اعتماد مردم به دولت، پروژههای آبرسانی را به سرانجام رساند
- شناسه خبر: 30929
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۳۵
- منبع: کلام تازه
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
برای آشنایی با اقدامات صورت گرفته در حوزه آبرسانی شهرستان چناران به سراغ مسعود افروند، رئیس امور آب و فاضلاب این شهرستان رفته و جزئیات را از او جویا شدیم.
افروند در سال ۵۵ در کلات متولد شده و تحصیلات خود را در حوزه عمران، آبهای زیرزمینی و عمران و سازه تا مقطع کارشناسی ارشد ادامه داد، در کنار تحصیلات مرتبط، پنج سال مدیریت در کلات و حضور شش ساله در چناران و همچنین یازده سال کارشناس بهره برداری و اجرا به او کمک کرده تا در پیشبرد اهداف امور آب و فاضلاب اقدامات مثبتی انجام شود.
پروژههایی که در یک سال گذشته اجرا شده شامل چه مواردی است و در چه مناطقی انجام شده است؟
اعتبارات عمرانی در شهریور ماه بسته و محاسبه میشود و در حال حاضر در انتهای سال مالی عمرانی قرار داریم. پروژههای آبرسانی به روستاهای سید آباد، بهمن جان سوهان، گاش، خواجهولیگلخاتون، موچنان و غیاس آباد مواردی بودند که در سال جاری اعتبار آنها تامین شده البته سه پروژه در سالهای گذشته انجام شده و صرفا اعتبار آن براساس دیون در سال جاری پرداخت شده است.
پروژه خواجهولیگلخاتون، شامل پنج و نیم کیلومتر خط انتقال است که با اجرای آن حدود ۲۰۰ خانوار از آب شرب سالم و بهداشتی بهرهمند شدند.
پروژه سوهان، بهمن جان هم شامل حفر و تجهیز چاه، دو کیلومتر خط انتقال و مخزن است که حدود ۱۵۰ خانوار را تحت پوشش قرار داد و در مجموع با اعتبارات امسال ۳۲۰ خانوار تحت پوشش قرار گرفتهاند.
این پروژهها را با اعلام موافقت نامه قبل از تخصیص اعتبار در سال گذشته زودتر از موعد و با هزینه کمتر اجرا کردیم و امسال از محل دیون هزینههایش پرداخت شد.
اجرای پروژههای آبرسانی با کمترین هزینهها
در مجموع از سال ۱۴۰۰ مجتمع آبرسانی سید آباد، بهمن جان سوهان، گاش، خواجه ولی، گل خاتون، ملی، غیاس آباد و موچنان اجرا شد که پروژه سیدآباد در سال جاری بود، در غیاس آباد هم یک چاه با هزینه ۶۰۰ میلیون تومان حفر شد، برای موچنان هم لولههای خط انتقال خریداری شده و به دنبال قرارداد برای اجرای پروژه هستیم و امیدواریم قرارداد آن از اعتبار سال ۱۴۰۱ منعقد شود.
همچنین در سال گذشته در شهرچناران ۸۵۰ متر خط انتقال و تجهیز و وارد مدار کردن یک حلقه چاه با عمق ۲۲۰ متراجرا شد که با حداقل اعتبار و حدود یک سوم تا یک پنجم اعتبار لازم، وارد مدار شد.
در هفته دولت امسال هم پروژه آبرسانی روستای شیخکانلو به طول سه کیلومتر اصلاح شبکه و مریچگان با یکهزار و ۵۰۰ متر اصلاح شبکه با خودیاری مردم، کمک خیران و امور آب و فاضلاب به بهرهبرداری رسید و ۹۰ خانوار را تحت پوشش قرار داد. البته این روستا جزء روستاهای خودگردان بوده و امور آن تحت پوشش و در حوزه مسئولیت ما نبوده است اما با همراهی مردم و خیرین برای آبرسانی آن اقدام کردیم.
در روستای شیخکانلو هم سال گذشته با کمک خود مردم یک حلقه چاه حفر شد و تامین آب صورت روستا انجام گرفت و امسال هم سه کیلومتر اصلاح شبکه برای ۱۷۰ خانوار انجام شد.
در شهر سید آباد هم حفر و تجهیز یک حلقه چاه داشتیم، در دو ماه اول تابستان شهر سید اباد با چالش کمبود آب مواجه بود اما با حفر ۱۵۰ متر چاه، عملیات اجرایی آن از ماههای آخر سال گذشته و با ۶۰ میلیون تومان اعتبار آغاز شد و با حداقل اعتبار چاه را حفر و وارد مدار کردیم.
با همدلی، همراهی و استفاده از ظرفیتهای مردم میتوان اعتماد را جلب کرد، مردم اگر ببیند مسئولین دلسوز هستند با درکی که از شرایط دارند همراه میشوند و این اعتماد ظرفیت بزرگی است که به پروژههای بزرگی مانند آبرسانی به این روستاها منجر میشود، در امور آب و فاضلاب شهرستان چناران این اتفاق افتاده و در همه ادارات نیز امکان پذیر است.
درحالی که امروز با کمبود منابع آبی مواجه هستیم برای گذار از این دوران در سطح شهرستان چه توصیههایی دارید؟
با وجود همه کمبودها در منابع آبی، ما وظیفه تامین، انتقال و توزیع آب را به عهده داریم و باید آب شرب مورد نیاز را به مشترکین تحویل دهیم، براساس استاندارد هر مشترک در ماه باید ۱۶ متر مکعب مصرف داشته باشد اما متاسفانه این میزان گاها به ۱۰۰ تا ۲۰۰ مترمکعب میرسد و این مصرفهای بی رویه، به تنش ابی در شبکه منجر میشود.
متاسفانه تعدادی از مشترکین دغدغه مصرف درست طبق الگوی مصرف را ندارند. درحالی که منابع آبی محدود و خطر کمبود آب ممکن است مشکلات زیادی را ایجاد کند. آبفای شهرستان براساس ۱۸ هزار و ۵۰۰ مشترکی که در شهر چناران دارد ، پروانه حفر و بهره برداری چاه آب شرب دریافت میکند و اما تعدادی از مشترکین بدون توجه به محدودیت تولید چاههای آب شرب با مصارف زیاد باعث مشکلات کم آبی در شبکه و به طبع آن کمبود آب شرب تعدادی از مشترکین دیگر خواهد شد.
آبهای زیرزمینی شامل آبهای شور و شیرین است و با برداشت بیش از حد آبهای شیرین باعث پیشروی آبهای شور و در بعضی نقاط امکان اختلات آنها نیز وجود دارد و ممکن است کیفیت لازم برای شرب را از دست میدهد، سفره های آب زیرزمینی در مناطقی مانند روستاهای موچنان و چمگرد و حکیم آباد و قزلکن از نظر آبی ضعیف میباشند و ظرفیت آبدهی چاههای این روستاها هم کاهش پیدا کرده است.
چه پروژههای دیگری در دست اقدام و آماده بهرهبرداری است؟
برای حل مشکل آب، کفشکنی چاه چمگرد با خودیاری و اعتبارات آب و فاضلاب انجام شده است و با افزایش ۳۵ متری عمق چاه به ۱۶۵ متر رسیده اما هنوز آبدهی لازم را ندارد و به هدف دلخواه نرسیده است.