نقد عملکرد یک ساله دولت رئیسی از زبان نماینده مجلس
- شناسه خبر: 30944
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ ساعت ۱۳:۰۲
- منبع: کلام تازه
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
حسین امامی راد در گفتگوی اختصاصی با کلام تازه در خصوص عملکرد دولت سیزدهم در یک سال گذشته گفت: اگر بخواهیم به طور خلاصه نقد و بررسی منصفانه ای از عملکرد دولت داشته باشیم، باید اذعان کنیم که کارهای بزرگی در این مدت انجام شده که هم به نفع مردم و هم به نفع کشور بوده که البته برخی زود بازده و نتیجه داده، برخی از اقدامات نیز نیازمند زمان بیشتری است.
حسین امامی راد با اشاره به سوالات و ابهامات مردم درباره عملکرد دولت حزب اللهی و مردمی در کنار مجلس انقلابی به ویژه در موضوع تورم و گرانی ها و اینکه به نظر می آید در بعضی شاخص ها نسبت به گذشته اتفاق خاصی نیفتاده است، افزود: بحث تورم و گرانی ها که از دغدغه های اصلی مردم است، واقعیتی است که در شکل گیری آن عوامل مختلفی دخالت داشته است.
وی در توضیح این عوامل افزود: موضوع تحریم ها که البته به واژه ای تکراری در این موارد تبدیل شده یکی از دلایل ایجاد این مشکلات است. هرچند که تحریم ها از ابتدای انقلاب وجود داشته و نمی توان همه مشکلات معیشتی و اقتصادی کشور را به پای تحریم و همچنین آمریکا و اروپا نوشت، اما اهمیت آن هم قابل کتمان نیست. برای مثال شاهد بودیم که اقتصاد روسیه به عنوان یک کشور قدرتمند و توانمند پس از چند ماه تحریم با چالش جدی مواجه شد و روس ها در گفتگوی با ما به توانمندی ایران در تحمل چندین دهه تحریم و ادامه مسیر با وجود این مشکلات اذعان داشتند.
امامی راد در ادامه اظهار داشت: موضوع دیگر بحث شیوع بیماری کروناست که اقتصاد جهانی را تحت الشعاع قرار داد ولی با خدمات و تدابیر دولت، وضعیت ما نسبت به بسیاری از کشورها، شرایط مطلوب تری است. واقعیت این است که در مهار ویروس منحوس کرونا دولت کارنامه موفقی داشته و به نظر من عملکرد دولت در این خصوص یک شاهکار تلقی می شود.
وی با اشاره به این که تاکنون بیش از یکصد و پنجاه میلیون دز واکسن خریداری و یا در کشور تولید شده است، گفت: تهیه این میزان واکسن هزینه سنگینی داشته و دولت بخش عمدهای از اعتبارات خود را برای تامین سلامت جامعه در این بخش و برای ارتقای سلامت مردم هزینه کرده است. این نکته نیز حائز اهمیت است که برای تهیه هر دُز واکسن هشت دلار معادل بیش از دویست هزار تومان هزینه شده که عدد قابل توجهی است، ضمن اینکه هزینه کادر اجرایی برای تزریق و همچنین نگهداری واکسنها در شرایط و دمای خاص نیز اعتبارات مضاعفی را میطلبید و با از بین رفتن کرونا، بودجهای که برای این منظور درنظرگرفته شده است، به سفرههای مردم بازخواهد گشت.
وی افزود: مجموع این هزینه های قابل توجه، اعتباراتی بود که باید برای معیشت مردم، ساماندهی وضعیت اقتصادی و بخش تولید یا تامین زیرساخت های کشور مانند راه سازی، گازرسانی به روستاها، تامین آب شرب و موارد دیگر هزینه می شد اما دولت به درستی تشخیص داد که این مبالغ باید به بخش سلامت جامعه و نجات جان هموطنان اختصاص یابد که ما نیز از این اقدام درست دولت حمایت می کنیم، چرا که فراموش نکردیم که در ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم آمار جانباختگان کرونایی سه رقمی بود و حتی این آمار به بیش از ۶۰۰ ، ۷۰۰ نفر هم رسید ولی با عملکرد صحیح دولت شاهد بودیم که این عدد تک رقمی و حتی در روزهایی تعداد جانباختگان به صفر رسید و الان هم بعد از یک جهش مجدد ویروس، شرایط کاملا تحت کنترل قرار دارد و نسبت به بسیاری از کشورها شرایط بهتری داریم.
این نماینده مجلس همچنین اظهار داشت: در خصوص کنترل ویروس کرونا توجه به این نکته ضروری است که اقدامات دولت برای تهیه واکسن در شرایط تحریم به خصوص تحریم غذا و دارو و همچنین بدون برجام و عدم تصویب اف ای تی اف صورت گرفت که نکته حائز اهمیتی است.
امامی راد دلیل دیگری را که به بحث گرانی ها دامن زده و باعث شده که وضعیت در بعضی شاخص ها نسبت به گذشته شرایط بهتری نداشته باشد، موضوع چگونگی تدوین بودجه کشور در سال ۱۴۰۰ دانست و گفت: دولت آقای رئیسی مجبور بود که تاکنون با بودجه ضعیفی که در دولت گذشته تهیه شده بود، کشور را اداره کند. دولت قبل علیرغم هفت سال تجربه بودجه بندی که باید به یک بودجه قوی منتج می شد، متاسفانه ضعیف ترین لایحه بودجه را با دو مشکل بزرگ وابستگی به نفت و کسری وحشتناک بودجه به مجلس ارائه داد که علیرغم تعدیل و اصلاحاتی که در مجلس صورت گرفت، دولت سیزدهم مجبور بود که کشور را با کسری ۴۰۰هزار میلیارد تومانی اداره کند در حالی که هیچ نقشی در تدوین لایحه بودجه نداشت. با گذر از بودجه ۱۴۰۰، امیدواریم بهبود چشمگیری در وضعیت معیشت مردم مشاهده شود.
وی خلق نقدینگی و استقراض از بانک مرکزی را دو دلیل دیگری دانست که موجب نابسامانی های اقتصادی و معیشتی در کشور شد و افزود: مطابق آمارها مبلغی بین ۴۵۰ تا ۹۰۰ هزار میلیارد تومان میزان استقراض دولت قبل از بانک مرکزی بوده تا جایی که حتی برای پرداخت حقوق کارمندان نیز از بانک مرکزی استقراض صورت گرفته و طبیعی است که خلق نقدینگی و استقراض از بانک مرکزی دو عامل مهم در ایجاد و افزایش تورم در کشور خواهد بود، ضمن اینکه بازپرداخت این قرض ها نیز برعهده دولت سیزدهم قرار گرفت.
نماینده مردم چناران، طرقبه شاندیز و گلبهار در مجلس، جنگ روسیه و اوکراین را که اقتصاد جهانی را تحت الشعاع قرار داد دلیل دیگر برخی مشکلات اقتصادی دانست و گفت: روسیه و اوکراین نزدیک به نیمی از غلات و دانه های روغنی دنیا را تامین می کردند و پس از جنگی غیرقابل پیش بینی که طبیعتا کشت جایگزین هم صورت نگرفته بود، بازارها جهانی دچار شک شد و نگرانی هایی در این خصوص به وجود آمد تا جایی که حتی مسئولان کشور عراق اعلام کرده بودند که نهایتا تا شش ماه ذخیره گندم دارند.
وی ادامه داد: در این خصوص نگرانی هایی برای سال های آینده وجود داشت که در مجلس و دولت تدابیری اندیشیده شد و مبلغ خرید گندم از کشاورزان در مجلس افزایش یافت که پس از آن نیز دولت مصوبه ای جدید داشت که حتی مبلغ ۹۵۰۰ تومان مجلس را به ۱۱۷۰۰تومان افزایش داد تا مشوقی باشد برای کشاورزان برای سوق پیدا کردن برای کشت گندم در سال های آینده.
امامی راد اتخاذ سیاست خارجی متوازن از سوی آقای رئیسی و وزارت خارجه را از دیگر عملکردهای خوب دولت دانست و گفت: از دیگر اقدامات مثبت دولت، در اولویت قرار دادن سیاست توسعه همسایگی است. همانگونه که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم تاکید فرمودند یکی از راه های مهمی که می توان در آینده بر چالش های اقتصادی غلبه کرد، توسعه روابط با کشورهای همسایه در کنار اقتصاد مقاومتی است. طبق فرمایش رهبری انقلاب اگر تنها باچند کشور از ۱۵ کشور همسایه با جمعیتی بالغ بر ۵۰۰، ۶۰۰میلیون نفر، روابط اقتصادی محکم و راهبردی داشته باشیم علاوه بر دور زدن تحریم ها می توان در حل مشکلات اقتصادی و معیشتی نیز گام های بلندی برداشت.
این نماینده مجلس افزود: برخلاف دولت قبل که بی تفاوت به کشورهای همسایه، نگاهش به افق های دور یعنی کدخدا و به عبارتی آمریکا و اروپا بود و حاصلی به غیر از خفت سیاسی هم به همراه نداشت، این دولت رویه درستی را در تقویت روابط با همسایگان در پیش گرفته است.
وی در تشریح این سیاست اظهار داشت: ما بنا نداریم که با دنیا قطع رابطه کنیم بلکه با کشورهایی که شرایط ما را بپذیرند و حسن نیت نشان دهند، در حوزه های مختلف مراوده خواهیم داشت اما اولویت کشور، توسعه سیاست همسایگی است.
امامی راد در این خصوص با اشاره به سفر خود به همراه گروه پارلمانی دوستی ایران به تاجیکستان گفت: از سال ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۰ به دلیل برخی بی تدبیری ها و سوءتفاهم ایجاد شده، روابط ما با کشور دوست و همسایه ای که در چهار شاخصه زبان، دین، تاریخ و فرهنگ دارای اشتراکات مهمی هستیم، دچار چالش شده بود، اما در این سفر شاهد علاقه مسئولان و مردم تاجیکستان به مردم ایران و تمایل آنان برای تبادلات تجاری و خرید کالا از ایران بودیم.
وی در ادامه با اشاره به دیدار با رئیس مجلس تاجیکستان اظهار داشت: به کار بردن اصطلاح خویشاوندی میان ایران و تاجیکستان از سوی رهبر معظم انقلاب در دیدار امامعلی رحمان رئیس جمهور این کشور با ایشان و بیان این نکته که نباید میان این خویشاوندی گسستی وجود داشته باشد، از خاطرات جالبی بود که رئیس مجلس این کشور از آن به نیکی یاد می کرد که نشانه علاقمندی آنان برای بهبود روابط با ایران بود.
نماینده مردم چناران، طرقبه، شاندیز و گلبهار درمجلس افزود: در دولت قبل تنها یک سفر از سوی رئیس جمهور به این کشور که یک زمان پاره ای از کشور ما بوده و دارای اشتراکات بسیاری هستیم صورت گرفته در حالی که شاهدیم در دولت جدید و در مدت یکسال گذشته، اولین سفر خارجی آقای رئیسی به تاجیکستان بود که مورد توجه مسئولان این کشور قرار گرفته و از این بابت اظهار خوشحالی می کردند که نتیجه آن انعقاد بیش از ۲۰۰ تفاهمنامه اقتصادی با این کشور بوده است. همچنین شاهد سفر سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و آقای شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی به این کشور بودیم که نتیجه آن بهبود روابط و چهار و نیم برابر شدن حجم مراودات اقتصادی با این کشور بوده است.
امامی راد در بررسی عملکرد یکساله دولت، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را اقدامی مهم توصیف کرد و افزود: یکی از توفیقات دولت سیزدهم، اصلاح نظام ارزی کشور یا همان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بود که می تواند منشاء تحول و ساماندهی حوزه اقتصادی در کشور باشد چرا که این ارز متاسفانه در بسیاری موارد به افراد خاصی تعلق می گرفت که منافع آن نیز متعلق به خودشان بود. البته این نکته قابل ذکر است که به ثمر نشستن این اقدام دولت زمانبر خواهد بود و در آینده تاثیرات آن را در اقتصاد کشور شاهد خواهیم بود.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در خصوص انتقادات وارده به دولت سیزدهم نیز گفت: ایرادات و اشکالات دولت را در سه بخش خلاصه می کنم که مسئله اول مربوط به انتصابات در دولت سیزدهم است که در مواردی دولت ضعیف عمل کرده است. شاید برخی افراد به کار گرفته شده انسان های خوب و سالمی باشند اما توانایی لازم برای اداره مجموعه ای که به آنان سپرده شده را ندارند و البته بحث کندی انتصابات نیز در مواردی کاملا محسوس است.
برای مثال در برخی بخشداری ها با وجود اینکه قصد تغییر وجود دارد و استعلامات لازم نیز گرفته شده اما شاهدیم که پس از یکسال علیرغم اعتقاد دولت به شایسته سالاری، ولی پویایی لازم در این خصوص دیده نمی شود و هنوز اقدام مناسب صورت نگرفته است.
امامی راد انتقاد دوم را متوجه تیم رسانه ای دولت دانست و افزود: اطلاع رسانی از حقوق مردم است و توجه به این موضوع به نفع خود دولت خواهد بود چرا که در برخی موارد جامعه از خدمات و اقدامات صورت گرفته بی اطلاع است و زمانی که در مورد عملکرد دولت سیزدهم صحبت می شود مثل این است که خبر تازه ای به مردم داده شده است.
وی نحوه نظارت دولت بر بازار را نیز مورد انتقاد قرار داد و گفت: انتقاد ما به این معنی نیست که دولت بر بازار نظارت ندارد اما ضعف در این حوزه کاملا مشهود است. قیمت های چندگانه برای یک کالا در برخی موارد در شهرها، محلات و حتی مغازه به مغازه متقاوت است که دولت باید در رفع این دغدغه مردم اقدامات لازم را انجام دهد.