اخلمد تمام خواهد شد!
- شناسه خبر: 5341
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ ساعت ۱۲:۰۴
- نویسنده:
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه |
جاذبههای گردشگری، به ویژگیهای منطقهای گفته میشود که بتواند افراد را برای مقاصد مختلف فرهنگی، تجاری و تفریحی به خود جذب نماید، و این جذب برای حفظ آن منطقه و ایجاد منافع برای ساکنان آن مفید باشد. همهی ما میدانیم که وقتی به قصد گردشگری وارد یک منطقه میشویم باید برخورد مسئولانه با طبیعت را یاد داشته باشیم تا با رفتار بیجا با طبیعت از جان آن نکاهیم در مقابل بومیان منطقه گردشگری نیز باید در چارچوب قوانین و مقررات امکانات لازم برای پذیرایی از گردشگران را با تعامل با ادارات و سازمانهای ذی ربط ایجاد کنند. شهرستانهای خراسان رضوی از جاذبههای توریستی بسیار زیادی برخوردار هستند یکی از مناطق خوش آب و هوا و توریستی شهرستان چناران دره آبشار اخلمد است که در ۱۷ کیلومتری جنوب غربی این شهرستان در نزدیکی روستای اخلمد واقع شده و دارای طبیعت بینظیر و چشم نوازی است. اما در چند سال اخیر مشکلات زیست محیطی و دخل و تصرف در طبیعت باعث قرار گرفتن رودخانه و آبشار در وضعیت بحرانی شده است نارضایتیهای پی در پی مردم و انعکاس آن به دفتر نشریه کلام تازه اعضای تحریریه خبر را بر آن داشت تا با حضور در اخلمد و تهیه گزارش از این منطقه به صورت عینی و ملموس در جریان مشکلات قرار گیرند. آنچه در ادامه میخوانید ماحصل گزارش میدانی سفر یک روزه به اخلمد و نظر کارشناسان و مسئولان پیرامون وضعیت این منطقه میباشد.
خصوصی سازی پارکینگها و تبدیل حیاط منازل به پارکینگ و گرفتن قیمتهای گزاف
در ابتدای ورود به اخلمد بدنه سوخته شده ماشینی که سمت راست جاده قرار داشت ما را به خود جلب نمود این منظره ناخوشایند چهرهی منطقهی توریستی را زیر سوال برده بود.کمی جلوتر رفتیم، بسیاری از گردشگران حاضر در این منطقه از جا نداشتن پارکینگها و قیمتهای بالای آن شکایت داشتند. آقای البوغش که از بوشهر به این منطقه سفر کرده بود میگفت: برای پارک ماشینش 25 هزار تومان پرداخت کرده است وقتی از چندین پارکینگ قیمتها را جویا شدیم هر کدام قیمت خاص خود را داشت از ده هزار تومان تا بیست و پنج هزارتومان و هیچ قانونی بر آن حاکم نبود!! حتی در گوشه سمت راست جاده حیاط دبستان شهدای اخلمد را تبدیل به پارکینگ کرده بودند کمی جلو رفتیم و از مسئول آن قیمت را جویا شدیم انتظار داشتیم با قیمتی مصوب و دولتی روبرو شویم اما مسئول آنجا رو به ما کرد وگفت: در ازای پارک هر ماشین مبلغ پانزده هزار تومان میگیریم.
انباشت زباله و نبود باکس بزرگ برای جمعآوری آن
در ادامه راه سطلهای کوچک زبالهای را مشاهده کردیم که جوابگو انبوه زبالهها نبود و جمع شدن زبالهها روی هم صحنه زشتی را ایجاد کرده بود که از زیبایی طبیعت میکاست کمی آن طرفتر خانمی را دیدیم که دو کیسه دردست داشت و مشغول جمعآوری زبالهها بود وقتی از او علت این کار را جویا شدیم گفت: طبیعت زیبا به من آرامش میدهد و من برای جبران این آرامش پاکیزگی را به طبیعت هدیه میدهم خانم قنبر پور که از مشهد به این منطقه گردشگری آمده بود ادامه داد: بیشترین چیزی که در این منطقه موجب آزار من است انباشت زباله میباشدبرای همین حاضرم مبلغ بیشتری را برای ورودی پرداخت کنم اما خدمات بیشتری در اختیارم قرار بگیرد.
قیمتهای نامتعارف سوییتهای اقامتی و تبدیل خانههای مسکونی به سوییت اجارهای
در نزدیکی آبشار به دو خانواده برخوردیم که در حال گفتگو با یکدیگر بودند دو نفر به نمایندگی از این 2 خانواده با ما هم صحبت شدند آقای جهانتیغ که از منطقه سیستان و بلوچستان و خانم کتولی که از گرگان میهمان این منطقه بودند از قیمت بالای خانه شکایت داشتند اقای جهانتیغ میگفت من تا به حالا در عمرم چنین قیمتهایی ندیدهام سوییت برای یک شب 200- 250 هزار تومان است این قیمت خیلی بالا میباشد. خانم کتولی که تا این زمان ساکت بود ادامه داد: قیمتها در اینجا نسبت به شهر ما خیلی بالاتر است. مخصوصا برای اینکه مکانی را برای خواب در اختیار ما قرار بدهند شبی 200 هزار تومان میگرفتند.
وضعیت نامطلوب سرویسهای بهداشتی
سمت راست مسیر آبشار سرویس بهداشتی به چشم میخورد که روی دیوار آن نوشته شده بود هزینه سرویس بهداشتی برای هر نفر هزار تومان! این خود چهره یک منطقه توریستی را زیر سوال میبرد وقتی یک توریست خارجی با این صحنه روبرو شود چقدر از ارزش این منطقه کاسته خواهد شد همچنین نظافت و پاکیزگی سرویسهای بهداشتی بیش از حد غیر بهداشتی بود که ممکن بود باعث انتقال بیماری و عفونت گردد.
تجاوز به حریم رودخانه
در مسیر رودخانه تختهایی مشاهده میشد که رستورانداران و کافهها برای استعمال قلیان یا خوردن غذا و نوشیدنی در اختیار گردشگران قرارداده بودند تا روی آن بنشینند این منظره نه تنها باعث بر هم خوردن حالت بکر رودخانه میشد بلکه آلودگی آب را نیز دو برابر میکرد زیرا افرادی که روی این تختها نشسته بودند زبالههایشان را به داخل رودخانه پرت میکردند.
نبود ثبات بر روی قیمتهای اجناس در فروشگاهها
در ادامه راه به یاد حرف آقای جهانتیغ افتادم که میگفت: قیمت میوه، برای نمونه هلو با شهر ما هیچ تفاوتی ندارد با اینکه اینجا مرکز تولید این میوههاست و باید قیمت میوه پایینتر باشد. از پرسشهایی که از فروشنگان صنایع دستی و سوغاتی داشتیم سه محصول شاه توت عسل و رب انار را انتخاب کردیم که هر کدام قیمت متفاوتی را ارائه میدادند و هیچ ثباتی روی قیمتها نبود.
گرفتن پول زیاد برای سوارشدن روی الاغ و ایجاد مزاحمت موتور سواران در پیادهروها
در راه برگشت از آبشار آقایی که خود را مشهدی معرفی کرد در مورد الاغهای کرایهای به ما گفت: برای سوارکردن پسرهایم و بردن آنها تا پای آبشار 30 هزار تومان هزینه میگرفتند. جدای از بحث هزینه بالا، عبور و مرور الاغها در پیادهرو باعث کثیفی شده بود و صدای بوق موتور و عبور آنها از پیادهرو با سرعت زیاد آرامش مردم را برهم میزد.
رضایت توریست خارجی از قیمتها
در ادامه راه توریستی را دیدیم که از نوع لباس پوشیدنش متوجه شدیم ایرانی نیست آقای علی حسین که از نجف مهمان منطقه اخلمد بود دیدگاهی کاملا متفاوتتر از مسافران ایرانی داشت و میگفت هیچ مشکلی با قیمتها و پول پارکینگ نداشته و از همه چیز راضی بوده است شاید این طرز تفکر او نشات گرفته از تفاوت ارزش پول کشور ما با کشور خودش و نوسانات دلار داشته باشد.
وضعیت اخلمد از خطهای قرمز هم عبور کرده است
دبیر سمن پاک اندیشان شرق در مصاحبه تلفنی با خبرنگار کلام تازه در مورد وضعیت اخلمد گفت: اخلمد در حال تبدیل به یک فاجعه زیست محیطی است و از خطهای قرمز بحران هم عبور کرده برای همین ابتدا باید فرهنگسازی برای خود کسبه و اهالی این منطقه صورت پذیرد. همچنین شورا و دهیاری اخلمد مدیریت ضعیفی برای جمعآوری زبالهها دارند به این صورت که زبالهها به صورت زمانبندی شده جمعآوری نمیشوند و روزی یکبار به چند نفر هزینهای را میپردازند تا زبالهها را از داخل باکسها جمعآوری کنند. یکی از راهحلهای این معضل تفکیک زباله از مبدا است.
هادی باقری تصریح کرد: مشکل اخلمد فقط به جمعآوری زباله ختم نمیشود یکی از معضلات دیگر این منطقه مسئله پارکینگ است زمینی حدودا دو هزار متری را بعد از رستوران رضایی یک خیر به پارکینگ اختصاص داده اگر همان زمین تبدیل به پارکینگ شود و ماشین از آن قسمت بالاتر نرود این مشکل حل خواهد شد. بخشداری و فرمانداری همت کنند و این پارکینگ را راهاندازی نمایند تا به غیر از ماشینهای خود روستا که برگ تردد دارند ماشینهای دیگر ازاین زمین بالاتر نروند همچنین سرویس ایاب ذهاب برای کسانی که نمیتوانندپیادهروی کنند قرار داده شود.
باقری در ادامه گفت: در مقابل پولی که به عنوان خدمات از مردم میگیرند خدمات زیادی را در اختیار آنها قرار نمیدهند. اگر از هزینه خدمات یک پلاستیک زباله در اختیار هر ماشین قرار دهند تا زبالههای خود را درون آن بریزند و در محل از پیش تعیین شده قرار دهند آلودگی کمتر خواهد شد.
وی در ادامه اضافه کرد: بعضی از کافه داران باغ با کاربری کشاورزی را تبدیل به رستوران کردهاند. کافه و رستورانها باید از یکسری ضوابط پیروی کنند تا اگر مرتکب تخلف شدند طبق ضوابط با آنها برخورد شود.
بخاطر پارک ماشینهای گران قیمت در داخل میدان پول پارکینگ زیاد میگیرند.
طی تماسی تلفنی با خانم سهیلی، دهیار اخلمد درباره وضعیت اخلمد داشتیم وی در ابتدا گفت: برای پارکینگ از هر ماشین مبلغ 15 هزارتومان میگیرند و پارکینگ داخل میدان چون ماشینهای مدل بالاتر در آن پارک میکنند در نتیجه مسئولیت متولی امر بالا رفته و بخاطر مسئولیت بالا پول پارکینگ را بیشتر میگیرد. اما این در حالی است که مشاهدات خبرنگار اعزامی کلام تازه به این منطقه بر خلاف این گفتهها است و از همه ماشینها چه مدل بالا و چه مدل پایین قیمت بالا میگرفتند.
خانم سهیلی در ادامه افزود: قیمت پارکینگ وسط هفته 10-15 تومان است اما آخر هفته بالاتر میباشد و طبق جلسهای در مرداد ماه گذاشته شد قرار بر ساماندهی پارکینگها و موتور سیکلتها گردید.
وقتی از دهیار اخلمد در مورد نوسان قیمت صنایع دستی و نظارت تعزیرات پرسیدیم گفت: فروشگاههای مسیر راه هیچگونه جوازی ندارند وقتی جواز نداشته باشند تعزیرات نمیتواند در کار آنها دخالت کند. در حال حاظر در حالت تعامل با دهیاری به سر میبرند چون منطقه گردشگری است و تا تعیین تکلیف طرح هادی وضعیت تعاملی دارند.
خانم سهیلی در مورد وضعیت نابسامان سرویس بهداشتی و وضعیت سطلهای زباله گفت: در هفته دولت سطلهای زباله جدید و سرویس بهداشتی قرار است کلنگزنی شود.
دهیار اخلمد در مورد مبلغی که بعنوان خدمات از مردم میگیرند گفت: سه هزار تومان حتی کفاف جمعآوری زباله را نمیدهد ما مصوبه زدیم که مبلغ خدمات به پنج هزار تومان افزایش پیدا کند اما کمسیون تطبیق رد کرده است. هیچ گونه خدماتی را نمیتوانیم در ازای سه هزار تومان در اختیار مسافر قرار دهیم و ده برابر سه هزارتومان باید خرج کنیم تا زباله تولید شده را از روستا خارج کنیم زیرا روزانه بالغ بر دو تن زباله از روستا خارج میکنیم.
خانم سهیلی افزود: یکی از مشکلات روستا نداشتن ماشین اختصاصی برای حمل زباله است و حتی امروز ماشین حمل زباله شرکتی که با آن قرارداد داریم خراب شده و زبالهها روی دستمان مانده است ما یک آمیکو برای حمل زباله روستا داشتیم اما متاسفانه اسقاطی شد و با وجود مکاتبات زیاد هیچ اقدامی انجام نشده است.
در راستای خدمترسانی و بهینهسازی از حیاط مدرسه به عنوان پارکینگ استفاده میشود
معاون اجتماعی آموزش و پرورش شهرستان چناران در راستای توسعه گردشگری و خدمات با توجه به بافت منطقه اخلمد که مکان کمتری به لحاظ طبیعی برای پارکینگ داراست. آموزش و پرورش در چندین سال گذشته در زمانهای تعطیلی مدارس مثل تابستان و عید نوروز تسهیل گری انجام داده در این راستا هیچ نوع تغییر کاربری انجام نشده و استفاده بهینه در جهت خدمترسانی صورت گرفته است. تمامی مبالغ دریافتی به حساب خزانه معین استان واریز میگردد و قسمتی از آن بعد از برگشت برای بهسازی مدرسه، رسیدگی به وضعیت بهداشتی و سوخت مدرسه استفاده ویژه میشود.
حسین عیدی درباره قیمت بالای پارکینگ با توجه به دولتی بودن زمین گفت: ما در قیمتگذاری دخالت نداریم و بهرهبردار یکی از محلی هاست. نرخ توسط اداره اماکن و میراث فرهنگی باید مصوب گردد. قطعا اگر نرخگذاری صورت پذیرد آن کسی که در مدرسه به عنوان مستاجر زندگی میکند باید از این قاعده تمکین کند. و این در حوزه اداره آموزش و پرورش چناران نیست.
سازمان آب منطقهای استان باید حریم رودخانه اخلمد را تعیین نماید
رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان چناران در رابطه با وضعیت اخلمد به خبرنگار ما گفت: وجود نابسامانی در این منطقه باعث نارضایتی گردشگران شده است که این نابسامانیها عبارتند از 1.وجود اقامتگاههای بوم گردی غیر مجاز 2.عدم مجوز پارکینگها 3. عدم نظارت روی قیمتگذاریها که از رستوران پدر بزرگ تا مسیر آبشار بیشتر کاسبین هیچ گونه مجوزی ندارند.4. وجود زبالهها 5. ساخت و سازهای غیر مجاز
طاهریان مقدم در ادامه افزود: یکسری اقدامات در راستای ساماندهی اخلمد صورت گرفته که از جمله آن برگزاری جلسه با دهیار، شورا، فرماندار و بخشداری مرکزی بوده است و در اولین قدم قرار بر این شد تمام اقامتگاههای غیر مجاز در خصوص اخذ مجوز اقدام کنند اما مردم اخلمد هیچ میلی به گرفتن مجوز نداشتند و پیگیری نکرند در این راستا از قوه قضاییه کمک گرفتیم و 7 اقامتگاه و 20 اتاق را در آنجا پلمپ کردیم تا از میراث فرهنگی مجوز بگیرند اما با این حال هم کسانی که برای اخذ مجوز اقدام کردند اکثرشان در بستر و حریم رودخانه ساکن بودند و این خود باعث میشد تا زمان تعیین حریم رودخانه توسط سازمان آب منطقهای نتوانیم برای آنها مجوز صادر نماییم.
وی در ادامه گفت: بسیاری از مردم روستا اقدام به پذیرش مسافر مینمایند اما برخی از این خانهها حتی از استاندارد لازم نیز برخوردار نیستند وقتی مجوز نداشته باشند هیچ گونه نظارتی بر روی قیمتهای آنان نیست روستای اخلمد گنجایش ایجاد 4-5 اقامتگاه بومگردی و 10 خانه مسافر را دارد اما کسی مراجعه نمیکند و هر کدام دوست دارند به صورت غیر قانونی کار کنند چون اکثر مردم فکر میکنند برای اقامتگاه بومگردی باید مالیات پرداخت کنند اما از آنها هیچگونه مالیاتی دریافت نمیشود.
رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان چناران افزود: اگر طرح ساماندهی اخملد تصویب شود کمک بسزایی در ساماندهی مجموعه خواهد داشت. کاسبین و اهالی روستا باید ما را یاری کنند تا جذب گردشگر بیشتری صورت گیرد چون گردشگران از وضعیت موجود ناراحتاند. بیشترین کمک را آب منطقهای با تعیین حریم بستر رودخانه باید انجام دهد حتی بعضی ادارات از دادن مجوز خودداری میکنند چون حریم بستر رودخانه تعیین نشده است و باید دیوار ساحلی کشده شود تا در جهت ساماندهی این منطقه گام برداریم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: اگر دهیاری و شورا زمینی را در اختیار ما قرار دهند نسبت به ایجاد نمازخانه و سرویس بهداشتی اعتباراتی را جذب خواهیم کرد و همچنین تابلوهایی برای راهنمای مسیر به سمت آبشار قرار خواهیم داد.
عدهای از مردم اخلمد در چارچوب قانون حرکت نمیکنند
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان چناران در پاسخ به خبرنگار کلام تازه گفت: رعایت نکردن قوانین و مقررات در آینده باعث ایجاد ضرر در این منطقه خواهد شد زیرا عدم رفتار درست با گردشگر باعث میشود این افراد دوباره به این منطقه نروند.
بخشعلی بیاتی در ادامه افزود: در این بخش باید بستر آب رودخانه توسط سازمان آب منطقهای تعیین گردد پس از آن مردم نسبت به تغییر کاربری از طریق جهاد کشاورزی اقدام کنند و در آخر دستگاههایی مثل اداره صنعت و معدن و میراث فرهنگی وگردشگری میتوانند ورود پیدا کنند و مجوز صادر نمایند. این منطقه چون گردشگری است متولی صدور مجوزهای خدماتی آن اداره میراث فرهنگی و گردشگری میباشد.
بیاتی در پایان درباره وضعیت نانواییها در این منطقه گفت: نانوایی موجود بر مبنای سرانه جمعیت در این منطقه آرد در اختیارش قرار داده میشود و نان مردم روستا را تولید میکند و اگر گردشگر نان مازاد بخواهد در اختیارش قرار میدهد. در گذشته از طریق شرکت غله اقدام کردیم تا برای فصولی که گردشگر زیاد است یک سهیمه خاص در نظر بگیرند اما الان یکی دو سال است که به دلیل نوسانات قیمت دیگر آرد مازاد بر سرانه مصرفی در اختیارشان قرار نمیدهند.
در خصوص تعیین حریم بستر رودخانه اخلمد طی تماسهای مکرر با مدیریت منابع آب استان خراسان رضوی موفق به برقراری ارتباط با مسئول مربوطه نشدیم. پیگیریهای لازم در این خصوص ادامه خواهد اشت که در صورت حصول نتیجه در مطالب آینده به آن خواهیم پرداخت.