روشهای نوین در توزیع عادلانه برق
- شناسه خبر: 31489
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۱ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۱۹:۴۴
- منبع: کلام تازه
- نویسنده: کلام تازه - همایون طیاری آشتیانی

بر طبق برخی روایات از ورود اولین مولد برق به ایران در سال ۱۲۶۴ که کاخ گلستان را روشن کرد بیش از ۱۳۵ سال میگذرد و این واقعه مهم دو سال قبل از آنکه محمدحسین امین الضرب به دستور ناصرالدین شاه قاجار، تکیه دولت تهران را برای مراسم تعزیه و عزاداری برقکشی کند به وقوع پیوست. هر چند که برخی معتقدند که یکسال پیش از تاسیس کارخانه چراغ گاز، کارخانه برق کوچکی توسط میرزا علیخان امینالدوله که آن موقع امینالملک لقب داشت در مجمعالصنایع جنب خیابان باب همایون تهران تاسیس شد و ناصرالدینشاه روز جمعه ۱۷ رمضان ۱۲۹۶ (برابر با ۱۲ شهریور ۱۲۵۸ خورشیدی) به شهر آمد و با روشن کردن چراغی آن کارخانه را افتتاح کرد و اولین لامپ در پایتخت روشن شد.
با این تفاسیر، بهرهمندی از این اختراع بشری پس از نزدیک به یک قرن و نیم که از ورودش به ایران میگذرد، برای اکثریت مردم یک امر طبیعی و یکی از حقوق اولیه شهروندان به حساب میآید و شاید تصورش سخت باشد که هنوز مناطقی در کشور هستند که از این نعمت محروم بوده و با غروب آفتاب، روند زندگی و فعالیت روزانه مختل و یا با مشقت و کندی سپری میشود.
گستردگی سرزمینی و عوامل طبیعی همچون مناطق صعبالعبور و همچنین شیوه زندگی برخی از هموطنان به خصوص عشایر و کوچنشینان، سبب شده تا در مناطقی هر چند محدود، همچنان روشنایی برق و به تبع آن بهرهمندی از بسیاری از وسایل رفاهی به یک آرزو تبدیل شود. آرزویی که تحقق آن با تلاشهای شبانهروزی متخصصان در شرکتهای توزیع برق، برای بسیاری دستیافتنی شده و هر روز شاهد کاهش آمار مناطقی هستیم که فعالیت روزانه آنان هماهنگ با غروب خورشید به پایان میرسد.
البته صفر شدن آمار ذکر شده تنها وظیفه و دغدغه مسئولین شرکتها و ادارات توزیع برق نیست، بلکه شاهد آن هستیم که تلاش بسیاری برای خدماترسانی شایسته و با کیفیت، ارتقاءبهرهوری و چابکی با استفاده از دانش و فناوری و همچنین صیانت از محیطزیست توسط کارشناسان و پرسنل وزارت نیرو و شرکتهای تابعه در حال انجام است تا مشترکان در سراسر کشور هر سال شرایط بهمراتب بهتری را نسبت به قبل شاهد باشند، چرا که همزمان با گسترش مناطق تحتپوشش، نگهداری شبکه و حرکت به سمت بهبود شرایط و به روزرسانی خدمات برای جلب رضایت مشترکین مدنظر قرار دارد.
به عنوان مثال در شرکت توزیع نیروی برق چناران اهدافی مانند ارتقای تابآوری شبکه، جایگزینی شبکه سیم مسی با کابلهای خودنگهدار، توسعه نقاط اتوماسیون و مانیتورینگ، تحویل ولتاژ استاندارد در همه نقاط، حذف مصارف خارج از کنتور و حمایت از توسعه انرژیهای تجدیدپذیر از اهم مسائلی است که با جدیت مضاعفی در حال پیگیری است که در یکسال گذشته شاهد اتفاقات قابل ملاحظه و ارزشمندی در این خصوص بودیم که به رضایتمندی همشهریان در شهرستان چناران و برخی روستاهای اطراف منجر شد که کاهش و حتی حذف برنامه خاموشیها از این دست اقدامات قابل تامل بود.
هوشمندسازی شبکه و همچنین بهرهمند کردن عشایر از پنلهای خورشیدی با هزینههای حداقلی از دیگر اقداماتی است که به توزیع و توسعه عادلانه امکانات میانجامد و بهبود کیفیتزندگی و نهایتا عدم مهاجرت به شهرها را بهدنبال خواهد داشت و شرکت توزیع برق مجدانه در حال پیگیری آن در همه مناطق تحت پوشش است.
البته در مواقعی نیز تلاشهای صورت گرفته با موانعی روبهروست که افزایش سرقت سیمهای شبکه یکی از معضلات جدی در این زمینه است که علاوه بر تحمیل هزینههای مالی فراوان به ادارات توزیع برق و مشترکین، بهکارگیری و اشتغال متخصصان در وظایف محوله را نیز با اخلال جدی رو به رو میکند که میتواند در مواقع بروز حوادث، به افزایش خسارت به مشترکان دامن بزند که البته برخی اقدامات فنی در این خصوص در حال انجام است که میتواند ضرر و زیان این اقدامات نامناسب را به حداقل برساند.
به هر ترتیب برقرسانی و ارتقاء کیفیتخدمات به همشهریان و مشترکان، اقدامی در مسیر احقاق حقوق عمومی و تلاشی قابل تقدیر در افزایش رضایت شهروندان است که میتواند به افزایش سرمایه اجتماعی و تحقق توزیع عادلانه امکانات در کشور کمک شایانی نماید که امیدواریم هر روز شاهد گسترش و تعمیق آن در سراسر کشور باشیم.