در طراحی و ساخت پروژههای انبوهسازی گلبهار از یکنواختی اجتناب شود
- شناسه خبر: 10977
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۲ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۴۳
- نویسنده: کلام تازه - مریم اصغری
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه | فاضلی حق پناه بیان کرد: آپارتمان یا خانه های آپارتمانی؛ که فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی «کاشانه» را به عنوان معادل آن برگزیده است، در واقع یک واحد مسکونی کامل است؛ که شامل قسمتی از یک ساختمان می شود.
شهردار گلبهار با اشاره به رشد سریع جمعیت شهری در گلبهار گفت: موضوع سکونت، جوامع انسانی را با مسائل و پیچیدگیهای گسترده روبه رو کرده است؛ پیچیدگیهایی که از مرز اقتصادی گذشته است و بعد اجتماعی و زیست محیطی یافته است.
فاضلی حق پناه همچنین مطرح کرد: با هجوم مهاجران در حاشیه کلانشهرهایی مثل مشهد؛ شاهد گسترش و افزایش تراکم جمعیت در شهرهای جدیدی مثل گلبهار هستیم.
افزایش تراکم جمعیت در حاشیه شهرها؛ تهدیدی برای زمین های زراعی
شهردار گلبهار در خصوص معضلات افزایش جمعیت در حاشیه شهرها افزود: این پدیده ضمن از بین بردن زمین های زراعی و تهدید پایداری مناطق روستایی اطراف، سبب افزایش هزینه های شهری و اخلال در ارائه خدمات شهری به این مناطق شده است و افت کیفیت زندگی در شهر و این مکان ها را به دنبال دارد.
وی در خصوص رشد سریع جمعیت در جهان گفت: از نیمه دوم قرن نوزدهم که استفاده از ساختمانهای بلند در شهرهای جهان متداول گردید و گسترش یافت؛ بلندمرتبهسازی همواره به عنوان یک پدیده اساسی مورد بحث بوده است.
تاثیرات نامطلوب کالبدی و زیست محیطی در فضای شهری
فاضلی حق پناه همچنین عنوان کرد: در واقع این پدیده از سویی می تواند به بسیاری از مسائل شهری مانند کمبود زمین و مسکن، بهینه نمودن هزینه تاسیسات شهری، جلوگیری از رشد افقی شهرها و… پاسخ داده و از سویی دیگر پدید آورنده مشکلات شهری مانند افزایش تراکم جمعیتی و ساختمانی، اختلال در تاسیسات زیر بنایی و خدمات شهری و ترافیک شهری باشد که تاثیرات نامطلوب کالبدی و زیست محیطی در فضای شهری خواهد داشت.
شهردار گلبهار همچنین مطرح کرد: آپارتمان سازی و آپارتمان نشینی در ایران برای نخستین بار در اوایل قرن اخیر صورت گرفت. این ساختمانها در چندین طبقه ساخته شدند که طبقات اول برای مغازه ها، طبقات دوم برای دفتر وکالت، مطب و دفترکار اختصاص داده شدند و در طبقات بالاتر، خانواده ها ساکن شدند.
شهردار گلبهار با اشاره به فرهنگ آپارتمانسازی پس از انقلاب گفت: در سال های پایانی دهه ۶۰، عوامل مختلفی مانند فروش تراکم، افزایش قیمت و سودآوری آپارتمان سازی و مهاجرت گسترده به شهرها و افزایش جمعیت سبب رونق دوباره آپارتمان سازی شد.میزان آپارتماننشینی در گلبهار بالاست.
میزان آپارتمان نشینی در گلبهار بالاست
فاضلی حق پناه با بیان اینکه نتایج حاصل یافتههای توصیفی نشان می دهند که میزان آپارتمان نشینی در گلبهار بالاست ذکر کرد: مشکلات آپارتمان نشینی در گلبهار بالنسبه بالاست و مشکلات آپارتمانی با متغیرهای تعداد واحدهای تراکم، روابط همسایگی، میزان تغییر ساکنین، نوع تملک آپارتمان، قدمت آپارتمان، کارآمدی قوانین، کیفیت ساخت فیزیکی، جمعیت نشینی، میزان تردد در آپارتمان همبستگی معناداری دارد.
وی در خصوص متغیرهای مساحت واحدهای آپارتمانی در گلبهار بیان کرد: میزان امکانات، آگاهی به قوانین آپارتمان نشینی، سن، جنس، نوع مسکن قبلی، قومیت، تعداد اعضای خانوار، سطح تحصیلات و مدت آپارتمان نشینی رابطه معناداری را نشان میدهد.
قوانین شهری انسان را به آپارتمان نشینی سوق داده
شهردار گلبهار با بیان اینکه هر شهری تجلی فضای نظام های زیست محیطی، اقتصادی؛ اجتماعی، فرهنگی و کالبدی حاکم بر آن است افزود: بر اساس قوانین شهری امروز؛ انسان به سکونت در ساختمان های مرتفع و آپارتمان ها مجبور شده. زیرا با گسترش مساحت شهرها و رشد افقی آنها به واسطه افزایش جمعیت؛ از یک سو هزینه خدمات شهری زیاد می شود و از سوی دیگر اراضی زراعی اطراف شهر نابود می شود و آسیبهای جبران ناپذیر زیست محیطی برای آیندگان به ارمغان خواهد آمد.
فاضلی حقپناه با اشاره به ارزیابی اثرات زیست محیطی ناشی از افزایش تراکم و بلند مرتبه سازی مطرح کرد: این طرح در قالب طرح های پژوهشی می تواند بسیاری از ناگفته های پنهان را در این زمینه مشخص کند. زیرا شهرنشینان آینده به نتایج چنین مطالعاتی نیاز پیدا خواهند کرد
وی تصریح کرد: در نظر گرفتن اقدامات اصلاحی برای رفع مشکلات فرهنگی- زیستی، در نظر گرفتن تراکم بالاتر (تعداد طبقات بیشتر) به منظور کاهش سطح ساخت وساز ولی نه در مسیر بادهای غالب؛ استفاده از مصالح بوم آور و الگوهای ساخت و ساز سازگار با اقلیم به منظور کاهش مصرف انرژی در مرحله بهره برداری، محدود کردن ساخت و ساز به میزان تقاضای موجود به منظور پرهیز از خالی ماندن ظرفیت ساختمان ها مهم میباشد.
اجتناب از یکنواختی ساختمانها در گلبهار
شهردار گلبهار با ذکر اینکه در طراحی و ساخت پروژه های انبوه گلبهار باید از یکنواختى و هم شکلى ساختمان ها اجتناب شود خاطر نشان کرد: تنوع ساخت میتواند در کاهش پیامدهاى روانى این گونه واحدها مؤثر باشد.
وی ادامه داد: توسعهى فضاهاى سبز مانند بوستانها و پارکها در کنار واحدهاى انبوهسازى مفید خواهد بود.
فاضلی حق پناه با بیان اینکه یافته ها نشان می دهد که زمانی که تعداد و به تبع آن ازدحام جمعیت در یک مجتمع آپارتمانی زیاد شود احساس تنهایی و بیگانگی ساکنان نیز بیشتر می شود بیان کرد: توصیه می شود ظرفیت مجتمع مسکونی از لحاظ تعداد طبقات و واحدها به گونه ای تنظیم شودکه ساکنین بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند.
وی در انتها گفت: مراکز علمى و فرهنگى مانند کتاب خانه، مسجد و مدرسه ابتدایى می بایست در هر محله تأمین شود تا از مراجعهى ساکنین این واحدها به نقاط دیگر شهر کاسته شود.از آنجا که یافته ها تایید کننده تاثیر مثبت حضور هیات مدیره یا مدیر بر میزان رضایتمندی ساکنان است الزام مجتمع های آپارتمانی به داشتن مدیر ضروری به نظر می رسد.