نظارت بر عملکرد شهرداری، جزو اصلیترین وظایف شوراهای اسلامی است
- شناسه خبر: 14017
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۸ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۳۲
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
کلام تازه | عضو شورای اسلامی شهر گلبهار گفت: از آنجا که نظارت بر عملکرد شهرداری جزو اصلی ترین وظایف شوراهای اسلامی میباشد این احتمال وجود دارد که در صورت قصور و کوتاهی در انجام به موقع وظایف شهردار مورد طرح سوال و استیضاح اعضای شورای اسلامی قرار گیرد و در صورتی که بر خلاف قوانین وضوابط عمل کرده باشد، عزل و مقام خود را از دست میدهد. کما اینکه در حال حاضر موضوع طرح سوال از شهردار فعلی توسط اعضای شورای اسلامی مصوب و فرایند قانونی آن در حال انجام میباشد.
حسن خالقی مقدم، در گفتگوی اختصاصی با کلام تازه با بیان اینکه شکلگیری شوراها در ایران، به عنوان یکی از دستاوردهای مهم و بنیادین جمهوری اسلامی، دارای مبانی عمیق و قوی فقهی و شرعی است تصریح کرد: در ایران، شورا به عنوان یکی از نهادهای نظارتی بر عملکرد بخش عمومی، ایفای نقش میکند. در سطح کل کشور نیز، مجلس شورای اسلامی به عنوان عالیترین نهاد نظارتی و قانونگذاری برعملکرد دولت نظارت مستقیم دارد و به نیابت از طرف مردم عمل میکند و در سطح شهر نیز انجمن شهر وظیفه نظارت بر عملکرد مدیریت شهری را دارند که در قانون از این انجمن ها به عنوان شورای اسلامی شهر نام برده شده است.
توسعه شهری با مشارکت مردمی
خالقی مقدم هدف اصلی تشکیل شورای اسلامی شهر را پیشبرد سریع برنامههای توسعه شهری از طریق همکاری و مشارکت مردم دانست و گفت: طبق قانون اساسی و قانون شوراهای اسلامی، نقش اصلی در مدیریت شهری بر عهده شوراهای اسلامی شهر گذاشته است؛ همه برنامهها و تصمیمات شهرداری باید با هماهنگی و نظارت شوراها انجام پذیرد. شورا یک دستگاه نظارتی است و اولین مرجعی که باید شورا برآن نظارت کند شهرداری است.
بیشتر بخوانید: جلسه شورای امر به معروف و نهی از منکر شهرداری گلبهار برگزار شد
وی ادامه داد: البته این نظارت در راستای انجام بهتر امور از مجاری قانونی است و نباید این گونه تلقی شود که شورای شهر در تقابل با شهرداری قرار دارد شورا مرجعی قانونگذار برای نظارت است و باید سیاستهای کلان شهر را مشخص کند و این سیاستها رادر چارچوب یک برنامه مدون به شهرداری ابلاغ نماید و شهرداری مکلف به اجرای مصوبات و تصمیماتی است که به تصویب اکثریت اعضای شورای اسلامی شهر رسیده باشد.
بروکراتیک ناکارآمد
خالقی تاکید کرد: نظارتی که از طرف وزارت کشور بر شهرداری وجود داشت، یک نظارت بروکراتیک بود و در دراز مدت این نظارت کارآمدی خودرا از دست داده ، اما نظارت شورای اسلامی شهر بر شهرداری، نظارت دموکراتیک و مردمی است.
این عضو شورای اسلامی شهر گلبهار با بیان اینکه شورای اسلامی شهر، پارلمان محلی در سطح شهرهاست که نمایندگان آن، توسط مردم همان شهر انتخاب میشوند خاطرنشان کرد: این پارلمان که نشانگر وجود مردم سالاری دینی در کشورمان است، برای افزایش مشارکت مردم در اداره شهرها شکل یافته که انتخاب شهردار و تصویب بودجه و نظارت بر عملکرد شهرداریها، جزو اصلیترین وظایف آن است.
ارتقا سطح سلامت و انضباط مالی
حسن خالقی مقدم ارتقا سطح سلامت و انضباط مالی و مقابله با تخلفات مالی و محاسباتی را یکی از انتظارات به حق شهروندان از شورای شهر دانست و گفت: وظیفه اصلی شوراها نظارت است. عمده این نظارت بر طبق قانون شوراها در حوزه مالی است و انتظار شهروندان از شورا، در خصوص سلامت و انضباط مالی در شهرداری، انتظار کاملا بجا و بهحقی است. انتظاری که ممکن است به آن پاسخ مناسب و در خور شأنی داده نشده و زمینهساز بیاعتمادی شهروندان، نسبت به سلامت مالی اداره شهر شده است.
وی ادامه داد: علیرغم تصریح قانونگذار در تبصره ذیل بند ۳۰ ماده ۸۰ قانون شوراها و به رسمیت شناختن حقِ نظارتِ مالی شورا، عدم رعایت این امر توسط شهرداریها، بیتوجهی به مصوبات شورا را در اذهان تقویت میکند.
نظارت مالی بر شهرداریها
وی تصریح کرد: وظیفه مهم اعمال «نظارتِمالی» بر شهرداریها به وسیله شوراهای اسلامی شهر، طبق مفاد بندهای ۸-۹-۱۰-۱۲ الی ۱۶ و۳۰ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱/۳/۱۳۷۵ و اصلاحات بعدی آن تبیین شده است.
خالقی تاکید کرد: بر همین اساس در مبانی قانونی پیش گفته، نظارت بر مهمترین اقدامات شهرداری، مانند تایید صورتِ جامع درآمد و هزینه شهرداری، تصویب بودجه، اصلاح متمم و تفریغ بودجه سالانه شهرداری، تایید حسابهای بانکی شهرداری، تصویب وامهای پیشنهادی، تصویب معاملات و نظارت بر آنها، تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و نظایر اینها از وظایف و اختیارات شورای اسلامی شهر بر شمرده شده است.
شهردار باید پاسخگو باشد
عضو شورای شهر گلبهار با بیان اینکه شهردار منتخب شورای شهر است و در مقابل شورا، بعنوان منتخبین مردم مسؤول و میبایست پاسخگو باشد گفت: شهردار، به لحاظ آنکه بالاترین مقام اجرایی در شهرداری است، مسؤولیت انجام وظایف شهرداری را به عهده داشته و از آنجا که نظارت بر عملکرد شهرداری جزو اصلی ترین وظایف شوراهای اسلامی میباشد این احتمال وجود دارد که در صورت قصور و کوتاهی در انجام به موقع وظایف شهردار مورد طرح سوال و استیضاح اعضای شورای اسلامی قرار گیرد و در صورتی که بر خلاف قوانین وضوابط عمل کرده باشد، عزل و مقام خود را از دست میدهد.
وی در خاتمه گفت: با توجه به مسئولیت سنگین و نظارتی اعضای شورای اسلامی، از تمامی شهروندان محترم درخواست میگردد در جهت پیشبرد سریع برنامههای توسعه شهری و ارائه خدمات بهموقع به عموم مردم، با منتخبین خودشان در شورای اسلامی شهر همکاری و همراهی لازم را داشته باشند.