دختران در چنگال تعصب یا در آغوش غیرت؟!
- شناسه خبر: 8384
- تاریخ و زمان ارسال: ۳ تیر ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۴۸
- نویسنده:
کلام تازه – محمدجواد محمودی | در فرهنگ بسیاری از ملل در سراسر جهان از سالهای دور، محدودیت و احتساب دختران و بانوان بهعنوان جنس دوم، فرهنگی رایج بوده است. با ظهور اسلام بسیاری از حقوق دختران و زنان در جوامع تبیین شد و پیامبر خدا (ص) در اقوال گوناگون، جایگاه واقعی زنان و تفاوت تعصب و غیرت را تبیین نمودند.
شیوه رفتار پیامبر اکرم (ص) و دیگر ائمه هدی (ع) با دختر و همسرانشان تجسم حقیقی غیرت بود. غیرتی که سبب تأدیب عفیفانه دختری همچون فاطمه معصومه (س) میشود و غیرتی که حراست مهربانانه از ناموس را در خانواده نهادینه میکند، قبل از آنکه کار بهجایی برسد تا خشم، تعصب، داس، آهن و سرداب را قربانگاه غیرت حقیقی خود کند .
فرهنگ و هنجارهای قومی و منطقهای مسلمانان برداشتهای متفاوتی از چگونگی رفتار با دختران و زنان دارند. برای مثال در مناطق و قومیتهای مختلف «غیرت» معناهای متفاوتی به خود میگیرد و رفتار خانوادهها با دختران و زنان خود به همان نسبت متفاوت است. در نقاطی از جهان حقوق بسیار پیشپاافتادهی زنان ازجمله «حق رأی» از ایشان سلب میشود در مناطقی از ایران نیز، دختران حقوق محدودتری دارند که مبنایی جز هنجارهای قومی ندارد و تعدی از این حقوق تعیینشده، عواقب بسیار سنگینی را برایشان به دنبال خواهد داشت.
غیرت ناموسی..
میخواهم به داستان های رومینا ،ریحانه و روایت داستانی خانه پدری که این روزها نگاه بسیاری را بهسوی خود جلب کرده است به شکل دیگری نگاه کنم. اتفاقی که برای پدران رومینا، ریحانه و .. میافتد تحملش برای هر مرد آزادهای سخت است؛ اما چرا بروز و ظهور تعصب و به قول خودشان غیرت برای بعضی افراد در لحظهای رخ میدهد که کار از کار گذشته است و همهی هرآن چه نباید رخ میداده اتفاق افتاده است.
چرا غیرت ناموسی سبب آرامش خاطر بعضی از دختران نمیشود؟ چرا غیرت برخی مردان، از نبود محیطهای سالم برای تفریح دختران و زنانشان لکهدار نمیشود؟ چرا غیرت برخی مردان از امید بستن دختر به بیرون از خانواده غلیان نمیکند؟ و چرا از بین رفتن حرمت پدر در دیدگاه دختران، بیغیرتی تلقی نمیشود؟ به نظر میرسد ریشهی این ناهنجاریها درک نادرست از تعریف غیرت هست.
«غیرت» به معنای حسد مردانه است و در تداول فارسیزبانان به معنای حمیت و محافظت عصمت و آبرو و ناموس و نگهداری عزت و شرف آمده است.
لغتنامه دهخدا
علمای اخلاق نیز غیرت را چنین تعریف کردهاند: غیرت و حمیت، یعنی تلاش در نگهداری آنچه حفظش ضروری است، این صفت در قالب مطلوبش از شجاعت، بزرگمنشی و قوت نفس انسان سرچشمه میگیرد و یکی از ملکه های نفسانی انسان و سبب مردانگی است و مرد بیغیرت از زمره مردان خارج است.
جامع السعادات
پس میتوان با نهادینه ساختن درک صحیح از معنای غیرت ناموسی، حس امنیت خاطر را در وجود دختران و انگیزه ی حراست و حفاظت مهربانانه از ناموس را در مردان احیا کرد.
سخنی با مسئولین
در این میان روی سخنم با بانوانی است که در نهادهای مهم دولتی و غیردولتی در کشور و خصوصا در سطح شهرستان وظیفه و ادعای حمایت از بانوان را دارند.
مسئولین محترمه!
تلاش در جهت انتصاب بانوان در مسئولیتها و برگزاری گردهماییهای ویژه بانوان دردی از مشکلات آنان را برطرف نمیکند. آنچه بهعنوان خدمت به دختران و زنان جامعه معنا مییابد، وضع و اجرای قوانینی است که بهموجب آن، زن بتواند در اجتماع ضمن مصون ماندن از انواع خطرات، رشد کند و به بالندگی برسد.
تلاش شما در جهت محقق شدن آزادیهای مشروع برای از بین رفتن هنجارهای بدون مبنا در جامعه علیه دختران میتواند حداقل سبب فرح و بازیابی روان دختران جامعه شود.
مسئولین شهرستان چناران!
دختران این شهر درخطرند..
به سبب سبک زندگی با محورهای خارج از خانواده، فاصله با معنویت، دلبستگی به دلبران دروغین حقیقی و مجازی و .. اگر اقدامی برای صیانت از حقوق دختران شهرستان نکنیم رخ دادن سرنوشتی همچون “رومینا” برای دختران شهرستان چناران خیلی دور از ذهن نیست .