جنگل گلبهار به زودی یکی از پارکهای ملی خواهد بود
- شناسه خبر: 34219
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۰ خرداد ۱۴۰۲ ساعت ۰:۲۴
- نویسنده: کلام تازه - مریم کاظمی
ارزیابی وضعیت درختان جنگل اولین اقدام پروژه بود
علیرضا اصغری در گفتگوی اختصاصی با کلام تازه در زمینه پروژه احیای جنگل این شهرستان افزود: یکی از اولین برنامههای ارائهشده و مورد پیگیری در زمینه جنگل گلبهار، برآورد تعداد درختان خشکشده و روند کاهشی یا افزایشی این اتفاق بود.
شهردار گلبهار شرایط جنگل را به وضعیت کشور برای مقابله با کرونا تشبیه کرد و ادامه داد: تصمیم بر آن شد تا با رعایت یکسری تمهیدات بتوان درختان سالم را حفظ کرد و مانع از نابودی بقیه درختان و در نهایت حفظ جنگل شد. برآوردها نشان داد بالغ بر هفده هزار اصله درخت در جنگل گلبهار وجود دارد که نزدیک به چهار هزار درخت تقریبا خشک شدهاست. پس از سه ماه بار دیگر این پایش انجام شد و آمار بالاتر نشاندهنده روند افزایشی نابودی درختان بود که ضرورت توجه به عوامل زمینهساز نظیر کمبود آب، مشکلات خاک، آسیبهای ناشی از آفات، ضعف در سمپاشی و… را میرساند.
قطع درختان تصمیم کارشناسی اما چالشبرانگیز برای نجات جنگل بود
علیرضا اصغری در رابطه با برنامه شناسایی عوامل تخریب جنگل افزود: گروهی متشکل از افراد متخصص در زمینه گیاه پزشکی، باغبانها و کارشناسان رسمی مرتبط در سازمان حفظ نباتات یا سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تشکیل شد تا در زمینه بهبود این مشکل همکاری داشتهباشند. نظر کارشناسی این بود که عامل اصلی خشکشدن درختان جنگل را باید عدمآبیاری کافی، نبود برنامه آبیاری مدون و بهخصوص عدم زهکشی و کمبود مواد آلی و ریزمغذیهای خاک دانست.
شهردار گلبهار آغاز طرح احیای جنگل را اینطور توضیح داد: پس از ارائه عوامل زمینهساز نابودی جنگل، بار دیگر شمارش درختان در دستور کار قرار گرفت و با برنامه آبیاری مناسب و دیگر اقدامات لازم، روند نابودی درختان تحتکنترل قرار گرفت. اما همه کارشناسان متفقالقول بر این نظر تاکید داشتند که درختان باید قطع شوند زیرا آفت ثانویه سوسک چوبخوار دوباره به درختان حمله میکند و حفظ درختان سالم در چنین وضعیتی و حتی بهرغم قطع درختان خشک محقق نخواهدشد. مشکل اینجا بود که قطع درختان جنگل موجب هجمه گستردهای از طرف نهادهای مختلف و انتقاد جدی به شهرداری برای نابودی محیط زیست بود.
علیرضا اصغری افزود: با پیگیری و کسب مجوزهای لازم قطعکردن درختان آغاز شد چراکه یکبار برای همیشه باید شهامت بهخرج داده میشد تا جنگل نجات یابد. اعتراضاتی از سوی بعضی از فعالان محیط زیست صورت گرفت اما کارشناسان متبحر بدون دریافت هزینه و صرفا با هدف نجات جنگل در این طرح به شهرداری گلبهار کمک کردند. گرچه هجمههای زیادی صورت گرفت و حتی کار در برههای متوقف شد اما خوشبختانه با جدیت ادامه یافت.
شهردار گلبهار در ادامه گفت: پس از قطع درختان، برنامههای اصولی آبیاری، هرس، سمپاشی و… در دستور کار قرار گرفت و خوشبختانه جوانهزدن درختان خشک قطعشده، حتی بازگشت درختان کاج رو به زوال پس از عملیات اصلاح نویدبخش موفقیت طرح بود.
درختان جنگل گلبهار پلاکگذاری شده هستند
شهردار گلبهار با اشاره به تصویب قانون حفظ و گسترش فضای سبز در سال 1388 و عدماقدام جهت پلاک کوبی در مورد جنگل گلبهار تا سال 1400 گفت: یکی از هجمههایی که به شهرداری گلبهار وارد شد عدمپلاکگذاری درختان پیش از قطعکردن است و با اینکه قانونگذار پلاک 20% درختان در سال را موردتصویب قرار داده اما این کار طی کمتر از دو ماه به طور کامل صورت گرفت و اکنون تمام درختان جنگل گلبهار پلاک و شناسنامه دار هستند.
رسیدگی به جنگل در شرایط تاریکی و ناامنی جنگل دشوار بود
اصغری دو ایراد عمده در جنگل گلبهار را زمینهساز عدمرسیدگی و نابودی درختان جنگل میداند و ادامه میدهد: پیش از این، جنگل گلبهار کاملا تاریک و ناامن بود که حتی نگهبانان نمیتوانستند وضعیت را بهخوبی کنترل کنند و موجب سرقت سیستم آبیاری جنگل و اختلال در آبرسانی درختان شدهبود.
وی گفت: رسیدگی به این مسئله یکی از دغدغههای اصلی شهرداری شد و تقریبا هر روز بازدید از جنگل و بررسی دقیق شرایط جزء برنامهها بود که با تاسیس دفتر مدیریت پارک جنگلی و تعیین سرپرست مدیریت پارک روند پیگیری موارد و موضوعات مرتبط با احیای جنگل سرعت گرفت.
عدم بروز رسانی سیستم آبیاری تحتفشار عامل مهم در خشکی درختان بود
علیرضا اصغری اشارهای به پیگیری حدود دو سال شهرداری برای انتقال لوله آب جاده کنار جنگل داشت و افزود: لوله انتقال آب دیگری نیز به جنگل اضافه شد و توسط پیمانکار قبلی این پروژه در حال پیشرفت است.
او یکی دیگر از ضعفها در مورد آبیاری درختان را عدم بروزرسانی سیستم آبیاری تحتفشار دانست و گفت: این سیستم اشتباه حتی انگیزه کارگران برای رسیدگی به جنگل و توجه به آبیاری کامل درختان را در پیداشت. اما در حالحاضر برای هر قطعه از جنگل، کارشناس حضور دارد تا آبیاری، سمپاشی و… بهدرستی انجام شود و روزانه گزارش مکتوب ارائه دهد تا اگر بههر دلیل بعضی درختان آبیاری نشدند حتی با تانکر آب این کار انجام شود.
فاز سوم پروژه آبادانی جنگل گلبهار، تجلی خدمت شهرداری است
علیرضا اصغری در رابطه با هزینههای مربوط به احیای درختان جنگل گلبهار گفت: برای سم زمستانه حدود یک میلیارد ریال، تشتکزنی 800 میلیون ریال، گودبرداری و هرس درختان حدود 800 میلیون ریال هزینه شدهاست. استفاده از لولههای آب موجود در انبار شهرداری و خرید چند کیلومتر لوله جدید نیز اقلام دیگر مورداستفاده در این طرح بود.
وی در ادامه گفت: در فاز اول پروژه، یک تا یک و نیم کیلومتر برقرسانی انجام شد و 25 ستون بتنی از فرودگاه تا پل امام رضا (ع) ساخته شد که از نظر استاندارد کاملا موردتایید است و روشنایی را تامین میکند. همچنین برآورد این فاز جنگل با صرف هزینه کارگران، تقریبا یک میلیارد تومان است.
علیرضا اصغری جدولگذاری، برقرسانی و نصب دوربین مداربسته را تصمیمهای ضروری دانست و افزود: فاز یک پروژه از پل استقلال تا پل امام رضا (ع) است که از پل امام رضا (ع) تا فرودگاه نیز تعبیه ستونهای بتنی در دستور کار قرار گرفت.
شهردار گلبهار با اشاره به اینکه فاز سوم پروژه جنگل تجلی خدمت شهرداری است، ادامه داد: در این طرح، پایه چراغهای هخامنشی 12 متری با لامپ های الایدی 100 وات و فاصله 30 متری در ورودی گلبهار از پمپ بنزین تا شهد ایران در نظر گرفتهشد. که انشاء الله تا قبل از پایان اردیبهشت ماه به بهره برداری خواهد رسید.
امروزه آبرسانی به درختان در زمان کوتاهی انجام میشود
شهردار گلبهار اقدام مؤثر دیگر را بحث آبرسانی به درختان میداند و ادامه داد: در مسیر شرق به غرب در ضلع جنوبی جنگل بعد از پمپ بنزین ساعتها آب در جوی هدر میرفت و سیستم آبرسانی سرقت شدهبود. با کار جهادی بازسازی و احیا شد و در حال حاضر از استخر تا پشت شهد ایران که حدود دو و نیم کیلومتر مسافت دارد، طی سه تا چهار دقیقه آب میرسد. با بروزرسانی سیستم های آبیاری و مدیریت منابع آبی خوشبختانه شاهد کاهش چشمگیر دوره آبیاری هستیم . به طوری که از 45 روز در سالهای گذشته به 25 روز در سال جدید رسیده است.
وی افزود: در فاز اول تا سوم پروژه احیای جنگل، آب شرب برای کسانی مانند پاکبانها، نیروهای حفاظتی، کارشناسان و… که در جنگل مشغول خدمترسانی هستند، فراهم شد. در فاز دوم جنگل نیز گردشگران میتوانند از سرویس بهداشتی و آبخوری استفاده کنند. برای فاز سوم نیز لوله آبیاری به طول 500 متر کشیده شدهاست. این اقدام موردتوجه مردم قرار گرفت و حتی بعضی از مغازهداران اطراف پمپ بنزین اعلام کردند که همراستا با این طرح، با هزینه شخصی اقدام به نصب آب سردکن میکنند که چنین مشارکتهای مردمی موجب دلگرمی بیشتر خادمان شهر گلبهار خواهدبود.
علیرضا اصغری یکی از کارهای خوب در این پروژه را تامین امنیت جنگل دانست و گفت: در گذشته پارک حالت جنگلی داشت و خانوادهها از حضور در این مکان هراس داشتند. اما در حال حاضر، چهار آبیار، دو نگهبان، یک مدیر پارک، یک نیروی ادوات همیشه در جنگل حضور دارند و حضور این تعداد نیروها باعث حضور خانواده ها در سطح جنگل گردیده است.
هزینه نگهداری پارک جنگلی حدود 30 میلیارد ریال در سال است
شهردار گلبهار در مورد برآورد هزینههای پروژه جنگل گفت: هزینه های کارگری ، حفاظتی ، ادوات و تجهیزات ، کود و سم و…. در سال یرای شهرداری حدودا 30 میلیارد ریال هزینه دارد.
علیرضا اصغری ادامه داد: نگهداشت درختان ، هزینه نیست بلکه سرمایهگذاری محسوب میشود. براساس مهندسی اقتصادی، زمانی که یک درخت توت کاشته میشود و یک بار نیز آبیاری شود بالغ بر 300 هزار تومان هزینه دارد که اگر هزار اصله درخت باشد، سیصدمیلیونتومان هزینه دارد. این مسئله ضرورت حفاظت از درختان و جلوگیری از خشکشدن را نشان میدهد که متاسفانه پیش از این چندان توجهی به آن نبود.
حفاظت از درختان نیاز به اقدامات تخصصی دارد
شهردار گلبهار علت طولانیشدن پروژه حفاظت از درختان را عدمرسیدگیهای کافی در گذشته دانست و ادامه داد: از آغاز این پروژه، تمام درختان تشتکزنی انجام شد، هرس زمستانی و سبز درختان صورت گرفت، در سه نوبت کودهای متفاوت برای خاک در نظر گرفته شد تا بافت خاک تغییر کرده و رشد آنها بهتر شود. یک نوبت در تمام سطح جنگل با سمهای مختلف مخصوص زمستان و… سمپاشی شدهاست. برای نخستین بار در تاریخ فعالیت شهرداری گلبهار، تلههای فِرمونی زیر نظر کارشناسان رسمی دادگستری در رشته گیاهپزشکی در نظر گرفته شد تا سوسک پوستخوار جذب و گرفتار شود. و در صورت نیاز مبارزه شیمیایی انجام پذیرد.
شهردار گلبهار در مورد آبیاری درختان جنگل گفت: رسیدگی به وضعیت جنگل گلبهار اتفاق خوشایند و افتخارآمیز برای شهرداری این شهرستان است و تا 20 اردیبهشت سال جاری، جنگل در سه نوبت بهطور کامل و اصولی آبیاری شدهاست.
شهرداری از جمله دستکاه های مقابله با تغییر کاربری اراضی است
شهردار گلبهار در بخشهای دیگر از صحبتهای خود در مورد گمانه زنی بعضی افراد راجع به تغییرکاربری جنگل عنوان کرد: شهرداری متولی اصلی مقابله با تغییر کاربری اراضی در شهرها است وهرگونه تغییر کاربری اراضی می بایست از طریق مراجع قانونی صورت پذیرد و جنگل نیز جزء منابع ملی و دولتی است. در حال حاضر تلاش برای حفظ جنگل و آبادانی این منطقه دستور کار جدی شهرداری است و اگر بر فرض محال تصوری برای تغییری کاربری باشد، چه ضرورتی برای چنین تلاشها و صرف هزینه از سوی است؟!
طرح هدایت سیلاب برای آبیاری جنگل یکی از برنامههای موفق است
شهردار گلبهار در رابطه با برنامههای آینده شهرداری گفت: بسته مطلوب سرمایهگذاری و نگهداشت آب به کمک مطالعات دقیق و کارشناسی طی ماههای آتی رونمایی خواهدشد. که با دریافت مجوزهای لازم بهسرعت آغاز میشود.
وی افزود: در حقیقت این پروژه را باید جشنواره آبی بنامیم چراکه میتوان از منطقهای خشک به دستاوردی با آب فراوان رسید. این طرح هدیهای برای جنگل است که آب سطح خیابانهای گلبهار در زمان بارشهای شدید و سیلابیشدن، بهشکل هدایتشده به جنگل میرسد. به موازات انجام این پروژه ، طرح های دیگری نیز کلنگ زنی و رونمایی خواهد شد از جمله احداث ایستگاه زائر دائمی ، مسیر ” ولایت ” و… که همگی در دستور کار قرار دارد.
زیباسازی جنگل در کنار حفاظت از درختان در دستور کار است
شهردار گلبهار در ادامه گفت: هدف از پروژه فعلی جنگل گلبهار، حفظ و نگهداری درختان همچنین زیباسازی جنگل با استفاده از نورپردازیهای زیبا، نصب آلاچیق و… میباشد که هماکنون در دستور کار قرار دارد و یکی از دغدغههای شهرداری، ثبت جنگل گلبهار بهعنوان یک پارک در تراز ملی است. قطعا رسیدگی به چنین پروژهای تلاش مداوم را میطلبد که رضایت مردم از این تغییرات، بهترین بازخورد برای شهرداری است.
اصغری در پایان تاکید کرد: آن چیزی که باعث شد این کارهای بزرگ در جنگل گلبهار انجام پذیرد همراهی شورای محترم اسلامی شهر بود که در تصویب اعتبارات مرتبط با جنگل در کمترین زمان ممکن شهرداری را یاری نمودند. همچنین حمایتهای بیدریغ در کلیه مراحل احیای جنگل هم از سوی فرماندار محترم شهرستان، دادستان محترم شهرستان و دفتر فنی استانداری خراسان رضوی باعث گردید ما در کمترین زمان ممکن پروژه احیای جنگل گلبهار را به انجام برسانیم که از همراهی تمام بزرگواران تقدیر و تشکر می گردد.