بیمارستان گلبهار؛ ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی پس از چهارسال
- شناسه خبر: 6185
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۶ دی ۱۳۹۸ ساعت ۱۲:۲۱
- نویسنده: کلام تازه - مهناز اصغری
کلام تازه | عملیات اجرایی پروژه بیمارستان گلبهار در سال ۱۳۹۴ آغاز گردیده اما تاکنون تنها پیشرفت فیزیکی قریب به ۳۰ درصد داشته و عملا این پیشرفت در طی چهار سال بسیار آرام اتفاق افتاده است. با گزارش کلام تازه همراه باشید.
در شرایط کنونی و با توجه به افق جمعیتی آینده گلبهار و ظرفیت این شهر برای اسکان تعدادی قریب به ۵۰۰ هزار نفر نیاز به بررسی همه جوانب و امکانات رفاهی احساس میشود. این امکانات میتواند در زیر مجموعه مراکز درمانی، حمل و نقل، مراکز آموزشی، ادارات، بانکها و یا حتی مراکز خرید و تفریحی باشد.
برخی صاحب نظران بر این باورند که اگر مسؤلان امکانات لازم را برای مردم فراهم میکردند، گلبهار اکنون نه تنها میتوانست جمعیت حاشیهنشین شهر مشهد را در خود جای دهد، بلکه میتوانست مشکلات دیگر شهرهای بزرگ را نیز رفع نماید. بدیهی است کمبود هر یک از این خدمات میتواند ارزش و ماهیت خدمات دیگر را نیز کمرنگ نماید. در این میان مردم نیز علت اصلی عدم استقبال از گلبهار را کمبود امکانات و خدمات مناسب ذکر میکنند.
اما در گام اول و با توجه به جمعیت فعلی حدودا ۸۰ هزار نفره گلبهار، نیاز به مراکز درمانی بیش از موارد دیگر میتواند حائز اهمیت باشد. چرا که نزدیکترین بیمارستان به گلبهار یا در چناران و یا در جاده مشهد و ترافیک غالبا سنگین مسیر این شهر قرار دارد و عملا تمام ساکنین این شهرستان باید برای درمان تنها به این مراکز مراجعه کنند که طبیعتا با اینکار سبد نیازهای شهری گستردهتر خواهد شد. بنابراین برای حل معضلات فعلی این شهر کوچک باید چاره ای اندیشید تا به مرور، افرادی که غالبا سرریز جمعیت مشهد محسوب میشوند نیز با امکاناتی مشابه دیگر شهرها به روال طبیعی زندگی خود بپردازند.
برآن شدیم تا در تحقیقاتی به موضوع پیشرفت کند روند ساخت بیمارستان این شهر بپردازیم. در تحقیقات اولیه دریافتیم اعتبار اولیه بیمارستان گلبهار درسال ۱۳۹۴به حساب دانشگاه علوم پزشکی استان واریز شدهاست. پس از واگذاری ۲۰ هزار مترمربع زمین رایگان با کاربری بهداشتی درمانی از شرکت عمران گلبهار به دانشگاه علوم پزشکی مشهد جهت احداث بیمارستان گلبهار در تقاطع بلوار امام رضا (ع) و بلوار ابن سینا، عملیات اجرایی این پروژه آغاز گردیده اما تاکنون تنها پیشرفت فیزیکی قریب به ۳۰ درصد داشته و عملا این پیشرفت در طی چهار سال بسیار آرام اتفاق افتاده است.
• توسعه بیمارستان با توجه به افق جمعیتی گلبهار در سالهای آتی
علی رحیمی، مدیر منابع فیزیکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به سوالات ما بیان کرد: یکی از مشکلات اولیه این بود که زمین مناسب بابت این پروژه توسط شرکت شهر جدید گلبهار واگذار نمیشد و بحثهای متعددی در این زمینه شد که زمین دو هکتاری برای این پروژه کافی نیست. چرا که باید پیشبینی زمین بشود که با توجه به افق جمعیتی گلبهار بتوان توسعه بیمارستان را متناسب با شهر درنظر گرفت و با توجه به این موضوع باید این امکان را داشته باشیم که در آینده بیمارستان را حداقل تا ۴۵۰ تختخواب ارتقا دهیم چراکه باید پروژهای ساخته شود که تا ۳۰ سال آینده جوابگوی گلبهار باشد ما نمیتوانیم در یک شهر دو بیمارستان ۶۰ یا ۱۰۰ تختخوابی داشته باشیم و هزینههای تجهیز بیمارستانی جوابگو نیست که به طور مثال در دو جا دستگاه رادیولوژی و سیتیاسکن داشته باشیم.
رحیمی بیان کرد: از آغاز پروژه، یک تاخیر یک ساله صرفا به دلیل عدم واگذاری زمین مطروحه به دانشگاه بود و در نهایت، طبق فرمایش دکتر دهقان کار را در همان زمین واگذاری آغاز کردیم. در حال حاضر اسکلت کار تمام شده و فاز اول قرارداد پیمانکار نیز تقریبا به اتمام رسیدهاست. در ادامه روند ساخت پروژه عملیات نازککاری و دیوارچینی را به مناقصه پیمانکار میگذاریم. در حال حاضر عملیات اجرایی دیوار چینی آغاز و مصالح لازم خریداری شدهاست. همچنین موتورخانه در حال کار است و احتمالا ظرف یک ماه آینده، موتورخانه نیز به اتمام میرسد. برای ادامه پروژه باید تخصیصهای قول داده شده، برسد تا پروژه که تا الان روند معمولی متوسطی را داشته است، ادامه پیدا کند و اگر اعتبارات بیاید امیدواریم تا ۱۴۰۰ به بهرهبرداری برسد.
• واگذاری زمین منوط به تغییر کاربری است
هومن گریوانی، مدیرعامل شرکت عمران گلبهار نیز در ارتباط با تامین زمین مورد نیاز برای افزایش زیربنای بیمارستان در سالهای آتی بیان کرد: دانشگاه علوم پزشکی، علاوه بر زمینی که در حال حاضر عملیات احداث بیمارستان در آن انجام میشود، تقاضای دوهکتار زمین دیگر را نیز دارد. زمین دوهکتاری که در جوار بیمارستان گلبهار است کاربری بهداشتی درمانی ندارد و برای واگذاری به بیمارستان باید تغییر کاربری پیدا کند. این نکته نیز منوط به این است که در کمیسیون ماده ۵ و کمیته مربوطه در راه و شهرسازی استان مصوب شود تا ما بتوانیم کاربری زمین را عوض کنیم. شرکت عمران، با واگذاری این زمین به دانشگاه علوم پزشکی موافقت کردهاست. لیکن دوستان دانشگاه باید مستندات درخواست خود را از جمله تامین اعتبار و طرح اجرایی همراه با مصوبه طرح ارائه دهند تا ما بتوانیم برای مجوز تغییر کاربری از کمیته مربوطه اقدام کنیم و زمین را به آنها تحویل دهیم.
وی ادامه داد: شرکت عمران گلبهار، از همان ابتدای پروژه موافقت واگذاری زمین دوهکتاری را اعلام کرده است و در این شرکت هیچ منعی برای این موضوع نیست. چرا که بحث درمانی شهر بسیار حائز اهمیت است و از همان ابتدای پروژه قرار بر این بوده است که مسئولین دانشگاه علوم پزشکی مستندات خود را ارائه دهند تا برای تغییر کاربری اقدامات لازم انجام شود.
• اعتبارات سال ۹۸ تخصیص نیافته است
علی اسکندری مدیر برنامه ریزی، بودجه و پایش عملکرد دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ارتباط با اعتبارات تخصیص داده شده به پروژه بیمارستان گلبهار بیان کرد: بیمارستان گلبهار ۶۴ تختخوابی با زیربنای ۹۸۰۰ متری است که تاکنون حدود ۲۸ تا ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. این پروژه ساختار استانی دارد اما اعتبارت آن ملی است. یعنی با سازمان مدیریت برنامهریزی استان تبادل موافقتنامه کردهایم اما اعتبارات آن به صورت ملی میآید.
وی توضیح داد: پروژه در سال ۹۴ از محل اعتبارات استانی شروع به کار کرد و در آن سال مبلغ یک میلیارد تومان اعتبار داشت. سال ۹۵ اعتباری به ما تخصیص داده نشد و از سال ۹۶ تخصیص اعتبارات مجددا استارت خورد. اعتبارات سال ۹۶ مبلغ یک میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان از محل اعتبارات استانی بود و حدود دو میلیارد تومان از ردیف اعتبارات منابع وزارتی تخصیص داده شد. در سال ۹۷، اعتبارات ملی شد. ۳ ملیارد تومان با سازمان برنامه و بودجه تهران تبادل موافقتنامه کردیم و چهار میلیارد و ۹۰۰میلیون تومان از اعتبارات ردیفهای وزارت خانه تخصیص داده شد.
اسکندری ادامه داد: در کلیت از ابتدای سال ۹۴ تا کنون از محل استانی، ردیفهای وزارتی و ملی، ۱۲میلیارد و ۴۰۰میلیون تومان به ما پرداخت شده است و این پروژه اعتبار داشته است. حدود ۷ میلیارد این مبالغ از ردیفهای وزارتی که پول نقد بوده است و مابقی اوراقی بود که برای ساخت بیمارستان تخصیص داده شد. زمانی که اوراق به پیمانکار داده میشود حدود ۳۰ درصد از ارزش آن کسر میگردد که البته به زمان سررسید اوراق بستگی دارد. هرچند این اوراق سالانه ۱۵ درصد سود تعلق میگیرد اما پیمانکاران، در لحظه اوراق را واگذار و مبالغ کمتری از اررزش آن را دریافت میکنند.
مدیر برنامهریزی، بودجه و پایش عملکرد دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: در قانون بودجه، اعتبار سال ۹۸ برای بیمارستان گلبهار ۴ میلیارد تومان بوده که به ۱۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است ولی هنوز به ما تخصیص ندادهاند. در سال ۹۹ اعتبار پروژه ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و همچنین در سال ۱۴۰۰، مبلغ ۲۰ میلیارد تومان دیده شدهاست و در سالهای بعد این اعتبار ۱۷ میلیارد تومان است. اما از سال ۹۷ تا کنون هیچ اعتباری به پروژه تخصیص داده نشده است. در حال حاضر نزدیک به ۴۸ میلیارد دیگر اعتبارات نیاز داریم تا پروژه تکمیل شود و بحث تجهیز آن نیز جدای از این محاسبات است.
اسکندری ادامه داد: در سال ۹۴ بر اساس هر تخت ۵۰۰ میلیون تومان اعتبارات نیاز داشتیم که بیمارستان ۶۴ تختخوابی است. ولی در حال حاضر این مبلغ کمتر از هر تخت ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان نیست. به طور مثال در سال ۹۴ درخواست ما، ده میلیارد بوده است و تنها یک میلیارد پرداخت شده است اگردر همان زمان یعنی سال ۹۴ طبق برآورد به عمل آمده، سالانه ده میلیارد تومان واریز میشد، روند پروژه به درستی پیش میرفت.
وی ادامه داد: حداقل توقع ما این است که مبلغ ۱۰ میلیارد تومان سال ۹۸ را به طور کامل تا قبل از پایان سال تخصیص دهند. چرا که در واقع درست است که این ۱۰ میلیارد پس از کسر ارزش اوراق ۷ یا ۸ میلیارد ارزش ریالی دارد، اما پیمانکار برای ما چیزی بیش از ۱۰ میلیارد کار و تعهد ایجاد میکند. با اینکار طبیعتا پروژه دوباره به رونق میافتد و کارگاه فعال میشود. هرچند درحال حاضر هم کارگاه فعال است اما روند آن کند شده است. چرا که پیمانکاری که تعهد بازار ایجاد میکند، نیاز به دریافت حق الزحمه دارد.
• پروژه تا سال ۱۴۰۰ به اتمام نخواهد رسید
دکتر رضا جمشیدی، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی در این باره بیان کرد: بیمارستان گلبهار در سال ۹۸، مبلغ ۱۴ میلیارد تومان از اعتبارات ملی و توسط سازمان برنامه و بودجه کشور تامین اعتبار شده است ولی تا کنون تخصیصی نداشته است و در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال مبادله موافقتنامه مذکور میباشد. در سال ۹۹ نیز در لایحه بودجه مبلغ ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان بابت پروژه احداث بیمارستان گلبهار اعتبار پیشبینی شده است.
وی ادامه داد: با این اعتبارات پیشبینی شده، در طی سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰، پروژه مذکور به بهرهبرداری نخواهد رسید. لازم به ذکر است اعتبار مورد نیاز جهت اتمام و تکمیل پروژه مذکور ۶۲ میلیارد تومان میباشد که با اعتبارات مصوب در نظر گرفته شده تا سال ۱۴۰۰ به اتمام نخواهد رسید.
• چرایی عدم تخصیص به موقع اعتبارات بیجواب ماند
در ادامه این تحقیقات در راستای دریافت علل عدم تخصیص اعتبار سال ۹۸ تلاش کردیم که با علی نوبخت، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان نیز گفتگویی داشتهباشیم که متاسفانه به هیچکدام از تماسها و پیامهای ما پاسخ نداد و چرایی عدم تخصیص به موقع اعتبارات بیجواب ماند. هرچند این موضوع دلیل نسبتا روشنی دارد و آن هم تقلیل توان پرداخت بودجهها در دولت میباشد.
عدم تخصیص به موقع اعتبارات، روند اجرای طرحها را با دستانداز مواجه میکند و باعث طولانی شدن روند پروژه میشود.
طبیعتا تخصیص نیافتن اعتبارات و انجام فشردهی کار برای تحویل به موقع، از سنگهای پیش پای این قبیل پروژهها است و راهکار این موضوع حمایت همه جانبه دولت و دستگاهها است تا نیازسنجی و اولویتبندی طرحها در راس اهداف قرار گیرد.