مسئولین پاسخگو باشند
- شناسه خبر: 6343
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۲۰:۱۹
- نویسنده:
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه- مهناز اصغری | امروزه وسایل ارتباط جمعی در تمامی کشورها نقش حساس و مهمی را در زمینههای مختلف از جمله سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایفا میکنند و برای تائید اهمیت رسانه ها میتوان به تقسیم بندی مراحل تاریخی تمدن بشر مراجعه کرد.
رسانه های مکتوب نیز از دیرباز در ذیل عوامل موثری که بیشترین تاثیر را در بعد فرهنگی جوامع امروزی ایفا میکند، قرار دارند و در کنار این موضوع انتشار اخبار با همان اولین روزنامه مکتوب نیز مرسوم بوده است.
طبیعتا نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند؛ مگر آنکه در تعارض با مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشند.
در این زمینه رهبر معظم انقلاب اسلامی در ۲۳مهرماه سال ۹۷ در بخشی از بیانات خود فرمودند: «مسئولان جز در موارد نظامی، امنیتی و اموری که با دشمن مقابله داریم، باید شفاف باشند و هیچ رازی را از مردم پنهان نکنند.»
مطالبهگری، پایه و اساس خبرنگاری
بنابراین با توجه به این فرمایش مقام معظم رهبری، روشنگری در رابطه با مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نه تنها در حیطه وظایف رسانه ها، بلکه مهمترین رسالت آنها است و طبیعتا پاسخگو بودن، رفتار و نحوه عملکرد مسئولین در ارتباط با تعامل با رسانهها بسیار حائز اهمیت است.
مطالبهگری پایه و اساس کار یک خبرنگار است و بستری را در جامعه فراهم میکند تا مردم به این باور برسند که کسانی هستند که برای مطالبات عموم جامعه گام برمیدارند و با این اقدام طبیعتا تنشها کمتر و رفتارهای عمومی منعطفتر میشود.
بر اساس ماده ۲ قانون مطبوعات روشن ساختن افکار عمومی و بالابردن سطح معلومات و دانش مردم در یک یا چند زمینه و همینطور تلاش برای نفی مرزبندی های کاذب و تفرقهانگیز از جمله رسالتهایی است که مطبوعات در نظام جمهوری اسلامی بر عهده دارند.
همچنین بر اساس ماده۳ همین قانون، مطبوعات حق دارند نظرات، انتقادات سازنده، پیشنهادات، توضیحات مردم و مسئولین را با رعایت موازین اسلامی و مصالح جامعه درج و به اطلاع عموم برسانند.در بخشی از ماده ۴ قانون مطبوعات نیز آمده است هیچ مقام دولتی یا غیردولتی حق ندارد به سانسور و کنترل نشریات مبادرت کند و در نهایت ماده ۵ کسب و انتشار اخبار داخلی و خارجی که به منظور افزایش آگاهی عمومی و حفظ مصالح جامعه باشد را حق قانونی مطبوعات دانسته است.
مسئولین محافظهکارانه برخورد میکنند
طبیعتا نقش حائز اهمیت یک رسانه در راستای تبیین افکار عمومی انکار نشدنی است و به عنوان یک رسانه بزرگترین رسالت ما، آگاه کردن جامعه و اطلاع رسانی است که دستیابی به این مهم، در اکثر موارد تنها با شفافسازی مسئولین مرتبط به انجام میرسد.
اما در بسیاری از موارد مسئولین همکاری لازم را مبذول نکرده و به نوعی محافظه کارانه برخورد میکنند.به همین جهت یکی از مشکلاتی که اکثر رسانهها با آن درگیر هستند، عدم تمایل مسئولین به پاسخگویی مناسب و در زمان مقتضی است. دور از باور نیست که ما باید بتوانیم مستند صحبت کنیم و برای تحقق این امر، باید پاسخهای لازم را از مسئولین مرتبط بگیریم.
بسیار اتفاق افتاده است که برای یک گفتگوی کوتاه تلفنی ساعتها منتظر ماندهایم و پس از دفعات متعدد و ارجاع به زمانهای دیگر، آنها حاضر به گفتگو نشده و در نهایت با رد تماس مواجه شدهایم. الفاظ و جملاتی مانند «ما اگه نخوایم مصاحبه کنیم کیو باید ببینیم» و یا «من مصاحبه نمیکنم» و باز در اینجا میتوان به بخشی از فرمایشات رهبر معظم انقلاب تکیه کرد که میفرمایند: «شفافیت را امیرالمومنین یاد داده؛ میگوید حق شما بر من این است که هیچ رازی را از شما پنهان ندارم، هیچ حرفی را از شما پنهان نکنم، مگر در جنگ و مسائلی که با دشمن طرف هستیم». بنابراین به گفته صریح حضرت آیتالله خامنهای، مسئولین باید از پاسخگوییهایی که صدمهای به بطن جامعه وارد نمیکند امتناع نورزند.
بسیاری از کارشناسان شفاف سازی را نسخه نجات بخش کشور از مشکلات میدانند و برای این مهم، باید زمینه برای مطالبهگری خبرنگاران فراهم باشد و بدون تعرضات کلامی در محیطی امن به پاسخ خود دست پیدا کنند. مسئولین در جایگاهها و سمتهای مدیریتی مختلف، میتوانند قدمی در راستای شفافسازی امور در ارتباط با مسائلی که به باور عمومی جامعه صدمه نزند، بردارند. اما اینکه چرا با مطبوعات همکاری نکرده و به بیان سادهتر از پاسخگویی امتناع میورزند، پرسشی است که بی پاسخ مانده است. هرچند نمیتوان همه را در یک دستهبندی قرار داد. چرا که تعداد نه چندان کمی از مسئولین، پاسخگو و دلسوز و پیگیر هستند اما…
ما گلایهمندیم
مسئولین میبایست بدور از هرگونه جانب داری به مطالبه گری های رسانه ها که رسالت اولیه و وظیفه آنها است، پاسخ مثبت داده و با آنها همکاری لازم را مبذول نمایند. در این شماره قصد نداریم از اشخاص خاصی نام ببریم که بارها و بارها ما را در پشت در اتاق و یا پشت خط تلفن خود بلاتکلیف و منتظر گذاشتهاند. اما طبیعتا در صورت تکرار، برای احقاق حق رسانه ای خود به افشای اسامی مسئولینی که از پاسخگویی سرباز میزنند نیز تن داده تا بتوانیم با روشنگری به وظیفه خود عمل کنیم و مردم نیز آن دسته از مسئولین غیرپاسخگو را به خوبی بشناسند. به عنوان عضوی از جامعه که سالها است برای حل این معضل و یافتن راهکاری برای دوستی بینابینی مسئولین و رسانههای مکتوب تلاش میکنیم، گلایهمندیم و امیدواریم نگرش برخی از رجال کمی تغییر کند تا آینده رسانه ای روشنتر و بدون غرضورزی را پیش رو داشته باشیم.