آسيب شناسي و بررسي ساختار تراکمي شهر گلبهار
- شناسه خبر: 5898
- تاریخ و زمان ارسال: ۵ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۷:۰۷
- نویسنده: کلام تازه - سپیده نقدی
پایگاه خبری تحلیلی کلام تازه | آنچه که اکنون در شهر سازي و نظام برنامهريزي شهرها حايز اهميت فراوان ميباشد فشردگي کالبدي و نقش آن جهت نيل به اهداف توسعه پايدار شهري در راستاي کاهش هزينه تاسيسات و خدمات شهري، ايجاد فضاهاي شهري مناسب و افزايش تعاملات اجتماعي است که در نهايت سبب هويت بخشي به شهر ميگردد.
در نظريههاي توسعهاي، محلات شهري با يک مرکز قابل شناسايي تعريف ميگردد و ساکنان با فاصله کوتاه چند دقيقهاي ميتوانند به خدمات شهري دسترسي داشته باشند. همچنين، مراکز خدماتي از جمله تجاري، آموزشي، بهداشتي و فضاي سبزبا سرانه جمعيتي ومکانيابي مناسب جهت تامين نياز هفتگي خانوار تامين مي گردد.
ضمنا لازم است در اين محلات، مقولههايي از جمله حمل و نقل شهري با در نظر گيري موضوعات اجتماعي مد نظر باشند.
از اين رهگذر موضوع تراکم، مساله ارتباط مناسب بين انسان، محيط، حمل و نقل و خدمات است.
تراکم افقي شهر گلبهار يا گسترش بيرويه آن در واقع خود يک چالشي است که به برخي تبعات و مشکلات حاصل از آن اشاره ميکنيم:
1-هزینه گزاف تامین زیرساخت و زیربناهای شهری که بخش عمدهای از آن را به طور غیرمستقیم شهروندان متحمل میشوند.
2-عدم تامین خدمات و تاسیسات زیر بنایی مناسب و متوازن شهری
3-افزایش شدید هزینههای آماده سازی زمینهای شهری که با موضوعات در آمد شهر ارتباط مستقیم دارد.
4-عدم اولویت بندی پروژههای اجرایی، به لحاظ سرانههای شهری که اکثر کاربریهای ایجاد شده با جمعیت موجود و در حال افزایش شهر گلبهار تناسب ندارد.
5-بورس بازی زمین و مسکن و جایگزینی آن با تقاضاهای موثر در عرصه، که بازار مسکن در شهر را دچار نوسانات غیرمتعارف نموده است.
6-از بین رفتن اراضی کشاورزی داخل حریم شهر از دیگر تبعات این نوع برنامهریزی تراکمی است.
7-عدم تناسب بین امکانات رفاهی و خدماتی شهر با جمعیت موجود
در نهایت مهمترین موضوعی که ماحصل این نوع برنامهریزی تراکمی در سطح (گسترش بیرویه افقی شهر) میباشد و شهر را با چالش جدیدی مواجه نموده است، خلق فضاهای بیدفاع شهری است که امنیت شهروندان را به مخاطره انداخته و بدلیل عدم برنامهریزی صحیح در مکانیابی کاربریهای شهری خصوصا کاربریهای خدماتی و عمومی پرتردد، سیستم نامناسب حمل و نقل شهری، طراحی فضای شهری نامناسب، الگوی فضایی و تناسبات بصری نامنظم، شهروندان را با آسیبهای فرهنگی و اجتماعی مواجه مینماید که هزینه امنیت شهری را افزایش میدهد.
در انتها نوع نگاه ما به مقوله و موضوع تراکم شهری و اصلاح نظام برنامهریزی شهر، خلق فضاها و کاربریهای متناسب شهری جدید، طراحی شهری مناسب و افزایش ارتباطات و تعاملات اجتماعی، تراکم ارتفاعی و منطقی در شهر، همچنین توزیع عادلانه فضایی و مناسبسازی سرانه و کاربریهای شهری میتواند گرهگشایی نموده و هویت شهری گلبهار را تقویت نماید.