تحلیلی بر انتخابات ۱۴۰۰ در چناران و گلبهار
- شناسه خبر: 17282
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۶ تیر ۱۴۰۰ ساعت ۹:۵۵
- نویسنده: کلام تازه - مجتبی جعفری
کلام تازه | پرونده انتخابات ۱۴۰۰ بسته شد و مردم، خدمتگزاران خود را برای ۴ سال آینده برگزیدند. با وجود تمام هجمهها از سوی رسانههای غربی، نرخ مشارکت در انتخابات به درصد قابل قبولی رسید، خصوصا در شهرستانهای چناران و گلبهار که فرمانداران این شهرستانها، نرخ مشارکت را حدود ۵۰ درصد اعلام نمودند. با تحلیل کلام تازه از آمار و نتایج انتخابات ۱۴۰۰ در شهرستانهای چناران و گلبهار همراه باشید.
روی خوش چنارانیها به صندوقهای رای
مردم شهرستان چناران در دورههای مختلفی از انتخابات روی خوش به صندوقهای رای نشان دادهاند و آمارها حاکی از مشارکت بالای مردم این شهرستان در انتخاباتهای ادوار گذشته است. برای مثال در انتخابات دورههای ششم و دهم مجلس شورای اسلامی، نرخ مشارکت مردم حوزه انتخابیه چناران و بینالود به ترتیب ۹۳٫۵۴ و ۹۵٫۳ درصد بوده که در هر دو دوره، رتبه اول میزان مشارکت در خراسان رضوی به مردم این حوزه اختصاص یافته است.
متن این تحلیل در نوزدهمین شماره ماهنامه کلامتازه به چاپ رسیده است برای دریافت این شماره از ماهنامه
به لینک زیر مراجعهکنید
دریافت رایگان نسخه الکترونیکی شماره نوزدهم ماهنامه کلام تازه
در خصوص انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر نیز مردم شهرستان چناران در ادوار گذشته، با مشارکت خوبی انتخابات را پشت سر گذاشتهاند. برای مثال در انتخابات سال ۹۶، تعداد ۹۹ هزار و ۱۶۸ رای توسط مردم این شهرستان به صندوقها ریخته شده که نشان از مشارکت بالای ساکنین این شهرستان دارد. البته باید این نکته را هم مدنظر داشت که در ادوار پیشین انتخابات، بخش گلبهار به شهرستان ارتقاء پیدا نکرده بود و رای مردم گلبهار جزو آرای شهرستان چناران محسوب میشد. شاید یکی از دلایلی که تعداد آرای ماخوذه در انتخابات ۱۴۰۰ شهرستان چناران به ۴۰ هزار و ۸۳۴ رای کاهش یافته، همین موضوع باشد. اگرچه همین ۴۰ هزار رای در انتخابات ۱۴۰۰ با وجود ۹۰ هزار نفر واجد شرایط در چناران، نشان دهنده مشارکت ۵۰ درصدی بوده که بدیهی است میزان مشارکت نسبت به دورههای قبلی انتخابات در این شهرستان کاهش یافته است. شاید بتوان دلایلی همچون شیوع گسترده کرونا و دلسردی مردم نسبت به دولت روحانی را به عنوان عمدهترین دلایل کاهش نرخ مشارکت مطرح کرد.
کلام تازه را در تلگرام دنبال کنید
مردم چناران ۴ سال منتظر رئیسی بودند
یکی از نکات جالب توجه در خصوص آرای انتخابات ریاست جمهوری در شهرستان چناران این است که مردم این شهرستان در سال ۹۶ نیز مقتدرانه ابراهیم رئیسی را با اختصاص ۶۲٫۸۹ درصد آرا به عنوان رئیس جمهور منتخب خود برگزیده بودند که در نهایت رئیسی پیروز انتخابات نشد ولی اکنون پس از گذشت ۴ سال، اکثریت مردم این شهرستان به مراد خود رسیدهاند. گویا مردم چناران از همان ابتدا هم تمایلی به ریاست جمهوری حسن روحانی نداشتهاند چرا که در انتخابات قبلی تنها ۳۳٫۸۱ درصد آرا به روحانی اختصاص یافته است. در انتخابات ۱۴۰۰ نیز ابراهیم رئیسی با ۳۰ هزار و ۷۸۲ رای به عنوان رئیس جمهور منتخب مردم چناران برگزیده شده است و محسن رضایی با دو هزار و۶۴۴ رای، عبدالناصر همتی با هزار و ۸۶۸ رای و امیرحسین قاضی زاده هاشمی با هزار و ۳۳۹ رای در رتبههای بعدی قرار دارند.
اعتماد دوبارهی مردم به بعضی از اعضای قبلی شورای شهر چناران
در خصوص انتخابات شورای شهر چناران نیز طبق اعلام حمید انصاری فرماندار شهرستان چناران، ۳۵ نفر نامزد راهیابی به شورای شهر چناران بودند که از این تعداد هفت نفر به نامهای مهدی کارگر با پنج هزار و ۸۱۴ رای، عبدالعظیم آب روش با پنج هزار و ۷۳۰ رای، غلامرضا رضوانی با سه هزار و ۳۶ رای، محمدعلی حیدری با ۲ هزار و ۹۰۲ رای، حمزه نظافت با ۲ هزار و ۷۹۲ رای، حسین رمضانی با ۲ هزار و ۶۸۸ رای و زهرا راوی چوبدار با ۲ هزار و ۵۵۱ رای بیشترین میزان آرا را به دست آوردند و منتخب ششمین دوره از انتخابات شورای شهر چناران شدند.
بیشتر بخوانید: اعلام نتایج انتخابات شورای اسلامی شهر گلبهار
اما نتایج انتخابات شورای شهر چناران نشان دهنده این است که با وجود تمام انتقاداتی که شهروندان نسبت به عملکرد شهرداری و شورای شهر چناران مطرح میکنند، مردم همچنان به انتخابهای قبلی خود در شورای شهر اعتماد دارند و فرصت دوبارهای برای آنها فراهم نمودهاند. چرا که مهدی کارگر، عبدالعظیم آب روش، حمزه نظافت و زهرا راوی ۴ نفر از ۷ نفر برگزیدهی انتخابات ۱۴۰۰ هستند که در انتخابات سال ۹۶ نیز بعنوان منتخبین مردم به شورای اسلامی شهر چناران راه یافته بودند.
جمعیت گلبهار؛ ۶۰ هزارنفر یا ۱۲۰ هزارنفر؟
انتخابات ۱۴۰۰ اولین تجربهی برگزاری مستقل انتخابات در شهرستان گلبهار بود. اجرا و مدیریت ادوار پیشین انتخابات که در گلبهار برگزار شده بود، توسط فرمانداری چناران صورت میگرفت به همین علت آمار دقیقی از نرخ مشارکت مردم گلبهار در دورههای پیشین موجود نیست تا بتوانیم آن آمار را با انتخابات اخیر مورد قیاس قرار دهیم. اما با توجه به آماری که مهدی دونده، فرماندار شهرستان گلبهار اعلام نمود، درصد مشارکت مردم گلبهار در انتخابات با نرخ مشارکت کشوری تفاوت چندانی نداشت.
دونده اعلام کرده بود: جمعیت شهرستان گلبهار ۶۰ هزار نفر برآورد می شود که ۵۰ درصد از این تعداد واجد شرایط رای دادن بودند و در مجموع میزان مشارکت مردم این شهرستان در انتخابات رییس جمهوری، خبرگان رهبری و شورای اسلامی ۵۰ درصد بوده است.
البته این صحبتهای آقای فرماندار اندکی جای تامل دارد. چرا که خود او و همچنین تعدادی دیگر از مسئولین شهر گلبهار در گفتگوهای پیشین خود، جمعیت گلبهار را حدود ۱۲۰ هزار نفر اعلام کرده بودند. به طوری که این ۱۲۰ هزار نفر فقط مربوط به شهر گلبهار بوده و قطعا جمعیت شهرستان (با احتساب روستاهای تابعه و شهر گلمکان) خیلی بیش از اینها خواهد بود. اما از آنجا که معیار سنجشهای آماری در انتخابات ۱۴۰۰ بر مبنای سرشماری سال ۹۵ بوده میتوان علت این اختلاف آمار رسمی و غیررسمی را توجیه کرد. چرا که در سرشماری سال ۹۵ جمعیت شهر گلبهار حدود ۳۵ هزار نفر اعلام شده بود و اکنون با احتساب جمعیت روستاهای تابعه و شهر گلمکان میتوان جمعیت ۶۰ هزارنفری اعلام شده از سوی فرماندار را آماری منطقی در نظر گرفت.
کلام تازه را در اینستاگرام دنبال کنید
اما اینجاست که گوشهای از قانون لنگ میزند. چرا برای افزایش جمعیت خصوصا در شهرهای جدید راهکاری پیش بینی نشده است؟ شاید بتوان ریشهی خیلی از مشکلات شهر گلبهار را در همین موضوع جستجو کرد. چرا که بدیهی است با توجه به جاذبههای سکونتی ایجاد شده در این شهر همچون تکمیل تعداد زیادی از واحدهای مسکن مهر، آغاز پروژه اقدام ملی مسکن و افزایش قیمت ملک و هزینههای زندگی در مشهد، نرخ رشد جمعیت گلبهار در سالهای گذشته بیشتر از شهرهای دیگر بوده. وقتی آمارهای اعلام شده از سوی مسئولین شهر، رشد حدود ۴ برابری جمعیت نسبت به ۵ سال گذشته را نشان میدهد، چرا اقدامی در جهت افزایش امکانات برای جمعیت کثیری که در این مدت ساکن گلبهار شدهاند انجام نمیشود؟
برای مثال چون جمعیت گلبهار در سرشماری قبلی زیر ۵۰ هزارنفر بوده، شورای این شهر هنوز به شکل ۵ نفره تشکیل میشود و این در حالیست که تمام مسئولین این شهر و حتی استان بر این موضوع واقفند که میزان جمعیت خیلی بیش از اینها بوده و شهر گلبهار نیازمند ورود ۷ نفر به مجموعه شورای شهر میباشد. امیدواریم با انجام سرشماری در سال جاری، شرایط به گونهای تغییر کند که مسائلی همچون تشکیل شورای شهر ۷ نفره، افزایش سهمیه آرد، بهبود حمل و نقل و دیگر معضلاتی که دلیل اصلی آن، به روز نشدن نرخ جمعیت در شهر گلبهار میباشد، برطرف شود.
عدم تمایل مردم گلبهار برای شرکت در انتخابات شورای شهر
آمار اعلام شده از سوی فرمانداری گلبهار نشان میدهد تقریبا نیمی از شرکت کنندگان در انتخابات ریاست جمهوری، تمایلی به شرکت در انتخابات شورای شهر گلبهار نداشتند. چرا که مجموع کل برگهای رای ماخوذه مربوط به انتخابات ریاست جمهوری در شهرستان گلبهار (شامل گلبهار، گلمکان و روستاهای تابعه) ۴۱ هزار و ۹۲۰ برگ اعلام شده و این در حالیست که کل برگهای رای ماخوذه مربوط به انتخابات شورای شهر تنها ۱۹ هزار و ۳۸۸ برگ میباشد. در انتخابات ریاست جمهوری در شهرستان تعداد چهار هزار و ۶۷۰ رای و در انتخابات شورای شهر در شهر گلبهار سه هزار و ۷۳ رای بعنوان آرای باطله اعلام شده است.
نکتهی قابل تامل اینجاست که اگر جمعیت گلبهار را بر اساس آمار غیررسمی اعلام شده از سوی مسئولین شهری همچون امام جمعه، فرماندار، مدیرعامل شرکت عمران و… از تریبونهای رسمی ۱۲۰ هزار نفر درنظر بگیریم و حداقل ۸۰ هزارنفر از آنها را واجد شرایط شرکت در انتخابات تصور کنیم، تنها یک چهارم از واجدین شرایط شرکت در انتخابات، سعی در تعیین سرنوشت برای شهر خودشان از طریق مشارکت در انتخابات شورای شهر را داشتهاند. البته که این موضوع کاملا بر اساس حدس و گمان است و هیچ مرجعی چنین آماری را اعلام نکرده است.
پیروزی قاطعانهی علی البدلها!
نتایج سومین دوره انتخابات شورای شهر در گلبهار نشان میدهد اشخاصی که در دوره قبلی بعنوان علی البدل انتخاب شده بودند، در این دوره قاطعانه به پیروزی رسیده اند. علی اکبر رستگار که در سال ۹۶ با هزار و ۵۹۰ رای بعنوان عضو علی البدل سوم برگزیده شده بود در این دوره با ۲ هزار و ۲۹۹ رای رتبه اول را در انتخابات شورای شهر گلبهار کسب کرده است. البته رستگار در دوره اول انتخابات شورای شهر گلبهار نیز به شورا راه پیدا کرده بود. همچنین ناصر جعفرزاده که در این دوره با ۲ هزار و ۱۶۸ رای در رتبه دوم ایستاده، در انتخابات ۹۶ با کسب هزار و ۸۳۳ رای بعنوان عضو علی البدل انتخاب شده بود.
نکتهی دیگری که در انتخابات این دورهی شورای شهر گلبهار به چشم میخورد، سرنوشت اعضای دوره دوم شورای این شهر است بطوریکه ۳ نفر از ۵ نفری که در دورهی قبلی به شورای شهر راه پیدا کرده بودند، در انتخابات ۱۴۰۰ حضور نداشتند. قاسم نظری و محمدحسین بابایی که به ترتیب با سه هزار و ۴۴۴ رای و دو هزار و ۲۸۲ رای رتبههای اول و سوم انتخابات را به خود اختصاص داده بودند، چند روز پس از ثبت نام در انتخابات، انصراف خود را اعلام کردند. همچنین صلاحیت مهدی فردوسی که در دورهی پیشین رتبهی پنجم را به خود اختصاص بود و در دورهی اول شورای شهر گلبهار نیز حضور داشت، مورد تایید قرار نگرفت.
بیشتر بخوانید: ۱۸۰ تخلف انتخاباتی در خراسان رضوی گزارش شد
اما شرایط در مورد مهدی جانعلی زاده تغییر چندانی نکرده است. او که در انتخابات ۹۶ با دو هزار و ۲۵۰ رای دوم شده بود، این دوره نیز با کسب هزار و ۹۷۱ رای رتبه سوم را به خود اختصاص داد. در نهایت حسن خالقی مقدم که در دوره قبل با کسب دو هزار و ۵۱ رای در رتبه چهارم به شورا راه پیدا کرده بود، این دوره توانست تنها هزار و ۳۰۱ رای را به خود اختصاص دهد و به عنوان عضو دوم علی البدل معرفی شد و از ورود به شورای شهر گلبهار بازماند. البته اگر قانونی وجود داشت که تعداد اعضای شورای شهر را نسبت به افزایش جمعیت از ۵ به ۷ نفر ارتقاء دهد، ممکن بود آقایان عطایی و خالقی مقدم هم به اعضای اصلی دوره سوم شورای شهر گلبهار اضافه شوند.
رتبه های چهارم و پنجم انتخابات شورای شهر گلبهار به ترتیب به سید محمد سیدعبدالهی و ماریا فرشچی اختصاص دارد. سیدعبدالهی که ریاست دفتر حسین امامی راد، نماینده مجلس را در گلبهار بر عهده دارد، توانست در دومین تجربهی کاندیداتوری خود در انتخابات شورای شهر با کسب هزار و ۸۸۷ رای به موفقیت برسد و وارد شورای شهر شود. فرشچی هم به عنوان اولین حضور در انتخابات توانست هزار و ۸۴۹ رای را به خود اختصاص دهد و نخستین بانویی باشد که عضویت در شورای شهر گلبهار را تجربه میکند.
سلام
جیزی که عیان است چه حاجت به بیان است