آمار طلاق شهرستان چناران در سراشیبی سقوط
- شناسه خبر: 9146
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۰ تیر ۱۳۹۹ ساعت ۱۹:۳۶
- نویسنده: کلام تازه - سپیده نقدی
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه – حمیدرضا جعفری | هفته قوه قضائیه به مانند تمامی مناسبتهای دیگر در کشور که مسئولین مربوطه به ارائه گزارشی از عملکرد خویش طی یکسال گذشته میپردازند با دعوت دادگستری چناران از خبرنگارانِ رسانههای مکتوب جهت حضور در نشست خبری رئیس دادگستری این شهر با اصحاب رسانه و پرسش و پاسخهای شفاف و بیپردهی مطرح شده در آن به یکی از پربارترین نشستهای خبری چند سال گذشته در شهرستان چناران تبدیل شد.
نشستی که بیش از چند ساعت بطول انجامید و خبرنگاران با فراغ خاطر به طرح سئوالات خویش پرداخته و علی حشمتی، رئیس دادگستری چناران پاسخ یکایک خبرنگاران را به تفصیل داد.
از موارد مطرح شده در این نشست میتوان به تائید بررسی پرونده و حکم بازداشت یکی از پرسنل شهرداری چناران و سپس آزادی وی با قید وثیقه، اعلام توهین، سرقت، ضرب و جرح عمدی، تصادفات، تهدید، موادمخدر، رانندگی بدون گواهینامه، تخریب، تصرف عدوانی و کلاهبرداری بعنوان۱۰ جرم اول شهرستان، اقدامات انجام شده توسط دادگستری چناران در خصوص مبارزه با کرونا، رعایت حقوق شهروندی، وضعیت رسیدگی به پروندههای دعاوی حقوقی، کیفری و شورای حل اختلاف نسبت آماری آن به سال گذشته، نقش رسانهها در کاهش جرایم، معضلات منطقه گردشگری اخلمد و مشکلات پیرامون آن و لزوم استفاده از پتانسیل و ظرفیتهای مشاورین گردشگری، لزوم ثبت نام در سامانه سجام و کاهش آمار ۱۰٫۳ درصدی طلاق در شهرستان چناران نسبت به دوره مشابه سال قبل اشاره نمود.
آنچه بیش از همه در این نشست قابل تامل بود آمار ارائه شده از سوی رئیس دادگستری چناران در خصوص کاهش آمار طلاق بود. این در حالی است که چند روز قبل یعنی درست در روز سهشنبه سوم تیرماه سالجاری مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان رضوی از کسب رتبه دوم طلاق توسط استان خراسان رضوی در کشور سخن گفته بود او در گفتگو با خبرنگار ایرنا بیان کرده بود که این استان ظرف دو ماه نخست امسال با ثبت دو هزار و ۲۴۶ مورد واقعه طلاق، رتبه دوم را در بین استانهای کشور پس از تهران دارد. محمدحسن بهادر اینرا هم گفته بود که ظرف ۱۰ سال اخیر تعداد وقوع طلاق در خراسان رضوی بطور میانگین ۱۹ درصد رشد داشته است.
او همچنین از کاهش ثبت واقعه ازدواج در خراسان رضوی به میزان ۸.۷ درصد نیز سخن بهمیان آورده بود. در حالیکه علی حشمتی، رئیس دادگستری چناران برعکسِ آنچه محمدحسن بهادر گفته بود از کاهش آمار طلاق سخن میگفت. بر این اساس بنا را بر انجام چگونگی تحقق آنچه علی حشمتی گفته بود گذاشته و تحقیقات در این خصوص را آغاز نمودیم.
رئیس دادگستری چناران چه گفت؟
رئیس دادگستری چناران در این نشست خبری اعلام کرده بود که سال گذشته از تعداد ۳۷۰۰ پروندهی ارجاع شده به شورای حل اختلاف، تعداد ۱۴۶ پرونده مربوط به طلاق بوده که از این تعداد ۵۲ پرونده، یعنی بیش از یکسوم این پروندهها، به سازش ختم شده است.
آمار اداره ثبت احوال چناران چه چیزی را نشان میدهد؟
بررسی آماری وضعیت ثبت واقعه طلاق و آمار اداره ثبت احوال شهرستان چناران پنجرهای دیگر را بهرویمان گشود که در نوع خود جالب و البته حیرتانگیز بنظر میرسید. این آمار حکایت از این داشت که طی ۱۰ ساله گذشته، یعنی از سال ۸۹ تاکنون، تعداد وقوع طلاق، در شهرستان چناران، رشد قابل توجهی را تجربه کرده است (بجز یک مورد که در سال ۹۶ با کاهش ۳ درصدی مواجه بوده) اما برای اولین بار طی ۱۰ سال گذشته، در پایان سال ۹۸ با کاهش ۱۰٫۳ درصدی روبرو شده است.
تاثیرگذاری اجرای طرح کانون محبت، در کاهش طلاق
سال ۹۸ همان سالی بود که طلاق در استان خراسان رضوی براساس آمار اعلام شده از سوی مسئولین مربوطه، در حال یکهتازی در کشور بود و رتبه اول کشور را به نام خویش ثبت نموده بود. در همین سال و همزمان با هفته دولت بود که از طرح «کانون محبت»، با حضور رزم حسینی، استاندار خراسان رضوی، حمیدانصاری فرماندار شهرستان چناران، علی حشتمی رئیس دادگستری چناران و جمعی دیگر از مدیران شهرستان در محل سالن اجتماعات فرمانداری رونمایی و عملا استارت شروع این طرح در شهرستان زده شد.
طرحی که بنا بر اظهارات مسئولین امرِ حاضرِ در این جلسه، هدف از اجرای آن کاهش آسیبهای اجتماعی در جهت پیشگیری از طلاق در شهرستان عنوان شد و با ترسیم نقشه راه و ارائه آموزش و خدمات با همکاری ادارات شهرستان به زوجینی که در ۵ سال اول زندگی قرار دارند فعالیت خویش را آغاز نمود.
با نگاهی به بانک اطلاعاتی زوجین هدف این طرح و گزارش وضعیت ۸۱ زوج مورد بررسی در میانگین سنی ۱۸ تا ۲۵ سال در کانون محبت که در مرداد ماه سال ۹۸ تهیه و اعلام گردید بخوبی در مییابیم که تعداد شاغلین مرد به نسبت زنان ۶۴ مورد به ۹ مورد بوده و بیکاران مرد به نسبت زنان عدد ۱۷ در برابر ۷۲ را نشان میدهد.
از دیگر نکات قابل اعتنا در این گزارش میتوان به نمودار توزیع فراوانی وضعیت ازدواج مجدد در مردان و زنان اشاره نمود که در مردان ۶ مورد و زنان ۹ مورد از ۸۱ زوج بررسی شده را نشان داده است.
اکنون و پس از گذشت حدود یکسال از آغاز این طرح بنظر میرسد نتایج تاثیرگذار اجرای آن در پیشگیری و کاهش طلاق در شهرستان چناران بطور ملموس و قابل اعتنایی در حال نمود است. علی حشمتی رئیس دادگستری چناران در این خصوص توضیح میدهد: کاهش ثبت واقعه طلاق که پس از ۱۰ سال در سطح شهرستان چناران بوقوع پیوسته، ناشی از حساسیتزایی بین مردم و مسئولین، ایجاد دغدغه واحد در خصوص پیشگیری از طلاق در بین مسئولین توسط دادگستری چناران و همیاری و اهتمام مردم در این خصوص بوده است.
حشمتی این را هم گفت که برای اولین بار تفاهم نامه فرهنگی با موضوع خانواده بین آستانقدس، اداره کل دادگستری استان و استانداری خراسان رضوی منعقد گردیده است که امیدواریم با نهادهای مربوطه کمک شایانی در خصوص فرهنگسازی امر ازدواج و پیشگیری از وقوع طلاق صورت پذیرد.
با توجه به آنچه گفته شد بنظر میرسد متولیان اجرای طرح «کانون محبت» جهت برداشتن گامهای اساسیتر بهمنظور افزایش مشارکتهای مردمی از سوی شرکتها، نهادهای خاص بویژه آستانقدسرضوی، شهرداریها، معینهای اقتصادی و دیگر مجموعههای دولتی و خصوصی و در راستای کمک به تحکم بنیاد خانواده نیازمند ثبت موسسه بصورت قانونی از طریق مراجع ذیصلاح میباشد امری که بنا بر مصوبه ۲۷ مرداد ماه سال گذشته میبایست حداکثر تا شهریور همان سال صورت میپذیرفته اما بدلایلی تاکنون محقق نشده است و بنظر میرسد فرماندار محترم شهرستان چناران که یکی از دغدغههای اصلی ایشان نیز پیشگیری از آسیبهای اجتماعی علیالخصوص کاهش طلاق میباشد میبایست نسبت به رفع موانعِ ثبتِ آن اقدام و عملیات اجرایی «کانون محبت» را تسریع بخشد.