آیا رکود در معاملات املاک، به کاهش قیمتها در گلبهار منجر میشود؟
- شناسه خبر: 14789
- تاریخ و زمان ارسال: ۴ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۱۷
- نویسنده: انسیه سروش
کلام تازه | این انتظار وجود دارد که همانطور که با افزایش نرخ ارز، قیمت مسکن هم روال صعودی پیدا کرد، هماکنون با کاهش آن، این بازار نیز شیب نزولی در پیش گیرد، با گزارش اختصاصی کلام تازه در این خصوص همراه باشید.
از نیمه پاییز امسال که برخی از بازارهای مالی ایران به یک ثبات نسبی رسید، وضعیت بازار مسکن نیز بیش از پیش، مورد توجه قرار گرفت؛ چه آنان که صاحب ملک هستند و چه آنها که مستاجر و یا خریدارند. انتظار میرود با این شرایط، بازار مسکن نیز در شیب نزول قرار گیرد اما بررسیهای میدانی ما بر این امر، مهر تایید نمیزند. آنچه که در این خصوص در سطح شهر دیده میشود تنها رکود و توقف معاملات است نه کاهش قیمت و تنها رشد قیمتها که از ۳ سال پیش آغاز شده بود، متوقف شد. این انتظار وجود دارد که همانطور که با افزایش نرخ ارز، قیمت مسکن هم روال صعودی پیدا کرد، هماکنون با کاهش آن، این بازار نیز شیب نزولی در پیش گیرد چراکه ساخت و ساز جدیدی صورت نگرفته که قیمت مسکن را تحت تاثیر قیمت نهادههای آن قرار دهد.
سوداگران بر طبل گرانی میکوبند
متاسفانه در شهر جدید گلبهار، مسکن بیش از آنکه جنبه مصرفی داشته باشد، جنبه سرمایهای پیدا کرده است و بازار آن هم تحت تاثیر رفتار سوداگران التهابات متعددی را تجربه میکند. سوداگران با این پیشفرض که متقاضیان مسکن در گلبهار زیاده شده و نسبت متعارف عرضه و تقاضا در آن بهم ریخته است، قیمتها را به سمت روند صعودی سوق میدهند. اما این پیشفرض از پایه و اساس رد میشود چراکه تعداد زیادی از واحدهای مسکن مهر خالی است و مصرفکننده واقعی به دلیل وجود قیمتهای غیرواقعی نمیتواند ملکی را خریداری کند. ناگفته نماند که بخش عمدهای از این واحدهای خالی مربوط به کسانی است که با نگاه سرمایهای به ملک و به امید افزایش قیمتها، تعداد زیادی از این واحدها را خریداری کرده و در حال حاضر هم راغب به اجاره یا فروش آن نیستند. در اینجاست که لزوم اجرای قوانین خاک گرفتهای مانند وضع مالیات بر خانههای خالی بیش از پیش به چشم میآید.
بیشتر بخوانید: کلاف سر در گم مردم و مشاورین املاک گلبهار
خرید ملکهایی با قیمتهای غیرواقعی
گفتوگو با برخی از کارگزاریهای املاک در شهر جدید گلبهار نشان از مقاومت برخی از مالکان در ارتباط با خرید و فروش ملک دارد و کاهش قیمت بسیار جزئی و تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد در بازار اتفاق افتاده است. برخی از مالکان به امید افزایش قیمت، دست از فروش میکشند و یا با قیمتهای غیرکارشناسانه و غیر واقعی بازار را ملتهب میکنند، خریداران نیز به اجبار و یا ترس از افزایش بیشتر قیمتها، تن به خرید ملکی میدهند که به نادرست بودن قیمت آن به خوبی واقفند. آیا کسانی که این تفکر را در بین مردم ایجاد میکنند، همانهایی هستند که افزایش قیمتها را به سود خود میدانند؟ همانهایی که چندی پیش تعداد بالایی از واحدهای مسکن مهر را با نگاه سرمایهای خریداری کردند و منتظرند که با بالاترین قیمت واحدهای خود را بفروشند.
البته امیدواریم که رکودی که در حال حاضر در بازار دیده میشود، نتیجه دیگری داشته باشد و قیمتها را به سمت کاهش و جایگاه واقعی آن سوق دهد.
غیرقابل پیشبینی بودن بازار
شرایط به گونهای شده است که حتی کارگزاریهای املاک و کسانی که تجربهای در این خصوص دارند هم نمیتوانند وضعیت بازار را پیشبینی کنند. در گذشته روند بازار مسکن این گونه بود که در ماههای پایانی سال تا چند ماه پس از شروع سال جدید، بازار راکد و ریزشی بود اما با اتفاقاتی که در سال گذشته به واسطه شیوع اپیدمی کرونا، تغییر نرخ ارز و به واسطه آن تغییر نرخ مصالح ساختمانی که در نهایت منجر به رشد حدودا سه برابری قیمت مسکن شد، تمام معادلات پیشبینی درهم ریخت. نهایتا اگر در سال آتی سیاستگذاریهای بهتری نسبت به کنترل تورم صورت گیرد، میتوان این انتظار را داشت که بازار مسکن نسبت به یکی دو سال گذشته آرامش بیشتری را تجربه کند.
تفاوت در تغییرات مساکن مهر و خانههای ویلایی
آنچه که سبب افت قیمت بیشتر در مساکن مهر نسبت به خانههای ویلایی میشود تنها این است که رشد قیمت در مساکن مهر بیشتر بوده و به همین دلیل کاهش قیمت در آن محسوستر میشود و معمولا صاحبان ملکهای شخصیساز به دلیل تغییرات قیمت مصالح ساختمانی، مقاومت بیشتری نسبت به فروش ملک از خود نشان میدهند.
کلام تازه را در تلگرام دنبال کنید
گلبهار پیشرو در کاهش قیمت
رئیس اتحادیه صنف املاک شهرستان چناران تغییر قیمت مسکن در چناران و گلبهار را متفاوت میداند و میگوید: تغییر قیمت در چناران به علت واسطهگری نیست و اکنون نیز تغییر چندانی نداشته است اما در گلبهار حدودا ۳۰ درصد کاهش قیمت اتفاق افتاده است.
به عقیده وی، بازار مسکن هر چند سال یکبار رونق گرفته و چند سال بعدی را در رکود سپری میکند.
جلالی تعیین قیمت ملک را تنها منوط به نظر صاحب ملک میداند و ابراز میکند: کارگزاریهای املاک تاثیری چندانی در نرخگذاری ندارند و صاحبان ملک با مطرح کردن قیمتهای غیرکارشناسانه تلاش میکنند تا ملک خود را به بالاترین قیمت بفروشند.
تماشا کنید: از خاک گلبهار بنگاه املاک میروید!؟ (ویدیو)
وی وضعیت بازار مسکن را راکد عنوان میکند و میافزاید: این رکود به معنای کاهش قیمت نیست چراکه اکثر مالکان، ملک خود را با همان قیمت قبلی عرضه میکنند و کاهش قیمتی را در آن اعمال نمیکنند.
اصلاح قیمت ملک، مستلزم تصمیماتی در سطح کلان است
درنهایت مبرهن است که کاهش قیمت ملک، نیاز به تغییراتی در پایه و بطن این موضوع، همچون کاهش قیمت مصالح ساختمانی، کنترل تورم، کاهش قیمت زمین و عرضه بیشتر آن توسط وزارت راه و شهرسازی دارد. همچنین تعیین معیاری مناسب و کارشناسی برای تعیین قیمت املاک از ضروریاتی است که باید مورد توجه مسئولین کشوری قرار گرفته و در سطح کلان برای آن تصمیمگیری شود تا دست سوداگران نیز از این مهم، کوتاه شود.