چگونه ۴ هزار درخت در جنگل ورودی گلبهار نابود شد؟
- شناسه خبر: 30445
- تاریخ و زمان ارسال: ۷ شهریور ۱۴۰۱ ساعت ۲۰:۱۷
- منبع: کلام تازه
- نویسنده: کلام تازه - مجتبی جعفری
همواره مسئله جنگل و توجه به داستان زیستی درختان از جمله مسائل حائز اهمیتی است که علاوه بر توجه به وضعیت پوشش گیاهی، شرایط حیاتی را برای شهروندان و مردم نیز فراهم میکند که با توجه به این موارد پارکها، بوستانها و جنگلهای بسیاری برای حفظ زندگی جانداران در اقصی نقاط کشور و چه بسا جهان به وجود آمده است.
به یقین در این میان شهرستان گلبهار نیز مستثنا از این موضوع نیست. جنگل ورودی گلبهار که در سال ۶۶ اقدامات احداث آن انجام شده یکی از مهمترین رگههای حیاتی شهر گلبهار بشمار میآید. اما بنظر میرسد در طی چند سال اخیر، متاسفانه این جنگل ارزشمند مورد بیمهری مسئولین امر واقع شده و گزارشات و تصاویر خبری، خبر از مرگ حیات درختانی را میدهد که وظیفه حیات بخشیدن به ریههای شهر را داشتند،
در این راستا تصمیم گرفتیم به بررسی روند چگونگی خشک شدن و از بین رفتن تعداد بیشماری از درختان جنگل ورودی شهر، در ابعاد یک پرونده ویژه بپردازیم. به همین منظور پای صحبتهای علیرضا اصغری شهردار، حمید علیزاده، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان گلبهار و مهدی دونده، فرماندار سابق گلبهار نشستیم و در انتها نیز به تحلیل غوغاسلاری این روزهای فضای مجازی در پس سکوت مرگبار یکساله مدعیان جنگل پرداختیم. با ما همراه باشید.
با کلیک بر روی لینک های زیر، ادامه این گزارش را بخوانید:
شهردار گلبهار: دو ماه بعد از ورود من به شهرداری، سرپرست فضای سبز شهرداری گلبهار طی نامه ای اعلام کرد که حدود ۴ هزار درخت خشک در جنگل وجود دارد
در اولین اقدام بسراغ علیرضا اصغری شهردار گلبهار رفتیم و از او خواستیم برایمان بگوید در چه زمانی از وضعیت اسفناک جنگل باخبر شده است، در چه زمانی به سمت شهردار انتخاب شده و در زمان تحویل سکان شهرداری گلبهار، وضعیت جنگل ورودی شهر چگونه بوده و پس از آن او چه کرده است؟
چندسالی است جنگل ورودی گلبهار با مشکلاتی مواجه شده است، در اردیبهشت ماه سال گذشته گزارشی با عنوان “نفس شهر هوای پاک بریده شد” در نشریه کلام تازه به چاپ رسید تا مشکلات این جنگل از سوی مسئولین مربوطه پیگیری و مرتفع شود، در زمان تهیه همان گزارش در سال گذشته پیگیری ما از سرپرست وقت شهرداری گلبهار در خصوص تعداد درختان موجود، قطع و یا خشک شده بیجواب ماند تا اینکه طی هفته گذشته خبری از جانب شهرداری گلبهار با مضمون مزایده و فروش چوب درختان خشک جنگل منتشر شد. حال سوال اول ما این است که شما چه زمانی شهردار شدید و در آن زمان وضعیت جنگل ورودی گلبهار به چه شکل بود؟
در خصوص گزارشی که در اردیبهشت ماه سال گذشته توسط نشریه کلام تازه به چاپ رسید، من در آن زمان شهردار نبودم اما با توجه به اینکه بنده چندسالی «دبیر شورای هماهنگی مدیریت بحران شهرستان چناران» بودم و در آن زمان، فرماندار وقت گلبهار بر اهمیت موضوع جنگل تاکید داشت و از من خواست تا با توجه به شرایط بحرانی آن و به لحاظ اینکه در یک سوی جنگل پمپ بنزین و پمپ گاز در کنار خشکیدگی درختان وجود دارد بازدید و بررسیهایی در خصوص این جنگل بعمل آورم.
من ۱۴ تیرماه بعنوان شهردار گلبهار انتخاب شدم. اگر بخواهیم این مسئله را به دو بخش پیش از ۱۴ تیر ماه و پس از آن تقسیم کنیم باید گفت که اقدامات انجام شده پس از انتشار گزارش کلام تازه به این شرح بود که پس از انتشار گزارش، دادستان وقت به مسئله ورود پیدا کردند و به شرکت عمران و سرپرست شهرداری گلبهار نامهای فرستادند تا به وضعیت جنگل رسیدگی شود و گزارش آن را ظرف مدت یک هفته به دادستانی اعلام نمایند که این نامه در ۱۳خرداد پیش از ورود من به شهرداری توسط دادستان ارسال شده بود.
گزارش قبلی کلام تازه: نفس شهر هوای پاک بریده شد
فرمانداری گلبهار نیز در تاریخ ۲۷ خرداد ماه طی نامهای اعلام کرد «علت خشکی درختان، تغییر آبیاری از قطرهای به حالت غرقابی بوده که از سال ۹۸ انجام شده و با توجه به شیوه آبیاری غرقابی، تمام مناطق از آب بهره مند نشده است به گونهای که مناطق با ارتفاع بلند آبیاری نشده و مناطقی که آب بیشتر بوده معضلاتی را به بار آورده است.»
۱۲ روز بعد، شهرداری گلبهار به دادستان وقت اعلام کرد که آب برای آبیاری درختان جنگل وجود ندارد و دادستان و فرمانداری محترم به داد این جنگل و شهرداری برسید که آب نیست.
در آن زمان من شهردار بودم و فرماندار شهرستان بعد از ورود من به شهرداری، طبق تاکیدات دادستان و نامههای ارسالی اعلام کردند که «خطر آتش سوزی و خشک شدن جنگل هست، شهردار جدید شما چه نظرات و اصلاحیاتی دارید؟ که همزمان به ما و شرکت عمران تایید و تکلیف کردند.»
همزمان در اواخر تیرماه، دادستان وقت، به مجموعه شهرداری و شرکت عمران اعلام کردند که بازدیدی از جنگل داشته باشیم تا متوجه شویم چرا جنگل آب نمیخورد و سیستم آبیاری آن چطور است و معضلات، نخالههای موجود، برگهای سوزنی ریخته شده و خشکی درختان مورد بررسی قرار بگیرد.
این بزرگواران به ما تکلیف کردند که جنگل پاکسازی و آب دریاچه گلبهار و آب مشترک در فضای سبز سطح شهر، همه به سمت جنگل گسیل شود و در این راستا گزارشی نیز به دادستان داده شود که این جنگل از چه زمانی آبیاری نشده است.
گزارش شهرداری گلبهار در تاریخ ۲۹ خرداد ماه حاکی از آن بود که آخرین باری که جنگل آبیاری شده است حدود دوماه پیش بوده که اگر در جنگل آبی هم رها شده به صورت کوتاه بوده و جوابگو نبوده نه اینکه آب در جای دیگری استفاده شود بلکه به طور کلی آب جوابگو نبوده است.
یعنی در زمانی که شما شهردار گلبهار شدید یک ماه بود که جنگل آبیاری نمیشد؟
بله نزدیک به یک الی دوماه قبل از آمدن من به شهرداری بود که هیچ آبیاری اتفاق نمی افتاده و جنگل آبیاری نمیشده. به این علت که واقعا آبی نبوده وتمام آب موجود به فضای سبز شهری منتقل میشده.
در یک بازه زمانی خط لوله آب در گلبهار از مشهد، با مشکل مواجه شده بود و از مشهد و توسط تصفیه خانه باز هم در سطح شهر آب برای فضای سبز و چمنها قطع شد که آب از جنگل و چاه تزریق شد.
عملیات آبیاری غرقآبی جنگل در تاریخ ۶ شهریورماه آغاز شد و در بازه زمانی یکماهه آبدهی توسط تانکر، ۳۹۰ هزار لیتر آب تانکری وارد جنگل شد و جنگل پس از چند ماه به دستور دادستانی آبیاری شد که در این عملیات حاشیههای جنگل که در آبیاری غرقآبی نیز امکان آبیاری آنها نبود در این مدت آبیاری شدند. از این تاریخ تا ۲۶ شهریورماه، ۹۱ نفر نیرو آبیاری بصورت روزانه مشغول فعالیت بودند.
سیستم کوددهی که در جنگل اجرا شد در روز ۲۹ نفر و نظافت و پاکسازی توسط ۵۰ نفر انجام شد که این پاکسازی پس از آن تاریخ مجدد نیز انجام شد و این فرآیند توسط شهرداری و به دستور دادستان با استقاده از متهمین در شرایط خاص، برای مثال افرادی که بدون گواهینامه تصادف کردند بجای حبس و مجازات، به عنوان نیروهای مجموعه خدمات شهر و فضای سبز، به آبیاری جنگل، تشتک زدن و تنظیف جنگل کمک کنند.
از سوی دیگر بنابر دستور دادستان، ادوات و دستگاههای کمک کننده نیز بکارگیری شد و در نهایت ۵۹ سرویس زباله، آشغال، نخاله و برگ از جنگل نیز خارج شد.
آیا اقدامات انجام شده ادامهدار بوده یا تنها طی همان بازده زمانی انجام شده است؟
این اقدامات ادامه دار است و هم اکنون هم قابل بازدید و مشاهده است و نگهبانان ۲۴ ساعته در این جنگل مشغول فعالیت هستند.
چه تعداد نگهبان در جنگل مشغول فعالیت هستند؟
۶ نفر نگهبان به صورت ۲۴ ساعته در سه شیفت متفاوت به صورت ۱۲_۲۴ در جنگل به صورت گشتی مشغول فعالیت هستند و در این جنگل یک نگهبان آبیاری نیز به صورت جداگانه، درحال فعالیت است.
چه تعداد درخت در جنگل وجود داشته و چه تعداد آن خشک شده است؟
دو ماه بعد از ورود من به شهرداری، سرپرست فضای سبز شهرداری گلبهار طی نامهای اعلام کرد که حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ درخت در مجموعه جنگل وجود دارد که تعداد ۱۳ هزار و ۷۰۰ عدد آن سبز و حدود ۴ هزار یا به طور دقیق ۳ هزار و ۷۶۹ درخت خشک در جنگل وجود دارد. در همان زمان نیز طی نامهای به اعضای شورای شهر اعلام کردیم که حدود ۴ هزار درخت خشک در جنگل وجود دارد.
با توجه به اینکه حدود ۴ هزار درخت خشک، آمار قابل توجهی است علت وقوع مسئله را چگونه کارشناسی میکنید؟
اگر دقت کرده باشید تغییر اقلیم یک شبه اتفاق نمیافتد و به صورت ممتد انجام میشود که در مسئله درختان جنگل هم این چنین است. فرایند خشکی یک شبه و یک ماهه انجام نشده است پس این اتفاق مختص به زمان حال نیست و زمانی که در سال ۹۸ سیستم آبیاری دچار اختلال میشود و شیوه غرقآبی که سبب آب نخوردن برخی درختان و در مقابل آب خوردن برخی درختان میشود، تنش آبی ایجاد میکند بنابر این باید گفت این اتفاق در سالهای گذشته انجام شده است.
باتوجه به روایت شما از زمانی که شهرداری را تحویل گرفتید و اقداماتی که پیش از آن انجام شده؛ حال دو موضوع مطرح است. ابتدا از مزایده و علت برگزاری آن برای فروش چوب بگویید؟ و دوم اینکه بفرمایید چه اقداماتی برای بهبود وضعیت جنگل انجام شده است؟
در همان بازده زمانی عیبیابی انجام شد، ما تلاش کردیم درختانی که خشک بودند به چرخه حیات برگردند که از جمله درختان اقاقیا و زبان گنجشک به چرخه حیات بازگشتند، اما در خصوص درختان کاج، چون به طور صددرصد خشک شده بودند عملیات اصلاحی پاسخ نداد، اما ما برای جلوگیری از قطع آنها، با توجه به عملیات اصلاحی، حدود شش ماه نیز برای برگشت احتمالی درخت، زمان و در نهایت درختان را به مزایده گذاشتیم که طی این فرآیند، کارشناسان کانون دادگستری، برای تعیین قیمت پایه پاسخ ما را دادند.
در اینکه درختان خشک شده باید قطع شوند شکی وجود ندارد، در اواسط آذر یا دیماه نوبت اول مزایده انجام شد اما کسی شرکت نکرد و مزایده بار دیگر تمدید و در نهایت، در تاریخ ۴ اسفند ۱۴۰۰ برنده مزایده برای قطع درختان مشخص شد که با توجه به حرکت لاکپشتی پیمانکار وی را نیز کنار گذاشته و دوباره وارد مزایده جدید شدیم، تعداد درختان خشک مشخص و از کارشناس رسمی دادگستری مجدد برای قیمتگذاری دعوت و کمیسیونهای آن نیز برگزار و مجوز برگزاری مزایده نیز مجدد از شورا اخذ گردیده و اسناد مزایده نیز منتشر شده است.
در سری قبل نیز اسناد مزایده را منتشر و رسانه ای کردیم چرا که قانون این را میگوید که اسناد مزایده میبایست انتشار عمومی شود که در دوره پیش از عید نیز اسناد در فضای مجازی، رسانهها و دوبار و در دو مرحله متفاوت و حتی در تاریخ متفاوت این مزایده در روزنامهها و فضای مجازی به اطلاع عموم رسیده است.
امیدواریم این مزایده به خوبی انجام شود چرا که کمیسیون آن نیز برگزارشده و مصوبه شورا را نیز دارا میباشد و هرچه دیرتر این کار انجام شود امکان آتشسوزی، شیوع آفات و حملهورشدن آن به درختان دیگر وجود دارد که امیدواریم این فرآیند هرچه سریعتر انجام تا مطالعات اینکه چه درختانی باید جایگزین شود هم انجام شود.
باتوجه به اینکه فصل الخطاب بیشتر بیماریها، امراض و اپیدمیها وزارت بهداشت است یا درخصوص گوشت آلوده، سازمان دامپزشکی فصل الخطاب ماجرا است و باتوجه به اینکه حدود ۴ هزار درخت خشک شده بود و روند خشکی تا عید امسال نیز ادامه داشت مکاتبهای با سازمان حفظ نباتات جهاد کشاورزی انجام شد و نیروهای سازمان، با حضور اعضای شورای شهر، کارشناسان و معاونین شهرداری نمونه گیری و در نهایت در تاریخ ۱۵ اسفندماه سال گذشته، سازمان جهاد کشاورزی و مدیریت حفظ نباتات استان خراسان رضوی طی نامهای به شهرداری گلبهار علت اصلی خشک شدن درختان جنگل را آبیاری نامنظم، بافت سنگین و بستر یکنواخت خاک اعلام کرد که در ادامه نیز توصیه هایی را برشمرد که ما براساس آن درحال اجرای عملیات اصلاحی هستیم.
در حال حاضر تمام سیستمهای آبیاری در جنگل فعال است در برخی نقاط جنگل توسط آبیاری تحت فشار و برخی دیگر بخاطر سرقت های انجام شده به صورت غرقابی آبیاری میشود و خطوط اصلی آب از سمت شرق تا غرب و خطوط فرعی جنگل فعال است و آب در لولهها وجود دارد.
باتوجه به حساسیت موضوع، در ایام نوروز سالجاری، لایحه ۱۵ میلیارد ریالی به شورای شهر گلبهار دادیم که ضمن تشکر از دوستان، ردیف بودجه طی قرارداد مجموعه حاضر در فضای سبز قریب به ۱۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان بود و خرید تجهیزاتی که ما پیشبینی کردیم در مجموع حدود ۲۰ میلیارد تومان در بحث فضای سبز و گلخانه اعتبار گذاشتیم که بابت اخصاص اعتبار ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیز قدردان مجموعه شورای شهر هستیم.
در فضای سبز داخل شهر، چه میزان درخت خشک شده داریم؟
دو روز بعد از ورود من به شهرداری، همکاران فضای سبز طی آماری اعلام کردند که ۳۲۰ درخت خشک وجود دارد که اسناد آن نیز موجود است که گویا بعلت قصور پیمانکاری در سالهای ۹۸ و ۹۹ بوده که شهرداری نیز تامین دلیل داده و پرونده آن در دادگستری در جریان رسیدگی است.
گفتگوی کلام تازه با حمید علیزاده، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان گلبهار:
قطع درختان شهر در نظر هوشیار
دادستان گلبهار از رسیدگی قضایی به تخلف مدیران شهری در موضوع قطع درختان جنگل ورودی شهر خبر داد.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان گلبهار در گفت و گو با کلام تازه اظهار داشت: گزارشاتی به دست ما رسیده که تعداد قابل توجهی از درختان جنگل ورودی شهر گلبهار بدون اخذ مجوز قانونی قطع شده است.بنابراین دادستانی در راستای وظایف ذاتی و پیگیری مطالبه بحق مردم قعالان محیط زیست، ضمن بازدید میدانی شخصا به بررسی موضوع پرداخت.
حمید علیزاده ادامه داد: در ابتدا صحبت هایی مبنی بر قطع شدن درختان خشک شده مطرح بود که با بررسی ضابطین، انجام تحقیقات و جمعآوری ادله، برای ما روشن شد که این اتفاق بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع ماده هفت آیین نامه قانونن حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها رخ داده است و پروندهای نیز در این خصوص تشکیل و رسیدگی قانونی صورت گرفته است و با توجه به اینکه در روند تحقیقات اتهام متوجه یکی از مدیران شهرستان قرار گرفت و وفق ماده ۳۰۸ قانون آیین دادرسی کیفری، پرونده جهت ادامه رسیدگی با صدور قرر عدم صلاحیت به دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان مشهد ارسال گردید .
علیزاده افزود: در ماده ۱ قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها، بهصراحت بیان شده برای قطع هرگونه درخت در سطح شهر باید با اجازه شهرداری و با رعایت ضوابط این قانون صورت بگیرد و قطع هرگونه درخت بدون طی تشریفات قانونی و اخذ مجوز از مراجع ذی صلاح ممنوع است.
این مقام قضایی ادامه داد: هر کس درختان موضوع ماده ۱ این قانون را عالماً عامداً و برخلاف قانون مذکور قطع یا موجبات از بین رفتن آنها را فراهم آورد، طبق ماده ۴ قانون مذکور درصورتیکه قطع درخت تا ۳۰ اصله باشد به پرداخت جزای نقدی تا ۰۰۰/۰۰۰/۴۰ ریال و چنانچه بیش از ۳۰ اصله باشد به مجازات حبس تعزیری تا سه سال نحکوم می گردد.
وی ادامه داد: چنانچه شهرداری قصد قطع درختی را داشته باشد بر اساس ماده هفت آیین نامه این قانون در راستای نظارت بر حسن اجرای این قانون، کمیسیونی متشکل از نمایندگان شورای شهر، نماینده شهردار، مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز باید انجام این کار را تایید کند و تنها در صورتی اجازه قطع دارند که درخت قابل اصلاح و درمان نباشد که در این صورت بعد از قطع درخت باید جایگزینی صورت گیرد.
او بیان داشت: همچنین این قانون در راستای حفظ فضای سبز شهری، مکلف کرده است که شهرداریها ظرف مدت یک سال باید شناسنامهای برای هر درخت ایجاد کند که نوع، محیط و سن تقریبی هر درخت در آن درج شود و این شناسنامه هر پنج سال یکبار بهروزرسانی شود که متأسفانه این امر مهم در شهرستان گلبهار انجام نشده و انجام این کار نیز یکی از مطالبات جدی دادستانی در راستای پیشگیری از قطع درختان است.
شهروندان در معاملات ملکی خود مراقب افراد کلاهبردار باشند
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان گلبهار در ادامه مطرح کرد: با توجه به بالا رفتن ارزش زمین در شهر گلبهار، شهروندان باید مراقب کلاهبرداران و تبلیغات آنها در شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی باشند.
حمید علیزاده ادامه داد: بعضی از این سوداگران با انجام تبلیغات واهی و مانورهای متقلبانه سعی در تطمیع افراد دارند و با دادن قول فروش زمین سند دار با ۳۰ تا۵۰ میلیون تومان به کلاهبرداری از افراد می پردازند.
او افزود: دراین موارد، شخص خریدار بدون بررسی های لازم و بازدید از ملک خریداری شده، صاحب سند زمین مشاعی یک سهم از هزار سهم بدون هیچ گونه تعیین کاربری زمین و اجازه ساخت و کشاورزی می شود.
علیزاده بیان داشت: من این تذکر را به شهروندان و همه عزیزان از طریق رسانه کلام تازه می رسانم که چنانچه قصد خرید زمین در شهرستان گلبهار را دارند قبل از خرید تحقیقات لازم را انجام دهند و از زمین بازدید به عمل آورند و وضعیت زمین را از نظر کاربری چنانچه در حوزه شهر است از شهرداری و درخارج از شهر از جهاد کشاورزی و بخشداری ها استعلام کنند.
او افزود: اراضی کشاورزی بر طبق قانون تنها برای کشاورزی و باغداری مورد استفاده قرار می گیرد و اگر فردی قصد ساخت و ساز دارد باید از کمیسیون ماده یک تبصره یک قانون حفظ کاربری اراضی کشاورزی و باغها مجوز اخذ نماید و در صورتی که شخص مجوزات لازم برای ساخت و ساز را نداشته باشد با گزارش جهاد کشاورزی و در راستای اجرای تبصره دو از ماده ۱۰ قانون مذکور ، ساخت و ساز صورت گرفته توسط جهاد کشاورزی قلع و قمع زمین به حالت سابق خود که کشاورزی است اعاده می گردد.
وی ادامه داد: ضمن اینکه دستگاه های خدمات رسان هم طبق قانون موظف اند تا زمانی که مالک زمین مجوز تغییر کاربری را نگرفته است اجازه استفاده از تاسیسات آب، برق، گاز و حتی تلفن را ندهند و اگر تخلفی در این حوزه صورت بگیرد دادستانی ورود و شخص متخلف طبق ماده ۸ حفظ کاربری اراضی کشاورزی، مجرم و به جزای نقدی تا سه برابر ارزش آن زمین محکوم می شود.
علیزاه گفت: دادستانی در فضای مجازی این موارد را رصد می کند و چنانچه موردی شائبه کلاهبرداری داشته باشد حتما با دستورات پیشگیرانه به موضوع ورود پیدا می کند. اما تا قبل از ورود دادستانی ممکن است عده ای فریب بخورند و ضررهای مالی هتگفتی متحمل گردند . پس لازم است شهروندان با هوشیاری و دقت لازم در معاملات ملکی مراتب گفته شده را رعایت کنند تا خدایی نکرده متضرر نشوند.
تشکیل کارگروه نظارت بر هیئت مدیره ساختمان ها و تدوین اساس نامه
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان گلبهار گفت: در شهرستان گلبهار نزدیک به ۲۰۰ مجتمع مسکونی وجود دارد و مشکلاتی از قبیل عدم پرداخت حق شارژ، تعمیرات داخلی ساختمان، عدم وجود زیر ساخت ها و عدم وجود امنیت وجود دارد و حقوق ساکنین مجتمع ها به دلیل عدم نظارت و مدیرت کافی توسط هیئت مدیره ها در معرض از بین رفتن است و این موضوع سبب می شود درصد قابل توجهی از پرونده های دادستانی را به خود اختصاص دهد.
حمید علیزاده ادامه داد: دادستانی در راستای پیشگیری از وقوع جرم، احیا و حفظ حقوق عامه به این موضوع ورود کرده و جلسه ای در شهرداری و شورای شهر تشکیل و کارگروهی متشکل از اعضای شورای شهر، شهرداری، اداره تعاون، فرماندار، نیروی انتظامی، دادستانی تحت عنوان نظارت بر هیئت مدیرهای مجتمع های مسکونی تشکیل شده است.
علیزاده بیان کرد: دبیر خانه ای نیز در شورای شهر تشکیل شده و برای هر مجتمع پرونده شناسنامه ای شامل تعداد واحد اعضای هیئت مدیره تشکیل شده است و توصیه ما به ساکنین مجتمع ها این است که آن مجتمع هایی که نماینده ندارند خود نماینده ای برای رسیدگی به موضوعاتی از این قبیل انتخاب کنند.
این مقام مسئول بیان داشت: اساسنامه ای با استفاده از ظرفیت این کار گروه، اخذ نظر حقوقدانان و پیشنهادات ساکنین مجتمع در صدد ایجاد و تدوین است که انشاالله با به پایان رسیدن تدوین نهایی اساسنامه و درج پیشنهادات ساکنین، این کار گروه به وظیفه اصلی خود که نظارت بر حُسن انجام این اساسنامه است می پردازد.
وی ادامه داد: با توجه به اصل ۱۵۶قانون اساسی ناظر بر بند ۵، پیشگیری از وقوع جرم یکی از وظایف اصلی قوه قضاییه است. سعی ما بر این است که با استفاده از همه ظرفیت ها از این اصل حفاظت کنیم و همچنین از ساکنین محترم مجتمع ها می خواهیم که آنان نیز در راستای حفظ امنیت بکوشند و با استفاده از ظرفیت شرکت های حفاظتی و مراقبتی و تجهیز مجتمع ها به دوربین مداربسته ، همکاری لازم را در راستای حفظ امنیت با خادمان خود داشته باشند.
حمید علیزاده افزود: این نکته را مردم بدانند که دادستانی خادم مردم است و در راستای رفع مشکلات مردم، جلوگیری ازتضعیع حقوق عامه، پیشگیری از وقوع جرم، برخورد با مجرمین و ارتقای امنیت اجتماعی آماده پذیرش هرگونه گزارش از مردم عزیز هستیم.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان گلبهار در پایان خاطرنشان کرد: همه می توانند از طریق مراجعه به دادستانی، به صورت کتبی و یا از طریق سامانه سجام، گزارشات خود را به دادستانی ارسال کنند تا موضوع مورد پیگیری قضائی قرار گیرد.
مهدی دونده، فرماندار سابق گلبهار در گفتوگو با کلام تازه تشریح کرد:
حال و روز جنگل گلبهار در سال گذشته
کلام تازه | فرماندار سابق گلبهار اقدامات صورت گرفته در خصوص جنگل ورودی شهر گلبهار در دوران خدمت خویش به عنوان نماینده عالی دولت در شهرستان گلبهار را تشریح کرد.
مهدی دونده در گفتگوی اختصاصی با کلام تازه گفت موضوعی که در رابطه با جنگل ورودی شهر گلبهار در اردیبهشت ماه سال گذشته توسط نشریه کلام تازه کار شد حساسیت نهادها و ارگانهای مختلف را از جهت کمک به رفع و اصلاح مشکل بوجود آمده برانگیخته کرد.
دونده با بیان اینکه حفاظت، رسیدگی و نظارت بر فضای سبز و جنگل ورودی شهر گلبهار بر عهده شهرداری میباشد خاطر نشان کرد: یکی از مشکلات در سال ۱۴۰۰ مبحث تنش آبی بود که همه جای کشور از جمله شهرستان گلبهار هم به آن مبتلا بود و سرقت سیستم آبیاری نوین یا تحت فشاری که قبل از این در آن جا وجود داشته و باعث میگردید آبیاری جنگل به درستی صورت پذیرد و از خشکی درختان جلوگیری کند مشکلاتی را برای آنجا بوجود آورده بود.
وی بیان کرد: جا دارد یادی کنم از دادستان وقت شهرستان گلبهار جناب برزنونی، تماسی با ایشان داشتم و با این بزرگوار طرح موضوع شد، در مکالمهی که تلفنی با یکدیگر صحبت کردیم بلافاصله بازدیدی با شهردار محترم از مجموعه داشتند و بررسی انجام شد و خاطرم هست شهرداری به انجام یکسری اقدامات ملزم شد.
او ادامه داد: دادستان محترم هم جهت تقویت جنگل، یکسری از متهمینی که تخلفی انجام داده بودند و جرم آنها مشخص بود و باید مجازاتی برای آنها در نظر گرفته میشد و بالاخره مجازات هم به گونهای بود که با توجه به اینکه طرف دارای آبرویی بود و برای اولین بار دچار این تخلف شده بود، سعی کردند که مجازاتهای اجتماعی را در نظر بگیرند و مجرم را ملزم کردند به حضور در جنگل برای نظافت و یا آبیاری و یا برای نگهبانی و یا بارگیری و… از این دست اقدامات بازدارنده دادستان وقت انجام دادند و منجر به این شد که توجه به جنگل بهتر و بیشتر شود.
فرماندار سابق شهرستان گلبهار خاطر نشان کرد: در زمان شهردار بعدی گلبهار که هم اکنون نیز شهردار آنجا هستند بنده به مجموعه شهرداری پیشنهادی دادم و خدمت شورای شهر هم عرض کردم که ورودی هر شهری به خصوص شهرهایی که منتهی میشود به خراسان شمالی، حاشیه شهر، پارکهای خطی متعددی وجود دارد و در اینجا نیز بستر مناسبی وجود دارد و میشود از این جنگل استفاده کرد به عنوان یک تفرجگاه و یا پارک خطی در حاشیه جاده اصلی، برای مسافرین و زائرینی که قصد عزیمت به مشهد را دارند تا بتوانند در اینجا چند ساعتی را اتراق نمایند، با ساختن چند سکو و غرفه یا…. میشود این را به بخش خصوصی واگذار کرد تا فعالیتش را شروع کند.
وی ادامه داد: آقایی به نام نعمتی از مشهد با بنده تماس گرفتند، من ایشان را به مجموعه شورای شهر و شهرداری معرفی کردم در همان روزهای ابتدایی انتخاب آقای اصغری، شهردار کنونی گلبهار بود که در دفتر بنده ملاقات با آقای اصغری صورت گرفت که هم پیشنهادی برای پمپ بنزین داشتند و حاضر بودند حاشیه جنگل را بگیرند و برنامههایی که پیشنهاد شده است را به عنوان تجدید پارک خطی به بهره برداری رسانده و انجام دهد، با مسئول اقتصادی شورا هم هماهنگ شد رفتند پیش ایشان، واقعیت امر این است که با مجموعه شهرداری به نتیجه نرسیدند، حالا مشکل چه بود به بنده منعکس نشد.
مهدی دونده در پایان تاکید کرد: در زمان دادستان جدید، ایشان هم اهتمام جدی داشتند، چندین بار از آنجا بازدید و بر آبیاری تاکید کردند و احیایی در حوزه جنگل شکل گرفت. واقعیت امر این است که با توجه به اتفاقاتیکه در حوزه آسیبهای اجتماعی رخ داده است امکان سرقت مجدد و آسیبهای جدی در قطع درختان وجود دارد و اگر در آنجا نیرویی مستقر نباشد و نگهبانی نداشته باشد، چراغ و روشنایی نباشد و بهرهبرداری از این جنگل که فرصتی در حاشیه شهر جدید و تازه تاسیس گلبهار میباشد صورت نگیرد اتفاقات روز به روز تشدید خواهد شد.
یادداشتی به قلم حمیدرضا جعفری، سردبیر نشریه کلام تازه
ضجههای سیاسی بر تنههای خشک درختان
حمیدرضا جعفری | تقلیل مسائل و موضوعات مهمی که مرتبط با خیرجمعی و حقوق عمومی است به نگاههای باندی و گروهی و در جهت تامین منافع یک اقلیت، از آفتهایی است که متاسفانه بسیاری از مباحث سیاسی و اجتماعی در ایران را با چالش مواجه کرده و تصمیمسازی درست و بهنگام در جهت حل یک مشکل ملی یا منطقهای را به محاق میبرد.
بیتوجهی و سکوت ناموجه و غیرمسئولانه و یا در نقطه مقابل آن، موجسازی و تحریک و تهییج غیرواقعی و نمایشی افکار عمومی، از مستمسکهایی است که برخی برای قلب واقعیت و دگرگون جلوه دادن حقیقت در جهت اهدافی خاص از آن بهره میبرند. شفافیت و روشنگری توسط اهالی رسانه و صاحبان تریبونهای عمومی و همچنین پیگیری اینگونه موضوعات توسط نهادهای نظارتی و قضایی، از مهمترین اقداماتی است که میتواند به افزایش اعتماد عمومی و جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی منجر شود.
خشک شدن و نابودی بیش از ۴۰۰۰ اصله درخت در کمربند سبز یا همان پارک جنگلی گلبهار و موضوعات پیرامونی آن، شاید نمونهای پیشروست که نمیتوان و نباید نسبت به آن بیتفاوت بود و از کنار برخی اقدامات شائبه برانگیزی که در هفتههای اخیر در حال وقوع است به راحتی گذشت و اجازه داد که برخی با تهییج افکار عمومی و با وارونه جلوه دادن واقعیت و در ورای ژست مطالبهگر اجتماعی و حامی محیط زیست، منافع خود و یا حامیان پشت پردهشان را تامین کنند.
اردیبهشت سال ۱۴۰۰، «کلام تازه» در راستای وظیفه حرفهای و رسانهای خود و در جهت صیانت از محیط زیست و حفظ حقوق و منافع عمومی، گزارشی پیرامون خشک شدن و قطع برخی درختان پارک جنگلی گلبهار با عنوان «نفس شهر هوای پاک بریده شد!» منتشر کرد. گزارشی که علاوه بر هجدهمین شماره ماهنامه در سوم خرداد نیز در سایت این رسانه در مقابل دیدگان عموم قرار گرفت و از یک اتفاق تلخ پرده برداشت.
در این گزارش ضمن بیان اهمیت صیانت از محیط زیست به خصوص فضاهای سبز و جنگلها، به وظایف قانونی شهرداری در حفظ و حراست از محیط زیست اشاره و نسبت به آسیبهای جدی به درختان پارک جنگلی گلبهار به عنوان ریههای تنفس شهر، مطالبهگری جدی صورت گرفت و از نهادهای نظارتی به خصوص قوه قضائیه درخواست احقاق حقوق مردم منطقه شد. گزارش هشدارگونهای که به مذاق بسیاری خوش نیامد و منافع عدهای را خطر انداخت.
هرچند که در آن زمان پیگیریهای کلام تازه از سرپرست موقت شهرداری در خصوص جزئیات این اتفاق تلخ با پاسخی درخور مواجه نشد و شهردار سابق نیز صندلی شهرداری را واگذار کرده بود اما نکته قابل تامل و تاسفآور، سکوت عجیب و به تعبیری آرامستانی بسیاری از رسانهها، فعالان محیط زیست، مطالبهگران اجتماعی و حتی برخی مدیران و صاحبان تریبون های عمومی بود که بدون هیچ توجیهی به راحتی از کنار این موضوع مهم گذشتند.
شاید به جرات بتوان گفت که فرماندار و دادستان وقت گلبهار از معدود کسانی بودند که با قاطعیت به موضوع ورود کرده و در حد توان به پیگیری این تخلف و کمک به ایجاد تمهیدات لازم برای جبران آن پرداختند.
چشم فرو بستن بر تضییع حقوق مردم و بیتفاوتی نسبت به رخداد ناگواری که تکرار و گسترش آن میتوانست آسیبهای جدی زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی برای همشهریان گلبهاری در پی داشته باشد، از سوی برخی مدعیان پر سروصدای امروزی ماهها ادامه داشت تا جایی که با انتخاب شهردار جدید و برگزاری دو نوبت مزایده برای قطع و جمعآوری درختان خشک شده که در صورت حریق احتمالی میتوانست خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد نیز هیچ صدایی از کسی شنیده نشد، گویا نابودی حدود ۴۰۰۰ اصله درخت، در حد یک پرسشگری ساده و یک اشاره در رسانه یا تریبونهای عمومی نیز اهمیت نداشت.
اما در هفته های اخیر و با گذشت بیش از یکسال از گزارش کلام تازه و اقدامات دادستانهای کنونی و سابق گلبهار برای فراهم کردن زمینههای احیای بخش آسیبدیده پارک جنگلی، شاهد به راه افتادن موج مطالبهگری نوبرانهای هستیم که پس از گذشت ماهها از وقوع فاجعه، به یاد اهمیت محیط زیست و فضای سبز و احقاق حقوق مردم افتاده است.
به نظر میرسد سکوتی که قرار بود کوتاهی، سوءمدیریت و ترک فعلهایی که باعث تضییع حقوق جامعه شده بود را پنهان کند تا منافع برخی به مخاطره نیفتد، اینک به فریادی تبدیل شده است که تلاش میکند انگشت اتهام را به سوی شهردار جدید و برخی مدیران شهری بگیرد. تردید در صداقت برخی از کسانی که این روزها ژست نجات این جنگل را گرفته اند وقتی بیشتر میشود که بدانیم موجسازی اخیر با برخی تغییرات مدیریتی در سطح شورا و شهرداری و کوتاه شدن دست برخی افراد از مناصب و پستهای دلخواهشان همزمان شده است. به تعبیر دیگر مطالبات مردم و پیگیری حقوق آنان تنها زمانی برای این جماعت اهمیت پیدا میکند که همراستا با منافع و اهداف آنان باشد.
ذکر این نکته ضروری است که بیان مطالب فوق، به معنای نکوهش یا مخالفت با اقدامات ارزشمند فعالان و حامیان همیشگی و ثابت قدم در حمایت و حفاظت از محیط زیست در برخی سازمانهای مردم نهاد یا در میان اصحاب رسانه و مسئولان نیست، اما به باور بسیاری از مطلعین و کارشناسان، جنجال آفرینیهای اخیر و برخی مطالبهگریهای رسانهای و حتی از طریق تریبونهای عمومی، پس از بیتفاوتی و خاموشی چندین ماهه، کاملا شائبه برانگیز بوده و برای هیچ کس باورپذیر نیست.
چگونه میتوان باور کرد که موضوعی با این ابعاد گسترده و با توجه به اطلاعرسانی صورت گرفته از سوی نشریه کلام تازه و اقدامات متعدد دادستانی، فرمانداری و شهرداری، از منظر همه کسانی که این روزها در جایگاه مدعی و مطالبهگر قرار گرفتهاند مخفی مانده و به ناگاه به صورت همزمان و خودجوش مورد توجه آنان قرار گرفته است؟
شاید ورود نهادهای مسئول برای شناسایی پشت پرده برخی اقدامات اخیر که به نظر میرسد با جریانسازی و انحراف افکار عمومی و با مستمسک قرار دادن موضوع پارک جنگلی گلبهار، اهداف خاصی را دنبال میکنند، ضروری باشد چرا که به نظر می رسد منافع برخی افراد یا جریانات، در تخریب کسانی است که اقداماتشان با خواستههای آنان در تضاد است و به همین دلیل ترجیح میدهند به جای مطالبهگری از بانیان اصلی تخریب کمربند سبز شهر، صورت مسئله را پاک کرده و شخص دیگری را در جایگاه متهم قرار دهند و با ابهامآفرینی، خواستههای خود را محقق و منافع جریانات پشت پرده را تامین نمایند.