رییس مجلس: مدیریت اقتصاد شهری باید بر عهده شهرداریها گذارده شود
- شناسه خبر: 15538
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۲۱
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
کلام تازه | محمدباقر قالیباف در مشهد: مدیریت اقتصاد شهری باید بر عهده شهرداریها گذارده شود.
رییس مجلس شورای اسلامی در آیین بهره برداری از چند پروژه مدیریت شهری شهرداری مشهد و آغاز عملیات حفاری خط ۴ مترو مشهد گفت: متاسفانه امروز مهاجرت های بسیاری از شهرهای کوچک و روستاها به شهرهای بزرگ و کلان شهرها صورت می گیرد. این موضوع موجب می شود سرانه خدمات شهری که هر چقدر هم برای افزایش آن تلاش می شود، باز هم با کاهش رو به رو باشد. این یک عیب بزرگ در حوزه برنامه ریزی در کشور ماست. در چنین شرایطی کار زیادی هم از دست شهرداری های کلان شهرها بر نمی آید و فقط باری بر دوششان برای ارائه خدمات اضافه می شود. متاسفانه سیاست های غلط و عدم اجرای درست برنامه های ۵ ساله و همچنین بروز برخی مسائل دیگر موجب شده از مناطق دوردست به کلان شهرها مهاجرت صورت گیرد.
وی بیان کرد: بهره مندی از زیرساخت های شهری برای برخورداری از یک زندگی خوب حق مردم است. ایجاد این زیرساخت ها وظیفه شهرداری هاست. اگر چه در اعمال سیاست ها و قانون گذاری های کشور برخی کم لطفی ها شامل حال شهرداری ها شده اما امروز سنگین ترین بارها برای ایجاد زندگی خوب برای مردم بر دوش این مجموعه هاست.
لزوم مسئولیتپذیری در حوزه اقتصاد شهر و معیشت شهروندان
قالیباف با تاکید بر اینکه زندگی خوب در شهر متضمن مفهوم اقتصاد شهری و معیشت مردم نیز هست، عنوان کرد: لازم است در حوزه اقتصاد شهر و معیشت شهروندان مسئولیت پذیری داشت. این مسئولیت از جهت مدیریت و برنامه ریزی و همچنین صرفه اقتصاد شهری، معیشت شهری و اشتغال در هر شهر باید با محوریت شهرداری ها پیش رود که البته در حال حاضر شرایط اینگونه نیست. باید توجه داشت زمانی که از یک زندگی خوب سخن می گوییم، منظور ما آرامش، منزلت، اوقات فراغت غنی، توجه به مسائل اجتماعی، فرهنگی، کاهش آسیب های اجتماعی و غلبه رویکرد اجتماعی و فرهنگی به مسائل کالبدی در شهر است. سخن از زندگی خوب در شهر متوجه موضوع کارآمدسازی، هوشمندسازی و شفاف سازی فرایندهای شهری است. از این منظر پذیرفتنی نخواهد بود که کلان شهرهای ایران بین ۳۰ تا ۳۵ درصد حاشیه نشین داشته باشد.
وی با بیان اینکه حاشیه نشینی به معنای فقر، آسیب های اجتماعی و ظلم بیشتر به مردم مستضعف و همچنین بی توجهی به صاحبان انقلاب است، اظهار کرد: چنین مسائلی باید در اولویت برنامه ریزی ها باشد. در واقع اجاد یک زندگی خوب در شهرها مسئولیتی است که باید با محوریت شهرداری ها و مدیریت شهری پیگیری و پیریزی شود.
قالیباف تاکید کرد: همچنین به هیچ عنوان نباید در حوزه مسائل شهری رویکرد و نگاه سیاسی داشت. هر رفتار سیاسی در مجموعه مدیریت شهری سمی مهلک برای مدیران شهری و شهروندان است. این ظلمی به مدیریت جامع شهری و شهروندان خواهد بود.
نقش محوری شهرداریها در حوزه خدمات شهری
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش محوری شهرداری ها در حوزه خدمات شهری خاطرنشان کرد: در حوزه خدماتی وظایفی بر عهده مدیریت شهری است که در واقع به شهرداری ها برای مردم نقش خورشید را می دهد. در حوزه خدماتی و امنیتی نیز باید با همین رویکرد به شهروندان نگریست. غیر از این باشد، به مردم ظلم کرده ایم. باید توجه داشت همه مردم شهروندان ما و زیر سایه نظام اسلامی در حال زندگی هستند. مکتب اهل بیت(ع) و قرآن نیز ما را مکلف کرده که عدالت مبنای فعالیت های مان باشد؛ در این برنامه ریزی بدون شک محرومان و آسیب دیدگان باید اولویت نخست مدیریت شهری باشند.
وی تاکید کرد: مردم ما نیز این مهربانی و جوانمردی را دارند که اعتراضی به این اولویت گذاری نداشته باشند. آن ها زمانی به ما معترض خواهند بود که در رفتار مسئولان نحله های تبعیض آمیز مشاهده گردد. بنابراین توجه به مناطق محروم تبعیض نبوده بلکه عین عدالت است.
کلام تازه را در تلگرام دنبال کنید
قالیباف با اشاره به تصویب برخی قوانین در مجلس این دوره در حوزه مدیریت شهری ادامه داد: لازم است از اصل ۷ و اصول ۱۰۰ تا ۱۰۶ قانون اساسی که اساس مدیریت شهری را تعریف کرده، تفسیر صحیحی صورت گیرد. باید در این خصوص با مسئولان و شورای نگهبان مذاکرده شود چرا که یکی از اشکلات کشور ما تصمیم گیری های متمرکز است. به نظر می رسد باید در قانون گذاری به سمت تفکیک فعالیت های ملی و محلی و همچنین جداسازی امورات تصدی گری از موضوعات حاکمیتی حرکت کرد. اینجاست که شهرداری ها باید اقتصاد شهری، فرهنگ آن و آسیب های اجتماعی مربتط با شهر و امنیت مربوط به آن را تصدی گری کنند. این تجربه دنیاست و نباید به آن بی توجه بود.
۴ «م» در مدیریت شهری
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: چنین مسائلی می تواند آسایش و رفاه را برای شهر به ارمغان آورد. من در دوره شهرداری همیشه به توجه به ۴ «م» تاکید داشته ام:
میم نخست موضوع محله است؛ شهرداری باید رویکرد محله محوری داشته باشد چراکه در شهر نمی توان یک نسخه برای همه پیچید. در واقع باید به محلات هویت بخشی کرد.
میم دوم مدرسه است. لازم است مدارس در حوزه محلات یک پیوند محکم با یکدیگر داشته باشند.
میم سوم نیز مربوط به مسجد است. بر این اساس ضروری است محله محوری را با مرکزیت مسجد پیش بریم. در واقع باید یک نگاه مبتنی بر تربیت دینی و مذهبی نیز در میان باشد و مسجد به عنوان قلب در محلات فعالیت کند.