دادگستری در رشته کشاورزی و منابع طبیعی، سعید صانعی، معاون اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان چناران و علی وطندوست، یکی از فعالان محیط زیست رفتیم تا شرایط حال حاضر جنگل گلبهار و فعالیتهای انجام شده در این زمینه را جویاشویم. آنچه در ادامه میخوانید حاصل این گفتگوهاست. با ما همراه باشید.
حدود 2000 اصله درخت نیمه خشک زنده شدند
رئیس گروه فضای سبز دفتر فنی استانداری خراسان رضوی گفت: همان طور که مستحضر هستید نزدیک به 4000 اصله درخت خشک یا نیمه خشک، برای قطع، علامتگذاری شده بودند. به خاطر مشکل کم آبی درسالهای قبل، این درختها ضعیف و به آفت سوسک پوستخوار دچار شده بودند. از اسفند به این طرف شهرداری اقدامات خیلی خوبی انجام داد. با راهنماییها و کمک کارشناسان گیاه پزشکی یکسری تلههای فرمونی برای درختان تعیین شد که حدود 100 تله فرمونی را شهرداری به موقع تهیه و نصب کرد، آبیاری منظم درختان، چاله کنی و کوددهی آنها نیز انجام گرفت.
سید سعید ماهبدزاده ادامه داد: از حدود 4000 اصله درخت حدود 2000 اصله قطع شده و مابقی درختها دوباره به مرحله رشد برگشتند و الان هیچ مشکلی ندارند. هرسکاران در حال هرس شاخههای خشک هستند و دوباره آنها دارند رشد میکنند و به طراوت گذشته برمیگردند و سبز میشودند. وضعیت درختها خیلی خوب است. آبخور درختها را ایجاد کردند که قبلاً آبخور نداشتند. با ماشینآلات پای درختان را باز و جویها را ترمیم و چالههای درختان را درست کردند. خیلی کار انجام شده و خوب هم انجام شده است. جنگل هم از آن حالت درآمده است. وضعیتش خیلی خوب و مناسب است و هر روز دارد بهتر از قبل هم میشود.
ماهبدزاده تأکید کرد: سرتاسر جنگل، از ابتدای جنگل و سمت چناران تا قبل از پل و سمت ایستگاه پمپ بنزین، سمت چپ و سمت راست پل ورودی تا ابتدای جاده چناران مورد بازدید قرار گرفت. تمام مسیر لولهگذاری شده است. یکی دو تا قطعه بزرگ سیستم آّبیاری که لولههایش از بین رفته بود دوباره کامل به روز شده بود. آبیاری هم با تانکر و هم از طریق لولهکشی انجام میشود و از آب دریاچه آبیاری میکنند. الحمدالله فعلاً که شرکت عمران شهر جدید گلبهار با شهرداری همکاری میکند و به درختان آب میدهد؛ چون دریاچه و چاه آب در اختیار شرکت عمران است و متعهد به تأمین آب جنگل است. چند سال پیش هم که درختها اینگونه شده بودند در چند مرحله که نیاز به آبیاری داشتند، آنها آب را بسته بودند و آب را به شهرداری نداده بودند. شهرداری هم در آن زمان خیلی پیگیری جدی نکرده بود و درختان شاید نزدیک به 2 تا 3 ماه آب نخورده بودند. همین باعث شده بود که درختها یک تعدادشان خشک و یک تعدادی هم ضعیف شوند. وقتی هم که درخت ضعیف شود آفت سوسک پوستخوار به آن حمله میکند.
وی افزود: در بازدیدی که انجام شد و با اقداماتی که شهرداری انجام داده، الان خیلی اوضاع بهتر شده است. همه درختهای خشکیده شده جمعآوری و درختهایی که کندههایشان کاملاً قطع شده بودند و شاخهها و سرشاخههایی که در سطح جنگل باقی مانده بودند از جنگل خارج شدند. ما تأکیدمان این بود که شاخههای درختان خشک شده چون هنوز داخلشان آفت هست باید از منطقه خارج و سوزانده شوند. طبق دستوری که ما دادیم درختهایی که قطع شده بودند، کندههایشان را با بیل مکانیکی از درون زمین خارج کردند و به جایشان نهال درخت توت کاشتند، چون درخت توت تقریباً آفت خاصی ندارد و از لحاظ آفت، بیماریها و کم آبی خیلی مقاوم است
وی تأکید کرد: جنگل خیلی بهتر شده است خیلی از درختهایی که فکر میکردیم کامل خشک شدهاند و در بازدید قبلی دیده بودم هیچ جوانه و هیچ برگی نداشتند حتی رویشان علامت قرمز خورده بود که علامت درخت خشک شده است و باید قطع بشوند، ولی با آن آبیاریهای منظم و خیلی عمیق، کودهای محرک رشد که در چند مرحله انجام دادند درختان دوباره زنده شدند و شروع کردند به جوانه زدن و شاخههای جدید و سبز درآوردند. اینها دیگر قطع نخواهند شد.
تلنگرهای رسانهای نتیجه داد و عوامل مدیریت شهری ورود پیدا کردند
معاون اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان چناران نیز در این خصوص به کلام تازه گفت: الحمدالله تلنگرهای رسانهای “کلام تازه” که برای این موضوع داده شد، نتیجه داد. بعد از رسانهای شدن ابعاد آسیب به درختان و پیگیریهایی که دوستداران طبیعت انجام دادند. عوامل مدیریت شهری به حوزه فضای سبز جنگل ورودی گلبهار ورود پیدا کردند و یکسری اقداماتی در حوزه مدیریت جنگل توسط اعضای شورای شهر و شهرداری گلبهار به خصوص شخص شهردار گلبهار انجام شد. ما هم از دور نسبت به آن اطلاعاتی داشتیم. چندین مورد بحث مجوز حمل چوب و پاکتراشی از مجموعه ما اخذ شد و درختان پیرایش، و چوبشان از منطقه حمل شد و عملاً آن قسمتهایی که خشک شده بودند پاکتراشی و منتقل شدند. در حوزه زیر ساختی هم یک قسمت از شبکه برق جنگل افتتاح شد و هم اکنون شبها، در بخشی از جنگل روشنایی نیز وجود دارد.
رسیدگی به پارک جنگلی ورودی گلبهار یک اقدام جهادی بود
علی صانعی افزود: از نظر اقلیمی دشت آبی مشهد و چناران یک دشت فوقالعاده بحرانی و منابع آبی ما در این منطقه محدود است. مطالبهگری دوستان طبیعت دوست، رسانهها یا ما به عنوان شهروند باید یک مطالبهگری منطقی و مبتنی بر اقلیمشناسی باشد. ما باید با نگاه به محدودیتهایی که وجود دارد از مسئولان امر درخواست کنیم. من اقدام جناب مهندس اصغری، شهردار گلبهار در قضیه رسیدگی به پارک جنگلی ورودی گلبهار را یک اقدام جهادی میدانم. ایشان با توجه به سابقهکاری که در منابع طبیعی داشتند و همکار ما بودند در رسته کاری خودشان در حوزه کشاورزی متخصص هستند و دغدغهمندی در فضای سبز دارند. ایشان این دغدغهمندیشان را در قضایای رسانهای درختان و توجهی که دوستداران طبیعت و بالاخره رسانهها به جنگل گلبهار داشتند نشان دادند و جهادی پای کار آمدند.
در آخر تاکید میکنم حالا که دوستان شورا و شهرداری گلبهار آمدند پای کار، وظیفه همه ما است چه در مجموعههای دولتی از طریق واگذار کردن نهال و کمک کردن به مدیریت شهری و چه شما در رسانهها، همگی در کنار این مجموعه شهری باشیم و از آنها پشتیبانی کنیم.
با مطالبهگری رسانهها و افکار عمومی، مسئولان پای کار آمدند
علی وطندوست، فعال محیط زیست نیز به کلام تازه گفت: با مطالبهگری افکار عمومی و پای کار آمدن مسئولان وقت شهرداری، اتفاقات خوبی افتاد. طی جلساتی با شهردار گلبهار مطالبات سازمانهای مردم نهاد، دوستداران و فعالان محیط زیست و رسانهها شنیده شد. بحث آبیاری به سرانجام درستی رسید. دوباره شبکه آبرسانی ترمیم شد. نگهبان گذاشتند و با نصب دوربین، تقریباً امنیت جنگل پایدار شد. درختهای خشکیده جمعآوری شدند اگرچه در این اتفاق تلخ تعداد زیادی از درختان را از دست دادیم ولی به هرحال حرکتی شکل گرفت و تعدادی از درختان ترمیم شدند و دوباره به چرخه طبیعت و سرسبزی محیط شهری برگشتند.
وطن دوست افزود: جنوبشرق و جنوبغرب جنگل که شهر گلبهار است الان شرایط موجود ایدهآل نیست ولی رضایتبخش است. حداقل اینکه جلوی خشک شدن درختان گرفته شد، آبیاری و محوطهسازیها انجام شده و میشود، پاکسازی انجام گرفت، نگهبان گذاشتهاند و امنیت فضای سبز آنجا تأمین شده، جای شکر باقی است. جنوب شرق و جنوب غرب درست شده است. شهرداری خیلی کار کرده است اما بحث جنگل گلبهار مختص یک قسمت نیست. ضلع دیگر جنگل گلبهار که شمالشرق و شمالغرب جنگل و سمت روستای نوبهار میباشد به حال خودش رها شده و به جز تعداد معدودی از درختها مابقی تقریباً همه خشک شدهاند و عملاً درختان احیاپذیر هم نیستند. باید موضوع تعیین و تکلیف مشخص بشود این قسمت در اختیار شرکت عمران است یا به شهرداری واگذار شده؟ این را مسئولان شفاف پاسخ بدهند ما بدانیم طرف حساب ما شرکت عمران است یا شهرداری؟