صیانت از اراضی ملی،مهمترین وظیفه ماست
- شناسه خبر: 24928
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ ساعت ۰۵:۵۶
- منبع: کلام تازه
- نویسنده: کلام تازه - رزیتا ولیزاده

حمیدرضا شرفخانی در گفتگوی اختصاصی با کلام تازه اقدامات مهم این اداره را برشمرد و اظهار نمود: اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستانهای چناران و گلبهار، متولی حفاظت و نگهداری اراضی ملی و مرتعی این شهرها به مساحت ۲۲۰ هزار هکتار میباشد که از این میزان ۷۰ هزار هکتار در شهرستان گلبهار و ۱۵۰ هزار هکتار در سطح شهرستان چناران قرار دارد.
شرفخانی ادامه داد: از مجموع این مساحت، ۱۵ هزار هکتار شامل جنگلها و بیشهزارهای طبیعی است که ۵ هزار هکتار از این میزان، در گلبهار و ۱۰ هزار هکتار در چناران قرار دارند، بیشتر مناطق و اراضی ملی بصورت اراضی مرتعی است که در گلبهار به میزان ۱۰ سامانه عرفی و در چناران به تعداد ۶۰ سامانه عرفی ممیزی شده و بعنوان چراگاه دام مورد استفاده قرار میگیرد که ظرفیت تالیف ۲۰۰ هزار واحد دامی را داشته و جزو مراتع کمنظیر و ویژه در استان خراسانرضوی حساب میشود.
پتانسیلهای مهم گردشگری در شهرستانهای چناران و گلبهار
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستانهای چناران و گلبهار از استعدادهای گیاهی موجود در منطقه، بعنوان یک فرصت جهت جذب گردشگر یاد کرد و گفت: مجموعی از فلور که شامل رستنیهای بسیار ویژه و کمنظیر از انواع و اقسام گونههای گیاهی که خاصیتهای متنوع دارویی دارند در مراتع شهرستان یافت میشود. از جمله مهمترین این رستنیها میتوان به انغوزه، کاکوتی، آویشن کوهی و باریجه اشاره کرد. مراتع شهرستان علاوه بر ذخیرهگاه گیاهان دارویی و چرای دام بعنوان پتانسیل مهم گردشگری شهرهای چناران و گلبهار به شمار میآیند که میتواند مورد توجه مسوولین و سیاستگزاران این حوزه قرار گیرد.
استفاده از ظرفیتهای مردمی برای صیانت از اراضی ملی اهمیت دارد
حمیدرضا شرفخانی مهمترین وظیفه این نهاد را صیانت از اراضی ملی دانست و بیان کرد: از مهمترین وظایف این اداره که توسط قانون بر عهده این نهاد، گذاشته شده، بحث صیانت و حفاظت از اموال، اراضیملی، مرتعی و بیتالمال است و با توجه به جمیع مشکلات در حوزه نیروی انسانی، لجستیک و پشتیبانیهای لازم و محدودیتهای موجود در این زمینه، از راهبردهای اساسی این اداره استفاده از ظرفیتهای مردمی برای حفاظت و صیانت از این نعمات خدادادی است.
رئیس اداره منابع طبیعی افزود: به همین منظور تقویت جوامع بومی و محلی، توسعه آموزش و مسایل ترویجی و انعقاد تفاهم نامههای مختلف با این جوامع با استفاده از ظرفیت دهیاری و شوراهای اسلامی سطح شهرستانهای چناران و گلبهار مورد توجه مدیریت اداره منایع طبیعی قرار گرفته که میتوان به انعقاد ۶ فقره تفاهمنامه همکاری و حفاطت مشارکتی در روستاهای بهمنجان، دلمهعلیا، گروه، بقمج، پایه و فریزی اشاره کنیم که سطح قابل توجهی از اراضی ملی و مرتعی شهرستان در قالب این تفاهمنامه توسط اهالی و بهرهبرداران به شکل شایستهای در حال حفاطت و صیانت است.
وی به موضوع احیا و اصلاح بخشی از اراضی مرتعی فرسایش یافته در اثر تغییرات اقلیمی و فشار چرا اشاره کرد و گفت: در سالجاری این میزان بالغ بر ۴۵۰ هکتار بوده و جالب اینجاست که این رقم به تنهایی بیشتر از کل میزان احیا و اصلاح شده در قالب اعتبارات دولتی در سال ۱۳۹۹ است و نشان دهنده اهمیت استقاده از ظرفیتهای مردمی برای احیا، حفاظت، اصلاح و صیانت از اراضی ملی است.
اهمیت اجرای پروژه های آبخیزداری در تقویت سفرههای آب زیرزمینی
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان های چناران و گلبهار مقوله آبخیزداری را بسیار مهم خواند و گفت: یکی دیگر از ماموریتهای مهم اداره منابع طبیعی، مقوله آبخیزداری و استفاده از ظرفیتهای حوزههای آبخیز و آبخوان سطح شهرستانهای چناران و گلبهار است و با توجه به وجود رودخانههای دائمی مثل رادکان، اخلمد، فریزی، گلمکان، جمعاب، پایه و دولتآباد اهمیت اجرای پروژههای آبخیزداری و ضرورت اجرای آن بر کسی پوشیده نیست.
حمیدرضا شرفخانی در ادامه نیز بیان کرد: از سال ۱۳۹۷ تا کنون با استفاده از اعتبارات تخصیص یافته از صندوق توسعه ملی پروژههای بسیار خوبی در سطح این دو شهرستان اجرا شده است. مانند اجرای بند خاکی حوزه آبخیز ارکی در بخش گلمکان شهرستان گلبهار که با بودجهای بالغ بر ۵۸۰ میلیون تومان اجرا شد. همچنین در شهرستان چناران، در حوزه آبخیز بقمج و سوهان بندهای گابیونی متعددی در سال ۱۴۰۰ اجرا گردید که نقش بسزایی در کنترل فرسایش و رسوب و تقویت سفرههای آب زیرزمینی دشت فوق بحرانی مشهد و چناران ایفا می کند.
پروژه عظیم پخش سیلاب جمعاب، آب مشهد را تامین میکند
شرفخانی یکی دیگر از پروژههای مهم اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چناران و گلبهار را پروژه عظیم بخش سیلاب جمعاب نام برد و تشریح کرد: عملیات اجرایی این پروژه از سال ۱۳۷۲ آغاز و تا سال ۱۳۹۲ بطول انجامید و به بهرهبرداری کامل رسید. با توجه به حجم بسیار بالای آورد سیلاب رودخانه فریزی که سالانه در پیک خود به ۵۵ میلیون متر مکعب میرسد، این پروژه عظیم ظرفیت ذخیره و نفوذ ۲ میلیون متر مکعب آب در هر آبگیری را دارا است، که در سالهای تر سالی و بارندگی بالغ بر ۶ بار آبگیری میشود.
وی ادامه داد: بطور میانگین بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون متر مکعب سیلاب بصورت سالانه با کمک همکاران اداره منابع طبیعی به سفره آب زیرزمینی دشت فوق بحرانی مشهد و چناران تزریق میشود که بصورت مستقیم ۴۷ حلقه چاه آب تامین کننده آب مشهد مقدس و ۶ رشته قنات و صدها هکتار زمین زراعی از این پروژه استفاده میکنند.
شناسایی بیش از یکصد هکتار تخریب و تصرف اراضی ملی در سطح شهرستانهای چناران و گلبهار در سال ۱۴۰۰
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستانهای چناران و گلبهار به پروندههای تخلف و تخریب نیز اشاره و تصریح کرد: از اقدامات حفاظتی که توسط اداره منابع طبیعی در چناران و گلبهار انجام میشود، فعالیتهای یگان حفاظت این مجموعه در سطح ۲۲۰ هزار هکتار اراضی ملی دو شهرستان است و تا پایان بهمن سال ۱۴۰۰ حدود ۲۵ فقره پرونده تخریب و تصرف اراضی ملی موضوع ماده ۵۵ قانون بهرهبرداری و حفاطت جنگلها و مراتع کشور در شهرستان چناران با مساحتی بالغ بر ۸۷ هکتار و ۱۳ فقره پرونده تخلف با مساحتی بالغ بر ۲۱ هکتار در شهرستان گلبهار شناسایی شده و پس از تشکیل پرونده و تکمیل تحقیقات انتظامی با همکاری دستگاه قضایی بزودی اعاده و به دامن بیتالمال برخواهد گشت.
برنامههای ویژه هفته منابع طبیعی
شرفخانی در پایان سخنان خویش برنامههای انجام شده در هفته منابع طبیعی را تشریح و یادآوری نمود: شعار هفته منابع طبیعی سال ۱۴۰۰، «همه با هم جهاد برای حفظ و احیای منابع طبیعی» ابلاغ شده بود، که برای اجرای موضوعات هفته منابع طبیعی حدود ۱۰ هزار اصله نهال توسط این اداره در سطح حوزه حمل و به دهیاریها، شهرداریها، ادارات و عموم مردم شهرهای چناران و گلبهار اختصاص یافت. این اقدام جایگاه بسیار مهمی برای تقویت فضای سبز در این دو شهرستان محسوب میشود، همچنین در ۱۵ اسفند برای گرامیداشت آیین درختکاری مراسم باشکوهی با حضور مسئولین، فرماندار و امام جمعه و آحاد مردم برگزار شد که جا دارد از مدیریت شهری چناران برای پشتیبانی این برنامه تقدیر کنم.
شرفخانی خاطرنشان کرد: در ادامه برنامههای هفته منابع طبیعی بازدید مسوولین دادگستری، شامل قضات، ریاست دادگستری و دادستان از بخش رادکان و اراضی ملی پیرامون رودخانه رادکان همراه با غرس چند اصله نهال در پارک جنگلی رادکان و برنامه کوهپیمایی خانوادگی با کمک شورا، شهرداری و هیآت کوهنوردی شهرستان چناران انجام شد و هدف از این برنامهها ایجاد تلنگر در شهروندان جهت اهمیت دادن به منابع طبیعی و فشردن دست ما جهت حفاظت، صیانت و بهرهبرداری صحیح از اراضی ملی و نعمات خدادادی بود.