سرنوشت نانِ گران!
- شناسه خبر: 18274
- تاریخ و زمان ارسال: ۳ شهریور ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۳۶
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
کلام تازه | مدتهاست که تهیه راحت نان با کیفیت، به یکی از دغدغههای ساکنین گلبهار و چناران تبدیل شده. با گزارش کلام تازه از وضعیت نانواییها پس از افزایش قیمت نان در چناران و گلبهار همراه باشید.
در روزهایی که پیک پنجم کرونا بر کشور و خصوصا خراسانرضوی سایه افکنده است، مشاهده هر نوع صف و ازدحام جمعیت، ترسی به جانمان میاندازد. ترس از اینکه نکند فردا کسی از این جمع در میانمان نباشد. نکند خانوادهای به اندوه بیفتد. یکی از مواردی که ازدحام جمعیت را در آن به وضوح میتوان دید، صفهای نانواییهاست. صفهایی که بعضی مسئولین گفته بودند با افزایش قیمت نان، از بین میروند. اما نان گران شد و تغییر خاصی در صفهای نانوایی، علیالخصوص در شهر گلبهار مشاهده نشد.
این مطلب در بیستمین شماره ماهنامه کلامتازه به چاپ رسیده است.
برای دریافت این شماره از ماهنامه به لینک زیر مراجعهکنید:
مدتهاست که تهیه راحت نان با کیفیت، به یکی از دغدغههای ساکنین گلبهار و چناران تبدیل شده. این موضوع از طریق پیامهایی که از جانب شهروندان به نشریه ارسال میشود به وضوح قابل درک است. عدهای از کیفیت پایین نان گلایهمندند. عدهای معترضند که چرا نانوایی محلشان ساعت کاریاش را کاهش داده و یا حتی در روزهایی غیر از تعطیلی رسمیاش، پخت نمیکند و تعطیل است و البته پای ثابت تمام گلایهها، شلوغی صفهای نانواییهاست. ازدحام جمعیت شهروندان برای تهیه نان علاوه بر اینکه خطری بزرگ از بابت شیوع کرونا محسوب میشود، موجب شده نارضایتی شهروندان به شدت افزایش یابد و به این وضعیت گلایهمند باشند.
زور دولت نرسید!
پس از اینکه خبر گرانی نان اعلام شد، ابتدا مانند تمام اخبار مربوط به گران شدنها آهی از نهاد برآوردیم اما نهایتا اندکی امیدوار شدیم که شاید لااقل این موضوع باعث شود کیفیت نان بالاتر برود و دسترسی به آن راحت تر شود. البته همین گران شدن هم بدون حاشیه نبود. چرا که ابتدا ابلاغیهای مبنی بر افزایش نرخ نان توسط کارگروه گندم، آرد و نان به تصویب رسید و تمام خبرگزاریها تیتر زدند که: «نان گران شد!». پس از آن دولت با این موضوع مخالفت کرد و شرکت بازرگانی دولتی ایران در اطلاعیهای هرگونه افزایش قیمت نان قبل از تصویب در ستاد اقتصادی دولت را ممنوع بیان کرد. اما گویا صدایشان به جایی نرسید و نان رسما گران شد.
یک روز بعد هم رییس اتحادیه نانوایان شهرستانهای چناران و گلبهار از افزایش ۳۸ تا ۴۴ درصدی نرخ نان در این شهرستانها خبر داد و افزایش قیمت نان را راهی برای کاهش حدودی شلوغی صفهای نانواییها عنوان کرد و گفت: «با توجه به اینکه هنوز قیمت خوراک دام از قیمت نان بیشتر است، نمیتوانیم انتظار داشتهباشیم که مشکلات صفهای نانواییها صد در صد برطرف شود.» گویا برای خلوت شدن صف نانواییها باید پیگیر کاهش قیمت خوراک دام باشیم!
خلوتتر نشده، مردم کمتر نان میخرند
برای بررسی بهتر موضوع تصمیم گرفتیم تا گزارشی را بصورت میدانی از سطح شهرهای چناران و گلبهار تهیه کنیم و به سراغ نانواییهای چناران و گلبهار رفتیم تا ببینیم افزایش قیمت نان چه تاثیری در شلوغی صفها و افزایش کیفیت نان در این شهرها داشته است.
مشاهدات ما از برخی محلات گلبهار اعم از خیابانهای پرند، ترنج، بهار، جامی، امام خمینی و… ناشی از شلوغی بیش از حد صف در نانواییها بود. حدود ۱۰ نانوایی در گلبهار مورد بررسی قرار گرفت و به جرئت میتوان گفت تقریبا تمامی آنها از ازدحام و شلوغی رنج میبردند. خصوصا آن دسته از نانواییهایی که مردم رضایت بیشتری نسبت به کیفیت نانشان داشتند.
البته موضوع فقط به شلوغی محدود نمیشد. برای مثال یکی از نانواییها، قیمت پلاستیک را هم همزمان با قیمت نان افزایش داده بود و پلاستیک همراه نان را دانهای ۷۰۰ تومان به فروش میرساند.
از دیگر تخلفات مشاهده شده نیز فروش و توزیع نان بستهبندی شده به قیمت بالاتری از نرخ مصوب نان بود. و این در حالی است که چندی پیش مسئولین مربوطه در چناران و گلبهار، فروش نان در نانواییها به صورت بستهبندی شده را ممنوع و غیرمجاز اعلام کرده بودند و گفته بودند با متخلفین برخورد خواهد شد.
یکی دیگر از موارد قابل توجه این بود که تعداد بسیار اندکی از نانواییها مجهز به سیستم نوبت دهی بودند. موضوعی که با راه اندازی آن میتوان تا حدی از ازدحام در صف نانواییها کاست و البته از بحث و دعواهای رایج در این شرایط جلوگیری کرد.
یکی از بانوان گلبهاری که در صف یکی از نانواییها حضور داشت میگفت: «این نانوایی همیشه همینطور شلوغ بوده و گران شدن نان هم تاثیری در خلوتی آن نداشته است!»
همچنین یکی از نانواهای گلبهار گران شدن نان را بی تاثیر در کاهش صفها دانست و گفت: «افزایش قیمت نان فقط باعث شده که مردم تعداد نان کمتری تهیه کنند، وگرنه تغییری در شلوغی صفها ایجاد نشده است».
کلام تازه را در اینستاگرام دنبال کنید
یکی دیگر از شهروندان گلبهاری که در صف شلوغ یکی از نانواییها حضور داشت، به نانوایی اشارهای کرد و گفت: «مشکل این است که کیفیت بقیه نانواییها خیلی پایین است و ما مجبور میشویم که دو ساعت توی صف این نانوایی منتظر بمانیم تا نان خوب گیرمان بیاید! چون از جای دیگر اگر نان بگیریم، باید نصفش را بریزیم دور!»
خانم دیگری نیز مدعی شد: «من دیروز به یکی از نانواییهای محدوده پرند رفتم ولی وقتی رسیدم نانوا صدا زد و گفت که کسی دیگر به صف اضافه نشود! وقتی علت را جویا شدم پاسخ داد که ما موظف هستیم یک ساعت و نیم پخت داشته باشیم. الان هم زمان رو به پایان است!»
وضعیت چناران بهتر شده؟
مشاهدات ما از برخی نقاط شهر چناران از جمله خیابانهای طالقانی، بهشتی، امام خمینی، شهدا، میدان بسیج و… حاکی از حضور جمعیت کمتری از مشتریان، مقابل نانواییهای چناران نسبت به نانواییهای گلبهار بود.
اگر چه این کاهش جمعیت حاضر در صفها نکته مثبتی محسوب میشود اما یکی از مواردی که در چناران به چشم میخورد میزان نسبتا بالای تعطیلی نانواییها بود. در محدوده طالقانی تقریبا سه نانوایی نزدیک به هم تعطیل بودند. اگر خلاف روز مجاز تعطیلیشان اقدام به تعطیلی کردهاند که تخلف است و اگر روز مجاز تعطیلی هر سه با یکدیگر مصادف است که اتحادیه مربوطه باید در زمانبندی روز تعطیلی نانواییها دقت بیشتری به خرج دهد.
یکی دیگر از مسائلی که هم در چناران و هم در گلبهار به چشم میخورد، کمبود نیروی انسانی در برخی از نانواییها بود. به گونهای که در برخی مواقع یک نفر همزمان نان در میآورد، پول میگیرد و امور دیگر مربوط به نانوایی را هم خودش انجام میدهد. اکنون که قیمت نان تا ۴۴ درصد افزایش پیدا کرده زمان آن نیست که الزامی بر افزایش نیروی انسانی در نانواییها تعیین شود؟
نکتهی دیگری که میتواند از اهمیت بسزایی برخوردار باشد، بحث نوبتدهی در نانواییهاست. بخش عمدهای از نانواییها به سیستم نوبتدهی مجهز نیستند که قطعا تهیه این سیستم میتواند تا حد زیادی از شلوغی و استرس حاکم بر صف نانواییها بکاهد. برخی دیگر هم از نوبتهای چوبی یا کارتنی استفاده میکردند که با توجه به شرایط بحرانی کرونا اقدام مناسبی به نظر نمیآید.
رییس اتحادیه: کاهش ۳۰ تا ۵۰ درصدی شلوغی نانواییها
در ادامه این گزارش برای بررسی بیشتر زوایای این موضوع به سراغ مسئول مربوطه رفتیم. رییس اتحادیه نانوایان شهرستانهای چناران و گلبهار حرفهای شنیدنی در خصوص کیفیت نان و دلایل شلوغی و ازدحام جمعیت در نانواییها دارد.
کلام تازه را در تلگرام دنبال کنید
او به خبرنگار کلام تازه چنین گفت: بر اساس بازرسیهای انجام شده توسط اتاق اصناف، صنعت معدن و شبکه بهداشت در گلبهار تا ۳۰ درصد و در چناران تا ۵۰ درصد شلوغی نانواییها کاهش یافته و همچنین کیفیت نان بطور کلی افزایش پیدا کرده است.
حمیدرضا دهقانی مطرح کرد: بارها گفتهام و باز هم تکرار میکنم تا زمانی که قیمت خوراک دام از قیمت نان بیشتر باشد، صفها همچنان شلوغ خواهد بود.
وی ادامه داد: من دیروز حدود ساعتهای پنج و نیم بود که بدون هماهنگی و اطلاع دادن به نانوایی، از وضعیت یکی از نانواییهای چناران بازرسی کردم و تعداد نفرات حاضر در صف بین ۷ تا ۱۰ نفر بود و کیفیت نان بسیار خوبی مشاهده کردم که نسبت به قبل، پخت بسیار بهتری از نظر کیفیت داشت.
بدترین نان در چناران و گلبهار، از بهترین نان در مشهد بهتر است!
بدترین نان در چناران و گلبهار، از بهترین نان در مشهد بهتر است!
دهقانی مدعی شد: به جرئت میتوانم بگویم نانواییهای ما در چناران و گلبهار جزو نانواییهای برتر کشور از نظر کیفیت نان محسوب میشوند و بدترین نان چناران و گلبهار هم باز از بهترین نان مشهد بهتر است و باهم رقابت میکنند.
رییس اتحادیه نانوایان چناران و گلبهار در خصوص علت شلوغی نانواییهای گلبهار بیان کرد: تردد مشهدیها به گلبهار، خصوصا در تابستان و حتی به قصد در امان ماندن از وضعیت قرمز کرونایی مشهد، یکی از دلایل این شلوغی و ازدحام است و بر شلوغی صف نانواییها افزوده است. این مشکل تا مهر ماه ادامه دارد و بعد از آن بیشک با خلوتی صف نانواییها مواجه خواهیم شد و تنها یک ماه دیگر تحمل کنیم شلوغی از بین میرود!
دهقانی در پاسخ به خبرنگار ما مبنی بر اقدامات انجام شده درخصوص دستگاههای نوبت دهی نانواییها گفت: برای دریافت دستگاه نوبتدهی در نانواییها مدتی است اعلام کرده و درخواست داده ایم و حتی پیامک ارسال کردیم. البته نانواییها به خوبی شرایط و قوانین را رعایت میکنند و نسبت به دیگر اصناف وضعیت بسیار بهتری دارند.
او در پایان خاطر نشان کرد: خواهش بنده این است که کادر نانواییها در همین روزها واکسینه شوند تا امنیت بیشتری در نانواییها ایجاد شود. در اینباره هم برای مسئولین مربوطه پیامک ارسال کردهام و منتظر پاسخ هستم. تا با انجام واکسیناسیون نانوایان بتوانیم یکی از عوامل خطر را از بین ببریم.