کمبود انسولین، و داروخانه؛ درد مضاعف بیماران در گلبهار
- شناسه خبر: 14712
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۰ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۵۳
- نویسنده: کلام تازه - معصومه سلیمی

کلام تازه | عدم توزیع مناسب و جانمایی نامتوازن داروخانهها در شهر گلبهار و متمرکزشدن سه داروخانه از چهار داروخانه موجود در یک منطقه باعث شده تا بیماران یا همراهان آنان با تحمل مشکلات فراوان و با طی مصافتهای طولانی از نقاط مختلف و با مشقت بتوانند داروی مصرفی و مورد نیاز خود را تهیه کنند.لازم به ذکر است که از ۴ داروخانه فقط یک داروخانه واقع در خیابان امام خمینی است و دیگر داروخانهها در خیابان بهار واقع شده است.
ایجاد شهرهای جدید و اقماری به خصوص در مدار شهرهای پرجمعیت از سیاست های مهم شورای عالی شهرسازی ایران است که باید برپایه مطالعات دقیق توسعهای و پیش بینی و ایجاد زیرساختهای مطابق با آخرین استانداردهای شهرسازی و معماری صورت پذیرد.
توجه به کیفیت زندگی شهروندان و ایجاد زیرساخت های موثر بر شکل گیری شهر خوب در همه ابعاد یک زندگی شهری، الفبای شهرسازی در دهه های اخیر حتی در کشورهای جهان سومی است. یکی از مهمترین مولفه های شکل گیری شهر خوب که از اصلی ترین حقوق شهروندان نیز به حساب می آید، ایجاد زیرساخت های لازم در حوزه بهداشت و درمان و تامین سلامت ساکنان یک شهر است.
بر این اساس توزیع مناسب و متوازن و دسترسی آسان شهروندان در هر ساعت از شبانه روز به مراکز درمانی از ابتدایی ترین مطالبات عمومی و از وظایف اصلی دولت ها و نهادهای مرتبط با حوزه سلامت است و طبیعی است که در شهرهای جدیدی مانند گلبهار که ساختار اصلی شهر بر اساس مطالعات و پژوهش های دقیق و پیش بینی های علمی و استاندارد در خصوص آینده شهر و جمعیت آن شکل گرفته است، مشاهده کمبودها در زمینه مسائل رفاهی به خصوص در زمینه بهداشت و درمان بیش از دیگر شهرها به چشم می آید و مدیریت نهادهای ذیربط را زیر سوال می برد.
بیشتر بخوانید: فشار تحریم و ارز بر کمبود انسولین قلمی
با توجه به مشاهدات عینی و گزارشات مردمی، متاسفانه یکی از مشکلات اساسی مردم گلبهار به خصوص با توجه به شیوع ویروس کرونا، کمبود داروخانه و پیامد آن کمیاب شدن برخی داروهای بیماری های خاص مانند انسولین است.
آیا فقط مردم یک منطقه به دارو نیاز دارند؟
دسترسی آسان به مراکز درمانی و داروخانه ها از مشکلات بزرگ شهروندان در گلبهار است، چر ا که شاهد هستیم که اکثر داروخانه ها در یک خیابان قرار دارند و این تمرکزگراییِ غیرقابل توجیه، رنج مضاعفی را بر بیماران و خانواده های آنان تحمیل می کند.
عدم توزیع مناسب و جانمایی نامتوازن داروخانه ها در شهر و متمرکز شدن سه داروخانه از چهار داروخانه موجود در یک منطقه باعث شده تا بیماران و یا همراهان آنان با تحمل مشکلات فراوان و با طی مسافت های طولانی از نقاط مختلف و با مشقت بتوانند داروی مصرفی و مورد نیاز خود را تهیه کنند. لازم به ذکر است که از ۴ داروخانه فقط یک داروخانه واقع در خیابان امام خمینی است و دیگر داروخانه ها در خیابان بهار واقع شده است.
خبری از داروخانه های هلال احمر و دولتی نیست
عدم وجود داروخانه های دولتی و داروخانه هلال احمر ، از دیگر مشکلاتی است که گلبهار با تراکم جمعیتی بالا و روزافزون با آن مواجه است و همین امر هم دسترسی آسان و با قیمت مناسب به داروها به خصوص داروهای مورد نیاز بیماران خاص را برای مردم با مشکل مواجه کرده است و تعجب آور است که در همه این سالها هیچ اقدام موثری صورت نگرفته است .
کمبود انسولین و مشکلات مضاعف بیماران دیابتی
در هفته های اخیر و با وجودتعداد کم داروخانه در شهر، مردم با کمبود انسولین قلمی هم رو به رو هستند و این موضوع بیماران دیابتی رابا چالش جدی رو به رو کرده است، این در حالی است که انسولین های قلمی عوارض کمتری برای بیماران دیابتی دارد و متاسفانه توزیع آن در داروخانه ها بسیار کم و با مشکل مواجه است.
نکته مهم اینکه در این روزها که کرونا سایه سنگین خود را بر کشور گسترش داده است و با هر قشری هم به شیوهای متفاوت در حال جنگ است، شاید بتوان بیماران دیابتی را یکی از آسیبپذیرترین گروهها در میدان تقابل با کرونا دانست. کسانی که اغلب رده سنی بالایی دارند و این روزها به سختی میتوانند انسولین مورد نیاز خود را در سطح شهر پیدا کنند.
کلام تازه را در تلگرام دنبال کنید
با بررسی بیشتر و با توجه به پیگیریهای میدانی صورت گرفته متوجه شدیم که تنها در یک داروخانه از ۴ داروخانه شهر گلبهار انسولین قلمی توزیع شده است و داروخانه های دیگر نه تنها داروی مورد نظر را نداشتند حتی از زمان توزیع مجدد آن هم اظهار بی اطلاعی میکردند.
باید اذعان داشت که درحال حاضر هیچگونه تناسبی میان جمعیت شهری و روستایی گلبهار و تعداد داروخانههای فعال در شهر وجود ندارد و این در حالی است که یکی از مهمترین نیازهای شهروندان، دستیابی سریع و آسان به خدمات بهداشتی و درمانی و تهیه بدون دغدغه دارو و لوازم بهداشتی و پزشکی مورد نیاز آنان است و مسئولین نهادهای ذیربط به خصوص وزارت بهداشت و درمان، سازمان غذا و دارو و همچنین هلال احمر باید تلاش مضاعفی را در حل مشکلات مردم به خرج دهند تا همانطور که رهبر انقلاب فرمودند هیچ بیماری با فراهم بودن امکانات بهداشتی و داروئی هیچ و نمونه گیری نداشته باشد.
در خاتمه باید به این نکته نیز اذعان داشت که در کنار کمبود داروهای خاص و داروخانه، نیاز به حضور پزشکان متخصص در گلبهار و چناران نیز شدیدا احساس میشود.زیرا داروخانه بدون پزشک معنا نداشته و پزشک بدون داروخانه نیز وجاهتی ندارد. اینکه بیماران برای معاینه و درمان بیمارهای خود، مجبور به سفر به شهر مشهد هستند، امری غیر قابل توجیح به نظر میرسد. امیدواریم مسئولین زیر ربط با انجام امور تشویقی جهت جذب پزشکان متخصص، سرانه بهداشت و درمان را در سطح شهرستانهای گلبهار و چناران، ارتقا دهندتا نیز شدیدا شهروندان به خدمت درمانی مرتفع گردد.