مشاهده پروانه کسب حق مشتری است
- شناسه خبر: 13847
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۱۹
- نویسنده: انسیه سروش
کلام تازه | رئیس اتاق اصناف چناران میگوید: مردم از واحدهای صنفی که پروانه کسب ندارند و یا پروانه کسب آنها مربوط به همان مکان نیست، خرید نکنند.
به گزارش کلام تازه، برای هر کدام از ما پیش آمده است که هنگام مراجعه به یک مغازه و یا واحد خدماتی نسبت به سلامت و صحت آن اطمینان کافی نداشته باشیم.
این موضوع از ابعاد مختلف اهمیت پیدا میکند؛ چه آنجا که با مواد غذایی و به طبع آن با سلامتی خود روبرو هستیم و چه آنجا که در ازای دریافت خدمات باید هزینه بالایی را بپردازیم اما عدم شناخت و اطمینان کافی نسبت به واحد صنفی مورد نظر، نگرانی از نتیجه را به دنبال خود دارد.
بیشتر بخوانید:۵۶ واحد صنفی متخلف در شهرستان چناران پلمپ شد
اعتماد مشتری
اولین و بهترین راهکار در این حوزه بررسی «پروانه کسب» واحد صنفی است که تنها در صورت وجود آن، مشکلات احتمالی وجه قانونی کاملتری پیدا کرده و راحتتر قابل پیگیری میباشد.
اینکه تخلفات واحدهای صنفی بدون جواز کسب چگونه و از چه راهی قابل پیگیری است و آیا اصلا پیگیری میشود یا نه، بحثی است که در این مطلب نمیگنجد و در آینده به آن خواهیم پرداخت.
اما آنچه که اکنون مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته، وجود «جواز کسب» در واحدهای صنفی است که به نوعی نشان اعتماد برای مشتری محسوب میشود.
قانون چه میگوید؟
بیایید با هم نگاهی به آئیننامه صدور پروانه کسب بیندازیم. در ماده یک این آئیننامه عنوان شده: « هر فردی که بخواهد واحد صنفی ایجاد کند قبل از سپردن هرگونه تعهد، اجاره و یا خرید محل باید جهت اخذ مجوز لازم به اتحادیه صنف مربوطه مراجعه و درخواست کتبی خود را تسلیم نماید.
در ماده دو این آئیننامه به الزام رعایت مواردی پس از دریافت پروانه کسب اشاره شده که اولین شماره آن، قرار گرفتن پروانه در محل کسب و در معرض دید مشتریان است.
در همین خصوص، عضو هیات رئیسه اتاق اصناف ایران در یکی از مصاحبههای خود گفت: گاه شاهد نگرانی مردم از بابت مجوز داشتن یا نداشتن یک واحد صنفی هستیم. آنچه موجب این نگرانی شده، فراوانی واحدهای غیرمجاز در کشور است.
مجوز کسب باید در معرض دید قرار بگیرد
مردم باید بدانند که براساس قانون نظام صنفی واحدهای صنفی باید مجوز خود را در مقابل دید همگان بگذارند و اگر مشتری این مجوز را ندید، میتواند از صاحب مغازه بخواهد که این مجوز را به او نشان دهد.
هر واحد صنفی از نظر قانون نظام صنفی باید پروانه کسب خود را در معرض دید عموم بگذارد و اگر در حوزههای مواد غذایی فعال باشند، مثل لبنیات فروش، رستوران و… باید مجوز بهداشت را نیز در کنار مجوز اصناف بگذارند. مردم باید به این نکته توجه کنند تا متضرر نشود.
رئیس اتاق اصناف چناران نیز در گفتوگو با کلام تازه در خصوص عدم وجود جواز کسب در واحدهای صنفی، مطرح کرد: قرار دادن پروانه کسب در معرض دید مشتری، الزامی است؛ واحدهایی که پروانه کسب خود را نصب نمیکنند، بعضا مجوزدارند اما برای گریز از انجام ضمانتهای بانکی آن را در معرض دید قرار نمیدهند، مواردی هم هستند که بدون مجوز فعالیت میکنند البته در گلبهار با کمبود مکانهای تجاری هم مواجه هستیم ولی چناران اینگونه نیست.
ناصر سخی ضمن بیان اینکه نظارتهای اتاق اصناف تشدید پیدا کرده است و امید است که با افزایش نظارتها و تشکیل اتاق اصناف در گلبهاربسیاری از این مشکلات حل شود، ادامه داد: رسانهها به خوبی میتوانند در این خصوص اطلاعرسانی کنند که مردم از واحدهای صنفی که پروانه کسب ندارند و یا پروانه کسب آنها مربوط به همان مکان نیست، خرید نکنند.
نگاهی به قانونمداری واحدهای صنفی
خبرنگار ما به واحدهای صنفی مختلف در سطح شهر مراجعه کرد تا این موضوع را از نزدیک بررسی کند. متاسفانه در بیشتر واحدهای صنفی، جواز کسب دیده نمیشد و وقتی جویای آن میشدیم با بهانههایی نظیر عدم وجود فضای مناسب و یا اجباری نبودن نصب مواجه شدیم.
اینستاگرام کلام تازه را دنبال کنید
برخی از مغازهداران با این بهانه که در صورت مشاهده جواز کسب توسط همسایگان، انتظار استفاده از آن جهت ضمانت پیش میآید، این تخلف خود را توجیه کردند.
سخن پایانی
به نظر میرسد که علاوه بر اجرای دقیقتر قوانین و نظارت و کنترل بیشتر اتاق اصناف و بازرسان آن و نیز تسهیل شرایط دریافت پروانه کسب، باید آگاهی مردم نسبت به حقوق خود و همچنین فرهنگسازیها درباره مطالبه حقوق ازسوی مشتریان افزایش یابد. بهعبارت دیگر، در صورت مطالبه مردمی است که تخلفهای صنفی کاهش مییابد.
قانون نمایش جواز کسب اصناف
در این فضا، سعی کردیم که مخاطبین خود را با بخشی از این حقوق آشنا کنیم لذا همه ما به عنوان مصرفکننده در مراجعه به مغازهها و واحدهای صنفی پیش از اینکه از آنها خدمات یا کالایی دریافت کنیم، تنها نگاهی به دیوارها بیندازیم تا از داشتن مجوزهای آنها اطمینان یابیم و در صورتی که پروانه کسب آنها را ندیدیم این حق را داریم که آن را مطالبه کنیم. در صورت امتناع از ارائه مجوز و یا عدم وجود آن، واحد صنفی متخلف بوده و باید به اتحادیه مربوطه یا اتاق اصناف گزارش داده شود.