چه شد که به گرانیها عادت کردیم؟
- شناسه خبر: 9829
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۹ شهریور ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۳۳
- نویسنده: کلام تازه - مریم اصغری
پایگاه خبری تحلیل کلام تازه – انسیه سروش | وقتی پا به دنیای عادتها میگذارید، دیگر از اتفاق هر روزه که معمولا پایه و اساس آن بر منطق استوار نیست، تعجب نمیکنید. چراکه شما به آن عادت کردهاید. به عنوان مثال، وقتی به فروشگاهی میروید و میبینیدهمان کالایی که روز گذشته انتخاب کردهاید، امروز بدون اینکه حتی قفسه آن تغییر کند، برچسب قیمت آن تغییر کرده و از روز گذشته عدد بیشتری را نشان میدهد، دیگر تعجب نمیکنید چون شما به این تغییرات هر روزه عادت کردید. اینکه کالایی با کیفیت مشابه در دو مغازه مختلف، قیمتهای متفاوتی دارند نیز یکی دیگر از این عادتهاست اما در لابلای این عادتها، گاهی باید به جستوجوی عاملین، پرداخت و دید که آیا مسئولین مربوطه دچار روزمرگی شده و وظایف خود را فراموش کردهاند و یا اینکه تخطیگران بر این سورنا میدمند.
البته این نکته را نیز نباید از خاطر برد که « خانه از پای بست ویران است»؛ وقتی در مسائل کلان اقتصادی، شاهد تغییرات روزانه و چه بسا ساعتی هستیم، نمیتوان خردهای به مسائل اقتصادی در سطح خرد گرفت اما این خود به معنای غفلت و هموار نمودن راه سودجویان و سوداگران نیست.
به منظور رسیدگی به این مهم، به سراغ مسئولین مربوطه رفته تا جویای وضعیت نظارت و رسیدگی به تخلفات در بازار و قیمتگذاری اقلام اساسی شویم.
برخورد با متخلفین
رئیس اتاق اصناف شهرستان چناران در رابطه با نرخگذاری اقلام مختلف، میگوید: برای فروشندگان درصد سود مشخصی تعریف شده که با توجه به فاکتور خریداری شده اقلام، نرخگذاری انجام میشود، با این وجود، بازرسی اتاق اصناف، بازرسان اداره صمت و تعزیرات و همچنین اتحادیههای مربوطه به طور مستمر، واحدهای صنفی سطح شهر را رصد کرده و با فروشندگانی که نرخ اقلام خود را درج نمیکنند و یا گران فروشی میکنند، برخورد میشود.
ناصر سخی ادامه میدهد: طی روزهای گذشته، بازار میوه و ترهبار مورد بازرسی اتاق اصناف و اتحادیه مربوطه قرار گرفت که در این رابطه، تعدادی از متخلفان شناسایی و با آنها برخورد شد.
تفاوت در شیوه تهیه اقلام، تفاوت قیمتها را در پی دارد
مسئول واحد بازرسی اتاق اصناف شهرستان چناران در رابطه با نحوه قیمتگذاری محصولات باغی میگوید: قیمتگذاری برمبنای فاکتور خرید فروشنده از میدان میوه و ترهبار است. چراکه هر کدام از فروشندگان به نوعی، کالای خود را تامین میکنند؛ برخی از فروشندگان کالای خود را با واسطه و برخی بدون واسطه تهیه میکنند و همین امر، سبب تفاوت در قیمت فروش میشود.
محمد خانوردی با اشاره به عدم ثبات قیمتها، اضافه کرد: در سایر اقلام مصرفی همانند گوشت که قیمت دام زنده مبنای تعیین قیمت آن است، نیز فروشنده با افزودن درصد مجاز سود برروی کالای خریداری شده از بنکدار اصلی، آن را میفروشد و درواقع به دلیل بازرسیهایی که توسط بازرسی اصناف و اداره صمت انجام میشود، نمیتواند نرخی بالاتر از حد مجاز خود برای اقلام تعیین کند.
با کمبود نیروی انسانی در بازرسی مواجهه هستیم
وی در رابطه با بازرسیهایی که انجام میشود، خاطرنشان میکند: نظارت و بازرسی از جانب اتحادیههای مربوطه، تعزیرات، واحد بازرسی اتاق اصناف و همچنین نظارت و بازرسی اداره صمت انجام میشود که گاهی به طور جداگانه و گاهی در طی گشتهای مشترک اتفاق میافتد؛ بخشی از بازرسیهای انجام شده نیز مربوط به پیگیری شکایات مطرح شده با شماره ۱۲۴ است.
او افزود: در ماه جاری به طور فشرده به بازرسی صنف میوه و ترهبار و گوشت و مرغ پرداختیم به طوری که در مواردی پیش آمد که چندین مرتبه برای بازرسی به یک مغازه مراجعه کردیم. اما در حالت کلی به دلیل کمبود نیروی انسانی در بازرسی اصناف و همینطور بازرسی اداره صمت، نمیتوان زمان مشخصی را برای بازرسیها معین نمود.
رضایت تخطیگران هم مهم است!
خانوردی تصریح میکند: در ماه جاری نسبت به ماه گذشته افزایش قیمت دیده میشود. اما نسبت تخلفات تغییری چندانی نداشته است، علاوه براین، متخلفان هر صنف برای بازرسان شناخته شده هستند و لذا به آنها بیش از سایرین مراجعه میکنیم. رضایت تخطیگران هم مهم است!
وی در خصوص میزان بازدارندگی جریمهها برای متخلفین عنوان میکند: تعزیرات به طور جدی پیگیر این افراد است و جریمهها نیز بازدارنده هستند. اما با توجه به شرایط موجود در بازار و التهاب آن، این بازدارندگی دشوار است و باید طوری رفتار کرد که هم نفع مصرفکننده و هم نفع فروشنده در نظر گرفته شود و هر دو طرف را راضی نگه داشت؛ با این حال قانون در حال اجراست.
اهمیت بازرسیهای درونسازمان
در پایان، توجه به این نکته ضروری است که مواردی همچون کمبود نیروی انسانی در بخش بازرسی، توجیه مناسبی نیست و عدم رسیدگی به آن، خود به نوعی از عدم نظارت کافی سرچشمه میگیرد و درواقع نیاز به بازرسی درونسازی به خوبی محسوس است. از طرفی اگر جریمه افراد متخلف به اندازه لازم، بازدارنده نباشد نمیتوان به کنترل بازار و قیمتها امیدی داشت و بازار سودجویان پررونقتر و شرایط اقتصادی مردم، هر روز وخیمتر از روز قبل میشود. راستی چه شد که به این گرانیها عادت کردیم؟