با همدلی کرونا را شکست می دهیم
- شناسه خبر: 6574
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۸ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۱۸:۳۳
- نویسنده:
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه – مریم اصغری | سالها است که در کشورمان در کنار تمام مسائل و مشکلاتی که دامنگیر جامعه بوده است، توانستیم قد علم کنیم و روی پای خود بایستیم. اما این روزها با ورود ویروس کرونا به داخل مرزهای کشور شاهد نگرانی و اضطرابی هستیم که شاید بتوان این معضل را به عنوان یک پدیده در دهههای گذشته بیسابقه نامید. با توجه به توصیه موکد پزشکان، نگرانی و استرس میتواند موجب کاهش سیستم ایمنی بدن و افزایش احتمال ابتلای افراد به بیماری شود. بنابراین ضمن اجتناب از نگرانی، باید نسبت به پیشگیری اقدام نمود و طبیعتا به هر میزان که مردم راهکارهای پیشگیرانه را رعایت و به قرنطینه خانگی پایبند باشند، به همان میزان شکست چرخه لنتقال این ویروس نیز امکانپذیرتر خواهد بود.
شایعات را جدی نگیرید
در این میان، شایعات بیش از هرچیز تهییجکننده استرس هستند و غالبا در جامعه امروز و با توجه به در دسترس بودن شبکههای مجازی، هرکسی خود را یک خبررسان فرض میکند و به همین علت با موجی از اخبار بیاعتباری روبرو هستیم که خواسته یا ناخواسته بر افکار عمومی مسلط شده و امواج منفی از خود ساتع میکنند.
در همین راستا سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در صفحه اینستاگرام خود از مردم خواست به اخبار کذب و شایعات درباره ویروس کرونا توجه نکنند، چراکه ویروس شایعه میتواند از ویروس کرونا هم خطرناکتر باشد.
گندزدایی و ضدعفونی در آستانه بهار
در این روزها مسئولان یکی از راهکارهای کنترل و پیشگیری از شیوع این ویروس را پرهیز از هرگونه اجتماع غیرضروری میدانند چراکه تجمعات اصلی ترین عامل شیوع و بزرگترین زنجیره انتقال هستند و مردم در چناران، گلبهار و گلمکان نیز اگر محدودیتها را اعمال نکنند و در راستای پیشگیری اقدامات لازم را به انجام نرسانند، تابع شرایط به وجود آمده در کلانشهرها خواهند بود.
به طور یقین گندزدایی و ضدعفونی از اقدامات اولیه برای جلوگیری از شیوع و گسترش بیماری در شهرها است و در راستای دستیابی به این نکته نیز اقدامات گستردهای در این زمینه توسط شهرداریها در سطح شهرستان و با همکاری مرکز بهداشت و درمان به انجام رسیده است و شبانه معابر و خیابانها ضدعفونی میشوند. همچنین پاکسازی و ضدعفونی هر روزه تمامی اتوبوسها و سرویسهای بهداشتی و تجهیزات پارکی و… از دیگر اقدامات موثری است که این روزها در سطح شهر به چشم میخورد و تمامی رانندگان اتوبوس نیز به ماسک و دستکش مجهز هستند. در این راستا شرکت عمران شهر جدید گلبهار نیز به نصب بنرهای اطلاع رسانی پیشگیری از شیوع کرونا در سطح شهر پرداخت که نقش بسزایی در آگاهیبخشی به شهروندان ایفا میکند.
ایجاد محدودیت در سفر و جلوگیری از حضور مردم در مکانهای گردشگری نیز از دیگر اقداماتی است که میتواند موثر باشد. در اطلاعیه ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا درباره اعمال محدودیت در مبادی ورودی و عدم پذیرایی از مسافران در ایام تعطیلات نوروز آمده است که طبق مصوبه ستاد مقابله با ویروس کرونا خراسان رضوی، با توجه به شرایط ویژه استان در حوزه پیشگیری و مقابله با بیماری کرونا، تا پایان ایام تعطیلات نوروزی، این استان پذیرای میهمانان نبوده و هیچگونه سرویسدهی در مراکز اسکان موقت نظیر مدارس، کمپها و… صورت نخواهد پذیرفت. همچنین محدودیتهای ترددی هم در مبادی ورودی استان نیز اعمال میگردد.
در همین راستا و با هماهنگی و دستور فرماندار شهرستان چناران و دادستان گلبهار مسیرهای گردشگری گلمکان مسدود شد و با اعمال محدودیت از ورود گردشگران به این شهر نیز جلوگیری به عمل آمد و مصوب گردید که تمام راههای ارتباطی به مناطق گردشگری شهرستان چناران از جمله اخلمد، رادکان، چشمه سبز و اقامتگاه های بوم گردی مسدود و حتی از تردد غیر ضروری افراد بومی و ساکن نیز جلوگیری به عمل آید.
از دیگر اقدامات خوب این روزها
طبیعتا با اقدامات به موقع و ضروری مسئولین چناران و گلبهار کمتر جای نگرانی باقی میماند و از دیگر خبرهای خوب این روزها این است که در زمینه تولید ماسک نیز سه واحد تولیدی در شهرستان چناران اقدامات خوبی را به انجام رسانده و امکان تولید ماسک پارچهای قابل شستشو در این واحدها بررسی و به تایید رئیس سازمان صمت شهرستان چناران و مدیر کل دفتر جذب و سرمایهگذاری استانداری خراسان رضوی رسیده و در خصوص تایید پارچههای مورد استفاده در ماسکها هماهنگی لازم با دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده است.
سندروم حاد تنفسی به معنی کرونا مثبت نیست.
بر طبق گفته دکتر حمیدرضا رحیمی، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مسئول کارگروه اطلاع رسانی عمومی بیماری ۱۹-COVID سندروم حاد تنفسی در واقع به بیمارانی که با تب و علائم تنفسی مثل افزایش تعداد تنفس در دقیقه، کاهش اکسیژن خون و احساس تنگی نفس به مراکز درمانی یا بیمارستان مراجعه میکنند، اطلاق میشود. سندروم حاد تنفسی میتواند به دلایل مختلفی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا، ذات الریه یا سایر بیماریهای تنفسی باشد و لزوما به معنای کرونا مثبت نیست.
با همدلی میتوان به هر مشکلی فائق آمد
این روزها نگرانی از ابتلا به بیماری و علاوه بر آن، ترس از کمبود تجهیزات و امکانات اولیه لازم جهت پیشگیری، موجی از تنش را به جامعه تزریق کرده و با یک نگاه کوتاه به صفحات مجازی میتوان به اندوهی که به بطن جامعه رخنه کرده است پی برد. در این بین اخبار و حواشی غیر موثق نیز باعث به وجود آمدن نوعی بیاعتمادی در عموم جامعه شده است که مسبب تمام این اتفاقات کسانی هستند که با سوءاستفاده از شرایط حاکم بر جامعه، تنها به منافع شخصی خود میاندیشند. اما در کنار تمام این دغدغههای فکری، این نکته را نباید فراموش کنیم که ما، مردم روزهای سخت هستیم و با اتکا به همبستگی ملی از شرایط ناهموارتر عبور کردیم. این روزها باید بدانیم که نقش هرکدام ما در قطع چرخه انتقال کتمان نشدنی است و به سهم خود باید باری از دوش جامعه برداریم.
دکتر غلامرضا حسنی. عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد و محقق مسائل اجتماعی و جمعیتی در این رابطه گفت: به طور معمول بیماری اپیدمی، موج منفی به همراه دارد که تعاملات اجتماعی را کاهش میدهد و باعث تضعیف کنشها به خاطر بهداشت و کنترل شرایط میشود و به نوعی خود به خود قرنطینه ایجاد میکند. آنچه حائز اهمیت است همدلی مردم با یکدیگر است تا به اتکا آن بتوان هر مانعی را پشت سر گذاشت. ملت ایران بارها این موضوع را به اثبات رسانده است که با اتحاد و مهربانی میتوان کوهی از دلگرمی ایجاد کرد و در خط مقدم مبارزه ایستاد.
دکتر حسنی ادامه داد: این روزها با انتشار اخبار غیر موثق به یکدیگر استرس وارد میکنیم و واقعیت این است که در حوزه عمومی هر کس به اندازه توان خود در شرایط بحران موثر است. امید است جامعه پزشکی به زودی بر این ویروس پیروز شده تا جامعه از تمام این حاشیههای به وجودآمده به سلامتی، رهایی پیدا کرده و آرامش به سطح جامعه برگردد و در این موقعیت جامعه تنها نیاز به همراهی مسئولین با مردم دارد.
نترسید اما شوخی هم نگیرید
همچنین دکتر محمدرضا ایمانی، روانشناس اجتماعی در ارتباط با دلایل ترس مردم در مواجه با پدیده بیماری اپیدمی بیان کرد: علت اصلی ترس در افراد عدم آگاهی کامل نسبت به یک موضوع خاص است. حجم زیاد اطلاعات ورودی، سبب عمیقتر شدن نگرانی افراد میشود و به تبع آن باعث میشود فرد اشتهای کمتری نسبت به خوردن و آشامیدن داشته باشد و نسبت به محیط پیرامون خود وسواس پیدا میکند.
همین دلهره و نگرانی نیز سبب به هم ریختگی ساعت خواب در فرد شده و همه این موارد دست در دست هم داده و فعالیت سیستم ایمنی بدن فرد کاهش پیدا میکند. همانطور که میدانیم آستانه تحمل هر فرد با دیگری متفاوت بوده و قابل مقایسه نیست و آدمها بر اساس شخصیتهای گوناگون، ظرفیتهای متفاوتی دارند و ظرفیت هر فرد بسته به جنسیت، موقعیت اجتماعی و اقلیم جغرافیایی متفاوت و متغیر است.
این روانشناس اجتماعی افزود: این روزها مردم برای کاهش استرس خود باید اخبار را از منابع موثق دریافت کنند تا با دریافت شایعات صدمه نبینند. اما آنچه مسلم است، پیگیری شمار قربانیان و فوت شدگان کمکی به ما نمیکند و تنها اقدامی که هر فرد باید در این برهه از زمان انجام دهد، مراقبت از خود و خانواده است که برای انجام این اقدام باید از آمادگی و آگاهی لازم برخوردار باشیم.
بهار در راه است
ما تجربه شرایط بحران را در این کشور بارها لمس کردهایم. اکنون پس از موج اخبار حاصله از بروز بیماری کرونا و اندوه تحمیل شده بر بطن جامعه، آمدن بهار شاید بتواند غباری را که این روزها بر دل مردم نشسته و باعث ایجاد نوعی یاس و ناامیدی شده است، از میان بردارد. نوروز، عید باستانی ما است که بخشی بزرگی از فرهنگ را شامل میشود و مرسومات خود را به همراه دارد و هر ساله چشم انتظار از راه رسیدن آن هستیم. اما این روزها متاسفانه شرایط با هر سال فرق میکند و ما باید در راستای دستیابی به هدف کنترل بیماری کرونا، در چهارچوب قوانین و شرایط تعیین شده قدم برداریم.
کرونا برای تکمیل زنجیره خود نیاز به تردد و ارتباط افراد سالم با بیمار دارد. پس ناگفته میدانیم که برای قطع این زنجیره و حل این مشکل باید تا حد ممکن از تردد در سطح شهر و رفت و آمد اجتناب کنیم و به هشتگ در خانه میمانیم، بپیوندیم و با این کار به عنوان یک شهروند مسئول سهم خود را در رفع این مشکل ملی ادا کنیم.