رسیدن قطار از مشهد تا چناران قطعی است/ پیشرفت قابل توجه آزاد راه مشهد چناران
- شناسه خبر: 30940
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۵۴
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
یکی از سوالاتی که در روزهای ابتدایی هفته دولت مطرح میشد این بود که چه تعداد پروژه با چه میزان اعتباری در شهرستان چناران افتتاح خواهد شد؛ چیزی که اعلام کرده بودید ۱۳۷.۵ میلیارد تومان برای ۵۹ پروژه بود، از سوالاتی که مطرح میشود این است که این بودجه دقیقا کجا و برای چه پروژههایی صرف شده و بیشتر پروژهها در چه حوزههایی بوده است؟
همانطور که گفتید در مصاحبه ابتدای هفته دولت اعلام کردم که امسال به برکت تلاشی که در یک سال گذشته اتفاق افتاده، در هفته دولت، هم در تعداد پروژهها و هم در اعتبارات برای اجرایی شدن آنها، افزایش ۱۰۰ درصدی داشتیم و در مجموع ۵۹ پروژه با اعتبار ۱۳۷.۵ میلیارد تومان در سطح شهرستان چناران افتتاح و یا عملیات اجرایی آنها آغاز شد که شامل ۵۰ افتتاح و ۹ آغاز به کار پروژه بود و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد بهرهبرداری از آنها باشیم.
این مبلغ در پروژههای اشتغالزایی، خدماترسانی، زیرساختی روستاها و شهرها و اصلاح و زیرساخت معابر بود. در حوزه شهرک صنعتی هم سه واحد تولیدی را با حضور استاندار خراسان رضوی و در اولین روز از هفته دولت به صورت متمرکز به بهرهبرداری رساندیم که اعتبار خوبی شامل این پروژهها میشد و با راه اندازی این واحدهای تولیدی ۴۳۰ موقعیت شغلی برای اقشار مختلف جوانان، بانوان و متخصصین ایجاد شد.
در حوزه جهاد کشاورزی و تولید محصولات گلخانهای نیز دو پروژه گلخانهای به بهرهبرداری رسید که یکی از آنها در کشور بینظیر است و در یک پروسه پنج ساله با حضور متخصصین بنام در این گلخانه، برای اولین بار در سطح کشور تولید بذر هیبرید انجام خواهد شد که اقدامی قابل تحسین و مفید برای مردم شهرستان و کشور خواهد بود.
برای بهبود وضعیت آسفالت در شهرستان چناران، و علی الخصوص شهرهای رادکان و سید آباد چه اقداماتی انجام شد و آیا در هفته دولت در حوزه بهسازی معابر یا آسفالت پروژهای داشتید یا خیر؟
یکی از مطالبات به حق مردم در سطح شهر چناران و در روستاها، موضوع بهسازی معابر و آسفالت بوده و هست. شهر چناران، کمبودهای زیادی در این زمینه دارد اما با همتی که در مجموعه شورای شهر و شهرداری صورت گرفته و با راهاندازی کارخانه آسفالت و پیگیریهای مسئولین و نماینده محترم مجلس، قیر مورد نیاز تهیه شد و در کمیسیونهای شورا و شهرداری، نیاز مردم در آسفالت چناران مشخص و اولویت بندی شد و سپس لکهگیری و آسفالت معابر در مکانهایی که مد نظر بود انجام شد.
امیدواریم نهضت آسفالت ادامه خوبی داشته باشد و همچنان پیش برویم تا برای مردمی که لایق بهترینها هستند و در سالهای گذشته هم کمبودهایی داشتند بتوانیم اقدامات را بهبود ببخشیم، مجموعه مدیریت شهری نیز تا رسیدن به نقطه مطلوب پای کار هستند.
در حوزه روستایی هم آسفالت برخی از روستاها ازجمله اخلمدعلیا و اخلمدسفلا در هفته دولت به بهرهبرداری رسید و حدود ۲۰ هزارمترمربع آسفالت انجام شد که این موضوع هم برای گردشگران و هم برای ساکنین مفید است و به رونق گردشگری و اشتغال و آسایش و آرامش بیشتر ساکنین کمک میکند، روستای دهنه اخلمد هم در دستور کار آسفالت قرار دارد و امیدواریم در تعداد زیادی از روستاها در هر سه بخش مرکزی، رادکان و سیدآباد اقدامات خوبی رخ دهد.
در شهر رادکان، بهره برداری از آسفالت شهری را داشتیم، در شهر سید آباد هم با حضوری که شهردار و شورای شهر داشتند امیدواریم در آینده نزدیک شاهد آسفالت باشیم، درمجموع این کار ادامه خواهد داشت و تمامی دستگاههایی که متولی این کار هستند اعم از شهرداری به عنوان مسئول اصلی و فرمانداری و شوراها کمک میکنند تا بتوانیم مشکل معابر اصلی آسفالت روستایی را ارتقا دهیم.
سوال دیگری که مخاطبان زیاد مطرح میکنند بحث نهضت ملی مسکن میباشد؛ آنان میپرسند آیا جانمایی صورت گرفته، تاکنون چند نفر ثبت نام کردهاند و در حال حاضر این پروژه در چه مرحلهای قرار دارد؟
یکی از برنامههای اصلی دولت سیزدهم، موضوع مسکن است و برای همین هم قرارگاههای نهضت ملی مسکن در ابتدای شروع به کار دولت، کار خود را شروع کردند و برای اینکه زمین را شناسایی کنیم در سطح سه شهر چناران، رادکان و سیدآباد، برنامههایی برای تهیه زمین در نظر گرفته شد و به جرات میتوانم بگویم جزو معدود شهرهایی هستیم که از بهمن ماه سال ۱۴۰۰ تاکنون بیش از ۲۳ جلسه قرارگاه نهضت ملی مسکن را در شهرستان چناران برگزار کردیم و همگی اینها منجر به تصمیمگیری شده است.
افرادی که متولی زمین، امور اجرایی و اداری هستند گرد هم جمع شدند و در خود شهر چناران دو نقطه را شناسایی کردیم که یکی از آنها در نزدیکی اداره برق که نزدیک مجتمع کمیته امداد است و یکی از آنها هم در مجاورت مسکن مهر بود که زمین آن متعلق به موقوفات است.
شناسایی و استعلامات از دستگاههای مربوطه اتفاق افتاده و در مراحل انتهایی انعقاد قرارداد فی مابین اداره کل شهرسازی استان به عنوان متولی تامین و مالکان زمین هستیم و به زودی این اتفاق خواهد افتاد و مردم عزیزمان میتوانند در این دو قسمت در فاز یک و دو که احداث میشود از مسکن استفاده کنند.
در شهر سید آباد و رادکان هم اقداماتی انجام شده است. در این شهر هم توانستیم زمین را شناسایی کنیم و با موقوفات سادات رضوی وارد مذاکره شدیم و نهایتا مراحل انعقاد قرارداد بین موقوفات و اداره کل راه و شهرسازی انجام میشود، در شهر رادکان هم از زمینهایی که خود مردم داشتند به صورت خود مالکی استفاده میشود تا ما بتوانیم در آینده زمین بهتری را جایگزین کنیم.
در کل هم تعداد ۲ هزار و ۳۲۲ نفر در سطح شهرستان چناران ثبت نام اولیه داشتند و براساس پالایشی که انجام شده یکهزار و ۹۹۵ نفر واجد شرایط، شناسایی شدند که بعد از تشکیل پرونده و اقداماتی که لازم است در حوزه اداری انجام دهند، اقدامات اساسی شروع خواهد شد.
درخواست ما از افرادی که ثبت نام خود را در سامانه مربوطه انجام دادهاند این است که حتما مدارک و مبلغ اولیه مرحله اول را به سامانه بنیاد مسکن چناران ارایه دهند تا ما هر چه سریعتر بتوانیم کارهای بعدی را دنبال کنیم و کارهای پالایش را تمام کرده و تاییدیههای نهایی در این حوزه به اتمام برسد تا قادر باشیم عملیات اجرایی را در اولین فرصت انجام دهیم.
تعداد واحد پروژهها مشخص شده؟
انتخاب اولیه و صحبتی که انجام شده ویلایی دو واحدی است و بسته به زمینی که بتوانیم نهایی کنیم ممکن است تغییر داشته باشد.
یکی از گلایههایی که مردم چناران دارند مشکلاتی است که هنوز در مسکن مهر چناران وجود دارد، کم و کاستیهایی وجود دارد و امکانات رفاهی کاملی وجود ندارد؛ برای رفع مشکلات مسکن مهر چه اقداماتی انجام شده است؟
برای مسکن مهر چناران تعداد ۹۱۲ واحد از قبل پیش بینی شده بوده، از سال ۹۲ عملیات ساخت تعدادی از واحدها انجام شده بود و یک سری مشکلات در رابطه با واحدها وجود داشت، تعداد ۶۴ واحد از واحدهای مسکن مهر چناران از سال ۹۱ و حتی قبل از آن به صورت نیمه تمام رها شده بود و افرادی که عضو این شرکت تعاونیها بودند نتوانسته بودند به این نیاز خود که یک مسکن مناسب است دست پیدا کنند و مطالبه به حق مردم و افرادی که عضو این شرکت تعاونیها بودند وجود داشت.
در اواخر سال ۱۴۰۰ بود که یکی از مسکن مهرها و عضو شرکت تعاونیهای آن در هیئت مدیره مشکل داشتند که با مستقر شدن هیئت مدیره و انتخاب مدیرعامل، پروژه شروع به کار کرد و در حال پیشرفت است و از این ۶۴ واحد ۳۲ واحد را به اعضا واگذار کردند و با حمایتهایی که اتفاق خواهد افتاد باید بتوانند نسبت به استفاده و تکمیل کردن آن اقدامات لازم را انجام دهند.
نکته دارای اهمیتی که نسبت به این ۶۴ واحد وجود دارد این است که طولانی شدن زمان پروژه هزینههای تکمیل آن را افزایش داده است، برای همین تلاش کردیم موضوع را در قالب طرح نهضت ملی مسکن پیگیری کنیم تا اعضای این شرکت تعاونی بتوانند از تسهیلاتی که در قالب طرح نهضت ملی مسکن قرار میگیرد، استفاده کنند که بعد از اتمام مراحل اداری ابلاغ خواهد شد و تلاش ما براین است تا مشکلات مسکن مهر و افرادی که در این شرکت تعاونیها دچار گرفتاری شده بودند سریعتر حلش شود.
یکی از شرکت تعاونیها هم که پیمانکارش نتوانسته بود به تعهداتش عمل کند راه و شهرسازی بدنبال این است تا با پیمانکار جدید پروژه را ادامه دهد و ۱۵۲ واحد را در قالب پیگیریهایی که صورت میگیرد زودتر یه مردم تحویل دهند.
آیا این ۱۵۲ واحد هم برای مسکن مهر است؟
بله، برای مسکن مهر است و اگر بخواهم خلاصه کنم رکودی که در یک دهه گذشته در مورد مسکن مهر شهرستان چناران اتفاق افتاد بود با اقدامات و پیگیری در حال پیشرفت است و امیدواریم با تعاملات و همکاریهایی که اتفاق میافتد روال عادی برای این واحدها پیش برود.
سوال مهم دیگری که مطرح میشود موضوع مترو یا قطار شهری یا قطار برقی است که با عناوین مختلفی نامیده میشود، در این باره مسئلهای که مطرح شده این است که بسیاری از شهروندان اصلا باورشان نمیشود که قرار است مترو تا چناران برسد، تصورشان این است که واقعیت ندارد؛ شما قول این را میدهید که این پروژه به سرانجام برسد؟ مصوبهای که تصویب شده در چه مرحلهای است؟ بویژه درمورد قسمتی که مربوط به چناران میشود ایستگاه مترو کجا جانمایی شده و تملک زمین از گلبهار تا چناران در چه مرحلهای است؟
موضوع قطاربرقی یا مترو، متعلق به مشهد گلبهار و چناران است، قبلا در سنوات گذشته مشهد گلبهار، مطرح بود ولی در زمان خودش با پیگیریهایی که اتفاق افتاد که من لازم میدانم از همه عزیزانی که در آن زمان دلسوزانه کمک کردند ازجمله نماینده وقت مجلس شورای اسلامی شهر چناران، شهردار و فرماندار تشکر کنم.
نقشه ایستگاهی که در شهر چناران قرار است احداث شود به طور کامل تهیه و در اداره راه و شهرسازی به تایید رسیده است و باید حتما تملک اراضی انجام شود که یکی در طول مسیر ریل قطار برقی است که از گلبهار تا چناران و یکی ایستگاهی است که در خود شهر چناران قرار خواهد گرفت.
برای ایستگاه، یک زمین ۱۳ هکتاری پیشبینی شده است که در ورودی شهر چناران از سمت مشهد و داراری یک موقعیت عالی است، و قابلیت دسترسی خوبی برای مردم را دارد و انصافا باید عرض کنم شورای اسلامی شهر و شهردار چناران تلاش کردند توافقات لازم را انجام دهند تا زمین را تملک کنند، کار تا جای بسیار خوبی هم پیش رفته و زمین متعلق به موقوفات ملک است و این اتفاق به زودی خواهد افتاد چون عزیزان تلاش خود را به طور جدی دنبال میکنند.
آنچه که برای ما دارای اهمیت است بحث تملک اراضی در مسیر قطار از گلبهار به چناران است هم ۶ کیلومتر و هم ۷ کیلومتر بحثهایی است که مطرح میشود و با توجه به کمربندی که داریم بستگی دارد این را از کجا هدایت کنند، درمجموع طرح مصوب شده و آماده است اما برای این موضوع هنوز متولی اصلی مشخص نشده است.
برای قطاربرقی یا مترو از مشهد تا گلبهار، شرکت عمران گلبهار به عنوان نماینده راه و شهرسازی تملک اراضی را انجام داده اما از گلبهار تا چناران، مثل اینکه مطرح بوده شهرداری این تملک را انجام دهد ولی در حال حاضر این امکان وجود ندارد، جلسات مختلفی را با دکتر امامی، نماینده محترم مجلس شورای اسلامی برگزار کردیم و ایشان هم به جد پیگیر این موضوع هستند و این کار را در وزارت راه و شهرسازی نیز دنبال میکنیم تا بتوانیم وزارت راه و شهرسازی را در تملک این اراضی دخیل کنیم، چون این تملک اراضی در ظرفیت شهرستان نیست امیدواریم در آینده نزدیک شاهد آن باشیم که این تملک اتفاق بیفتد.
یقینا قطار برقی به اینجا خواهد رسید، چون این پروژه قطار قرار است به شمال و گرگان متصل شود، بنابراین مردم شهرستان مطمئن باشند این پروژه تصویب شده و قطار برقی حتما تا شهرستان چناران خواهد رسید.
تا کنون چه اندازه از تملک اراضی انجام شده است؟
تملک اراضی آغاز شده اما از سمت گلبهار به چناران این اتفاق نیفتاده، ولی برای خود ایستگاهی که در شهر چناران است جلسات متعددی مابین شهرداری و موقوفات ملک انجام شده که ان شاءالله توافقات نهایی هم به انجام میرسد.
آزادراه و بخشی که در شهرستان چناران واقع شده است در چه مرحلهای قرار دارد؟
پروژه آزادراه مشهد چناران، به عنوان جادهای که میتواند بسیاری از مشکلات ترافیکی را در محور غرب مشهد، مرتفع کند پروژه بسیار بزرگی است و در قطعهای که در شهرستان چناران است پیشرفتهای خوبی داشتیم، بخشی از آن زیرسازی به طور کامل تمام شده و بخشی از آن هم در حوزه شهرستان چناران آسفالت شده و همچنان هم در دست اجرا است و با پیگیریهایی که از سمت پیمانکار اصلی اتفاق افتاده، پروژه در حال پیگیری است و باتوجه به بازدیدهای مستمری که وجود دارد و بازدیدی هم که اخیرا متولی کار از پروژه داشته این قول را دادهاند که در اسرع وقت قطعهای که در حوزه شهرستان چناران است به پایان برسد.
امیدوار هستیم این مسیر به زودی بتواند زیر بار ترافیکی قرار بگیرد؛ چون پروژههای عمرانی هم در حوزه اعتبارات، هم بحث آب و هوایی و موارد دیگر مستلزم پارامترهای مختلف است، با تهیه کردن موارد اول ممکن است تا مقداری دستخوش تغییراتی باشد اما درمجموع نمیتوانم تاریخ دقیق و مشخصی را ارایه دهم.
تمام تلاش بر این موضوع متمرکز شده است که بتوانیم آزاد راه را در قطعهای که مربوط به ما است و در آن دخیل هستیم در حوزه شهرستان چناران مدیریت کنیم تا به زودی به بهرهبرداری برسد.
با توجه به اقدامات عمرانی که درحال اتفاق افتادن است آینده شهرستان چناران بسیار درخشان است و همه مردم و چنارانیهای عزیزی که در سراسر کشور هستند، اطمینان خاطر داشته باشند که چناران دو سال آینده با چناران امروز متفاوت خواهد بود و امیدواریم با تلاشی که صورت میگیرد اتفاقات خوبی رخ دهد و امیدوارم همه چیز دست به دست هم دهد تا آن عقب ماندگیهایی که شهرستان چناران داشته و آن ظرفیت بالایی که در حوزههای مختلف دارد را بتوانیم به مرحله ظهور برسانیم و عقب ماندگی را جبران کنیم.
پس وعده ما دوسال دیگر بعد از هفته دولت بیایم اینجا و شما گزارش اقدامات خوبی که مطرح کردید را بمردم بدهید؟
ان شاءالله هم در نهضت ملی مسکن و آزاد راه و قطار برقی و هم پروژههایی که برای مردم ارزشمند است تا بتواند در حوزه عمران و آبادانی تغییرات لازم را در شهرستان ایجاد کند را با تمام وجود پیگیری میکنیم و با تمام ظرفیتهایی که وجود دارد در حوزه عمرانی تلاش میکنیم.
بین ارگانهایی که در سطح شهرستان تصمیمگیر هستند هم هماهنگی و انسجام لازم را دارند و امیدواریم با این پیگیریها و اقدامات، مردم این بهرهبرداری لازم را در آینده نزدیک از این پروژهها داشته باشند.
امروزه شرایط اقتصادی خیلی سخت شده و زندگی مردم در بعضی مسایل با مشکل مواجه میشود و همین منجر شده برخی آسیبهای اجتماعی هم به وجود بیاید؛ در رابطه با این موضوعات به طور مثال رفع “فقر مطلق” در شهرستان چناران چه اقداماتی صورت گرفته و دولت برای رفع مشکل اقتصادی به طور کلی و خصوصا در شهرستان چناران چه اقداماتی انجام داده است؟
یکی از اقدامات مهم دولت سیزدهم که در برنامههای رئیس جمهور محترم هم به عنوان یکی از محورهای اصلی پیگیری دولت سیزدهم اعلام شده، مبارزه و ریشه کنی «فقر مطلق» است؛ تعریفی که برای این موضوع میتوان ارایه داد این است که باید موقعیت به گونهای باشد که خانوادهای در شهر نباشد که شرایط سخت زندگی داشته و دچار فقر مطلق باشد و تحت پوشش جایی نباشد، دولت این اتفاق را رقم زده، پیگیریهای انجام شده و شناسایی افراد واجد شرایط آغاز شده است.
سامانهای در کشور تعریف شده به نام «سامانه حامی» که افراد میتوانند اطلاعات خود را در آنجا بار گذاری کنند که توسط نهادهای حمایتی، همانند کمیته امداد این کار انجام میشود و این جدا از افراد تحت پوشش این دستگاههای حمایتی است، یعنی کسانی که هیچ حمایتی از نهادهای حمایتی ندارند و مشکل فقر دارند، میباشد.
تاکنون تعداد ۲۷۰۰ تا ۲۸۰۰ نفر در «سامانه حامی» ثبت نام کردهاند و جزو اولین شهرستانهایی هستیم که توانستیم تکلیف خود را در شناسایی افراد در مرحله اولیه با همت دستگاههای اجرایی و حتی امور مساجد، دهیاران و شوراها انجام دهیم.
ثبت نام در سامانه انجام میشود و در مرحله پالایش با توجه به معیارهایی که برای این طرح تعریف شده مطابقت داده میشود و امیدواریم برای کسانی که ثبت نام کردهاند تا پایان سال جاری که دولت تکلیف کرده، این اتفاق خوب رقم بخورد و ما بتوانیم شاهد این باشیم خانوادههایی که دچار مشکلات و آسیبهای اقتصادی هستند حداقل تحت پوشش یک نهاد حمایتی باشند.
در بحث آمار و شناسایی افراد واجد شرایط، جزو چهار شهرستان اول هستیم و توانستیم وظیفه خود را انجام دهیم و امیدواریم مردم هم از اقداماتی که انجام میشود و تصمیماتی که در سطح کلان گرفته میشود استفاده کنند.
اینکه میفرمایید رتبه بالاست، یعنی در تعداد فقرا رتبه بیشتری داشتیم؟
اینگونه نیست، چون آمار ما بالا است پس تعداد فقرای بیشتری را در سطح شهرستان داریم، فرمانداری و دستگاههای اجرایی به عنوان متولی وظیفه دارند خوداظهاری افراد را ثبت کنند تا بعد از پالایش مشخص شود.
اینها یک خوداظهاری است و نمیتوانیم با صرف ثبت نام بگوییم تعداد فقرای ما از شهرستانهای دیگر بیشتر است، ما وظیفه داریم بر اساس خوداظهاری افراد ثبت نام را انجام دهیم و براساس پالایش و مطابقتی که با معیارها و شاخصهها انجام میشود تصمیمگیری نهایی صورت میگیرد که نتیجه نهایی هنوز مشخص نشده چون این کار استمرار دارد.
امسال دولت برنامهای که در حوزه اشتغال دارد را به طور گستردهای دنبال میکند، در سال گذشته برای تسهیلاتی که در نهادهای حمایتی جهت اشتغال داده میشد ۶.۵ میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شده بود، امسال این میزان به ۶۰ میلیارد تومان رسیده، کسانی که متقاضی وام اشتغال هستند و مهارت کافی و لازم را دارند و میتوانند اشتغالزایی کنند میتوانند از تسهیلات استفاده کنند، در حوزه روستایی این روند درحال انجام است.
از کمیته امداد و بهزیستی هم خواهش کردیم تسهیلات اشتغال، فقط برای افراد تحت پوشش نباشد و مردم هم در جریان باشند که اگر شرایط اشتغالزایی دارند با مراجعه به کمیتهامداد و ارایه مدارک خود، طرح موضوع کنند، پس از آن شرایط را بررسی میکنند و تسهیلات داده میشود، بنیاد برکت در شهرستان اقدامات خوبی را آغاز کرده و شش روستا و یک منطقه شهری را شناسایی کردیم که در این مناطق ورود میکنند و واگذاری تسهیلات صورت میگیرد.
صندوق کارآفرینی هم این برنامه را دنبال میکند و کسانی که مهارت لازم را جهت فراهم کردن اشتغال و دریافت تسهیلات دارند میتوانند از این موقعیت استفاده کنند تا دیگر مشکل بیکاری در سطح شهرستان نداشته باشیم و جوانانی که جویای کار هستند هم بتوانند از این تسهیلات استفاده کنند، ضمن اینکه در شهرک صنعتی که به عنوان یک واحد ویژه میتواند در حوزه اشتغال، کمک کننده باشد این امکان وجود دارد که برای وام به نهادهای حمایتی مراجعه شود.
از مردم بابت حمایتهایی که دارند تشکر میکنم و این قول را میدهم که با تمام وجود پای پیگیری مطالبات به حق مردم هستیم و امیدواریم خدمتگزار خوبی برای مردم باشیم و شرایط لازم را برای مردم عزیز فراهم کنیم.