حفظ بافت سنتی اقامتگاه باید در دستور کار قرار بگیرد
- شناسه خبر: 31483
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۱ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۱۹:۳۵
- منبع: کلام تازه
- نویسنده: اتاق خبر کلام تازه
ایده اقامتگاه بومگردی از جمله ایدههایی بود که اجرایی شدن آن صنعت جدیدی را در عرصه گردشگری فراهم کرد، چنانچه این اقامتگاهها ضمن ارائه خدمات به مسافرین، شکلی از سنتهای یک منطقه را نیز به تصویر میکشید.
این اقامتگاهها که در اقصی نقاط کشور وجود دارد از دلِ خانههای کهن و تاریخی روستا یا مناطقی از شهر برخواسته که سابقه و روایتی تاریخی دارند و تلاش بر این بوده که بافت تاریخی خانه، حین مرمت و بازسازی حفظ شود و فضایی دلنشین برای مخاطبین ایحاد کند.
با رشد این اقامتگاههای بومگردی در هر دیار تاریخی و تفریحی، شاهد آن هستیم که شهرستانهای چناران و گلبهار نیز در این عرصه ورود پیدا کرده و در خانهها و اقامتگاههایی زیبا و دلنشین، میزبان مسافرین و زائرین دیار خراسان شدهاند.
سارا شاهی، از جمله زنان جوانی است که تصمیم گرفته در خانهای زیبا میزبان گردشگران و زائرین باشد وی در گفتوگو با خبرنگار نشریه کلام تازه درخصوص اقدامات انجام شده در راستای ایجاد اقامتگاه بومگردی خود میگوید: کار بازسازی اقامتگاه «خونمون» را از انتهای سال ۹۸ آغاز کردم که البته علت گرایشم به چنین اقدامی از روزی که به روستای اخلمد آمدم آغاز شد، دیدن خانههای تخریب شده، اما با روح زنده، ناخودآگاه فضای ذهنی مرا دگرگون کرد و تصمیم گرفتم به روح زندهی خانه، جلا ببخشم و در راستای تعمیر و تبدیل آن به اقامتگاه اقدام کنم.
وی اضافه میکند: عنوان «خونمون» را برای این اقامتگاه انتخاب کردم، چرا که بنظرم رسید برای ایجاد حس آرامش و صمیمیت در فضا باید تلاش کرد تا محیطی که مسافرین در آن اقامت میکنند مانند خانه، فضای صمیمی و امنی را برای آنها فراهم کند اگرچه طی تحقیقات متوجه شدیم که صاحب ملک نیز شخصی مهماننواز بوده است پس ما نیز تلاش کردیم این آداب همچنان در این خانه برقرار باشد.
مدیر اقامتگاه گردشگری خونمون بیان میکند: متراژ اقامتگاه خونمون ۴۰۰ متر بوده و دارای دو طبقه همراه با سرویس بهداشتی و آشپزخانه است که ما تلاش کردیم همچنان بافت سنتی اقامتگاه باقی بماند.
سود وامهای دریافتی بالا است
وی ادامه میدهند: برآورد هزینه نوسازی، حدود یک میلیارد تومان شد که البته برای افتتاح فاز دوم و تکمیل تجهیزات، نیازمند تسهیلات هستیم که در اینجا باید بگوییم تاکنون مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان از صندوق کار آفرینی وام دریافت کردهایم که البته سود این وام ۲۴ درصد است که با توجه به شرایط فعلی بهتر بود تسهیلات بهتر، بیشتر و مناسبتری به متقاضیان تعلق بگیرد.
سارا شاهی با اشاره به اینکه اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چناران شرایط مناسبی را تا حد ممکن برای متقاضیان فراهم کرده است تاکید میکند: بجز صندوق کارآفرینی، تسهیلات دیگری را تاکنون دریافت نکردهایم و باتوجه به اینکه متولی این مسئله اداره میراث فرهنگی و گردشگری است خواستاریم تا در حوزه تسهیلات و کمکهای ریالی بیشتر کمک حال ما باشد.
شاهی بیان میکند: از دیگر مشکلات که ما با آن مواجه بودیم جغرافیای روستا اخلمد بود که ماشین برای حمل مصالح به سختی تردد میکرد و شرایط سختی برای بازسازی فراهم کرده بود.
وی تشریح میکند: یکی از شرایط دریافت بیمه، ایجاد اشتغال برای سه نفر بود که با افتتاح اقامتگاه در هفته دولت سالجاری که اقامتگاه به طور رسمی شروع بهکار کرد برای یکنفر به طور ثابت و یکنفر دیگر بطور موقت اشتغال ایجاد شد و با افتتاح فاز دوم برای یکنفر دیگر نیز اشتغال ایجاد میشود.
او تصریح میکند: از همه کسانی که دراین راه همراهم بودند از جمله خانواده عزیزم که همواره حامی من بودند، همراه و مشوق همیشگی جناب آقای مهندس طهرانی، تیم اجرایی ساختمانی آقایان قدیر خاکخواه، محدودی، ستاری، قاسم خاکخواه، گل، جناب جواد آشوب دهیار محترم، اعضای محترم شورای روستای اخلمد و همچنین تمامی همسایگان عزیزی که در مدت انجام عملیات اجرایی با شکیبایی در پیشبرد اقدامات ساختمانی به ما یاری رساندند، تشکر میکنم.
شاهی در پایان صحبتهایش عنوان میکند: همچنین از عزیزانی که ما را کمک کردند تا این مکان تبدیل به چیزی که امروز هست(خونَمون) شود نهایت تقدیر و تشکر را دارم و امیدوارم که این بومگردی، سبب خیر برای روستا و همه میهمانانش شود.
معرفی و تبلیغات اقامتگاهها باید به خوبی محقق شود
تکتم خجسته از دیگر افرادی است که در شهر گلمکان اقدام به ایجاد اقامتگاه بومگردی کرده است. وی در گفتوگو با خبرنگار نشریه کلام تازه چنین میگوید: سال ۹۵ بنای اقامتگاه بومگردی را خریداری کردم و در دفعات مختلف مبلغ ۷۵ میلیون و ۵۰۰ میلیون تومان را صرف بازسازی بنا کردم که در این میان توانستم حدود ۱۰۰ میلیون از کمیته امداد، با عنوان اشتغالزایی دریافت کنم.
خجسته با بیان اینکه نام اقامتگاه «نازخاتون» است و در هفته دولت سالجاری افتتاح شده و زیر بنای آن ۳۰۰ متر است اضافه میکند: مسئلهای که در این میان وجود دارد، این است که گاهی میهمانان و زوجینی برای اقامت یکروزه به اقامتگاه مراجعه میکنند و ما ملزم هستیم که همانند هتلها از آنها گواهی محرمیت و کارت ملی دریافت کنیم که در اغلب اوقات این امر سبب نارضایتی مراجعین میشود زیرا در اقامتگاه، خدمات هتل را دریافت نمیکنند اما باید قوانین هتلها را رعایت کنند.
او با بیان اینکه تاکنون شش ماه از فعالیت اقامتگاه بهصورت رسمی میگذرد عنوان میکند: مسئله تبلیغات نیز از جمله مسائلی است که ما با آن مواجه هستیم و مجبوریم به طور شخصی برای معرفی اقامتگاه و جذب گردشگر تبلیغات را انجام دهیم که متاسفانه این فرآیند نیز بهخوبی انجام نمیشود و ما همچنان گمنام هستیم و در این راستا از اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به عنوان متولی میخواهیم سایت یا شبکهای را در سطح گسترده برای معرفی اقامتگاهها اختصاص دهد.
وی با اشاره به اینکه لازم است هویت اقامتگاه در «گوگل مپ» نیز تعریف شود ادامه میدهد: اگرچه این اقامتگاه افتتاح شده است اما برای تکمیل فرآیند بازسازی و امکانات بیشتر نیازمند تسهیلات و وام هستیم که متاسفانه سود وامها نیز ۱۲درصد است که امکان پرداخت آن برای ما وجود ندارد و ما نمیتوانیم از پس آن بربیاییم.
خجسته، متراژ اقامتگاه را متراژ ۳۰۰ متر به عنوان زیر بنا تعریف میکند و در پایان میگوید: برای جذب نیرو و اشتغالزایی نیز بارها به روستا، بهزیستی و کمیته امداد مراجعه کردم اما متاسفانه هنوز نتوانستم نیروی مناسبی را برای این اقامتگاه جذب کنم.
شرایط دریافت مجوز بسیار دشوار است
معصومه گلمکانی از دیگر افرادی است که در هفته دولت سالجاری اقامتگاه «خانه یاران» را در شهر گلمکان افتتاح کرده است. وی نیز در گفتوگو با خبرنگار کلامتازه بیان میکند: دریافت مجوز از اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در بازده زمانی ۶ ماهه و با دوندگیهای بسیاری انجام شد که بهتر بود این فرآیند برای متقاضیان در فرصت کمتری انجام شود و امور تسریع پیدا کند.
گلمکانی با بیان اینکه تاکنون حدود ۳۰۰ میلیون هزینه بازسازی بوده و برای افتتاح فاز دوم هزینه بیشتری نیاز است اظهار میکند: اگرچه من با علاقه این کار را آغاز کردم اما برای انجام امورات اداری و ثبت در سامانه بسیار اذیت شدم.
وی در پایان صحبتهایش میگوید: امیدوارم بتوانم با دریافت تسهیلات و خدمات بیمه هرچه سریعتر اقدام به افتتاح فاز دوم بنا شوم که این مسئله نیاز به مساعدت بیشتر اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز هست.
برای افتتاح فاز دوم به تسهیلات نیاز داریم
مسعود علی پناه، یکی دیگر از افرادی است که اقامتگاه گردشگری را در روستای اخلمد راهاندازی نموده است او نیز در گفتوگو با خبرنگار کلامتازه اظهار میکند: اقدامات بازسازی اقامتگاه بومگردی سنتی «شاهان اخلمد» با زیربنای هزار و ۴۰۰ متر از سال ۹۴ کلید خورد که برآورد هزینه برای اجرای فاز اول یک میلیارد و برای فاز دوم نیز یک میلیارد پیشبینی میشود اما اکنون فاز اول این اقامتگاه در هفته دولت افتتاح شده است.
علی پناه میگوید: تاکنون مساعدتهای معنوی و رضایتبخشی از سوی مسئولین شهرستان انجام شده اما در حال حاضر ما نیازمند تسهیلات و مساعدتهای مالی هستیم، اگرچه برخی مجوزها و تاییدیهها انجام شده اما هنوز اقدام علمی صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه اولین مجوز اقامتگاههای گردشگری در اخلمد متعلق به اقامتگاه او بوده است ابراز میکند: ظرفیتهای خوبی در حوزه گردشگری در روستای اخلمد وجود دارد اما متاسفانه به دلیل زیرساختهای نامناسب، تاکنون سرمایهگذاری جدی در این حوزه انجام نشده است.
مسعود علی پناه تشریح میکند: در حال حاضر حدود ۵۰۰ هزار نفر توریست به روستای اخلمد میآیند که در صورت فراهم شدن زیرساختهای گردشگری و ارتقای آن، میتوان این تعداد را به یک میلیون گردشگر رساند.
علی پناه عنوان میکند: روستای اخلمد از یک سو به رودخانه و از سوی دیگر به کوه منتهی میشود که این مسئله محدودیتهایی را برای ارتقا گردشگری ایجاد کرده که اگر تدابیر و سازماندهی در این حوزه انجام شود شرایط گردشگری فراهم خواهد شد.
وی با بیان اینکه بسیاری از مسافرین، میهمانِ ساکنینِ روستا میشوند ادامه میدهد: فراهم شدن زیرساختهای مناسب، نیازمند مساعدت و همراهی همگانی است از سوی دیگر اگر پشتیبانی و حمایتهای لازم انجام شود، اشتغالزایی رونق پیدا کرده و مهاجرت معکوس اتفاق میافتد و بسیاری از جوانان که برای اشتغال به شهرهای اطراف مهاجرت روزانه دارند در همینجا مشغول بهکار میشوند.
او با بیان اینکه ظرفیت ایجاد اشتغالزایی ۳۰۰ نفر در روستای اخلمد وجود دارد تاکید میکند: در فاز اول افتتاح اقامتگاه «شاهان اخلمد» برای ۵ نفر شغل ایجاد شد و با افتتاح فاز دوم ۱۲ نفر دیگر نیز در این اقامتگاه مشغول بهکار میشوند.
وی در پایان صحبتهایش میگوید: میهمانان این روستا، لایق دریافت امکانات خوب و مناسب هستند که برای حل این مسئله باید مسئولین در دستگاههای مختلف همکاری و مساعدتهای لازم را داشته باشند.
مدیر نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان چناران در گفتوگو با خبرنگار کلام تازه در پاسخ به دغدغههای مدیران اقامتگاههای مختلف این منطقه اظهار میکند: تاکنون تسهیلات مختلفی از طریق سامانه جانا و تبصره ۱۶ در اختیار کسانی که درخواست داشتند، قرار گرفته است برای مثال تسهیلات ۳۵۰ میلیونی در رادکان، ۱۰۰ میلیون در بقمچ، ۸۰۰ و ۶۵۰ میلیون در روستای آبگاهی و ۳۰۰ میلیون نیز در روستای اخلمد به متقاضیان تعلق گرفته است.
متقاضیان از طریق سامانه جانا برای دریافت تسهیلات اقدام کنند
محمد طاهریان مقدم با اشاره به اینکه متقاضیان میتوانند از طریق سامانه جانا و تبصره ۱۶ با داشتن چک و ضامن نسبت به دریافت تسهیلات اقدام کنند ادامه میدهد: متقاضیان مجوز برای اقامتگاه بومگردی میتوانند در سایت اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسانرضوی ثبت نام کرده و ضمن بارگزاری اطلاعات و تحویل مدارک موردنیاز در کمترین زمان ممکن مجوزهای لازم را دریافت کنند.
این مقام مسئول تشریح میکند: برای معرفی اقامتگاههای بومگردی نیز سامانه و سایتی طراحی شده که متقاضیان میتوانند ضمن داشتن شبکههای مجازی برای تبلیغات، مشخصات لازم و مورد نیاز را برای ثبت و معرفی در سایت به نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان چناران تحویل دهند.
طاهریان مقدم تاکید میکند: احداث اقامتگاه در حاشیه رودخانه و یا محدوده منابع طبیعی در صورتیکه دستگاههای مربوطه برای حفظ سلامت مسافرین و متقاضیان اجازه احداث ندهند، امکان پذیر نیست.
وی تصریح میکند: در سال ۹۶ تنها یک اقامتگاه بومگردی در منطقه وجود داشت و حالا ۱۰ اقامتگاه افتتاح و بهرهبرداری رسیده است.
او با بیان اینکه ۲۵ اقامتگاه دیگر نیز طی ماههای آینده افتتاح و به بهرهبرداری خواهد رسید تصریح میکند: در حال پیگیری برای افتتاح اقامتگاه گردشگری کشاورزی در دولت آباد هستیم.
طاهریان مقدم تشریح میکند: برای توسعه و ترویج صنعت گردشگری و صنایع دستی در برخی از اقامتگاهها صنایعدستی، سوغات و غذایهای شهرستان در اختیار مسافرین قرار میگیرد و یک موزه از ادوات و ابزارهای کاربردی روستاییان از گذشته نیز وجود دارد.
از مصالح مدرن در ساخت اقامتگاه نباید استفاده شود.
مدیر نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان چناران عنوان میکند: برای حفظ جذابیت و شکل سنتی روستا، بهتر است افرادی که در پی بازسازی اقامتگاه بومگردی هستند از مصالح مدرن استفاده نکنند و عدم استفاده از مصالح مدرن، مسئلهای است که همواره مورد تاکید ما بوده است.
این مسئول ابراز میکند: در راستای ایجاد زیرساختهای گردشگری نیز اقدامات خوبی انجام شده و این اقدامات همچنان ادامه دارد، چنانچه ما به دنبال ایجاد فضای گردشگری و احداث امکانات آن در منطقه گلبهار و گلمکان به ویژه در کنار چشمه سبز هستیم.
محمد طاهریان مقدم درپایان صحبتهایش میگوید: ما در تلاش هستیم تا با ایجاد زیرساختهای لازم در توسعه گردشگری فعالیت داشته باشیم.
گردشگری از جمله صنایعی است که بعد از صنعت و کشاورزی دستی بر دامنه اقتصاد برده و در رشد اقتصاد کشور بسیار حائز اهمیت است لذا با توجه به این مسئله کمک به توسعه این صنعت در واقع کمک به اقتصاد کشور است.
از سوی دیگر باید توجه داشت که گردشگری با وجود شوکهای گاهبهگاه، تقریباً بدون وقفه به مرور رشد کرده است که نشان دهنده قدرت و انعطافپذیری این بخش از اقتصاد است و رسیدن به گردشگری پایدار، خود از جمله مسائلی است که تحقق آن تاثیر مطلوبی بر ایجاد اشتغال و جذب سرمایه دارد.
گردشگری میتواند همزمان با حفظ و افزایش فرصتها برای آینده، نیازهای مناطق میزبان و گردشگران حاضر در آن منطقه را فراهم کند که در ادامه منافع جوامع میزبان و حمایت از ذخایر میراث به نفع نسلهای آینده مورد تأکید قرار گرفتهاست.
حال اگر بخواهیم در این میان به بیان نقش اقامتگاههای بومگردی بپردازیم باید بگوییم در واقع اسکان و ارائه خدمات اولین گام برای اجرای این توسعه محسوب میشود و رونق آن کلید راهگشای توسعه صنعت گردشگری است، حال اگر این اقامتگاه بتواند با ظرفیتهای لازم به انتقال و معرفی فرهنگ، آداب و رسوم، صنایع دستی و سایر امور بپردازد در واقع توانسته در اجرای وظایف خود بهخوبی گام بردارد که در این میان نباید از تاثیر همافزایی و مساعدت متولیان این امر چشم پوشی کرد.