خرید گوشی همراه فقط با کد ملی
- شناسه خبر: 30062
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۳ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۴۰
- منبع: همشهری
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
به گزارش کلام تازه به نقل از همشهری : در روزهای پایانی هفته گذشته خبری درخصوص تغییر در مقررات خرید و فروش موبایل در برخی از سایتهای خبری منتشر شد که نشان میداد براساس تصمیماتی که در آخرین جلسه کمیته رجیستری موبایل اتخاذ شده، پس از این فروش گوشی تلفن همراه به مصرفکنندگان فقط براساس کد ملی خریدار صورت میگیرد.
این در حالی است که فرایند تخصیص ارز واردات موبایل بهگفته واردکنندگان از خردادماه متوقف بوده و انتشار این خبر در شرایطی که طی سالهای اخیر رجیستری گوشیهای تلفن همراه در سامانه همتا تنها با وارد کردن کد ملی خریداران انجام شده، این شبهه را برای مصرفکنندگان ایجاد کرد که بعد از این خرید موبایل ممکن است با محدودیتهای جدیدی مواجه شود، اما پیگیری موضوع از سوی همشهری نشان داد نهتنها فرایند خرید موبایل دچار محدودیت نشده بلکه تغییرات جدید با هدف تسهیل این فرایند برای خریدار و فروشنده اجرایی خواهد شد.
کلام تازه را در اینستاگرام دنبال کنید
خریداران فاکتور الکترونیک میگیرند
دبیر انجمن واردکنندگان تلفن همراه در گفتوگو با همشهری درباره تصمیمات جلسه اخیر کمیته رجیستری با اعلام اینکه متن صورتجلسه هنوز ابلاغ نشده گفت: بحثهای زیادی در این جلسه صورت گرفته و تا زمانی که متن صورتجلسه به ما ارائه نشود هرچه عنوان شود، گمانهزنی خواهد بود. بهگفته امیر اسحاقی، متن صورتجلسه نهایتا تا فردا (دوشنبه) به واردکنندگان ارائه میشود و پس از آن میتوان درخصوص جزئیات این موضوع اطلاعات کاملتری را مطرح کرد. وی تنها تغییر مورد نظر در فرایند فروش موبایل را که در جلسه کمیته رجیستری مورد بحث قرار گرفته، صدور فاکتور الکترونیک علاوه بر فاکتور فیزیکی دانست و هدف از آن را شفافیت فرایند فروش و اطمینان خاطر مصرفکنندگان عنوان کرد.
هیچ محدودیتی در خرید ایجاد نمیشود
سخنگوی انجمن واردکنندگان تلفن همراه نیز در گفتوگو با همشهری ضمن رد هرگونه اختلال یا محدودیت در خرید موبایل برای مصرفکنندگان با اجرایی شدن تصمیمات جدید، گفت: اتفاقی که با اجرای این طرح رخ میدهد اصلاح فرایند طرح افق است تا کل زنجیره تامین تا عرضه موبایل شفافیت بیشتری پیدا کند.
محمدرضا عالیان با بیان اینکه در انتقال این خبر دقت کافی بهکار نرفته، افزود: بحث این نیست که فروش با کد ملی انجام شود، موضوع این است که فروش در نقطه نهایی در سامانه افق با ثبت کد ملی صورت بگیرد.
وی در توضیح این فرایند گفت: آنچه تاکنون اجرا میشده به این شکل بوده که در بخش مغازه و فروشنده نهایی، اطلاعات کالا و خرید و فروش در طرح افق بهطور کامل ثبت نمیشد و تنها در لایه واردکنندگان ثبت اطلاعات بهطور کامل صورت میگرفت.
عالیان اضافه کرد: تا به حال وقتی کالا بهدست فروشنده میرسید، فروشنده یا کالا را در سامانه افق به فروش میرساند و یا خارج از سامانه درصورتی که کالا درون سامانه به فروش میرسید ادامه کار به این شکل بود که بعد از فعالسازی گوشی، کدی برای خریدار پیامک میشد که باید این کد برای فروشنده ارسال میشد تا فروشنده بتواند اطلاعات کالای فروخته شده را در سامانه افق ثبت کند، اما الان برای اینکه این فرایند ساده شود و فروشنده منتظر ارسال کد از سمت خریدار نباشد، مقرر شده که IMEI (شناسه گوشی) و کد ملی خریدار یکبار در سامانه ثبت شود و این اطلاعات برای ادامه فرایند خرید و فروش و انبارداری و ارسال کالا کفایت میکند.
بهگفته سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، با ثبت این اطلاعات در سامانه افق دیگر نیازی به ارسال کد از سوی خریدار نیست و فروش کالا در سامانه افق ثبت نهایی میشود تا ضمن شفاف شدن فرایند خرید و فروش روند کار برای خریدار و فروشنده تسهیل شود.
عالیان تصریح کرد: با اجرای این طرح هیچ محدودیتی برای خرید گوشی برای مصرفکنندگان ایجاد نمیشود و تنها فروش افقی برای فروشنده نهایی آسان شده است، چراکه در بسیاری از موارد فروشنده بعد از فروش کالا دسترسی به مصرفکننده نهایی نداشته و دریافت کد و ثبت در سامانه برای فروشنده امکانپذیر نبوده و به این ترتیب ثبت اطلاعات در سامانه افق عملا ناقص میماند.
بهگفته این فعال صنفی، تغییرات اخیر برای تکمیل طرح افق تصمیماتی است که در جلسه اخیر کمیته رجیستری مصوب شده اما اجرایی شدن آن مستلزم ابلاغ صورتجلسه از سوی دولت است که مدتی زمان خواهد برد.
تخصیص ارز واردات آغاز شد
بعد از محدودیتهایی که از اردیبهشت امسال برای ثبت سفارش واردات گوشیهای بالای ۶۰۰دلار با تمرکز بر گوشیهای آیفون ایجاد شد، بهگفته واردکنندگان، فرایند تخصیص ارز برای واردات کلیه گوشیهای تلفن همراه از خردادماه متوقف بود و تنها گوشیهایی به بازار وارد میشدند که تخصیص ارز آنها پیش از این تاریخ انجام شده بود، اما این مشکل به تازگی برطرف شده و بهگفته سخنگوی انجمن واردکنندگان برخی از شرکتهای واردکننده اخیرا ارز مورد نیاز را دریافت کردهاند.
عالیان در این زمینه گفت: از ۲۷اردیبهشت هیچ ثبت سفارشی منجر به تخصیص ارز نشده و این شرایط تا هفته گذشته ادامه داشت، اما هفته گذشته در جلسه کمیته رجیستری که با حضور نماینده بانک مرکزی برگزار شد، تصمیم گرفته شد که با مدیریت و بررسی ثبت سفارشها، روند تخصیص ارز به روال عادی برگردد.
بهگفته وی، طی هفته گذشته ثبت سفارشها یکسری از شرکتها که عمدتا شرکتهای سال اولی هستند بررسی شده و تخصیصهای این شرکتها در حال بهروزرسانی است.
عالیان با بیان اینکه فرایند تخصیص ارز به کندی پیش میرود، ابراز امیدواری کرد برای جلوگیری از تامین بازار در ماههای آینده تخصیص ارز برای تمامی شرکتهای واردکننده تسریع شود.
وی درخصوص ممنوعیت واردات آیفون نیز اعلام کرد: هیچ کجا و هیچ زمانی از سوی دولت رسما اعلام نشده که واردات آیفون ممنوع است اما تغییر کد کالایی آیفون از ۲۳به ۲۷و همچنین مشکلاتی که در سامانه برای ثبت سفارش ایجاد شد این ابهام را ایجاد کرد که واردات گوشیهای بالای ۶۰۰دلار با تمرکز بر این برند انجام نمیشود، این در حالی است که رئیس سازمان توسعه تجارت این ممنوعیت را رد و اعلام کرده که واردات آیفون محدودیت ندارد، اما اتفاقی که در عمل میافتد این است که ثبت سفارش و تخصیص ارز برای آیفون انجام نمیشود.