ورودیهای شهر جزء اولویتهای اصلـی حــوزه شـهـرسـازی اسـت
- شناسه خبر: 35873
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۱۰:۳۴
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
علیاکبر خوشبختنیا در گفتگوی اختصاصی با کلامتازه، با اشاره به اینکه چالشهای عمده شهرسازی در شهرهایی نظیر گلمکان که تأسیس نهاد شهرداری در آنها به دهههای اخیر بازمیگردد، گفت: حفظ سرمایههای شهر و جلوگیری از نابودی آنها تحت عنوان توسعۀ شهر نخستین چالش و مواجهه با بافت ناکارآمد و فرسوده، در سطحی گسترده چالش دیگر در این حوزه است.
وی افزود: در شهر گلمکان، ظرفیتهای طبیعی و باغات ممتاز را میتوان به عنوان سرمایهای ارزشمند بازشناخت که مساله توسعه و الزام افزایش برخی عملیاتهای عمرانی و ساختمانی در شهر، میتواند به نابودی این سرمایهها منجر شود.
توسعه شهرسازی باید متمرکز بر زمینهای بایر شود
خوشبختنیا به اقدامات صورتگرفته در جهت حفظ طبیعت پرداخت و ادامه داد: شهرداری گلمکان تلاش میکند تا مسیر سبزی را برای توسعه برگزیند و در زمینۀ شهرسازی، به نحوی سیاستگذاری نماید که باغات و طبیعت گلمکان حفظ و ساخت و سازها به سمت اراضی بایر موجود در بافت توسعۀ شهری منتقل شوند.
وی توسعۀ پایدار را تنها راه بهمنظور جبران کاستیهای پیشین و حفظ ظرفیتهای طبیعی برای آیندگان دانست و گفت: به همین منظور نیز در طرح جامع تفصیلی گلمکان، شهرداری گلمکان موفق به آمادهسازی 35 هکتار زمین بایر در بافت توسعۀ شهری گردید و از سوی دیگر، حفظ باغات و منع ساخت و ساز در باغات موجود در هستۀ مرکزی شهر را در دستور کار خود قرار داد.
نوسازی بافت فرسوده نیازمند سیاستگذاری در زمینههای رفاهی، خدماتی و فضای سبز شهری است
شهردار گلمکان به دومین چالش در این حوزه اشاره کرد و ادامه داد: مواجهه با بافت ناکارآمد یا دراصطلاح بافت فرسودۀ شهری چالش جدی است که در عمل، موجب اختلال در تمام زمینههای خدماترسانی در امور شهری میشود. وی افزود: وجود بافت ناکارآمد علاوه بر مخدوشنمودن سیمای شهر، عملیات عمرانی در این مناطق را ناممکن میکند و دسترسی این نقاط به مراکز رفاهی و خدماتی به منظور رفع نیازهای شهروندان همواره با محدودیت مواجه است.
خوشبختنیا در رابطه با برنامههای شهرداری در مورد نوسازی بافت فرسوده گفت: به همین منظور شهرداری گلمکان، همسو با سیاستهای دولت محترم، در نظر دارد تا از طرحهای تشویقی در راستای نوسازی بافت فرسوده استفاده کند که این طرحها شامل افزایش سطح اشغال و افزایش تراکم از یک سو و بخشودگیبرخی از آیتمها است و بسیاری از ضوابط معماری نظیر ضوابط مربوط به نمای ساختمانها و تودهگذاری در این طرحها تسهیل شدهاند. شهردار گلمکان ادامه داد: سیاستگذاری شهرداری گلمکان در زمینۀ شهرسازی، به گونهای تبیین شدهاست که از تعارض میان حفظ طبیعت و باغات و توسعه و آبادانی شهر جلوگیری کند و لکن برای حفظ باغات، ایجاد منافع جایگزین هر چند الزامی، اما کافی نیست.
وی به همکاری همه نهادها در حفظ طبیعت تاکید کرد و گفت: شهرداری گلمکان در حیطۀ وظایف خود، گامهای ارزشمندی به منظور حفظ باغات و طبیعت گلمکان برداشته است و دیگر نهادها نیز وظایفی در این جهت بر عهده دارند که انجام آنها، تکمیلکنندۀ این گام ارزشمند است و شهرداری مانند گذشته، آمادۀ همکاری با این نهادها است و تا کنون نیز شهرداری گلمکان توان خود را در این زمینه به کار گرفته و علیرغم اینکه اغلب از مسیرهای طبیعی و گردشگری خارج از محدودۀ شهری قرار دارند، تسطیح و رسیدگی به آنها را انجام داده است.
خوشبختنیا برای ترغیب مردم به مشارکت در نوسازی بافت فرسوده نیز چنین گفت: در زمینۀ بافت ناکارآمد نیز شهرداری گلمکان آماده تعامل و همیاری با شهروندان در جهت نوسازی این مناطق است و در این زمینه نیز وجود طرحهای تشویقی هر چند لازم، اما کافی نیستند چراکه در واقع نوسازی این بافت نیازمند سیاستگذاری در زمینههای رفاهی، خدماتی و فضای سبز شهری است.
وی افزود: تلاش شهرداری گلمکان بر این است که ضمن نوسازی این بافت، بتواند سایر خدمات را برای شهروندان این مناطق فراهم نماید زیرا وجود فضای سبز و مراکز رفاهی و خدماتی، زندگی را در سطح شهر به جریان میاندازد و فراهم نمودن این امکانات، بیش از آنچه که به نظر میرسد و به آن پرداخته میشود الزامی است. خوشبختنیا بار دیگر بر اقدامات شهرداری تاکید کرد و گفت: شهرداری گلمکان در تلاش است ظرفیتهای موجود را در نظر بگیرد و در جهت حفظ آنها بکوشد تا در راستای تحقق توسعۀ پایدار، نوسازی و بهسازی بافت شهری انجام گیرد و از طرفی طبیعت و باغات ارزشمند گلمکان برای نسلهای آینده حفظ گردد.
غفلت از طرحهای مطالعاتی، شهرداری را در آینده با بحران مواجه میکند
شهردار گلمکان مطالعات دقیق در این زمینه را ضروری دانست و ادامه داد: در حوزۀ شهرسازی، طرحهای مطالعاتی به اندازۀ طرحهای اجرایی حائزاهمیت هستند و غفلت از طرحهای مطالعاتی، شهرداری را در آینده با بحرانهای متعددی مواجه میکند که متأسفانه، شاهد این هستیم که سهلانگاری در این زمینه، منجر به خسارتهای جبرانناپذیری شده و از این رو شهرداری گلمکان اهمیت بالایی برای طرحهای مطالعاتی قائل میشود.
وی افزود: در سنوات اخیر، شهرداری گلمکان با کمک مشاورین ذیصلاح اقدام به مطالعه پیرامون طرحهای شهرسازی نموده که برخی از این طرحها در حال بررسی و آمادۀ ارائه به مراجع ذیصلاح است و از جمله این طرحهای مطالعاتی میتوان به طرح مطالعاتی راه دسترسی گلمکان به گلبهار از بلوار شهدای گلمکان اشاره کرد.
خوشبختنیا به مزیت این طرح اشاره کرد و گفت: ورودیهای شهر، جزء اصلیترین اولویتها در حیطۀ شهرسازی هستند و اتصال مسیر گلمکان به گلبهار، موجب رونق بیشتر هر دو شهر میگردد که دسترسی شهروندان را به مراکز موجود در مرکز شهرستان تسهیل میکند.
وی ادامه داد: در همین راستا، توسعه و تکمیل آسفالت جادۀ طبیعت که گلمکان را به شاندیز متصل میکند با همکاری فرمانداری در حال انجام است و تأسیس این جاده، دسترسی روستاهای بخش به شهر گلمکان را بسیار تسهیل میکند که در راستای سیاستهای بلندمدت شهرداری در حوزۀ گردشگری، احداث این جاده و قرار گرفتن شهر گلمکان در محور گردشگری منطقه، امکان حداکثر بهرهبرداری از ظرفیتهای طبیعی و تاریخی منطقه را فراهم میکند.
تمرکز شهرداری صرفا بر پروژههای زودبازده نیست
خوشبختنیا در رابطه با پروژههای ترافیکی نیز گفت: ورودی فعلی شهر گلمکان در بلوار امام رضا، اصلیترین ورودی شهر گلمکان است که مطالعه پیرامون طرح ترافیکی و مبلمان شهری در این مورد انجام گرفته و این پروژه با بودجۀ 100 میلیارد ریالی، هماکنون توسط واحد عمران شهرداری گلمکان در حال انجام است.
وی افزود: انجام برخی پروژهها میتوانند برنامههای آینده را تسهیل کنند و مطالعه پیرامون این حوزهها پیشنیاز بسیاری از طرحهای آینده است که طرح ممیزی املاک جهت برنامهریزی طرحهای مطالعاتی آتی شهر، به همین منظور صورت گرفته است.
شهردار گلمکان بر توجه شهرداری در مورد پروژههای آینده نیز تاکید کرد و گفت: در دورۀ حاضر، شهرداری گلمکان تمرکز خود را صرفاً بر روی پروژههای زودبازده متمرکز نکرده و انجام طرحهای مطالعاتی که به نوعی سرمایهگذاری برای آینده محسوب میشوند را نیز مورد توجه قرار داده است چراکه پرسنل این نهاد، نهایت تلاش خود را بکار برده و میبرند و کارنامۀ درخشان و ستودنی از لحاظ کمی و کیفی در رابطه با پروژههای عمرانی و شهری از خود ارائه دادهاند.
وی ادامه داد: در جهت تسهیل و تسریع فرآیند صدور پروانههای ساختمانی و پاسخگویی به شهروندان محترم، شهرداری گلمکان در حال بهروزرسانی وخرید اتوماسیون شهرسازی است و با توجه به اینکه این شهرداری، نهادی دیرپا محسوب نمیشود و برای رسیدن به توسعه راه طولانیتری در پیش دارد، برنامههایی نظیر راهاندازی اتوماسیون نوسازی، پروژههایی هستند که پروسۀ طولانی توسعه را تسریع میکنند.
شهردار گلمکان در پایان گفت: تهیه و تصویب پهنههای آمادهسازی پیشبینی شده در طرح تفصیلی نیز از جمله مهمترین برنامههای شهرسازی در شهرداری گلمکان است و حفظ باغات و طبیعت، اولویت اصلی در تدوین این برنامههاست که تلاش میشود آمادهسازی این پهنهها با توجه به منابع آبی و انرژی منطقه صورت گیرد و میزان سطح اشغال و تراکم در این مناطق، متناسب با نیازهای شهروندان به امکانات خدماتی، رفاهی و شهری باشد.