چرا شهرهای جدید در مقابل بحران کرونا آسیب پذیری بیشتری دارند؟
- شناسه خبر: 6688
- تاریخ و زمان ارسال: ۵ فروردین ۱۳۹۹ ساعت ۲۰:۳۶
- نویسنده:
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه – مهدی جانعلی زاده (رئیس شورای اسلامی شهر گلبهار) | امروزه همگان در یک آزمایش و رزمایش بزرگ هستیم شیوع بیماری کرونا و درگیرشدن مردم و مسئولین به این موضوع حیاتی فصل جدیدی از مدیریت بحران و انسان را طلب می کند. ایجاد موجودی کوچک و ناشناخته که باچشم هم دیده نمیشود چه توسط انسان و چه غیرانسان، آزمونی بزرگ برای تمام ماست.
شهرهای جدید در کشور با هدف اسکان سرریز جمعیت کلان شهرها و کاهش مشکلات حاشیه نشینی ایجاد شد اما نه تنها مشکل حاشیه نشینی حل نشده بلکه کمبود امکانات شهرهای جدید نیز ، چالشی جدید را به وجود آورده است لذا انتظار میرود که شهرهای جدید را بهتر دریابیم:
شهرهای جدید به پنج دلیل در وضعیتهای بحرانی مانند شیوع کرونا آسیبپذیری بیشتری نسبت به سایر شهرها دارند. مهمترین عوامل احتمال شیوع ویروس کرونا در شهرهای جدید اینگونه است:
- به لحاظ ساختار اداری: فقدان سیستم متمرکز مدیریتی، کمبود ادارات و نهادهای اثرگذار و هماهنگ کننده. عدم مرکزیت درشهرستان، عدم وجود آمار دقیق جمعیتی، نگرش ناکافی مدیران استانی نسبت به این شهرها
- به لحاظ اقتصادی: اشتغال اکثر ساکنین در مادرشهر و شهرهای اطراف، کارگاههای متعدد ساختمانی فعال، عدم پس انداز کافی، عدم امکان خانه نشینی طولانی مدت به علت ساختار فیریکی منازل، مهاجرت روزانه بین شهر جدید و کلان شهر و استفاده از وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس و تاکسی، عدم توانایی اقتصادی تامین ملزومات پیشگیری از بیماری (ماسک،مواد و تجهیزات ضد عفونی کننده) متمرکز بودن مراکز خرید
- به لحاظ اجتماعی: وجود مجتمع های مسکونی پرجمعیت بسیار، نگرش نادرست وابستگان آنها در کلانشهرها که در شهر جدید احتمال بروز ویروس کمتر است، کوچک بودن واحدهای مسکونی، باریکی و فشردگی راهروها و امکان تماس های رودر روی بیشتر، وجود گروه های آسیب پذیر، پایین بودن حمایتهای اجتماعی رسمی، ضریب پایین شناسایی افراد مبتلا.
- به لحاظ فرهنگی: تنوع فرهنگها و خرده فرهنگها ، بی اعتمادی به سیستم اجرایی کشور، عدم ادغام در سازوکارهای مشارکتی رسمی،فرهنگ مهمان نوازی
- به لحاظ شرایط بهداشتی: کمبود مراکز درمانی و امکانات پزشکی و بهداشتی، کمبود جدی پزشک متخصص، کمبود داروخانه، پایین بودن رفتارهای خود مراقبتی، عدم وجود بیمارستان، عدم وجود آرامستان، امکان ابتلا به بیماریهای زمینهای و ضعف نسبی سیستم ایمنی بدن به علت سوء تغذیه و…
با عنایت به ۵ عامل فوق در شهرهای جدید درصورت عدم دقت نهادهای متولی و اثرگذار میتوان پیش بینی کرد که مردم این شهرها در معرض خطر جدی شیوع بیماری کرونا باشند. لذا تشکیل یک ستاد ویژه و حمایت تمامی ادارات و نهادهای استانی و شهرستانی و به ویژه مردم برای پیشگیری از همه گیری این بیماری در شهرهای جدید از مهمترین و بااولویت ترین اقدامات است.