آفت تحریم و کرونا بر جان گلخانههای چناران
- شناسه خبر: 10653
- تاریخ و زمان ارسال: ۸ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۱۱
- نویسنده: کلام تازه - مریم اصغری
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه | یکی از شاخههای گلخانهداری در استان و شهرستان چناران، تولید گلهای شاخهبریده گلخانهای است که علاوه برتامین نیازهای داخلی، ارزآوری قابلتوجهی دارد؛ اما این روزها دو لبه تیغ شرایط سخت کرونایی و تحریمها ومحدودیتهای صادرات باعث شده است که نفسهای گلخانهداران و تولیدکنندگان گلهای شاخهبریده به شماره بیفتد.
نبود بازار فروش در داخل و عدم امکان صادرات در شرایط فعلی
یکی از تولیدکنندگان گلهای شاخهبریده با اشاره به ضرورت احیا و توسعه بازار مصرف در داخل و خارج از کشور میگوید: صادرات به کشورهای هدف یکی از بهترین ظرفیتها و زمینههای رشد و شکوفایی این صنعت بود که علاوه بر اشتغال، ارزآوری خوبی هم برای کشور درپی داشت؛ اما متاسفانه پس از تشدید تحریمها در سالهای اخیر این موضوع دچار مشکل شد.ضمن اینکه پس از شیوع کرونا مشکل مضاعف شده و به تعطیلی صادرات انجامیده است.
وی میافزاید: شیوع کرونا اندک بازار داخلی را هم دچار مشکل کرده است؛ زیرا مجالس شادی و مذهبی، همایشها و مناسبتها و ایام خاص نظیر نوروز که یکی از مهمترین ظرفیتهای بازار فروش گل و گیاه در کشور است، با شیوع این ویروس همگی تعطیل شده است.
وی میگوید: هماکنون با توجه به پایینبودن تقاضا، گل و گیاههای تولیدی به قیمت بسیار نازل فروخته میشود. از سوی دیگر با توجه به خاصیت کوتاهی عمر مفید گل، میزان بهاصطلاح دورریز گل هم افزایش قابلتوجهی یافته است که ضرر و زیان مضاعفی را برای تولیدکنندگان در پی دارد.
مسئولان برای نجات این صنعت و احیای آن تدبیری بیندیشند
یکی دیگر از تولیدکنندگان صنعت گل و گیاه هم میگوید: مشکلات اقتصادی سالهای اخیر کشور، این صنعت را آنقدر ضعیف و آسیبپذیر کرده است که بسیاری از تولیدکنندگان چارهای جز کاهش تولید، تغییر کشت و کاهش تعداد اشتغال کارگری و حتی فروش و تعطیلی این حرفه را ندارند.
وی میافزاید: در سال جهش تولید لازم است مسئولان و متولیان امر واقعا تدبیری برای نجات این صنعت و احیای آن بیندیشند؛ زیرا که صنعت گل و گیاه یک ظرفیت در کشور است که شاید نظیر آن در دیگر کشورها وجود نداشته باشد.
یکی از فعالان حوزه صادرات گل هم به برخی مشکلات حوزه صادرات اشاره میکند و می گوید: رکود بازار داخلی و کاهش صادرات، مشکلات و اخلال اقتصادی ناشی از کرونا، ضایعات و دورریز گل را به قدری افزایش داده است که متضررشدن شدید تولیدکنندگان را در پی دارد.لذا میطلبد که دولت در شرایط خاص فعلی به نوعی این خسارتها را جبران و از شکست این صنعت جلوگیری کند تا جهش تولید واقعی اتفاق بیفتد.
مشکل کمبود نقدینگی
مدیرعامل یک شرکت تعاونی تولید گل مستقر در روستای سلوگرد چناران با اشاره به فعالیت بیش از ۲۰۰ نفر در ۷۱ واحد گلخانه فعال این مجتمع، کمبود نقدینگی حاصل از شرایط اقتصادی، سیاسی،صادرات و شرایط کرونایی را یکی از موانع فعالیت در این صنعت مطرح میکند و میگوید: کمبود نقدینگی باعث شده است در پرداخت هزینههای جاری چون حقوق پرسنل، خرید بهموقع نهادهها وپرداخت اقساط، تولیدکنندگان دچار مشکل بیشتری شوند که خود پیامدها و مسائل جدیدی نظیر سود و جرایم و غیره را در پی دارد.
علیرضا صابر مجتهدی راهکار حل مشکل را در شرایط خاص فعلی، پرداخت وامهای بلاعوض برای تامین نقدینگی مطرح میکند و میگوید: وامهایی با سود ۱۲ درصدی و نظایر آن در شرایط فعلی مشکل را حل نمیکند که هیچ، بلکه عمیقتر و سنگینتر هم میکند.
مشکل تامین آب در تابستان و قطعی مکرر برق
وی به مشکل تامین آب گلخانههای مجتمع در تابستان اشاره میکند و میگوید: تنها چاه عمیق مجتمع در حالی پاسخگوی نیاز آبی گلخانهداران در اوج گرما نیست که برابر نوع سهمیهبندی سازمان آب در زمستان آب کشاورزی اضافی داریم. لذا ضروری است سازمان آب با تجدیدنظر در نوع سهمیهبندی بهنوعی تعادل بین زمان و میزان مصرف ایجاد کند.
وی تداوم و توسعه فعالیت صنعت تولید گل و گیاه و گلخانهداری را در گرو تامین نقدینگی در قالب وامهای بلاعوض یا ارزان قیمت مطرح میکند و میافزاید: در غیر این صورت چارهای جز فروش گلخانه نداریم تا بتوانیم بدهیهای مربوط را پرداخت کنیم.قطعی مکرر برق به ویژه در اوج گرمای ظهر تابستان، فراهمنبودن بسترها، تعدد تصمیمگیریها و مغایرت و تعارض در تصمیمها از دیگر مشکلات مطرحشده از سوی گلخانهداران شهرستان است .
ایجاد تشکلهای تخصصی بهترین راهکار حل مشکلات
کارشناس مسئول باغبانی جهاد کشاورزی چناران، یکی از راهکارهای مهم و ضروری حل یا کاهش مشکلات گلخانهداران را ایجاد تشکلهای تخصصی مطرح میکند و میگوید: اگر گلخانهداران تشکل تخصصی داشته باشند، میتوانند از ظرفیت آن در زمینههای مختلف نظیر ارتقای دانش فنی، تجهیز و بهروزرسانی تاسیسات ایجاد ارتباط موثر و سازنده بین تولیدکننده و صادرکننده و بازار مصرف استفاده کنند .
اصل بازار فروش است
مهندس فریبرز علیزاده پرداخت تسهیلات کمبهره و درازمدت را برای حل مشکل کمبود نقدینگی و سرمایه گلخانهداران ضروری میداند و میافزاید: هماکنون بیش از ۲۰ هکتار طرح احداث گلخانه در سامانه آماده دریافت تسهیلات داریم اما تسهیلاتی وجود ندارد.
وی درشرایط فعلی بهترین راهکار حمایت ازگلخانهداران را، پیشبینی و ایجاد زمینه بازار فروش مطرح میکند و میافزاید: اصل بازار فروش است؛ زیرا اگر بازار فروش به عنوان حلقه اصلی و پایانی زنجیره بهدرستی مدیریت شود بسیاری از دغدغههای تولیدکننده رفع و شور و انگیزه لازم ایجاد میشود. از سوی دیگر ایجاد بستر و زمینه صادرات به عنوان یکی از مهمترین بازارهای فروش میتواند به شکوفایی این صنعت کمک شایانی کند.
کارشناس مسئول باغبانی جهاد کشاورزی چناران به وضعیت گلخانهداران در شهرستان و برنامه بلندمدت جهاد کشاورزی اشاره میکند و میگوید: اکنون معادل ۴۰ هکتار گلخانه در حوزه شهرستان فعال است که ۲۵ هکتار آن درقالب مجتمع گل توس وابسته به فارغالتحصیلان بخش کشاورزی است که در مجموع این گلخانهها برای ۱۴۰نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
علیزاده انتقال کشت سبزی و صیفی از فضای آزاد به گلخانه را از اهداف و برنامههای جهاد کشاورزی مطرح میکند و میافزاید: با توجه به بحث بحران آب و تداوم خشکسالیها و افزایش نیاز مصرف چارهای جز حرکت به سمت کشتهای گلخانهای نیست.
وی با اشاره به مزایای کشت گلخانهای میافزاید: در کشت گلخانهای میتوان با مصرف آب کمتر و بهکارگیری سطح خاک کمتر تا ۱۰ برابر مزرعه محصول برداشت کرد؛از سوی دیگر مصرف آب در شرایط فعلی کشور یک موضوع مهم و اساسی است که باید اصلاح وبهینه شود. همچنین چون عوامل موثر و خسارتزا قابل کنترل است میتوان با بهکارگیری فناوری محصولاتی کیفیتر و بیشتر تولید کرد؛ ضمن اینکه هر هکتار گلخانه میتواند برای ۳ نفر اشتغال دایم و ۵ نفر اشتغال فصلی ایجاد کند.