اینجا تورم، متورمتر است
- شناسه خبر: 8331
- تاریخ و زمان ارسال: ۴ تیر ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۰۳
- نویسنده:
کلام تازه – انسیه سروش | تورم نرخ افزایش سطح عمومی قیمتهاست، وقتی نرخ تورم مثبت است قیمت کالاها و خدمات مدام افزایش پیدا میکند و درنتیجه قدرت خرید افراد کاهش مییابد و این امر قطعا برای قشری از مردم که در حالت عادی قدرت خرید پایینی دارند با شدت بیشتری اتفاق میافتد، از جمله این افراد قشر متوسط و رو به پایین در شهرهای بزرگ و یا ساکنین شهرهای کوچک نزدیک به شهرهای بزرگ، که اغلب افراد برای کاهش هزینههای زندگی در آن ساکن شدهاند، هستند. درست است که در شهرهای کوچک، هزینههای جاری نسبت به شهرهای بزرگ، کمتر است اما به همان نسبت قدرت خرید افراد نیز کمتر است و بیشتر تحت تاثیر پارامترهای منفی اقتصادی همانند تورم، قرار میگیرند.
تورم از جمله پدیدههایی است که میتواند آثار و تبعات مثبت و منفی به دنبال داشته باشد و مهمترین اثر آن، توزیعی است؛ به نحوی که به نفع گروههای پردرآمد و به ضرر گروههای فقیر و کمدرآمد و حقوقبگیر است. به عبارت دیگر تورم به افراد دارای درآمدهای پولی ثابت، ضرر میزند و از قدرت خرید آنان میکاهد و در مقابل، به نفع اغلب کسانی تمام میشود که درآمدهای پولی متغیر دارند.
در یکی از گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس نیز آمده است که تورم، هزینههای عمومی دولت را افزایش داده و در نتیجه دولت را مجبور به کسب درآمد بیشتر یا استقراض از بانک مرکزی میکند که در هر دو حالت ضربات جبرانناپذیری را به اقتصاد کشور وارد میکند البته حل معضل تورم در کشور کار خیلی پیچیدهای نیست و کافی است ریشههای تورم، که قابل شناسایی نیز هستند، به گونهای از میان برداشته شوند.
تورم، موثر در ثبات اقتصادی و سیاسی کشور
علاوه بر آثار اقتصادی، تورم بر ساختار اقتصاد و متغیرهای کلان اقتصادی تاثیرگذار است. تورم، در عصر حاضر، ابعاد اجتماعی و سیاسی گستردهای پیدا کردهاست. دلیل این مساله، ارتباط تنگاتنگ آن با زندگی افراد جامعهاست. بهعلاوه، ثبات سیاسی و اقتصادی یک کشور از طریق شاخصهای متفاوتی سنجیده میشود که تورم از جمله آنهاست. شعار بسیاری از نامزدهای ریاست جمهوری در کشورهای در حال توسعه، کنترل و پایین آوردن روند رشد قیمتهاست. از اینرو تورم را میتوان یکی از پیچیدهترین، مهمترین و حساسترین مقولات اقتصادی و اجتماعی عصر حاضر دانست و بررسی و تحلیل آن، میتواند نقش بسزایی در تحلیل و تبیین مسائل اقتصادی داشته باشد.
یک تحلیلگر مسائل اقتصادی در رابطه با عوامل موثر در میزان تورم در شهرهای کوچک میگوید: تورم در شهرهای کوچک متاثر از بافت درآمدی، سبک کاری و بافت جمعیتی شهر است. به طور مثال در شهرهای شمالی که بخشی از درآمد مردم از کاشت محصولات کشاورزی است، نوع و میزان درآمد از سایر شهرها متفاوت و در نتیجه اثرگذاری این مولفه بر تورم نیز متفاوت است.
تفاوت میزان تورم در شهرهای کوچک و کلانشهرها
ادریس صالحی در خصوص تفاوت میزان تورم در شهرهای کوچک به نسبت شهرهای بزرگ ابراز میکند: هرچه فاصله شهرهای کوچک از شهرهای بزرگ بیشتر باشد، اثر تورمی کمتری را متحمل میشوند. شهرهایی مثل گلبهار در استان خراسان رضوی، صدر در استان شیراز و شاهین شهر در استان اصفهان که شهرهای کوچک تازه متولد شده هستند و فاصله کوتاهی با شهر کلان شهرها دارند؛ در واقع سربار جمعیت شهرهای بزرگ را در خود جای دادهاند و غالبا شهرهای شبنشین هستند و اکثر ساکنین آنها در طول روز در شهرهای اصلی مشغول به کارند و تنها برای استراحت به آنجا باز میگردند.
در این گونه از شهرها میزان تورم بیشتر خواهد بود چراکه بخش اعظمی از تورم در کشور ما مربوط به حوزه حملونقل و سوخت است که ارائه خدمات و تجهیزات مصرفی در حوزه حملونقل در این شهرها متحمل هزینه بیشتر و تورم بالاتر میشود اما در مقابل، شهرهای کوچکی که فاصله آنها با کلان شهر بیشتر است مثل تربت یا گناباد نسبت به مشهد، تاثیر کمتری از تورم موجود در شهرهای بزرگ را میپذیرند چراکه اغلب موارد مصرفی مردم در این شهرها بومیسازی شده و کمتر نیاز به مراجعه به شهرهای بزرگ را دارند و در نتیجه هزینههای مربوط به حوزه حملونقل برای آنها کمتر است.
تاثیر تورم وابسته به درآمدهای ثابت و متغیر
وی میزان تاثیر تورم بر مردم را وابسته به نوع کسبوکار و ثابت بودن درآمد مردم آن شهر میداند و میافزاید: حوزه جغرافیایی و فرهنگ مسلط بر آن جغرافیا بر تاثیرپذیری زندگی مردم از میزان تورم، بسیار موثر است؛ به طورمثال در شهرهای کوچک در استان خراسان جنوبی که کسبوکار مردم بیشتر ثابت و همچنین دارای درآمد ثابت است، بیشتر تحت تاثیر تورم قرار میگیرند اما در شهرهای استان خراسان شمالی که غالب مردم فعالیت غیر ثابت دارند به نسبت استان خراسان جنوبی، کمتر تحت تاثیر تورم قرار میگیرند.
با توجه به اینکه با حضور تورم، ارزش ثروت بیشتر و قدرت خرید کاهش مییابد و فشار بیشتری بر قشر متوسط و کمبرخوردار جامعه وارد میشود، میتوان گفت در شهری مثل گلبهار که عموم مردم آن قشر متوسط و ضعیف اقتصادی هستند، بیش از مردم ساکن در شهری مثل مشهد تحت تاثیر تورم قرار میگیرند.
راهکار چیست؟
این کارشناس مسائل اقتصادی، در رابطه با راهکار کاهش تاثیر تورم بر زندگی مردم تصریح میکند: از آنجایی که بخشی تورم ساختاری است، امکان کاهش تاثیر آن وجود ندارد اما در هر موقعیتی میتوان بهترین انتخاب ممکن را برگزید و شرایط بد را جایگزین شرایط بدتر کرد البته این امر در شهرهای مختلف، متفاوت است.
در شهری مثل گلبهار که هزینههای حمل ونقل جزو موثرترین مسائل موجود است و غالب مردم نیز در خارج از آن، مشغول به کارند میتوان برای کاهش هزینهها و تاثیر تورم ناشی از بحث حملونقل، شرایط کاری مناسب را برای افراد در داخل شهر فراهم کرد. مورد بعدی ایجاد فضای تولیدی در رابطه با موارد مصرفی مردم است که به این صورت بهای تمام شده این اقلام، برای مردم کمتر میشود. یکی از دیگر از اقدامات موثر که در این زمینه میتوان انجام داد، افزایش توانمندسازی مردم این شهرها برای استفاده از فضای مجازی به صورت رایانش ابری و برنامههای کاربردی در جهت بهرهمندی از مزایای این فضا است.