رونق تولید با همت دستان تلاشگر
- شناسه خبر: 12266
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۹ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۱۳:۱۲
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
کلام تازه | روستای اسجیل در خراسان رضوی و در ۲۲ کیلومتری شهر گلبهار واقع شده است روستایی که بر اساس سرشماری عمومی نفوس ومسکن در سال ۹۵ ،۴۹۲ خانوار ساکن و ۱۵۳۲ نفر جمعیت دارد. اهالی روستای اسجیل با همدلی، در حرفههای مختلف مشغول به کار بوده تا چرخه اشتغال در این روستا در سایه زندگی شهری محونگردد. روستای اسجیل علاوه بر حضور موثر در عرصه تولید، ورزشکاران متعددی را در خاک خود پرورش داده و به جامعه معرفی نموده است. فرزندانی که توانستهاند نام ایران را در صحنههای ورزشی جهان پرآوازه نمایند.
از گذشتههای دور تا به امروز کار و تلاش با منش و فرهنگ مردم روستا عجین شده است. زنان و مردان، با انگیزه، بیمنت و با دستان توانا میکوشند تا چرخ های تولید را به حرکت درآورده و روزی حلال برای خانواده خویش مهیا نمایند.روستای «اسجیل» در خراسانرضوی نمونهای بارز از روستاهای موفق در عرصه تولید بوده که مردمانش با همت والا، قدم در این راه گذاردهاند.
هرچه قدر شهرها با سرعت و غلغله در حال رشد هستند و آسمان خراشها از دلشان سر به فلک برده اند، محیط روستا با آن خانههای سنتی و فضاهای قدیمی بدور از هرگونه هیاهو همچنان آرام و دلنشین است. مردمان روستا صبحگاهان با نوای خروس از بستر برخواسته و با دستان پینهبسته که نشان از کار و تلاش دارد، خود را برای زندگی روزمره آماده میکنند. گویی در دلهایشان خبری از دغدغههای زندگی شهری نیست و تنها به کسب روزی حلال میاندیشند.
این گزارش در چهاردهمین شماره ماهنامه کلام تازه به چاپ رسیده است.
برای اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید:
اگر در شهرها برای رسیدن به مقصود و یافتن کالایی، باید ساعتها وقت صرف نمود، در روستا با همت والای مردمانش از لبنیات گرفته تا میوه و گوشت و سبزیجات فراهم است. در واقع چرخه تولید از روستاها سرچشمه میگیرد و روستاییان سرمایههای انسانی هستند که فقدان آنها بیشک رکود تولید را در پی خواهد داشت.
روستای اسجیل در خراسان رضوی و در ۲۲ کیلومتری شهر گلبهار واقع شده است. روستایی که براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن درسال ۹۵ ، ۴۹۲ خانوار ساکن و ۱۵۳۲ نفر جمعیت دارد. اهالی روستای اسجیل با همدلی، در حرفههای مختلف مشغول به کار بوده تا چرخه اشتغال در این روستا در سایه زندگی شهری محو نگردد. روستای اسجیل علاوه بر حضور موثر در عرصه تولید، ورزشکاران متعددی را در خاک خود پرورش داده و به جامعه معرفی نموده است. فرزندانی که توانستهاند نام ایران را در صحنههای ورزشی جهان پرآوازه نمایند.
۱۲ فروردین روز اسجیل
در همین رابطه امیر سلطانی، بخشدار گلبهار به کلام تازه میگوید: روستای اسجیل در حوزه کشاورزی، دامپروری، گردشگری و زنبورداری دارای پتانسیلهای بیبدیلی است. درحوزه کشاورزی میتوان به کشت گندم، جو و تولید گیلاس، آلبالو، گردو، گلابی و سیب اشاره نمود.
بخشدار گلبهار همچنین بیان میکند: اولین سند توسعه روستایی در سال ۹۳ برای روستای اسجیل به تصویب رسید که این سند به عنوان پایلوت کشوری مطرح شد، به همین مناسبت از سوی دهیاری این روستا، روز۱۲ فروردین به عنوان روز اسجیل نامگذاری گردیده است.
عسل اسجیل، برندِ ایرانیِ جشنواره لندن
سلطانی درخصوص پتانسیل روستای اسجیل درحوزه زنبورداری نیز میگوید: در جشنواره بینالمللی در شهر لندن، عسل اسجیل به عنوان عسل نمونه ایران معرفی و موفق به دریافت مدال طلا شد.
امیر سلطانی در خصوص فعالیت روستائیان در حوزه دامداری نیز میگوید: پرورش دام در این روستا با وجود ۱۵۰۰راس دام سبک و هزار راس دام سنگین توسط اهالی به صورت سنتی در جریان است.
بخشدار گلبهار با بیان اینکه روستای اسجیل به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری در استان خراسانرضوی معرفی شده است خاطر نشان کرد: در حال حاضر سه اثر تاریخی دراین روستا ثبت ملی شده و دو شرکت تعاونی نیز درحوزه گردشگری اسجیل مشغول به فعالیتند.
سلطانی درخصوص دیگر ظرفیت روستا میگوید: صنایع چوبی به منظور استفاده در صنعت مبلمان و تولید کندوی زنبور عسل در روستای اسجیل رونق دارد که در صورت ایجاد زیر ساختهای لازم، زمینه اشتغال جمع زیادی از جوانان علاقمندان به فعالیت در این صنعت فراهم خواهد شد. وی ادامه می دهد: با توجه عدم پیش بینی فاز کارگاهی در طرح هادی جدید روستا، در حال رایزنی با مراجع ذیصلاح و اخذ مجوزهای لازم در این خصوص هستیم تا علاوه بر گسیل و جذب امکانات و تجهیزات لازم، زمینه اشتغال افراد علاقمند که به دلیل عدم وجود زیرساختها از فعالیت در این حوزه محرومند فراهم گردد.
نوسازی شبکه آب وفاضلاب روستای اسجیل
بخشدار گلبهار در ادامه با توجه به لزوم نوسازی شبکه آب وفاضلاب روستایی بمنظور جلوگیری از هدر رفت و صرفهجویی و مصرف بهینه آب شرب تصریح کرد: روستای اسجیل با توجه به قدمت نسبتا زیاد آن، یکی از اولین روستاهایی بوده که توانسته با همکاری دهیاری و مدیریت امور آب و فاضلاب گلبهار در نوسازی و توسعه شبکه توزیع آب شرب گام های موثری بردارد که البته لازم است در این امر تسریع شود.
اسجیل بزرگترین روستا بخش گلمکان
هادی مایل که به گفته خود از سال ۹۳ به عنوان دهیار روستای اسجیل منصوب شده میگوید: از زمان ارتقا گلبهار به شهرستان و تبدیل گلمکان به بخش، روستای اسجیل بزرگترین روستای بخش گلمکان محسوب گردیده و تمامی زیرساختهای لازم از جمله آب، برق، گاز و اینترنت در این روستا موجود است.
وی در خصوص گردشگری روستا اظهار می دارد: برج قلعه اسجیل، تپه نخودک، قلعه کهنه ، ۳ اثر تاریخی با ارزش روستای اسجیل بوده که به ثبت آثار ملی کشور نیز رسیدهاند و جدای از این ۳ مورد، مقبره شیخ خالداسجیلی از عرفای قرن ۷ هجری نیز که منقول است، جهت قبله مسجد گوهرشاد، به همت ایشان تعیین گردیده، در روستای اسجیل وجود دارد.
استارت احداث اولین سایت ژل رویال شرق کشور
مایل با بیان اینکه افراد و شخصیت های برجسته ای از بطن روستا با همت و تلاش خود به عنوان تولیدگر به جامعه معرفی شدهاند، بیان میدارد: در حوزه زنبورداری، ۲۵ نفر از جوانان روستا مشغول به فعالیت هستند و پروژه احداث اولین سایت ژل رویال در شرق کشور با ۴۰۰ کندوی زنبورعسل در روستای اسجیل کلید خورده است.
دهیار اسجیل با بیان اینکه دهیاری این روستا به عنوان دهیاری درجه ۴ در حال فعالیت می باشد افزود: قصد داریم دهیاری را به درجه ۵ ارتقا دهیم، که برای اجرای این مهم، تحقق شروطی مانند وسعت، جمعیت و درآمد دهیاری نیز لازم است. علاوه بر این موارد چند ملاک و معیار دیگر نیز از سوی هیئت وزیران مصوب گردیده که به طور مثال مطرح بودن به عنوان روستای هدف گردشگری، امتیازی مثبت برای بالارفتن درجه دهیاری محسوب می گردد و هدف ما این است که به سقف ممکن درجه دهیاری یعنی درجه ۶ دست یابیم تا علاوه بر جذب حداکثر اعتبارات، امکان توسعه روستا نیز بیش از پیش فراهم گردد.
در روستاها اشتغال پایدار وجود ندارد
وی با اشاره به ظرفیتهای موجود در روستای اسجیل توضیح میدهد: در روستای اسجیل تولید محصولات چوبی، باغداری، کشاورزی و دامداری شغل اول جوانان روستا است. در حوزه تولید محصولات چوبی ما از مسئولین درخواست کردهایم که مجوز تاسیس و ایجاد فاز کارگاهی در روستای اسجیل را صادر نموده و تا علاوه بر رونق تولید، زمینه اشتغال و ایحاد درآمد پایدار برای جوانان و اهالی روستا فراهم شود.
دهیار اسجیل در ادامه از وجود مشکلات پیش روی اشتغال و توسعه روستا میگوید: با وجود اینکه بحث اشتغال پایدار همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده، اما در عرصه عمل این مهم در اغلب روستاها از سوی مسئولین مغفول مانده و به تبع آن درآمد پایدار برای اهالی محقق نگردیده که همین خود به عامل اصلی مهاجرت از روستا به شهر بدل شده است. البته خوشبختانه طی سنوات جاری در روستای اسجیل شاهد مهاجرت معکوس از شهر به روستا بوده ایم، به طوریکه بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال های ۹۰ و ۹۵ جمعیت ساکن روستای اسجیل از حدود ۷۸۸ نفر به ۱۵۳۲ نفر افزایش یافته است.
مایل با انتقاد از روند اعطای وام خوداشتغالی روستایی از سوی بانک ها، تصریح میکند: دو سال پیش ۶۰ نفر دارای مجوز دامداری از اهالی روستا به بانک معرفی شدند که در نهایت بانک اعطای تسهبلات به ایشان را مشروط به دربافت وثیقه و تضامین سنگین کرد، در حالیکه در بسیاری از موارد تهیه وثایق و تضامین سنگین برای اهالی روستایی بسیار سخت و حتی غیر ممکن است و در نهایت نیز بهانه عدم برخورداری روستاییان از شرایط دریافت وام، تسهیلات به افرادی تعلق میگیرد که عموما نیازی به آن ندارند.
راهاندازی اولین کارگاه تولید کندو در شرق کشور
مرتضی نیازمند تولید کننده برتر عسل کشورکه از سال ۸۱ مشغول به تولید عسل بوده و در کنار آن سایت تولید ژل برتر رویال را نیز راهاندازی کرده است، میگوید: پرورش زنبور و تولید عسل، شغل اجدادی ما بوده و ما تصمیم گرفتیم روش سنتی تولید این محصول را صنعتی نمائیم. ما در ابتدا تولید عسل را با سه نفر نیرو آغاز کردیم و اکنون ۲۵ نفر به صورت ثابت در این حوزه شاغل هستند. وی خاطر نشان کرد: در گذشته کندوها از نجفآباد وارد خراسان میشد که ما توانستیم اولین کارگاه تولید کندو عسل در شرق کشور را راهاندازی کنیم.
وی با اشاره به میزان تولید عسل در سال میافزاید: در سال بین ۱۵ تا ۲۵ تن عسل تولید میکنیم و با وجود تحریمهای اقتصادی، صادرات این محصول برای ما سخت شده است، در صورتیکه در سنوات گذشته و قبل از تحریم، به کشورهای عراق، کویت، عمان و دبی صادرات عسل داشتیم. ما مشکل تولید نداریم بلکه بیشتر مشکلات ما اکنون فروش محصول است، به طوریکه نزدیک دو سال به دلیل تحریمها و همچنین ویروس کرونا، عسل های تولیدی درون انبارها دپو شده است.
این تولیدکننده برترعسل همچنین توضیح میدهد: در گذشته واسطهگران زیادی برای خرید محصول ما مبادرت می نمودند اما تصمیم گرفتیم خودمان بدون واسطه عسل را صادر کردیم که در همین راستا با تلاشهای صورت گرفته در دو ماه آینده مجوز ثبت عسل با برند اسجیل را اخذ خواهیم کرد و من بعد کار بسته بندی را خودمان انجام خواهیم داد.
نیازمند ادامه میدهد: ژل رویال ایران به دلیل تنوع گیاهی و روش برداشت شیره از گل و زنبور ۳ تا ۱۲ روزه نمونه صورت می گیرد. این ترکیب اعجاب آور به عنوان غذای ملکه و اکسیر جوانی شناخته می شود که قصد داریم تولید این محصول را در شرق کشور برای اولین بار توسعه دهیم.
تولید ۱۵۰ کیلو شیر به صورت روزانه
در روستای اسجیل علاوه بر شغل زنبورداری، دامپروری نیز رونق دارد. مهدی مهربان از دیگر اهالی این روستا است که به عنوان دامپرور نمونه مشغول به فعالیت است. او که در مشهد به کار ساخت و ساز مشغول بوده و برای کمک به تولید روستا، در آغاز با سرمایه اندک حرفه دامپروری را آغازکرده و اکنون ۱۵۰ کیلو شیر در روز تولید میکند، اعتقاد دارد: باید برای رضای خدا دست در دست یکدیگر داد و کارکرد و اگر رونق اقتصادی به صورت پایدار در روستا محقق گردد خود به خود مهاجرت از روستا به شهر نیز کاهش خواهد یافت.
وی در رابطه با مشکلات تولید میگوید: مهمترین مساله این است که سرمایه در اختیار روستایی بسیار اندک است و اگر سرمایه به میزان کافی موجود باشد تولید نیز افزایش می یابد و به صمت صنعتی شدن پیش می رود. ما به دلیل سرمایه اندک مجبوریم شیر را به صورت خام به فروش برسانیم. در حالیکه فروش به این صورت سود چندانی برای ما ندارد و اگر بتوانیم محصول را به صورت لبنیات فرآوری کرده و به فروش برسانیم، قطعا در افزایش درآمد پایدار موثر خواهد بود.
عملکرد جزیرهای در توسعه پیشرفت روستایی
محمد لعلی متولد ۶۴، دارای دکتری مدیریت سیاستگذاری و بازرگانی از دیگر چهرههای برجسته روستای اسجیل است که کتاب»پیشرفت روستا از نگاه جوان روستایی» را در باب توسعه الگو ایرانی اسلامی پیشرفت برای روستا به رشته تحریر در آورده که مورد تائید و توجه رهبر انقلاب نیز قرار گرفته است.
لعلی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری میگوید: طی دو جلسه دیدار با ایشان و طرح مسئله آشفتگی و موانع پیشرفت روستایی و حاکم بودن مباحث غربی، تصمیم گرفتیم که بر روی مدل ایرانی و اسلامی توسعه روستا فعالیت کنیم و دلیل و انگیزه اینجانب نیز از تالیف کتاب حاضر همین موضوع بوده است.
وی با اشاره به اینکه جمعیت روستایی در دهه هفتاد نسبت به جمعیت شهری ۳۰ درصد بوده و اکنون این میزان به ۲۴ درصد رسیده، توضیح میدهد: در مباحث توسعه روستایی مهمترین نقدی وارده عملکردهای جزیرهای نهادهای متولی است که منطبق با اهداف درون سازمانی پیش میرود و اهداف در نظر گرفته شده برای توسعه روستا، منطبق با سیاستهای کلی کشور نبوده که در صورت ادامه روند حاضر به همین منوال و مهاجرت جمعیت مولد روستایی به شهرها و تبدیل آنها به جمعیت مصرف کننده، کشور عملا فلج خواهد شد. پیشرفت روستاها مشروط به این مهم است که نگاه مسئولین به این حوزه تغییر نموده و نگاه صرفا به اهداف درون سازمانی معطوف نباشد.
لعلی ادامه میدهد: طی دیدار با مقام معظم رهبری نقطه نظراتی در خصوص توسعه روستایی مطرح گردید که رسانهها کمتر آن را مورد توجه قرار دادند. به عنوان مثال در روستاهای قلعه گنج و بشاگرد با حجم بالای سرمایهگذاریهای انجام شده، همچنان این دو روستا، جزو مناطق محروم محسوب میگردید که علت آن عدم توجه به مردم روستا است. مهمترین ویژگی طرح توسعه روستایی پیشرفت برای مردم و با کمک و حضور مردم است که با تحقق آن روستاییان هستند که آینده خود را مدیریت و برای آن تصمیمگیری میکنند.
یکی از دوستانم در روستا مشوق من بود
روستای اسجیل نه تنها در راستای جهش تولید قدم برداشته، بلکه در عرصه ورزشی نیز توانسته ورزشکاران موفقی را به جامعه معرفی کند. ورزشکارانی که از دل روستا برخاستند و پرچم ایران را در جهان به احتزار درآوردند. شیهان سعیدی یکی از ورزشکاران موفق روستای اسجیل است که قریب به ۴۲ سال در ورزش کاراته مشغول به فعالیت بوده و در مسابقات سطوح استانی و جهانی نیز توانسته مدال قهرمانی کسب نماید. بنا به گفته خودش هر شخصی، علاقهای خاصی دارد و یک نفر را الگوی خود قرار میدهد. در زمان زندگی در روستا، یکی از دوستان مشوق ورود من به کاراته شد و هر دو پسرم نیز بصورت حرفهای کاراته را دنبال نموده و تاکنون نیز موفق به کسب عناوین مختلف در مسابقات جهانی و بین المللی شده اند.
او که اکنون مربی درجه یک کاراته و داور ممتاز بینالمللی است و مربیگری سبک «آشی هارا» در ورزش کاراته در شرق کشور را بر عهده دارد ، میگوید: فرزندان روستای اسجیل، توانایی بسیار خوبی در ورزش کاراته دارند به طوریکه اگر از آنها حمایت شود و اسپانسر داشته باشند، حتما میتوانند در این عرصه بدرخشند. اما متاسفانه این مهم تاکنون محقق نگردیده است. سعیدی همچنین میافزاید: کاراته ورزشی است که اغلب ورزشکارانی که به آن جذب میشوند امیدی به کسب درآمد ندارند و نیاز است برای پرورش استعدادها در این ورزش سرمایهگذار جذب شود. در روستای اسجیل همه ساله برنامههای ورزشی برگزار میشود که جوانان با انگیزه مضاعف در آن شرکت کرده و استعدادهای خودشان را بروز میدهند.
وجود استعدادهای فراوان دراسجیل
در ادامه رضا رمضانزاده از پهلوانان کشتی روستای اسجیل که از سال ۷۱ ورزش را آغاز کرده و با هیئتهای کشتی در زمینه مربیگری و مشاوره و سرپرستی همکاری دارد، میگوید: به دلیل اینکه روستا از امکانات و زیر ساخت مناسب وزشی محروم بود ورزش را از مشهد آغاز کردم و به روستا رفت وآمد داشتیم. درسال ۲۰۰۳ در مسابقات بینالمللی، قهرمانی بزرگسالان و دانشجویان را کسب کردم و مدالهایم را تقدیم آستان قدس رضوی نمودم.
وی بیان میکند: هر زمان از اینجانب دعوت شده است در روستای اسجیل حضور یافتم. نوجوانان و جوانان روستای ما بسیار با استعداد بوده و با قدم گذاشتن در راه کشتی موفقیتهای شگرفی کسب نمودهاند. خوشبختانه سالن ورزشی روستا با همت اهالی روستا و دهیاری در حال ساخت است که امیدواریم به زودی به بهرهبرداری برسد.
روستاها کلید توسعه اقتصادی
با توجه به وجود مواد اولیه کشاورزی، باغی و دامی در روستاها، فرآوری این محصولات میتواند نقش کلیدی و راهبردی در عرصه توسعه اقتصادی روستا ایفا نماید و با توجه به ظرفیت کلان موجود در دل روستاها، به هر میزان که بتوان در مسیر ایجاد اشتغال پایدار روستایی گام برداشت و موانع تولید را برطرف کرد، علاوه بر کمک بزرگ به توسعه کشور، پیشگیری از حاشیه نشینی در شهرها رخ خواهد داد که تحقق این مهم همت و همراهی مردم و مسئولان را میطلبد.