کرونا فرصتی برای دید بهتر به سالمندان
- شناسه خبر: 10054
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۲ مهر ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۵۸
- نویسنده: کلام تازه - نگار دائمی
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه – نگار دائمی | همان طور که همه ما میدانیم، مدتها است که شیوع ویروس کرونا شرایط و سبک زندگی ما را تغییر داده است. اما اگر عمیقتر به این موضوع فکر کنیم، متوجه میشویم که زندگی سالمندان در این شرایط با توجه به کهولت سن و ایمنی کمتر بدن آنها، خیلی سختتر و پیچیدهتر از دیگران است.
با توجه به اینکه در آستانه روز سالمند بودیم، به مرکز نگهداری از پدران و مادران گلبهار رفتم تا گزارشی از وضعیت آنجا بگیرم.
در ابتدای مراجعه بدلیل شیوع ویروس کرونا از ورودم جلوگیری شد، اما پس از اینکه فهمیدند برای تهیه خبر آمادهام و هماهنگیهای لازم صورت گرفته است، به من اجازه ورود دادند. کفشهایم را روی موکتی آغشته به آب ژاول درآوردم و دمپایی پوشیدم. سپس گان محافظ را پوشیده و دستانم را ضدعفونی کردم. تحسین برانگیز بود که پروتکلهای بهداشتی، اینقدر دقیق برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا به پرسنل مجموعه و سالمندان رعایت میشد.
مدیر آسایشگاه با روی گشاده به استقبالم آمد
بیتا سیاهپور، متولد ۱۳۵۴ است. به خاطر علاقه به مادربزرگش فعالیت در زمینه نگهداری از سالمندان را شروع کرده و حالا بیش از ۱۵ سال است که در این حوزه کار میکند. کارشناسی مامایی دارد که با توجه به اینکه با شغلش مرتبط نبوده، دوباره به دانشگاه رفته و هم اکنون کارشناسی روانشناسی دارد. از سال ۹۳ به گلبهار آمده و مرکز نگهداری از سالمندان را اداره میکند.
از او خواستم برایم از ابتدای کار و انگیزهاش برای ادامه راه بگوید و صحبتهای خود را اینچنین آغاز کرد: در ابتدا، با ظرفیت ۲۰ نفر در شهر چناران کار را شروع کردیم. ولی به لطف خدا کارمان رشد کرد و به ظرفیت ۹۰ نفر هم رسیدیم. بعد از اینکه این شغل را پیدا کردم، فهمیدم که این شغل دقیقا برای آدمهایی مثل من ساخته شده است؛ برای کسانی که عاشق آدمهایی هستند که به کمک نیاز دارند. یک مددجوی بهزیستی، فرقی نمیکند که سالمند است یا معلول جسمی یا معلول ذهنی، در هر صورت به کمک نیاز دارد. این شد که من فهمیدم برای این کار ساخته شدم و از کمک کردن به این عزیزان لذت میبرم.
حس قشنگی که در هنگام کار به من دست میدهد، از هر چیز زیباتر است
وی ادامه داد: هر کسی از شغلش انتظاری دارد، برای من آن حس قشنگی که در هنگام کار به من دست میدهد، از هر چیز زیباتر است. گاهی به من “مادر مادرها” یا”مادر پدرها” میگویند و من از شنیدن چنین عبارتی واقعا خوشحال میشوم. چرا که مادر اولین مظهر عشق است و اینکه دیگران من را در چنین مقام والایی میبینند، برایم بسیار ارزشمند است.
از نگرش زیبای او به این شغل بسیار لذت بردم و از او خواستم درباره ظرفیتهای مرکز برایم توضیح بدهد و گفت: ما در این مرکز ظرفیت پذیرش ۴۰ نفر را داریم و مکان ما استیجاری و محیط کمی کوچک است. در حال حاضر ۳۲ سالمند را در مرکز نگهداری کرده و ۸ تخت خالی داریم. چراکه به خاطر وجود ویروس کرونا از اسفندماه پذیرش نداشتهایم.
بیتا سیاهپور درباره اقدامات صورت گرفته در دوران شیوع ویروس کرونا گفت: ما هر روز محیط مرکز را ضدعفونی و گندزدایی میکنیم و مراقب سلامت سالمندان عزیز هستیم. اما یکی از موضوعاتی که ما را نسبتا بیشتر درگیر کرده است، این است که بخاطر کرونا کلا ممنوعالملاقات و ممنوعالپذیرش هستیم و پذیرش این موضوع برای سالمندان کمی دشوار است.
ارتباط با خانوادهها
مدیر آسایشگاه ادامه داد: طی هماهنگیهایی که با خانوادهها انجام شد، به صورت آنلاین تماس تصویری میگیریم تا دلتنگی که در این دوران به وجود آمده،کمتر شود. اگر چه که سالمندان هنوز نتوانستند به طور کامل با تکنولوژی ارتباط برقرار کنند و آموزش به این عزیزان، برای ما کمی سخت و زمانبر است.
همچنین زمانی که شرایط منطقه از نظر روند ابتلا به کرونا زرد یا سفید اعلام شود، سالمندان میتوانند با رعایت پروتکلهای بهداشتی خانوادههایشان را از پشت حفاظهای پلاستیکی که دم در کشیده شده است، ببینند.
بگذریم از اینکه هیچ کدام از این راهها نمیتوانند جایگزین دیدار و تماسهای لمسی شود. چرا که سالمندان دوست دارند با در آغوش کشیده شدن یا بوسیده شدن، محبت طرف مقابل را احساس کنند و حالا که نمیشود این کارها را انجام داد، با افسردگی در سالمندان مواجه شدیم که البته سعی داریم با انجام فعالیتهایی همچون تماس تصویری با خانوادهها، یوگا درمانی، نقاشی، خاطرهگویی و… این موضوع را کنترل کنیم.
او بیان کرد: شعار امسال کیمته بهزیستی “کرونا فرصتی برای دید بهتر به سالمندان” است. بر اساس این شعار و پروتکلهای بهداشتی در رابطه با سالمندان، ما باید سعی کنیم بهداشت فردی در مقابله با ویروس کرونا را به سالمندان آموزش دهیم و به آنها بیاموزیم چطور باید از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنند و اگر گرفتار آن شدند، چطور باید این بیماری منحوس را کنترل کنند. همچنین باید چگونگی مقابله با استرس و ترس ناشی از گرفتاری به این ویروس و آشنایی و کار با تکنولوژی را به سالمندان آموزش دهیم.
بهبود مبتلایان مرکز
البته که در تیرماه امسال ۱۷ نفر از سالمندان مرکز ما به کرونا مبتلا شدند و با شانه خالی کردن بعضی از پرسنل بخاطر ترس از جان خود، کار ما سختتر شد. به همین دلیل من و همسرم به مدت ۲۱ روز مداوم در مرکز بودیم و کار کردیم. اگر چه که ویروس کرونا منحوس و زشت است، اما من در این مدت چیزهای زیبایی دیدم و تجربههای زیادی کسب کردم. من در اینجا دیدم که محبت کردن به این سالمندان چقدر در روحیه و روند درمانشان تاثیر دارد. فهمیدم که اگر دست در دست هم دهیم و همدل و یاریگر یکدیگر باشیم، میتوان شرایط را به خوبی مدیریت کرد و از پس مشکلات برآمد. خدا را شکر همه مبتلایان مرکز، بهبود یافتند و هم اکنون صحیح و سلامت هستند.
اولین و تنها مرکز خصوصی نگهداری از سالمندان در منطقه
وی درباره هزینههای مرکز توضیح داد: این مرکز، اولین و تنها مرکز خصوصی نگهداری از سالمندان در منطقه است و بیش از پنجاه درصد سالمندان اینجا مجهول، بلاصاحب یا بدسرپرست هستند. بدسرپرست یعنی سالمندی که سرپرست دارد، اما به دلیل مشغلههای گوناگون شغلی، تحصیلی، ازدواج و غیره نمیتواند او را به درستی حمایت و نگهداری کند. به همین دلیل در حال حاضر کمکهای عمده فقط از طرف بهزیستی که متولی و متصدی ما است و مجوز ما را صادر کرده است، صورت میگیرد.
مدیر مجموعه یادآور شد: خانوادههایی که هزینههای سالمندان خود را پرداخت میکنند، توان پرداخت آنچنانی ندارند و در واقع بهزیستی حامی مالی اصلی ما است. ما اجازه جلب مشارکت نداریم، اما شکر خدا بسیاری از خیرین و دوستان ما را امین خود میدانند و به صورت موردی با شناختی که از سالمند دارند، به ما کمک میکنند.
کمکهای همه جانبه
او ادامه داد: پس از شیوع ویروس کرونا، چندین بار از طرف دفتر امام جمعه گلبهار برای ما سبد کالا فرستادند، از سوی شرکت عمران و شهرسازی گوسفند آوردند و جامعه خیرین مواد ضدعفونی کننده، گان، ماسک و وسایل بهداشتی تهیه کردند و اینها واقعا به ما کمک کردند و روند کاری ما را جلو بردند. همچنین مردم میتوانند با خرید و اهدای خوراکیجاتی همچون قند، چای، برنج، روغن، گوشت، مرغ و میوه به ما کمک کنند. به دلیل شست و شوی زیاد، پیراهنها، شلوارها، دمپاییها و ملحفههای سالمندان کهنه شدهاند و مردم میتوانند با خرید یا دوخت این نوع پوشاک به ما کمک کنند.
سالمندان، لایق بهترینها
برایم سوال بود که چرا این مکان به عنوان مرکز نگهداری از سالمندان انتخاب شده است و علت را جویا شدم و از مدیر مرکز شنیدم: تنها دلیلی که ما این مکان را انتخاب و اجاره کردیم، این بود که ساختمان اینجا درپر رفت و آمدترین خیابان شهر و در مسیر تردد به مشهد است و برای پرسنل مجموعه و خانوادههایی که میخواهند برای بازدید به اینجا بیایند، کار بسیار سادهتر است و لازم نیست زمان زیادی را برای آمدن به اینجا صرف کرد.
البته این مکان استیجاری و کوچک است، به همین خاطر به کمک شرکت عمران و شهرسازی زمینی بسیار بزرگ خریداری شده و قرار است ساختمانی همراه با فضای سبز و دلباز در شان سالمندان ساخته شود چرا که این عزیزان لایق بهترینها هستند.
سیاهپور گفت: من معتقدم اگر به سالمندان و کودکان احترام گذاشته شود، شرایط جامعه تغییر خواهد کرد. چراکه هر رفتاری با آنها داشته باشیم و هر کاری انجام دهیم، در آتیه به خودمان بر میگردد. وقتی ما به نسل جوان جامعه خود بیاموزیم که باید سالمندان را مورد احترام قرار دهند، در آینده و در خانواده سالمندان را تکریم میکنند و این چرخه تا نسلها بعد ادامه مییابد .
محبت، راهی برای سازگاری سالمندان با محیط
از وی خواستم برایم توضیح دهد سالمندان بدسرپرست یا مجهولالهویه چگونه به این مرکز میآیند و او گفت: سالمندانی هستند که در خانهای تنها زندگی میکنند، در پارک به حال خود رها میشوند، به دلیل مشکلات ذهنی و آلزایمر گم میشوند یا در پمپ بنزین ها تکدّیگری میکنند. اورژانس اجتماعی با شماره تلفن۱۲۳ این افراد را به بهزیستی ارجاع میدهد و پس از طی شدن مراحل قضایی، به ما سپرده میشوند. ما با محبت و جلب رضایت، سعی میکنیم آنها را با محیط جدید سازگار کنیم.
سپس درباره تخصص پرسنل مرکز برایم توضیح داد: ما در این مرکز یک سری پرسنل تخصصی خاص مثل پزشک، پرستار، کاردرمان، مددکار اجتماعی و حسابدار داریم و این افراد دورههای دانشگاهی و کارآموزی خود را طی کرده و بعد در اینجا شروع به کار میکنند. مراقبین سطح تحصیلاتی بالایی ندارند و پس از طی کردن دورههای آموزشی آزاد یا دورههای آموزشی بهزیستی در اینجا فعالیت میکنند.