پیشنهاد کلام تازه برای برگزاری جشن شکوفههای گیلاس در شهرستان چناران
- شناسه خبر: 34211
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۹ خرداد ۱۴۰۲ ساعت ۲۳:۵۲
- نویسنده: کلام تازه - فاطمه تقوی رمضانی
رستاخیز طبیعت است، به زیباترین شکل ممکن عروس طبیعت را با شکوفه، گل و سبزه آراستهاند، فصل شقایقهای وحشی و لالههای واژگون است؛ آری بهار در هوا جاری است. شکوفههای گیلاس یکی از اولین پیامآوران و قاصدان بهار هستند. شکوفه، نمادی از تولد دوباره، نو شدن، زیبایی و ناپایداری عمر است، نشانگر نوبهار و شروع فصلی تازه و پایان دادن به ماههای سرد و تیره زمستاناند که مردم را با عطر روح انگیز و گلبرگهای سفید و صورتی درخشان، مجذوب و محسور خود میکنند.
شکوفههای گیلاس بین ماههای فروردین تا اردیبهشت شکوفا میشوند و مناظر بدیعی در ییلاقات، روستاها و شهرها خلق میکنند. خاستگاه درخت گیلاس به احتمال زیاد از کرانه غربی دریای خزر تا دریای سیاه است. به نظر میرسد که در زمانهای قدیم آن را به اروپا برده باشند. امروزه درخت گیلاس در همه مناطقی از جهان که دمای زمستان چندان شدید نبوده و دمای آن در تابستان معتدل و کم رطوبت باشد، رشد میکند.
نماد شکوفههای گیلاس از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. در ژاپن، شکوفههای گیلاس که “ساکورا” نامیده می شوند به گذرا، شکنندگی زندگی انسان و عمر کوتاه و زیباییهای زندگی اشاره و بر اهمیت توجه و زندگی در زمان حال تأکید دارند. در چین به زیبایی زنان مرتبط است و در کره جنوبی آن را نماد زیبایی و پاکی میدانند.
جشن شکوفههای گیلاس یکی از سنتها و جشنهای دیرینه ژاپنیها است و به نام جشن “هانامی” شهرت دارد و در طول بهار در سرتاسر ژاپن برگزار میشود. کلمه “هانامی” در زبان ژاپنی به معنای تماشای گلهاست. تاریخچه و قدمت جشن شکوفههای گیلاس در ژاپن به ۱۰ قرن قبل باز میگردد. زمان شروع جشن “هانامی” بستگی به این دارد که اولین غنچه و شکوفه گیلاس چه زمانی باز میشود بنابراین هر ساله زمان برگزاری این جشن در شهرهای مختلف ژاپن به دلیل زمان متفاوت باز شدن اولین شکوفههای گیلاس کمی متفاوت است. در روزی که اولین شکوفه یک درخت گیلاس شکفته شود جشن آغاز میشود.
عمر شکوفههای گیلاس بسیار کوتاه و در حد یک تا دو هفته است. در این دو هفته در سراسر ژاپن جشن برگزار میشود و مردم در آن روزها به باغها و پارکها میروند و با خود غذاها و انواع نوشیدنی سنتی میبرند. هر سال تماشای درختان “ساکورا” و طبیعت زیبا و دلانگیز بهاری، گردشگران داخلی وخارجی زیادی را به این مکانها میکشاند. تماشای شکوفههای گیلاس در ژاپن، کشوری که شکوفایی درختان گیلاس را برای اولین بار به عنوان یک رویداد بدیع و بینظیر جشن گرفت و آن را به مردم جهان معرفی کرد آرزوی عاشقان طبیعت است و از آنجا این جشن به سراسر دنیا گسترش یافته است. از جمله این کشورها میتوان به سوئد، لیتوانی، آلمان، هلند، کانادا، انگلستان، ایالات متحده آمریکا و کره جنوبی اشاره کرد.
علاوه بر تماشای مناظری زیبا از شکوفههای گیلاس، محل برگزاری این جشنواره شاهد دیگر رویدادها نظیر نمایشهای فرهنگی، هنری، ورزشی و نظامی هم میباشد، بهطور مثال در واشنگتن طی یک مراسم سنتی که هر سال به مدت 3 هفته برگزار میشود، ۳۰۰۰ اصله درخت گیلاسِ اهدایی توکیو در سال ۱۹۱۲، به نمایش گذارده میشوند و فصل شلوغ توریستی را در واشنگتن رقم میزند. در طی جشنواره، مراسمها و فعالیتهای مخصوص زیادی از جمله نمایش فرهنگی و بینالمللی، انواع نمایشگاهها، مراسمهای آشپزی، ورزشی و هنری برگزار میشود.
شهرستان چناران با سطح زیر کشت 1200 هکتار درخت گیلاس و 920 هکتار درخت آلبالو و متوسط برداشت 6 تن میوه از این دو نوع درخت، سهم ویژهای از محصولات عرضه شده باغی استان و مشهد را دارا میباشد. برپایی جشنوارههایی مانند جشنواره گل گیلاس در این شهرستان با توجه به وجود باغات گیلاس، طبیعت زیبا، تمدنی چند هزار ساله با قومیتهای مختلف و جاذبههای طبیعی و ابنیه تاریخی و استفاده از موقعیت جغرافیایی این شهرستان به عنوان دروازه ورودی به شهر مشهد و طبیعت آن به خصوص در فصل بهار، میتواند زمینه را برای جذب گردشگران و رشد و رونق اقتصادی شهر هموار کند و ضمن معرفی هرچه بیشتر جاذبههای طبیعی، بکر و ظرفیتهای خدادادی شهرستان چناران و محصولات باغی و کشاورزی آن، در ارتقای سطح فرهنگ غنی و دیرینه این خطه و شناساندن تاریخ بومی آن و همچنین فراهم آوردن فرصتهای تفریحی، فرهنگی و آموزشی برای ساکنان، تقویت حس غرور ملی و محلی مردم، کمک به حفاظت از مراتع طبیعی، اجتماعی و فرهنگی و کمک به توسعه پایدار شغلی و تولیدی منطقه از طریق احداث کارخانجات فرآوری محصولات جانبی گیلاس و آلبالو به تحقق شعار “مهار تورم و رشد تولید” امسال، کمک کند و بر ایجاد اشتغال و حتی ارزآوری برای کشور از طریق صادرات محصولات به کشورهای متقاضی، اثرگذار باشد.